Goofi Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 radwan a nie ładniej by wyglądało coś takiego?? Tokareczkam, mosiąd i gość znający się na obsłudze no i mamy piękny króciec zamiast 10cm połączeń, które mogą przeciekać :D 1271721[/snapback] Piekne :rolleyes: a ten gosc nie chcialby zrobic paru sztuk i sprzedac?, zastanawiam sie nad obiegowka... B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarodziej007 Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 Raczej nie bo powiedzmy, że ja to mam za darmo i jest to efektem ubocznym produkcji, który nie powinien powstać ;) . Ale może uda mi się zrobić takie coś z gwintem 1/2" to wtedy te ewentualnie bym sprzedał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[TiLt] Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 (edytowane) sory ze odkopuje ale bardzo sie zainteresowalem ta pompa, tym bardziej ze jest na allegro w tej chwili, a moj hydor L20 zaczal popiardywac co doprowadza mnie do szalu.Martwia mnie tylko te problemy z odpowietrzaniem. Napiszcie jak to rozwiazaliscie. Czy nie ma mozliwosci odpowietrzenia bez napelniania ukladu z kranu pod cisnieniem? Czy jezeli po prostu wepne ja do ukladu, zaleje i uruchomie to nie odopowietrzy sie jednak po pewnym czasie sama? Alternatywnie mysle o eheimie 1048 ale cena bardzo podobna, wiec wolabym chyba tego grundfosa. z gory thx za wszelki odpowiedzi Update: hmm znalazlem jeszcze cos takiego.Zdecydowanie tansza ale pewnie nawet na 1-szym biegu bedzie nasuwac z sila wodospadu... ale czy bedzie rownie cicha? Edytowane 15 Lutego 2005 przez [TiLt] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarodziej007 Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 Ja nie miałem problemu z odpowietrzaniem po 3 minutach nastała błoga cisza. Ja myśle tak że jeżeli pompa bedzie w poziomie lub pompoać w góre a nie nadół to się sama odpowietrzy. A ten grunfosik z linka to nawet ładny jest. I taki krutki poręczniejszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 grundfos z linka to przepiękny potwór - 5m podnoszenia !! no i nawet na pierszym biegu przepływ jest kosmiczny... ale nie sądze aby aukcja skonczyla sie ponizej 200zł natomiast napewno bedzie głosniejszy od obiegówki (chociaz w porownaniu do dowolnego akwariowego shitu bedzie niesłyszalny) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[TiLt] Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 (edytowane) ...nawet na pierszym biegu przepływ jest kosmiczny... 1279482[/snapback] tylko ze do dwoch blokow taki kosmiczny przeplyw jak sam zauwazyles na poczatku tego topicu zbedny jest. Chyba wezme obiegowke.600-700 l/h jest absolutnie wystarczajace.Poza tym nie bede musial stosowac mega srubunków. Musze tylko poczekac na przyplyw gotowki do przyszlego tygodnia. Na razie bede sie meczyl z pierdzacym hydorem. niech cisza bedzie z wami :) Edytowane 16 Lutego 2005 przez [TiLt] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oommeenn Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 Pompka ta przyszła do mnie parę dni temu. Moje pierwsze wrażenia: Jak się dotknie pompy to są wyczuwalne lekkie drgania. Co do głośności to pompę nadstawiając ucho słychać max do 10cm. Zaznaczam że jestem bardzo wymagający co do ciszy i mam dobry słuch :D Co do odpowietrzania to się nie wypowiem bo jeszcze nie zmontowałem WC. Próbowałem z wiadrem z wodą nad zlewem. Faktem jest że musiałem trochę pokombinować kręcąc wężami aby zaskoczyła tzn. żeby wyżucić z niej wszystkie powietrze. Jeśli chodzi o ciszę to włączjąc pompę bez wody idealnie cicha była tylko w pionie, w poziomie trochę hałasowała, jednak nie wiem jak byłoby z wodą, bo z wodą próbowałem tylko w pionie. Na koniec zaznaczam że moje próby odbywały się przy użyciu wiadra z wodą, czyli bez większych obciążeń (4 metry węża). Dokładniej niech się wypowiedzą ci którzy mają już pompę w układzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[TiLt] Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 Skusilem sie i nabylem to cudo B) Na razie jeszcze jej nie podlaczalem, jutro sie za to biore, mam tylko jedno pytanie. Odkrecaliscie od niej gore z kroccami? moja jest tak zakrecona ze ni cholery nie moge jej ruszyc.Niby nie ma potrzeby, ale chcialbym ja zobaczyc w srodku no i przede wszystkim chce sprawdzic jak jest uszczelniona, zebym nie mial zadnych niespodzianek. Gdyby byla na rurze to byloby latwiej(wieksza dzwignia) ale skad tu ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> kawalek nagwintowanej rury wieczorem w domu? Z pierwszych wrazen: wyglada bardzo solidnie i jest dokladnie wykonana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Subvoice Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 Teraz będziesz miał za swoje ;) U mnie od razu poleciał zasilacz chieftec 420 ( a taki byl cichy...), do wentyla (crystal) zrobiłem panel z regulacją a teraz wkurza mnie dysk (caviar 200 - cichutki). Z odpowietrzaniem nie ma problemow. Po zlikwidowaniu powietrza w wezach trzeba odkrecic ta srube z przodu pompy. Wtedy resztka powietrza wyleci i jest super cicho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oommeenn Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 Po zlikwidowaniu powietrza w wezach trzeba odkrecic ta srube z przodu pompy. Wtedy resztka powietrza wyleci i jest super cichoJaką śróbę. U mnie nie ma żadnej śruby chyba że niedowidzę już. TiLt napisz jaki model wziąłeś w końcu. Taki jak fit i ja tzn. UP 15-14B czy tą z allegro do CO ? Jeżeli taki jak ja to ci powiem że tej góry także za cholerę ręką nie mogłem odkręcić i w końcu sobie darowałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[TiLt] Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 (edytowane) Teraz będziesz miał za swoje ;) U mnie od razu poleciał zasilacz chieftec 420 ( a taki byl cichy...) 1284390[/snapback] ja swojego Enlighta 420W (to samo co chieftec) juz przerobilem na zdecydowanie cichszego (co nie znaczy ze teraz bede zadowolony...).Dokladniej o tym zasilaczu tutaj. ...Z odpowietrzaniem nie ma problemow. Po zlikwidowaniu powietrza w wezach trzeba odkrecic ta srube z przodu pompy. Wtedy resztka powietrza wyleci i jest super cicho...z tego co sie zorientowalem to masz pompke wilo a ja kupilem tego Grundfosa , a wniej nie ma zadnej sruby z przodu pompy. Update: oommeenn dzieki za podpowiedz.W takim razie tez sobie daruje odkrecanie, bo juz reki nie czuje :wink: Edytowane 18 Lutego 2005 przez [TiLt] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Subvoice Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 chyba spojrzalem nie na ta aukcje. Co do zasilki to fajnie zrobiles tego enlighta. Przy okazji wreszcie czegos dowiedzialem sie o tym wentylu. Wypatrzylem go w jakims sklepie i juz prawie kupilem. Czekam tylko az pokaze sie ten wielki test nazira ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[TiLt] Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 Dzis wypialem Hydora L20 i wpialem Grundfosa. Zalalem uklad demineralka + 0.5 litra plynu do chlodnic Kooler i wlaczylem pompke... To co uslyszalem (a wlasciwie nie uslyszalem) jest wspaniale :D Zebym nie widzial wody przeplywajacej w rezerwuarze to bym nie wiedzial czy dziala.Przylozylem ucho do pompki i z odleglosci 10cm nic!! Dopiero jak wetknalem moja malzowine :) w pompke uslyszalem cichutenkie bzyczenie (komar latajacy obok ucha jest od tego glosniejszy). Absolutnie zadnych wibracji.Dopiero kladac reke na niej mozna wyczuc delikatne wibracje. Generalnie HIT sezonu :D. Gorzej ze zaczalem slyszec wszystko pozostale...dyski...wentylatory. No ale wszystkiego sie wylaczyc nie da. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 no dobra, TiLt a jak z przeplywem wody, lepiej jak na hydorku ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 oommeenn dzieki za podpowiedz.W takim razie tez sobie daruje odkrecanie, bo juz reki nie czuje :wink: 1284534[/snapback] to wam podpowiem - odkręca się nie za metalowy korpus tylko kręci się tym pierscieniem z 4 zębami - tam gdzie są dziury trzeba jakos zablokowac no jak w srodku wyglada to widac na fotkach na poczatku topika? wracając do ciszy... zobaczymy kiedy zaczniecie szukac idealnego wiatraka :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oommeenn Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 fit - dzięki za podpowiedż, jednak ja i tak już zrezygnowałem z otwierania pompki. TiLt - gratuluję że znalazłeś swojego " grala", ja już nie mogę się doczekać jak ruszy moje WC. Dodam jeszcze tylko -bo ktoś wcześniej pytał- czy pompka może pracować pionowo, a ja odpowiedziałem że tak. Uściślę że tak ale tylko w jednej pozycji tzn. tą mosiężną częścią do góry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[TiLt] Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 no dobra, TiLt a jak z przeplywem wody, lepiej jak na hydorku ? 1288388[/snapback] porownujac z Hydorem L20 przeplyw jest troszke wiekszy. Oczywiscie pomiar polegal na wpatrywaniu sie w przeplywajaca w rezerwuarze wode, wiec dokladnosci pomiaru nie wymagaj :) Na pewno nie jest mniejszy. Ale moglaby miec dwa razy mniejszy przeplyw, byleby woda plynela, ta CISZA....... To sie nie da opowiedziec to trzeba uslyszec (a raczej nie uslyszec :D ). Chyba szykuje mi sie zmiana wentyli..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 ja z pewną dozą nieśmiałości poprosiłbym moderatora o przyklejenie tego topica bo dyskusje nt. obiegowek CWU toczą się coporaz w nowych tematach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x_brat Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 zamontowałem niedawno grundfosa i też zauważyłem, że pompka podgrzewa wodę. U mnie pompka chodzi cały czas, przy wyłączonym komputerze temp. wody wynosi jakieś 29 st. po włączeniu kompa po kilku minutach spada do 25.5 st. myśle, że jest to efekt załączenia wiatraków na chłodnicy i mniej więcej taka temp. wody się utrzymuje gdy za bardzo nie obciążam kompa. W idle na proceszorze mam 34-35 st. jak myślicie czy przełożenie pompki przed chłodnice spowoduje jakiś zauważalny spadek temperatury na procesorze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 W idle na proceszorze mam 34-35 st. jak myślicie czy przełożenie pompki przed chłodnice spowoduje jakiś zauważalny spadek temperatury na procesorze? 1403719[/snapback] czy 0.19ºC to znaczacy spadek ? polecam: http://overclockers.com/articles1088/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luc Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 odkopie moze ten temat :) jak pompki sie zachowuja po zredukowaniu im wlotu i wylotu do szybkozlaczek 1/4"? srednica wewn. takiej szybkozlaczki skrecanej to ok 7mm. czy pompa sie wtedy nie meczy za bardzo? myslalem o dwoch pompach c-systems (na 3 bloki rezerwuar i chlodnice).. ale skoro az tak chwalicie bezglosnosc Grundfosa Comfort UP15-14B, to mam juz powazne dylematy :) no i jak po kilku miesiacach uzytkowania.. grundfos nadal pierwsza klasa? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jamin Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 Obawiam się, że pojawia się wtedy kawitacja, czyli tworzą się bąbelki pary wodnej i pompka pracuje głośniej. Jednak to są tylko moje przypuszczenia potwierdzone tylko w 90%. Niedługo będę pewien na 100% czy dobrze mówię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[TiLt] Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 moja chodzi tak samo cichutko (trzeba by raczej uzywac okreslenie "bezglosnie") jak na samym poczatku.Czyli nic sie nie zmienilo. Niedlugo przekladka do nowej budy i mam zamiar zmienic weze z 12/16 na 10/14 crystala.Mam dosc cybantow i ich antyestetycznego wygladu. Ze wzgledu na to ze w nowa bude wkladam mase pracy i chce zeby wygladala ladnie beda ciensze weze nalozone bez cybantow na choinki 12.Mam nadzieje ze nie wplynie to negatywnie na prace pompy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luc Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 Obawiam się, że pojawia się wtedy kawitacja, czyli tworzą się bąbelki pary wodnej i pompka pracuje głośniej. Jednak to są tylko moje przypuszczenia potwierdzone tylko w 90%. Niedługo będę pewien na 100% czy dobrze mówię. 1481554[/snapback] ale w takim razie powinna sie pojawiac w kazdym innym miejscu w ktorym wystepuje zwezenie. kazdy blok by 'burczal' ;) nie wiem.. ale tak na wyczucie to efektow kawitacji tam nie wiedze. potwierdzone w 90% - tzn. ze juz cos takiego obserwowales? bardziej obawialbym sie 'meczenia sie' pompy. ale nie jestem specem wiec pytam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jamin Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 Odpowiem na dwie rzeczy za jednym zamachem. Wszystko to co napiszę są to moje obserwacje, ale jeszcze nie potwierdzone do końca. Jeśli chodzi o choinki bez cybantów w przypadku pompek CWU, to trzeba mieć naprawdę porządne króćce z równą powierzchnią i wąż musi dobrze dociskać do nich, bo w przeciwnym razie, przez każdą szparkę będzie zasysać się powietrze. Każdy malutki bąbelek będzie wytwarzał jakiś hałas. Oczywiście hałas będzie mały, ale jak wiemy w przypadku CWU, każdy bąbelek ma znaczenie, każdy bąbelek psuje ukochaną ciszę :). Wydaje mi się, że w przypadku pomp akwariowych takich wielkich rygorów nie musi być, bo pompka działa głośniej niż CWU i inaczej miesza bąbelki (inny wirnik). Więc mała ilość bąbelków nie zostanie nawet zauważona. To zasysanie powietrza między króćcami a wężem jest właśnie tymi dziesięcioma procentami mojej niepewności, które muszę jeszcze wyjaśnić. Bo albo przy węższych wężach następuje gwałtowniejsza kawitacja, albo gwałtowniej zasysa mi się powietrze. Co do kawitacji, to chyba na wirniku są największe różnice ciśnień i dlatego tam kawitacja najszybciej może zachodzić. Zresztą jeden serwisant pompek Grundfos powiedział mi, że nawet gdy pompka jest podłączona do domowej instalacji, czyli gdy pracuje w normalnych warunkach, to kawitacja też czasami występuje. Wszystko to są moje podejrzenia, a tak wogóle to ja się na niczym nie znam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[TiLt] Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 ...przez każdą szparkę będzie zasysać się powietrze... No to mnie nie pocieszyles.Kurcze a myslalem ze bede mial ladnie bez cybantow a z tego wychodzi ze nawet jak nasune waz 10/14 na choinke 12 to sie bez przynajmniej opaski plastikowej nie obedzie... No trudno, i tak uklad na wezach to przejsciowe bedzie. Docelowo bedzie rurka z plexi 15/11 gieta na goraco do ukladu i zlaczki wtykane 14, tylko niech mi ktos da kase na wymiane wszystkich kroccow na wtykane 14 :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 Kawitacja występuje tylko w miejscach zmian ciśnień, czyli w pompach :P IMO pompa jest o wiele ze słaba, żeby te zjawisko występowało Nigdy nie widziałem bąbelków w parze wodnej, jedynie w cieczy.. Kiedyś czytałem post pewnej osoby, która miała doświadczenie z pompami CO2 (chyba hydraulik) i stwierdziła, że znaczna redukcja wpływa negatywnie na żywotność pompy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luc Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 Kawitacja występuje tylko w miejscach zmian ciśnień, czyli w pompach :P IMO pompa jest o wiele ze słaba, żeby te zjawisko występowało 1481810[/snapback] nie tylko w pompach.. wszedzie w okolicach przewezen gdzie cisnienie spada / ciecz przyspiesza. ale ogolnie tak jak piszesz.. nie to cisnienie na kawitacje. moze w hydraulice przemyslowej, albo w wodociagach przy wysokich cisnieniach, itp. mniejsza o to.. w wc raczej sie o kawitacje nie martwie :) Kiedyś czytałem post pewnej osoby, która miała doświadczenie z pompami CO2 (chyba hydraulik) i stwierdziła, że znaczna redukcja wpływa negatywnie na żywotność pompyi wlasnie tym bym sie bardziej przejmowal. choc z drugiej strony co za roznica w ktorym miejscu ukladu wystepuje przewezenie.. u wlotu / wylotu pompy, czy np. na bloku na procesorze.. ta sama pompa musi wode przepychac :) ok. jesli zadna konkretna odpowiedz tu nie padnie to najwyzej poswiece sie i zrobie na sobie test: podepne pompe z taka redukcja i zobaczymy czy predzej pompa kleknie czy predzej przestanie byc potrzebna bo nasze PCty na wzor MACow zredukuja wydzielane temperatury :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jamin Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 [TiLt] Trochę chyba Cię nastraszyłem za bardzo, myślałem, że będziesz zakładał węższe węże niż 10/14, nie doczytałem dobrze Twojego postu. Owszem u mnie na wężu 10/13 pojawiają się w/w zjawiska, ale w niezbyt dokuczliwym stopniu. Drobne bąbelki sobie pojawiają, szczególnie gdy ścisnę gdzieś węża. Znacznie gorzej miałem na wężach 6/8, bąbelków było całe mnóstwo, może to jakiś przypadek. Jak znajdę czas to będę to testował dokładniej. Myślę, że jeżeli masz w miarę równe króćce, to wystarczy zagrzać węża w kipiącej wodzie i nałożyć na króciec. Wtedy wąż ładnie przylega. Tonic Kto napisał o bąbelkach w parze wodnej? Ja chyba pisałem o bąbelkach pary wodnej. Luc rób testy im więcej źródeł informacji tym (czasami) lepiej :) Wydaje mi się, że akurat wirnik pompki jest najlepszym miejscem w omawianych układach, gdzie kawitacja ma szanse zaistnieć, a to ze względu na ostre, szybko wirujące łopatki wirnika. Jeszcze to kiedyś spróbuję potwierdzić empirycznie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luc Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 [TiLt] Trochę chyba Cię nastraszyłem za bardzo, myślałem, że będziesz zakładał węższe węże niż 10/14, nie doczytałem dobrze Twojego postu. Owszem u mnie na wężu 10/13 pojawiają się w/w zjawiska, ale w niezbyt dokuczliwym stopniu. Drobne bąbelki sobie pojawiają, szczególnie gdy ścisnę gdzieś węża. Znacznie gorzej miałem na wężach 6/8, bąbelków było całe mnóstwo, może to jakiś przypadek. Jak znajdę czas to będę to testował dokładniej. 1482185[/snapback] a jestes pewny na 100% (czy tam 90), ze to kwestia kawitacji? :) ja bede mial weze 8/10 Luc rób testy im więcej źródeł informacji tym (czasami) lepiej :) Wydaje mi się, że akurat wirnik pompki jest najlepszym miejscem w omawianych układach, gdzie kawitacja ma szanse zaistnieć, a to ze względu na ostre, szybko wirujące łopatki wirnika. Jeszcze to kiedyś spróbuję potwierdzić empirycznie to fakt.. wirniki to swietne miejsce na kawitacje, ale w takich pompkach tez? :) jak zbudowany jest wirnik tego grundfosa? :) tak czy inazej mnie chodzilo o kwestie przewezenia zwiazanego z redukcja z 1/2" na 1/4" :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...