Skocz do zawartości
fit

Nareszcie Cicha Pompka ! (topic O Obiegowkach Cwu)

Rekomendowane odpowiedzi

Nieźle wygląda + nowy wirnik, za tą kasę... Wyczyśc to gniazdo (pewnie już to zrobileś :wink: ) w którym obraca się wirnik i będzie git.

p.s. o co chodziło z tym "pompa przy próbie uległa uszkodzeniu" :rolleyes:

Edytowane przez bellon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieźle wygląda + nowy wirnik, za tą kasę... Wyczyśc to gniazdo (pewnie już to zrobileś :wink: ) w którym obraca się wirnik i będzie git.

p.s. o co chodziło z tym "pompa przy próbie uległa uszkodzeniu" :rolleyes:

szczerze to nie wiem. Wystawiający nie umiał zakończyc aukcji przed czasem albo co;/ Może nie chciał płacić prowizji - hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam problem z uruchomieniem mojej pompki - leszno -

podlaczylem weze - przelewam przez nie wode, wszystko wydaje sie bez powietrza - zalaczam pompke - mruczy ale nie pompuje.. co jest grane?

podlaczenie elektryczne - wydaje sie byc ok - 'faze' podlaczylem do L a mase do N i na na obudowe.. dioda po wlaczeniu pradu sie swieci

Dołączona grafika

przez pompke stale przelewam wode w zgodnym kierunkiem z kierunkiem pompowania przez pompke..

Dołączona grafika

co moge robic nie tak (tj. chce wykluczyc wszystko zanim sie okaze ze jest walnieta...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam problem z uruchomieniem mojej pompki - leszno -

podlaczylem weze - przelewam przez nie wode, wszystko wydaje sie bez powietrza - zalaczam pompke - mruczy ale nie pompuje.. co jest grane?

podlaczenie elektryczne - wydaje sie byc ok - 'faze' podlaczylem do L a mase do N i na na obudowe.. dioda po wlaczeniu pradu sie swieci

przez pompke stale przelewam wode w zgodnym kierunkiem z kierunkiem pompowania przez pompke..

co moge robic nie tak (tj. chce wykluczyc wszystko zanim sie okaze ze jest walnieta...)

Hmmm czy ja widze ze ta pompka musi "ssac" wode??/ bo ta pompka tego nie potrafi... to pompka obiegowa...

utworz obieg... z trojnikiem i zobacz czy dziala <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[img ]http://forum.purepc.pl/miniaturki/f907589c58617edd0a4733b4f39581aa20598miniatura.jpg

nie zebym sie czepial, ale do obudowy powinienes podłaczyc uziemienie, a nie "mase".

zrob obiehg, to powinno byc okay, bo podlaczenie powinno zadziałac do pompowania.

nie cytujemy obrazkow

milego dnia

poca

Edytowane przez kszonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety w moim domku i tak instalacja jest bez trzeciego przewodu - wiec tak czy inaczej bolec podpiety jest masy - wiec to akurat bez znaczenia..

z tej miski zassalem wode - wiec ona sama z siebie sie przez pompke przelewa.. liczylem ze po jej zalaczeniu wzrosni cisnienie na wylocie...

pokombinuje jeszcze z innym polaczeniem samej wody..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta pompa pracuje tylko w ukladzie zamknietym. Nie bedzie Ci ssala. Ja tez msyslalem ze z pompa cos nie tak, ale wierz mi - mylilem sie :D Poczytaj moj watek. Uklad musi byc zamkniety i niemal w 100% zalany.

Pozdrawiam

Jak nie chcesz zeby Ci cos pierdalnelo w kompie, to wywal ten mostek z fazy na ochronny! Nie masz w domu odpowiedniej instalacji? To nic nie szkodzi - alpo podlacz prawidlowo, albo tylko faze i zero!

Edytowane przez Martinii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez podpietej masy na obudowie pompki indukowalo mi sie napiecie - wiec wolalem tak zalozyc.. ale spox - mysle,ze akurat z tym problemu miec nie bede..

staralem sie improwizowac układ zamkniety - pompka zalana ale w wezach powietrza w cholere.. nie ruszylo..

moze przyloze sie za chwile i skombinuje dla testu cos z mozliwoscia odpowietrzenia - albo potestuje pompke na gotowym układzie..

zostalo polutowac pare rurek i nagwintowac plexe, wiec w moim tepie za trzy miechy będzie gotowe... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem cały temat i dalej nie wiem co to znaczy że "pompa nie potrafi ssać".Czy jest różnica w wydajności pomiędzy połączeniem z trójnikiem a połączeniem gdy pompka zasysa wode z reza(oczywiście rez wyżej niż pompa żeby była zalana).To jest przecież pompa odśrodkowa i nie powinno być różnicy.Ale w jednym poście ktoś napisał że wydajność spada drastycznie przy zasysaniu wody z reza.Bardzo prosze o wyjaśnienie bo nosze sie z zamiarem kupna jakiejś pompy i nie chciałbym sie zdziwić.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

to ze nie potrafi ssac to nie ma zadnego wpływu na pracw WC.

