Skocz do zawartości
fit

Nareszcie Cicha Pompka ! (topic O Obiegowkach Cwu)

Rekomendowane odpowiedzi

Zapytałes sie czy mozna podłaczyc pompe z rezem inaczej niz wezykiem - odpowiedziaełem nie, a nagle wyjezdzasz ze jest rez do eheima, wioec

1. po co sie o to to zapytałes?

2. dlaczego nie powedziałes ze pytanie dotyczy czergo inego niz pomp o ktorych rozmawiamy

3. no i powiedz o co chodzi - celem Twojego napisania tutaj było złapac kogos na tym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. zapytałem po to, zeby się dowiedzieć. z rezem do eheima wyjechałem, bo napisałeś, że z reza można TYLKO ciągnąć wężem

2. nie dotyczy czego innego. Dotyczy pomp o któryxch jest mowa od początku topicu

3. o nic nie chjodzi i nikogo na niczym nie chciałem złapać, przynajmniej nie było to moim celem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Przerabiam swoje wc i teraz chciałem dać pompke Grundfosa UP15-14B.

Może mi ktoś powiedzieć, czy ta pompka uciągnie blok na CPU, GPU i NB narazie, a później dodatkowe 2 bloki na HDD ???

W sumie 5 bloków plus nagrzewnica plus rezerwuar.

Z góry dziękuje za odpowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Przerabiam swoje wc i teraz chciałem dać pompke Grundfosa UP15-14B.

Może mi ktoś powiedzieć, czy ta pompka uciągnie blok na CPU, GPU i NB narazie, a później dodatkowe 2 bloki na HDD ???

W sumie 5 bloków plus nagrzewnica plus rezerwuar.

Z góry dziękuje za odpowiedz.

Uciągnie wszystko, ale odpuść sobie ten rezerwuar...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Zakupilem sobie elementy WC. Leżą już u mnie wszystkie. Ale mam taki problem, że pompka CWU Grundfos 15-14 nie chce zacząc pompować mi chłodziwa. Próbowałem na wiele różnych sposobów, jednak nie mam rezerwuaru ;/. Teraz mam wszystko podłączone tak: szklanka z chłodziwem -> pompka -> 3 bloki -> chłodnica -> otwarty koniec węża, przez który ma zostać wypompowane powietrze.

Gdy podlaczam pompę do zasilania, zaczyna wydawać jakies dzwieki, ale nie chce zaczac pompowac chlodziwa.

Czy jest to wina pompy, czy czegoś innego? Mam jeszcze drugą pompę, ale nie ma podłączonego kabla zasilającego.

Nie udało mi się jeszcze ani razu napełnić układu cieczą, bo zawsze były b. duże luki powietrza, i pompa nie chce tego przepompować. Co prawda zaczęła wczoraj trochę mi pompować, kiedy nią poruszałem i poustawiałem dziwacznie cały układ, ale dzisiaj ani rusz :(

Proszę o pilną odpowiedź i pozdrawiam, lores

Edytowane przez lores

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholera ten temat ma tylko 7 stron... dla porównania temat o DFI miał wczoraj 165 (dzisiaj już pewnie więcej) jesteś już którąś z kolei osobą która o to pyta, były nawet oddzielne topici o tym problemie.

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech, u mnie ma 15, ale zalezy to od ustawien konta...

Obserwuję go od początku, jednak nie zauwazylem niestesty przypadku identycznego jak moj :/ Dlatego proszę Was o pomoc!

Teraz studiuję jeszcze wyniki wyszukiwania, jednak zbyt duzo mi nie mowia :(

@mattnick, tak wlasnie mam. Miedzy wylotem z chlodnicy, a wciagajaca strona pompki mam trójnik z odpowietrzaczem, jednak dużo mi to nie daje, bo nie mogę pompy uruchomić... :/ Poza tym, jak zamontowałeś tę pompkę w takiej pozycji

(jeśli to Twoje zdjęcie)?

Edytowane przez lores

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech, u mnie ma 15, ale zalezy to od ustawien konta...

Obserwuję go od początku, jednak nie zauwazylem niestesty przypadku identycznego jak moj :/ Dlatego proszę Was o pomoc!

Teraz studiuję jeszcze wyniki wyszukiwania, jednak zbyt duzo mi nie mowia :(

@mattnick, tak wlasnie mam. Miedzy wylotem z chlodnicy, a wciagajaca strona pompki mam trójnik z odpowietrzaczem, jednak dużo mi to nie daje, bo nie mogę pompy uruchomić... :/ Poza tym, jak zamontowałeś tę pompkę w takiej pozycji

(jeśli to Twoje zdjęcie)?

Zrób tak, żeby trójnik był w najwyższym punkcie, a wszystko inne poniżej. Odłącz jeden wąż od trójnika (trójnik i odłączony wąż mają pozostać wysoko) i nalewaj do niego chłodziwa, powietrze będzie wychodziło z drugiej strony. Nalewaj do momentu prawie całkowitego napełnienia układu. Wtedy podłącz wąż z powrotem do trójnika, przy pomocy którego usuń resztki powietrza. Dopiero teraz odpal pompę. Odpalaj z początku tylko na chwilę tak, by bombelki powietrza które na pewno są jeszcze w układze nie dostawały się z powrotem do wlotu pompy, tylko wylatywały przez trójnik.

Co do fotki, to ja swoją przymocowałem w bardzo podobnej pozycji za pomocą opasek zaciskowych.

EDIT: Dodaje schemat na prośbę mattnicka:

Dołączona grafika

Edytowane przez Plasma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wlewałem wody stopniowo tzn. wlałem na tyle ile się dało, włączyłem pompke, jak pomka zaciągnęła wode (na początku trwa to długo, trzeba po prostu poczekać aż woda przepłynie przez pompkę na dół układu) to wyłączałem, dolewałem i tak po trochu, im mniej powietrza w układzie tym szybciej zaczyna pompować, potrząsaj/przechylaj na boki komputer to szybciej się odpowietrzy, w końcu "zaskoczy" i pompka będzie ciągnąć pełną parą.

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam zamiar napełnić układ swoim starym burczącym mj1000. Po prostu wrzucę gio na górę do airtrapa i tak napełnię układ. Potem tylko go odłączę i będę trząsł kompem żeby bomble wyleciały bo inaczej nie będą miały jak tylko będą krążyć w układzie.

Czy dobrym pomysłem jest umieszczenie tej pompy bezpośrednio przed chłodnicą ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc. Wieczorem będę dalej próbował, ale coś czuję, że się uda :)

@Plasma, jak do swojego Dragona przyczepiles tę pompkę? Bo ja nie za bardzo mam gdzie ją w Bravie umieścić (nie ma do czego przyczepić)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powodzenia. Borygo chyba jest trujące...

a gdzie tam :lol: tylko troche :D

ja zrobiłem prosto, czyli złozyłem uklad jak trzeba, uklad zypulnie nie zgodny z zasadami, czyli chłodnica na gorze, pompa na dole, trojnik prtzy pompie na dole, wszsytko skrecone pzaciskane i zrobiłem - jak? nalałem do odpowietrzenia chlodziwa troche, waz odpowietrzajacy mial 2 metry, przywiazałem go do lampy, tak zeby miał troche luzu i zaczłem machac buda, potem znowu clogziwa i znowu machac, odpowietrzyło sie bardzo ładnie, bez stosowania dodatkowych pompek, zasysania, itd

wczesniej na odpaleenicach testowych robiłem tak, ze maiłem wiadro z woda i ssałem ustami ( :lol: ) narobiłem sie wiecej, a efekt ten sam, z tym ze w tej metodzie z długim odpowtrzeniem nie ma wiadra.

a co do borygo - raz jak ssałem wleciało mi troche do ust, ale wyplułem potem poszedłem cos zjesc po taki syf w ustach ze............

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc. Wieczorem będę dalej próbował, ale coś czuję, że się uda :)

@Plasma, jak do swojego Dragona przyczepiles tę pompkę? Bo ja nie za bardzo mam gdzie ją w Bravie umieścić (nie ma do czego przyczepić)...

Od spodu kosza 5,25 mam takie otwory w blasze, które są wykorzystywane do mocowania koszyka na HDD. Przez nie przewlokłem te opaski :). W sumie pompka jest podparta w 2 punktach. Jak nie masz dziurek, to je wywierć :)

ja zrobiłem prosto, czyli złozyłem uklad jak trzeba, uklad zypulnie nie zgodny z zasadami, czyli chłodnica na gorze, pompa na dole, trojnik prtzy pompie na dole, wszsytko skrecone pzaciskane i zrobiłem - jak? nalałem do odpowietrzenia chlodziwa troche, waz odpowietrzajacy mial 2 metry, przywiazałem go do lampy, tak zeby miał troche luzu i zaczłem machac buda, potem znowu clogziwa i znowu machac, odpowietrzyło sie bardzo ładnie, bez stosowania dodatkowych pompek, zasysania, itd

Sposób który przedstawiłem powyżej jest prawie identyczny, tyle że dużo szybciej nalewa się chłodziwo (szczególnie przy krótkim i wąskim wężu odpowietrzającym) w pierwszej fazie zalewania ;). Po prostu chłodziwo nie blokuje drogi którą ma uciekać powietrze. Robiąc "oryginalnym" sposobem zchodziło dużo dłużej niż tym, który przedstawiłem na schemacie. Ostatnim razem w 15 minut miałem napełniony i w miarę odpowietrzony układ (dla porównania wcześniej zchodziło mi 40min do godziny). Edytowane przez Plasma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ale w moim przypadku było by ciezko ;)

szczego nie ze weze w chieftecu miałem przełozone przez te otwory, nagrzewnica przymocowana na stałe, pompa tez, i jeszcze ten trojnik na dnie budy..... ale jak napełniam uklad w wersji zimowej to robie tak jak Ty, czyli chlodnice na parapet, pompa tez, blok na wezach wisi przywiazany do tego co podtrzymuje firany z drogiej strony waz i lejek i tak nalewam az poziom sie wyrtowna, wtedy zdejumuje ten drugi waz zakladam trojnik i zalewam ten kawałek wezy, zaleta jest to ze w chlodnicach i pomiwe nie ma powtrza.

Jak jestpotrzeba na banching to tylko otwierram okno, wszsytko oprocz bloku za okno i tylko 2x m weza ida do bloku B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Maly OT zeby odswiezyc topik

Dlugo szukalem ale nikt nie podal latwego sposobu na podlaczenie pompki do ukladu poza "wieza" zlaczek ^^ a tu prosze szybko i prosto.

NIe testowane gdyz czekam na kase zeby dokupic bloczek do mojego kibelka ale mysle ze moze sie komus przydac wiadomosc ze cos takiego istnieje :

Dołączona grafika

Dołączona grafika

P.S. zakup dokonany w castorama wiec masowo dostepny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Maly OT zeby odswiezyc topik

Dlugo szukalem ale nikt nie podal latwego sposobu na podlaczenie pompki do ukladu poza "wieza" zlaczek ^^ a tu prosze szybko i prosto.

NIe testowane gdyz czekam na kase zeby dokupic bloczek do mojego kibelka ale mysle ze moze sie komus przydac wiadomosc ze cos takiego istnieje :

cut

cut

P.S. zakup dokonany w castorama wiec masowo dostepny

nie wiem o co chodzi, ale przeciez to oczywiste ze tak najlatwiej :D pewnie jeszcze chdzi o CWU? bo cos gwint maly.

Dołączona grafika

tu masz przyklad zzastosowania podobnego, pompa nagwintowana w srosku i wkrecone kolanka i w to krocce - prosty powod - dostanie kolanka z kroccem jest prawie nie mozliwe na nk12

Edytowane przez kszonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zlacze idealnie pasuje na grundfosa 14-15B i ma na gwincie 1/2" a na drugim koncu krociec na weze 8/10 i 10/12 jak sie dokreci zacisk wiec nie trzeba kombinowac z przejsciowkami. Praktyczne i szczelne :)

moj sasiad ma takie kolanka, tylko ze na konicach ma od razu szybkozlaczki 8/10, a nie krociec. W zasadzie to te Twoje wygladaja mi na szybkozlaczki... Edytowane przez kszonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi