Skocz do zawartości
dzieciol4

Jaka wydajność "odgrzewanego" 9800 ??

Rekomendowane odpowiedzi

Moze tu mi ktos odpisze... Oplaca sie kupowac tego Radeona do kompa : Pentium 4 2.4 z HT, 256 mb ram ?? Czy bedzie dobrze chodzic... Narazie mam radeona 9200SE :(

najlepiej to kupic 9800pro lub cos na poziomie 6600gt / 6800 (drozsza) ale oczywiscie, ps. malo ramu (zalecane 512) i bedzie chulac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EEE tam wszystko zalezy od ilosci gotowki. Jak dla mnie to ten Radek za niecale 600 pln w Arest to wysmienita propozycja. Jeszcze rdzen na pewno sie sporo podkreci, z pamieciami to moze byc roznie (tak plotka glosi). A wybaczcie roznica miedzy 9800 a 9800pro w fps'ach bedzie naprawde niewielka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może tego radka 9700 PRO 128 bit (czyli 9500Pro) dałoby się przerobić na pełnego 9700Pro? jak tam jest z magistralą? moze tez ma coś zablokowane jak w innych kartach?

Z tego co mi się zdaje to magistrali nie można zmienić bo jest ona związana z budową karty bodajże :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze. Przyszla do mnie karta z komputronika. Oczywiscie mam niesmak co do ceny bo nie wiedzialem ze w arescie mozna je kupic tak tanio. Natomiast co do OC to wogole nie mam niesmaku. Po zamontowaniu silencera rdzen poszedl na 460MHz Pamieci na 380. Dodatkowo pamieci sa ZIMNE. W zyciu nie dotykalem tak chlodnych pamieci na grafie. Testowalem w markach ati tray tools nfsu2 i tym kilernym demku z kulkami. Jedyne co mnie dziwi to to ze w 3dmarku 03 mam tylko 6200pkt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze. Przyszla do mnie karta z komputronika. Oczywiscie mam niesmak co do ceny bo nie wiedzialem ze w arescie mozna je kupic tak tanio. Natomiast co do OC to wogole nie mam niesmaku. Po zamontowaniu silencera rdzen poszedl na 460MHz Pamieci na 380. Dodatkowo pamieci sa ZIMNE. W zyciu nie dotykalem tak chlodnych pamieci na grafie.  Testowalem w markach ati tray tools nfsu2 i tym kilernym demku z kulkami. Jedyne co mnie dziwi to to ze w 3dmarku 03 mam tylko 6200pkt.

kurde zebym mogl powiedziec w roku 05 ze 6200 pkt to tylko ! bo narazie to moge powiedziec 1.5 k to tylko .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm no to mala poprawka. Troche gorzej sie kreci :-( 440/375. Podnioslem proca (nie wiem czy spadek Oc grafy nie jest tym spowodowany) bo nie zauwazylem ze byl jakos nisko dramatycznie i w 3dmarku03 6650pkt. Jakby lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehh ten Radzio za 585zl (z arest.pl) to naprawde dobry wybor w cenie <600. Jeszcze nie zdecydowanym umieszczam obrazki (fotograf ze mnie kiepski) ;)

Dołączona grafika Dołączona grafika

Dołączona grafikaDołączona grafika

Pudelko w ktorym dostalem karte to "poskladane" na druga strone pudelko od modemu :). Do karty dodano, tylko plytke ze sterownikami, kabel svideo i przejsciowke zasilania (bieda, ale nie o to przeciez chodzi)

Na moim sprzecie (jak w podpisie) na takim radku mam 11600 w 3Dmark01 (nieduzo, ale w porownaniu z max 6000 z poprzednia karta,czyli gf4mx440se, to jednak dla mnie duzo :))

Nic, zabieram sie za sprawdzenie jej mozliwosci...

UPDATE: Widze ze karta nie jest juz dostepna w arest.pl...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc wam.

Mam tą samą karte ale kupowalem u siebie w miescie (troche przeplacilem :( ) w kazdym razie mam 24 miesieczna gwarancje. Narazie psuzczalem na def chlodzeniu bez radiatorow na pamiatkach na 400 /700 :D bez artow ida wszystkie testy (3d marki 2k1, 2k3, 2k5) wyzej nie sprawdzalem. Po nowym roku zakladam radiatorki i daje wentyla (12 cm srednicy) nawiewu na bok karty i wpsuruje na wyzej :D. Te karty to miood brać poki mozna. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm grzeja wam sie pamieci? Jest sens dawac radiatorki? U mnie sa poprostu zimne

Edit: Probowal ktos zmienic bios w tej karcie? Dalo sie ? U mnie jakis error wyskakuje. Probowalem zmienic atiflashem czy jakos tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem tego Radeona 9800 Non-PRO 256 bit w arest. Muszę przyznać, że mój egzemplarz kręci się lepiej niż wcześniej opisane: pamięci bez radiatorków doszły bez artefaktów do 722 (DDR) przy rdzeniu 420. Testowałem kartę na tych ustawieniach w grach - pamięci rozgrzewały się ale nie parzyły :D Jak kupię radiatorki - czuję że będzie lepiej.

Mam problem z wgraniem biosu od 9800 PRO. Pojawia mi się komunikat "Block protect not disabled" - ERROR 0fl01. Bios ze stronki http://www.techpowerup.com/bios/

Pomóżcie. :oops: :oops: :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Palek - No to ci ladnie poszedl ja psuzczalem dzisiaj 430 /730 i arty juz w peirwszym tescie 3dmarka 2k3 nie sprawdzalem wartosic posrednich powiem tyle ze przy 400 / 700 radiatorki ogolnie letnie ale rozgrzewaja sie i to mocno przy grach / markach mocno wykorzystujacych ps 2.0 (chociaz na def ustawieniach w doomie 3 tez mocno gorace byly). poczekma na radiatory i mysle ze na xt pojda bez problemu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja próbowałem zmieniać bios przez boot CD - też error. 3 różne biosy i to samo. Może jest jakaś blokada? Czy ktoś już to rozwiązał jakoś?

Hmmm grzeja wam sie pamieci? Jest sens dawac radiatorki? U mnie sa poprostu zimne

Edit: Probowal ktos zmienic bios w tej karcie? Dalo sie ? U mnie jakis error wyskakuje. Probowalem zmienic atiflashem czy jakos tak

:cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@milan655

Karta ktora podales napewno jest 128bit, ale i tak jest to oplacalny wybor. Ale mozna jednak zaczekac na nowa dostawe tych R9800 256bit (w icompie mowia ze bedzie...)

Czy komus udalo sie ominac blokade biosu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi