Skocz do zawartości
dzieciol4

Jaka wydajność "odgrzewanego" 9800 ??

Rekomendowane odpowiedzi

ja chyba wiem jak to zrobic. zgrac bios. nie zmianic taktowan ani nic. tylko. wpisac w device id sub system cos tam tak ja 9800pro i to wgrac, moze pomoze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde bartpark ziom !!! to działa!!

żadnym innym tyko tym sposobem!

ściągnołem bios od gigabyte 9800pro128MB z ich stronki ale z tym biosem byl inny program niz potrzeba atiflash czy cos takiego wiec trzeba sciagnac ten bios http://tw.giga-byte.com/Download/Download....r80x256v_f1.exe to jest do x800xt ale nie wazne :D bo sam bios nie jest porzebny tylko program a mianowicie gigabyte flashing utility i po wpisaniu komendy grf11 -f -p r98p128d.f2 biosik sie wgrał :D . Najciekawsze jest to że przed flashem pamieci za chama nie chciały przetaktować się do wartości PRO a teraz w ATiTool nie widać żadnych artefaktów :blink: :blink: a wynik w 3dmarku03 zwiekszyl sie z ok5000 do 5700pkt :D

aha zapomniałem dodać żebyś uważał na temperaturki, szczegolnie na pamieciach, ja mam na nich aluminiowe revolteci B) i niezle sie grzeją, polecam jakis nawiew z boku!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No proszę, brawo dla panów bartpark i eVs za rozwiazanie kwestii wgrywania innych biosow. Poczekam jeszcze, az pare osob to przetestuje i moze sam sie skusze...

BTW czy po takim flashu, pisze gdzies ze jest to Gigabyte?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wie ktos czy byla/bedzie w jakims sklepie juz dostawa? najbardziej interesuje mnie dostawa do aresta;) ale panowie z tego sklepu cos niebardzo chca odpisywac:) w icompie pisali ze pod koniec stycznia dystrybutor sprowadzi dopiero:\ lipa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PC_max -

"Plotka głosi, że bios od PRO wgrany do karty NP podnosi napięcie rdzenia i pamięci. Np: maxymalne ustawienia karty sapphire 9800 NP na biosie NP to 365/335 a po flashu biosem PRO 440/365."

eVs -

"Najciekawsze jest to że przed flashem pamieci za chama nie chciały przetaktować się do wartości PRO a teraz w ATiTool nie widać żadnych artefaktów..."

A jednak coś w tym jest... Ciekawe- czyżby bios od pro miał niższe timingi memorek ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@pc_max

Mogł by ktoś odczytać w ATiTool timingi pamieci na standardowym 9800 to porownamy z moimi po flashu

@lukecz

chyba raczej nigdzie nie pisze że to gigabyte, nawet zniknął napis przy włączaniu kompa, przed flashem wyskakiwało Radeon 9800 128MB, teraz karta sie nie przedstawia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi sie w koncu zmienic bios na pro ,ale dziwne bo po zmianie biosu karta gorzej sie kreci musialem zmniejszyc taktowanie do 390 na rdzeniu i 700 na pamieciach ,spodziewalem sie efektu odwrotnego najgorsze jest to ze tym programem od gigabyta do zmiany biosu nie moge powrocic do oryginalnego biosu zapisanego przy pomocy atiflasha ani nie moge wgrac zadnego innego biosu i co teraz znow, mam problem :mur:

a co do timingow to z tego co poruwnywalem to kazdy bios ktory mialem mial cos zmienionego mimo tego ze sa do tej samej karty z jednakowymi pamieciami i czasami dostepu :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porownajmy wiec timingi. Odczyt z ATITools 0.0.23 dla karty z oryginalnym biosem:

MEM_TRCDRD: 3 clocks

MEM_TRCDWR: 3 clocks

MEM_TRP: 2 clocks

MEM_TRAS: 8 clocks

MEM_TRRD: 4 clocks

MEM_TWR: 2 clocks

MEM_TR2W: CL+3 clocks

MEM_TW2R: 2 clocks

MEM_TW2R_SAME_BANK: Use TWR Rule

MEM_TR2R: 2 clocks

MEM_WR_LATENCY: 1.0 clock

MEM_MODE_REG: 0x42

MEM_CAS_LATENCY: 4 clocks

MEM_CMD_LATENCY: 0 clocks

MEM_STR_LATENCY: WR Latency

MEM_REFRESH_RATE: 0x20

MEM_TRFC: 17 clocks

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coś mi tu nie pasuje...

przy spisywaniu timingów z ATiTool 0.0.22 zauwazylem ze kolejnosc jest troche inna niz u ciebie, niechcialem sam przestawiac zeby bylo czytelniej wiec postanowilem zainstalowac wersje 0.0.23 i tam patrze "łodafak?" inne timingi :blink:

timingi ktore udalo mi sie zapisac z wersji 0.0.22

Mem TRCRD: 5 CLK

Mem TRCDWR: 3 CLK

Mem TRP: 5 CLK

Mem TRAS: 10 CLK

Mem TRRD: 4 CLK

Mem TR2W: CL+3CLK

Mem TWR: 3 CLK

Mem TW2R: 2 CLK

Mem TW2R_SAME_BANK: Use TWR Rule

Mem TR2R: 2 CLK

Mem REFRESH_RATE: 41

Mem TRFC: 17 CLK

Mem TRD: 2 CLK

i byly jeszcze inne...

a oto timingi z wersji 0.0.23

Mem TRCRD: 3 CLK

Mem TRCDWR: 3 CLK

Mem TRP: 3 CLK

Mem TRAS: 8 CLK

Mem TRRD: 4 CLK

Mem TWR: 2CLK

Mem TR2W: CL+3 CLK

Mem TW2R: 2 CLK

MEM_WR_LATENCY: 1.0 clock

MEM_MODE_REG: 0x42

MEM_CAS_LATENCY: 4 clocks

MEM_CMD_LATENCY: 0 clocks

MEM_STR_LATENCY: WR Latency

MEM_REFRESH_RATE: 0x29

MEM_TRFC: 17 clocks

widac ze timingi się różnią ... i bądź tu mądry :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli wam to w czyms pomoze, to podam wg najnowszego Ati Tray Tools timingi dla mojego Herculesa 9800 przy ktorych pamieci kreca sie na 800MHz

Timings 1:

WR Latency :arrow: 1,0

CAS Latency :arrow: 4

CMD Latency :arrow: 0 clock

Strobe Latency :arrow: =WR Latency

Timings 2:

TRCDRD :arrow: 5

TRCDWR :arrow: 1

TRP :arrow: 5

TRAS :arrow: 10

TRRD :arrow: 3

TR2W :arrow: CL+2

TWR :arrow: 3

TW2R :arrow: 0

TW2R Same Bank :arrow: 3

TR2R :arrow: 1

Timings 3:

Mem Refr. Rate :arrow: 36

TRFC :arrow: 17

Przy tej predkosci polecam solidne chlodzenie aktywne... same radiatorki nie wystarczaja :unsure:

Edytowane przez Dimek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz podam timingi z ATi Tray Tools

Timings 1:

WR Latency 1,0

CAS Latency 4

CMD Latency 0 clock

Strobe Latency =WR Latency

Timings 2:

TRCDRD 5

TRCDWR 3

TRP 5

TRAS 10

TRRD 4

TR2W CL+3

TWR 3

TW2R 2

TW2R Same Bank 3

TR2R 2

Timings 3:

Mem Refr. Rate 41

TRFC 17

zaraz sprawdze na twoich timingach, ciekawe czy cos sie zmieni :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety po zmianie timingow pamieci kreca sie tak samo, moze nawet troche gorzej.

Na defaultowych timingach ATiTool znalazł max 339MHz czyli tylko o 1 od default :sad: przy 350 sypaly juz troche kropkami. Na timingach Dimka 338MHz, czyli def. git, lecz przy 350 tak samo sypaly kropkami

W ATi Tray Tools na defaultowych timingach max znalazł 351MHz, a na timingach Dimka 348MHz

Jak widac wyniki nie sa zadowalające :sad:

Dimek mam do ciebie prośbe: czy mogł byś sprawdzić jakie masz napięcie na pamiatkach, aha i jakie to są pamiątki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dimek -> czy to są oryginalne timingi herca 9800NP czy coś przy nich majstrowałeś?

I czy nie kusi Cię flash na PRO i ponowne sprawdzenie potencjału O/C.

Mam taką samą kartę i mnie kusi - ale nie chce mi się  :lol: .

1218509[/snapback]

Oryginalne timingi mojego Herca 9800 (wg najnowszego ATI Tray Tools) - bios oryginalny:

Timings 1:

WR Latency :arrow: 1,0

CAS Latency :arrow: 4

CMD Latency :arrow: 0 clock

Strobe Latency :arrow: =WR Latency

Timings 2:

TRCDRD :arrow: 5

TRCDWR :arrow: 3

TRP :arrow: 4

TRAS :arrow: 9

TRRD :arrow: 3

TR2W :arrow: CL+3

TWR :arrow: 3

TW2R :arrow: 2

TW2R Same Bank :arrow: 3

TR2R :arrow: 2

Timings 3:

Mem Refr. Rate 36

TRFC 17

Jak widac niektore timingi sa zluzowane, niektore zaostrzone - najlepiej samamu probowac :idea:

Flashowanie mnie nie kusi, bo:

- ostatnio malo juz gram (skonczylem HL2, zostalo mi Far Cry i Doom 3 :) ), a tak jak juz gdzies pisalem OC uzwyam tylko w 3D - po co mi 480/800 w 2D :?: :blink:

- standardowo pracujaca karta (325/580) wydziela o wiele mniej ciepla (choc mam WC) wiec i reszcie komponentow w budzie jest chlodniej, wiatraki moge wylaczac i jest bezglosnie

- nie chce mi sie juz wyciskac setnych czesci FPS i dodatkowych punktow w 3DMarkach ;-) To co mam mi wystarcza - starzeje sie ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widac wyniki nie sa zadowalające :sad:

Dimek mam do ciebie prośbe: czy mogł byś sprawdzić jakie masz napięcie na pamiatkach, aha i jakie to są pamiątki?

1218553[/snapback]

Najlepiej samemu probowac szukac najlepszych timingow... ostrzyc/luzowac i testowac... Ja na to poswiecilem "troche" czasu - teraz juz by mi sie nie chcialo ;-)

Niestety nie powiem ci jakie mam pamiatki, bo nie zdejmowalem radiatorow - chyba, ze jest jakis programik na 100% dobrze pokazujacy jakie pamieci sa na karcie...

Napiecia tym bardziej nie sprawdze, bo nie dysponuje zadnym urzadzeniem do tego typu zadan... chyba, ze j.w. - jest jakis programowy sposob ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co czytam i sam sprawdzalem to chyba timingi nie sa wartoscia wedlug ktorej mozna odroznic radeona 9800NP od PRO , napiecia na pamieciach chyba tez sa takie same tak wiec o co tu chodzi <_< Czym wiec tak naprawde rozni sie NP od PRO i dlaczego u mnie chodzi gorzej karta przestawiona na PRO?

A moze ktos wie co oznacza blad typu "ERROR Block protect enabled." przy uzywaniu flashroma? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki ale przetlumaczyc to i ja umiem chodzilo mi oto jak to ominac,ale nie bede sie czepial .A dla wszystkich zainteresowanych to zeby wgrac jakikolwiek bios na ta karte trzeba uzyc programu ze strony gigabyta z komenda gvf11 -u -f bios.bin

i mozna wgrac jakikolwiek bios , ja obecnie testuje bios od Club3d 9800PRO i chodzi lepiej od biosu gigabyta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam tą kartę z bawkompu

i mam z nią dziwną jazdę

w gierkach i wgóle jest super

ale za to jak komp jest dłużej wyłączony.. to przez kilkanaście czasem więcej minut są arty na ekranie.. takie jakby kremowe pasy przez cały ekran.. albo po prostu jakieś krzaczki..

i po jakimś czasie wsyztsko wraca do normy.. ale co to jest? pierwszy raz widze kartę któa sypie burakami póki sie nei rozgrzeje ;/

1202753[/snapback]

Mam tą samą karte z tego sklepu na Asusie P4P 8000 -E Delux. 0 obrazu przy starcie karta nie daje sygnału do monitora :( jak juz załapie za 10 razem to wywala jakies paski, szachownice rdzawe kolory po restarcie jest ok, ale do czasu bo po chwil wywala sie niebieski ekran i ati2dvag cos tam cos tam:(. Gra działa 5 min i kupa zwiecha. O dziwo jak w ustwieniach w rozwiązywaniu problemów przesune suwak z pełnego przyspieszenia sprzetowego na brak wszystko jest ok, tylko wtedy zadna gierka sie nie odpali ale to oczywiste. Karta nie krecona nawet zapodałem radiatoy Zalmana na pamieci w karcie bo myslalem ze sie przegrzewaja i kupa to samo. Setki sterowników instalowałem i nic nie pomogło. Zmiana zasilacza na najmocniejszego neoteca to samo. Chyba pozostaje mi tylko wymiana karty na GF. Bo na GF 4 wszystko jest ok. Szlak mnie trafia na to ATI co mnie podkusiło :mur: Niestety wszedzie gadają o zmianie zasilacza ale to nie tu droga panowie to cos innego. Na zachodnich forach internetowych sa podobne problemy tez nikt nie daje jednoznacznej odpowiedzi tylko zeby eksperymentowac z tym suwakiem itp. ludzie maja to nawet w laptopach :) np. IBM nie sadze zeby podzespoły były nie komtatybilne :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdz czy dobrze siedzi w gniezdzie agp

nie wiem czy cala ta seria jest jaka niewymiarowa ale jeszcze jeden kumepl z forum tez mial dziwne jaja tak jak ja

czasami karta sypala artami jak cholera..

po prostu jakos dziwnie nie chcą siedziec w slocie

spróbuj jakoś docisnąc.. a jak sie da położyć na chwile płytę na płasko żeby karta była pionowo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi