bellon Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 (edytowane) Nieźle wygląda + nowy wirnik, za tą kasę... Wyczyśc to gniazdo (pewnie już to zrobileś :wink: ) w którym obraca się wirnik i będzie git. p.s. o co chodziło z tym "pompa przy próbie uległa uszkodzeniu" :rolleyes: Edytowane 21 Czerwca 2006 przez bellon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dresik.pl Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2006 Nieźle wygląda + nowy wirnik, za tą kasę... Wyczyśc to gniazdo (pewnie już to zrobileś :wink: ) w którym obraca się wirnik i będzie git. p.s. o co chodziło z tym "pompa przy próbie uległa uszkodzeniu" :rolleyes: szczerze to nie wiem. Wystawiający nie umiał zakończyc aukcji przed czasem albo co;/ Może nie chciał płacić prowizji - hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 mam problem z uruchomieniem mojej pompki - leszno - podlaczylem weze - przelewam przez nie wode, wszystko wydaje sie bez powietrza - zalaczam pompke - mruczy ale nie pompuje.. co jest grane? podlaczenie elektryczne - wydaje sie byc ok - 'faze' podlaczylem do L a mase do N i na na obudowe.. dioda po wlaczeniu pradu sie swieci przez pompke stale przelewam wode w zgodnym kierunkiem z kierunkiem pompowania przez pompke.. co moge robic nie tak (tj. chce wykluczyc wszystko zanim sie okaze ze jest walnieta...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 mam problem z uruchomieniem mojej pompki - leszno - podlaczylem weze - przelewam przez nie wode, wszystko wydaje sie bez powietrza - zalaczam pompke - mruczy ale nie pompuje.. co jest grane? podlaczenie elektryczne - wydaje sie byc ok - 'faze' podlaczylem do L a mase do N i na na obudowe.. dioda po wlaczeniu pradu sie swieci przez pompke stale przelewam wode w zgodnym kierunkiem z kierunkiem pompowania przez pompke.. co moge robic nie tak (tj. chce wykluczyc wszystko zanim sie okaze ze jest walnieta...) Hmmm czy ja widze ze ta pompka musi "ssac" wode??/ bo ta pompka tego nie potrafi... to pompka obiegowa... utworz obieg... z trojnikiem i zobacz czy dziala <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 (edytowane) podlaczenie elektryczne - wydaje sie byc ok - 'faze' podlaczylem do L a mase do N i na na obudowe.. dioda po wlaczeniu pradu sie swieci [img ]http://forum.purepc.pl/miniaturki/f907589c58617edd0a4733b4f39581aa20598miniatura.jpg nie zebym sie czepial, ale do obudowy powinienes podłaczyc uziemienie, a nie "mase". zrob obiehg, to powinno byc okay, bo podlaczenie powinno zadziałac do pompowania. nie cytujemy obrazkow milego dnia poca Edytowane 18 Lipca 2006 przez kszonek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 niestety w moim domku i tak instalacja jest bez trzeciego przewodu - wiec tak czy inaczej bolec podpiety jest masy - wiec to akurat bez znaczenia.. z tej miski zassalem wode - wiec ona sama z siebie sie przez pompke przelewa.. liczylem ze po jej zalaczeniu wzrosni cisnienie na wylocie... pokombinuje jeszcze z innym polaczeniem samej wody.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 (edytowane) Ta pompa pracuje tylko w ukladzie zamknietym. Nie bedzie Ci ssala. Ja tez msyslalem ze z pompa cos nie tak, ale wierz mi - mylilem sie :D Poczytaj moj watek. Uklad musi byc zamkniety i niemal w 100% zalany. Pozdrawiam Jak nie chcesz zeby Ci cos pierdalnelo w kompie, to wywal ten mostek z fazy na ochronny! Nie masz w domu odpowiedniej instalacji? To nic nie szkodzi - alpo podlacz prawidlowo, albo tylko faze i zero! Edytowane 19 Lipca 2006 przez Martinii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 bez podpietej masy na obudowie pompki indukowalo mi sie napiecie - wiec wolalem tak zalozyc.. ale spox - mysle,ze akurat z tym problemu miec nie bede.. staralem sie improwizowac układ zamkniety - pompka zalana ale w wezach powietrza w cholere.. nie ruszylo.. moze przyloze sie za chwile i skombinuje dla testu cos z mozliwoscia odpowietrzenia - albo potestuje pompke na gotowym układzie.. zostalo polutowac pare rurek i nagwintowac plexe, wiec w moim tepie za trzy miechy będzie gotowe... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Na allegro pojawil sie Laing - cena mysle okazyjna jakby ktos polowal na taka pompe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam35 Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 Czytałem cały temat i dalej nie wiem co to znaczy że "pompa nie potrafi ssać".Czy jest różnica w wydajności pomiędzy połączeniem z trójnikiem a połączeniem gdy pompka zasysa wode z reza(oczywiście rez wyżej niż pompa żeby była zalana).To jest przecież pompa odśrodkowa i nie powinno być różnicy.Ale w jednym poście ktoś napisał że wydajność spada drastycznie przy zasysaniu wody z reza.Bardzo prosze o wyjaśnienie bo nosze sie z zamiarem kupna jakiejś pompy i nie chciałbym sie zdziwić. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 to ze nie potrafi ssac to nie ma zadnego wpływu na pracw WC. Poprostu trzeba inaczej montowac rez (o ile chcesz go miec) Tak zeby woda sama z niego wpadała do pompki, bo pompka nie zassie. Zadna strata. Coolriver reV2 tez nie zasysa :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 (edytowane) Czytałem cały temat i dalej nie wiem co to znaczy że "pompa nie potrafi ssać".Czy jest różnica w wydajności pomiędzy połączeniem z trójnikiem a połączeniem gdy pompka zasysa wode z reza(oczywiście rez wyżej niż pompa żeby była zalana).To jest przecież pompa odśrodkowa i nie powinno być różnicy.Ale w jednym poście ktoś napisał że wydajność spada drastycznie przy zasysaniu wody z reza.Bardzo prosze o wyjaśnienie bo nosze sie z zamiarem kupna jakiejś pompy i nie chciałbym sie zdziwić. Pozdrawiam. wydajnosc spada, jak jest rez a nie trojnik - taka moja teoria - niektory sie nie zgadzaja to ze nie potrafi ssac to nie ma zadnego wpływu na pracw WC. Poprostu trzeba inaczej montowac rez (o ile chcesz go miec) Tak zeby woda sama z niego wpadała do pompki, bo pompka nie zassie. Zadna strata. Coolriver reV2 tez nie zasysa :D zadna pompa nie zassa wody. (// edit: nie zassa wody z reza, poprzez przepompowanie powietrza, zadna pompa = zadna z powszechnie uzywanych w wc. tak dla jasnosci zebyscienie zaczeli plesc ze sie nei znam :P ) Edytowane 3 Września 2006 przez kszonek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Subvoice Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 (edytowane) wydajnosc spada, jak jest rez a nie trojnik - taka moja teoria - niektory sie nie zgadzaja to nie tak, że sie nie zgadzają ;) Dokładnie będę wiedział jak wezme się w końcu za modernizację mojego WC. Porobie wtedy dodatkowe testy. Faktem jest, że moja pompa chodzi na 1 biegu (27W), jest razem z rezem najwyższym punktem układu, przy czym odpływ z reza jest dokładnie na tym samym poziomie co króciec pompy i nigdy nie było problemu z zassaniem wody. Pompe włączam i wyłączam codziennie. Generalnie w moim przypadku jest tak: jeżeli pompa jest zalana to pompuje. Co do wydajności to woda na 1 biegu wyrażnie porusza się w rezerwuarze a na 3 burzy sie i pompa ma tendencje do zasysania powietrza. Teoria o drastycznym spadku wydajności pompy CWU z rezem wydaje się więc nieco przesadzona. Pompa na 1 biegu teoretycznie ma przepływ na poziomie 900l i wysokość podnoszenia 1,2m. Edytowane 3 Września 2006 przez Subvoice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 to nie tak, że sie nie zgadzają ;) Dokładnie będę wiedział jak wezme się w końcu za modernizację mojego WC. Porobie wtedy dodatkowe testy. Faktem jest, że moja pompa chodzi na 1 biegu (27W), jest razem z rezem najwyższym punktem układu, przy czym odpływ z reza jest dokładnie na tym samym poziomie co króciec pompy i nigdy nie było problemu z zassaniem wody. Pompe włączam i wyłączam codziennie. Generalnie w moim przypadku jest tak: jeżeli pompa jest zalana to pompuje. Co do wydajności to woda na 1 biegu wyrażnie porusza się w rezerwuarze a na 3 burzy sie i pompa ma tendencje do zasysania powietrza. Teoria o drastycznym spadku wydajności pompy CWU z rezem wydaje się więc nieco przesadzona. Pompa na 1 biegu teoretycznie ma przepływ na poziomie 900l i wysokość podnoszenia 1,2m. dokladnie, ale z moich doswiadczen wynika, ze jak ma reza to przeplyw jest tragiczny, a jak nie ma reza to przeplyw wzrasta - takie moje obserwacje. a o zeby byla zalana jest koniewczne, bo i naczej nic sie nie ruszy w ukladzie, nawet jak troche zapowietrziona jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[TiLt] Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 U mnie obiegowka grundfosa od conajmniej 1,5 roku chodzi w konfiguracji z rezem, fakt ze nigdy inaczej jej nie podlaczalem, ale nie mam najmniejszych problemow.Uklad sie pieknie sam odpowietrza, pompa pompuje, woda zwawo plynie, jest absolutna cisza... czego chciec wiecej? Moze i plynela by szybciej bez reza... tylko co z tego? mialbym pol stopnia mniej na procu? Do tego u mnie pompa jak widac pompuje w dol, a nie do gory (podobno najlepiej sprawuje sie kiedy pompuje wode do gory), ale przeciez nie bede sobie komplikowal ukladu tylko dlatego skoro dziala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 ' date=' 3 wrz 2006, 23:37' post='2303607'] U mnie obiegowka grundfosa od conajmniej 1,5 roku chodzi w konfiguracji z rezem, fakt ze nigdy inaczej jej nie podlaczalem, ale nie mam najmniejszych problemow.Uklad sie pieknie sam odpowietrza, pompa pompuje, woda zwawo plynie, jest absolutna cisza... czego chciec wiecej? Moze i plynela by szybciej bez reza... tylko co z tego? mialbym pol stopnia mniej na procu? Do tego u mnie pompa jak widac pompuje w dol, a nie do gory (podobno najlepiej sprawuje sie kiedy pompuje wode do gory), ale przeciez nie bede sobie komplikowal ukladu tylko dlatego skoro dziala. powiem Ci, zeto jest wiece niz pol stopnia ;) ale strata jest niewielka, w porownaniu do ciszy jaką to daje, więc nie ma co duo mowic o tym ,ale faktem jest ze przeplyw spada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ogór Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 Jak sie nazywa pompa cwu w Angli?? Bo na google wpisuje cwu pomp i lipa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 (edytowane) Grundfos :D c.w.u. = ciepla woda użytkowa... W innym kraju chyba nie bedzie tak samo, co...? Edytowane 4 Września 2006 przez Martinii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ogór Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 Tak ale grundfos są cwu i co, znalazłem co ale cwu nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 http://www.grundfos.com/web/homeus.nsf/Webopslag/UGRD-5E9BXF szukaj hasla hot water Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teges Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 (edytowane) co myslicie o tej pompce, dwa lata gwarancji. http://allegro.pl/item128781801_pompa_cyrk...b_grundfos.html oplaca sie ( w sklepie leszno kosztuje 385zl ) ? sa tez po 240 http://allegro.pl/item129504040_grundfos_c...yjna_nowa_.html ale bez gwary. Czy wyszly jakies lepsze pompki do W.C. ktore byscie polecili ? P.S. czy te dwie pompki czyms sie roznia bo ta druga ma w nazwie comfort, ale to chyba bez znaczenia ? Edytowane 24 Września 2006 przez teges Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koen Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 (edytowane) To sa te same modele, z serii Comfort. Czy wyszły jakieś lepsze to zależy jakie cechy są dla Ciebie ważne. Jeśli maksymalna cisza i niezawodność to nie wyszły, jesli wydajność, mały pobór prądu i małe rozmiary to zobacz np. tu: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=188268 Edytowane 24 Września 2006 przez bart3d Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 @teges - za drogo za te cwu, ja bym czekal na okazje. Za tyle owszem mozna kupic, ale one stoja tka od dawna. Zabawa polega na nabyciu zabawki za <200zl. Gware mozna olac, nie psuje sie to i nie zaczyna bys glosne (jak np laing ddc). (szczegolnie jesli za gware sie doplaca 100zl). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teges Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 (edytowane) @aerial cos kolo 50zł :) za gware, a to zawsze 2 lata. bywaja takie <200 ? nowe ? bo widze ze ceny sie wahaja max 20zł. wolalbym jednak nowa - wiem co mam @bart3d po przeczytaniu watku o laing ddc jeszcze bardziej przekonalem sie do grundfosa :) widze ze masz grumdfosa w ukladzie, jestes zadowolony z niego ? Edytowane 24 Września 2006 przez teges Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 @aerial cos kolo 50zł :) za gware, a to zawsze 2 lata. bywaja takie <200 ? nowe ? bo widze ze ceny sie wahaja max 20zł. wolalbym jednak nowa - wiem co mam Ja tez mowie o nowej. Nowa bez gwary za 180zl, vs nowa z gwara za 300zl - to mialem na mysli. Sporo ludzi kupilo nowe leszno wlasnie za tyle na allegro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 teges pozwól, że odpowiem za bart3d'a :) Nie można być nie zadowolonym z tej pompki, ona jest a wydaje się jakby jej nie było. ;) (czyt. jest b.cicha a zarazem wydajna) Jedynie musiałbyś się pomęczyć z odpowietrzaniem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teges Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 za 180 to bym sie skusil :) tylko ile mozna czekac i nie wiem czy jednak grundfosa bym nie wolal, jest roznica miedzy nim a lesznem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 Żadna to te same pompy z tej samej fabryki. :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teges Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 tylko ze na allegro jakos leszna nie widac :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kądziel Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Ojciec wczoraj majstrował coś przy piecu gazowym i z ciekawości zobaczyłem co robił. Gdy wszedłem do łazienki zobaczyłem pompkę grundfosa :D Tą większa , nie pamiętam czy c.w.o czy c.o :P Może warto poszukać jakichś starych pieców gazowych i wymontować ją ? Złomowisko czy cuś ? Jakieś propozycje ? Pozdro P.S. Trochę więcej szczęścia i może znajdę w lesie ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...