Poprostu trzeba inaczej montowac rez (o ile chcesz go miec) Tak zeby woda sama z niego wpadała do pompki, bo pompka nie zassie.

Zadna strata. Coolriver reV2 tez nie zasysa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem cały temat i dalej nie wiem co to znaczy że "pompa nie potrafi ssać".Czy jest różnica w wydajności pomiędzy połączeniem z trójnikiem a połączeniem gdy pompka zasysa wode z reza(oczywiście rez wyżej niż pompa żeby była zalana).To jest przecież pompa odśrodkowa i nie powinno być różnicy.Ale w jednym poście ktoś napisał że wydajność spada drastycznie przy zasysaniu wody z reza.Bardzo prosze o wyjaśnienie bo nosze sie z zamiarem kupna jakiejś pompy i nie chciałbym sie zdziwić.

Pozdrawiam.

wydajnosc spada, jak jest rez a nie trojnik - taka moja teoria - niektory sie nie zgadzaja

to ze nie potrafi ssac to nie ma zadnego wpływu na pracw WC.

Poprostu trzeba inaczej montowac rez (o ile chcesz go miec) Tak zeby woda sama z niego wpadała do pompki, bo pompka nie zassie.

Zadna strata. Coolriver reV2 tez nie zasysa :D

zadna pompa nie zassa wody. (// edit: nie zassa wody z reza, poprzez przepompowanie powietrza, zadna pompa = zadna z powszechnie uzywanych w wc. tak dla jasnosci zebyscienie zaczeli plesc ze sie nei znam :P )

Edytowane przez kszonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydajnosc spada, jak jest rez a nie trojnik - taka moja teoria - niektory sie nie zgadzaja

to nie tak, że sie nie zgadzają ;) Dokładnie będę wiedział jak wezme się w końcu za modernizację mojego WC. Porobie wtedy dodatkowe testy. Faktem jest, że moja pompa chodzi na 1 biegu (27W), jest razem z rezem najwyższym punktem układu, przy czym odpływ z reza jest dokładnie na tym samym poziomie co króciec pompy i nigdy nie było problemu z zassaniem wody. Pompe włączam i wyłączam codziennie. Generalnie w moim przypadku jest tak: jeżeli pompa jest zalana to pompuje. Co do wydajności to woda na 1 biegu wyrażnie porusza się w rezerwuarze a na 3 burzy sie i pompa ma tendencje do zasysania powietrza. Teoria o drastycznym spadku wydajności pompy CWU z rezem wydaje się więc nieco przesadzona. Pompa na 1 biegu teoretycznie ma przepływ na poziomie 900l i wysokość podnoszenia 1,2m.

Edytowane przez Subvoice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie tak, że sie nie zgadzają ;) Dokładnie będę wiedział jak wezme się w końcu za modernizację mojego WC. Porobie wtedy dodatkowe testy. Faktem jest, że moja pompa chodzi na 1 biegu (27W), jest razem z rezem najwyższym punktem układu, przy czym odpływ z reza jest dokładnie na tym samym poziomie co króciec pompy i nigdy nie było problemu z zassaniem wody. Pompe włączam i wyłączam codziennie. Generalnie w moim przypadku jest tak: jeżeli pompa jest zalana to pompuje. Co do wydajności to woda na 1 biegu wyrażnie porusza się w rezerwuarze a na 3 burzy sie i pompa ma tendencje do zasysania powietrza. Teoria o drastycznym spadku wydajności pompy CWU z rezem wydaje się więc nieco przesadzona. Pompa na 1 biegu teoretycznie ma przepływ na poziomie 900l i wysokość podnoszenia 1,2m.

dokladnie, ale z moich doswiadczen wynika, ze jak ma reza to przeplyw jest tragiczny, a jak nie ma reza to przeplyw wzrasta - takie moje obserwacje. a o zeby byla zalana jest koniewczne, bo i naczej nic sie nie ruszy w ukladzie, nawet jak troche zapowietrziona jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie obiegowka grundfosa od conajmniej 1,5 roku chodzi w konfiguracji z rezem, fakt ze nigdy inaczej jej nie podlaczalem, ale nie mam najmniejszych problemow.Uklad sie pieknie sam odpowietrza, pompa pompuje, woda zwawo plynie, jest absolutna cisza... czego chciec wiecej?

Moze i plynela by szybciej bez reza... tylko co z tego?

mialbym pol stopnia mniej na procu?

Dołączona grafika

Do tego u mnie pompa jak widac pompuje w dol, a nie do gory (podobno najlepiej sprawuje sie kiedy pompuje wode do gory), ale przeciez nie bede sobie komplikowal ukladu tylko dlatego skoro dziala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

' date=' 3 wrz 2006, 23:37' post='2303607']

U mnie obiegowka grundfosa od conajmniej 1,5 roku chodzi w konfiguracji z rezem, fakt ze nigdy inaczej jej nie podlaczalem, ale nie mam najmniejszych problemow.Uklad sie pieknie sam odpowietrza, pompa pompuje, woda zwawo plynie, jest absolutna cisza... czego chciec wiecej?

Moze i plynela by szybciej bez reza... tylko co z tego?

mialbym pol stopnia mniej na procu?

Dołączona grafika

Do tego u mnie pompa jak widac pompuje w dol, a nie do gory (podobno najlepiej sprawuje sie kiedy pompuje wode do gory), ale przeciez nie bede sobie komplikowal ukladu tylko dlatego skoro dziala.

powiem Ci, zeto jest wiece niz pol stopnia ;) ale strata jest niewielka, w porownaniu do ciszy jaką to daje, więc nie ma co duo mowic o tym ,ale faktem jest ze przeplyw spada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co myslicie o tej pompce, dwa lata gwarancji.

http://allegro.pl/item128781801_pompa_cyrk...b_grundfos.html

oplaca sie ( w sklepie leszno kosztuje 385zl ) ? sa tez po 240

http://allegro.pl/item129504040_grundfos_c...yjna_nowa_.html

ale bez gwary.

Czy wyszly jakies lepsze pompki do W.C. ktore byscie polecili ?

P.S. czy te dwie pompki czyms sie roznia bo ta druga ma w nazwie comfort, ale to chyba bez znaczenia ?

Edytowane przez teges

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To sa te same modele, z serii Comfort.

Czy wyszły jakieś lepsze to zależy jakie cechy są dla Ciebie ważne.

Jeśli maksymalna cisza i niezawodność to nie wyszły, jesli wydajność, mały pobór prądu i małe rozmiary to zobacz np. tu:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=188268

Edytowane przez bart3d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@teges - za drogo za te cwu, ja bym czekal na okazje. Za tyle owszem mozna kupic, ale one stoja tka od dawna. Zabawa polega na nabyciu zabawki za <200zl. Gware mozna olac, nie psuje sie to i nie zaczyna bys glosne (jak np laing ddc). (szczegolnie jesli za gware sie doplaca 100zl).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@aerial

cos kolo 50zł :) za gware, a to zawsze 2 lata.

bywaja takie <200 ? nowe ? bo widze ze ceny sie wahaja max 20zł. wolalbym jednak nowa - wiem co mam

@bart3d

po przeczytaniu watku o laing ddc jeszcze bardziej przekonalem sie do grundfosa :)

widze ze masz grumdfosa w ukladzie, jestes zadowolony z niego ?

Edytowane przez teges

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@aerial

cos kolo 50zł :) za gware, a to zawsze 2 lata.

bywaja takie <200 ? nowe ? bo widze ze ceny sie wahaja max 20zł. wolalbym jednak nowa - wiem co mam

Ja tez mowie o nowej. Nowa bez gwary za 180zl, vs nowa z gwara za 300zl - to mialem na mysli.

Sporo ludzi kupilo nowe leszno wlasnie za tyle na allegro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ojciec wczoraj majstrował coś przy piecu gazowym i z ciekawości zobaczyłem co robił. Gdy wszedłem do łazienki zobaczyłem pompkę grundfosa :D Tą większa , nie pamiętam czy c.w.o czy c.o :P Może warto poszukać jakichś starych pieców gazowych i wymontować ją ? Złomowisko czy cuś ? Jakieś propozycje ?

Pozdro

P.S.

Trochę więcej szczęścia i może znajdę w lesie ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi