Skocz do zawartości
fit

Nareszcie Cicha Pompka ! (topic O Obiegowkach Cwu)

Rekomendowane odpowiedzi

Czy warto kupowac uzywane pompy c.o?? Jeden ze sprzedawcow wlasnie pompki c.o. mowi mi ze one sie nie zuzywaja... prawda to??

I mam pytanie jak najłatwiej odpowietrzac uklad?? mogł by ktos zapodac jakas fotke jak to zrobił??

pozdro

Edytowane przez wegorz91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pompy c.o/c.w.o mają za zadanie działać bezawaryjni przez kilka lat , po to żeby do nich nie zaglądać.

Gware mozna olac, nie psuje sie to i nie zaczyna bys glosne (jak np laing ddc). (szczegolnie jesli za gware sie doplaca 100zl).

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak trafisz na dobrego dcc to cisza ta sama. Jedyna różnica to wysokość podnoszenia c.w.u. (1,2m) ddc (3,7m), oznacza to że laing wytwarza większe ciśnienie hydrostatyczne, czyli możesz podpiąć 10 bloków i 6 chłodnic, a i takl niewiele go to ruszy, natomiast c.w.u. jest wrażliwa na wszystkie flow killery. Ale oczywiście z prostym układem (3/4 bloki, duża chłodnica) spokojnie sobie poradzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio natknąłem się na małego potwora - Laing S5-Pump z jedyne 155 Euro

najistotniejsze: " no noise increase "

parametry:

Delivery height: 5.9m

max. Flow rate: 2600L/h

przerażający jest tylko pobór mocy: Power input: 100W

http://www.alphacool.de/xt/product_info.ph...teel-rotor.html

Edytowane przez LordVere

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile bloków jest w stanie uciągnąć ?? Mam już 3 a zastanawiam się nad dołożeniem kolejnych 3 (2xhdd i mofset)

pytanie 2 czy dokładać kolejną bipII czy lepiej kupić grzejnik konwekcyjny jakiś ??

' date='20 sie 2006, 16:12' post='2279842']

20, może 30...

To jest potwór a nie pompa, nie ma szans żeby nie pociągnął jakiegoś układu.

mattnick oczywiście pyta o pompke grundfosa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak trafisz na dobrego dcc to cisza ta sama....

No niezupełnie. CWU po prostu nie słychać w ogóle. Poza tym po raz kolejny wraca kwestia trwałości. Biorąc choćby pod uwagę laingi, to kupujac za ok 250zł 700B stajesz się właścicielem metalowej, dopracowanej i w zasadzie niezniszczalnej kostrukcji, która za 5 lat będzie tak samo mocno i cicho pompować wodę. Z DCC sprawa juz nie jest taka prosta. Przede wszystkim porównując budowe i użyte materiały nasuwa sie pytanie: za co producent chce taka kasę. Wydaje mi sie, że głównie za to, że jest to pompka dedykowana specjalnie do WC, a wszystko co dedykowane musi być droższe. Popatrzcie na obudowy do tzw. media PC. czasem za tą kase (bez zasilacza) można kupić sensowny amplituner dobrej firmy zapakowany we wcale nie gorszą budę. Przyznaje, że podoba mi się ta pompa (wymiary!) ale wolę nie ryzykować.

Edytowane przez Subvoice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tym po raz kolejny wraca kwestia trwałości. Biorąc choćby pod uwagę laingi, to kupujac za ok 250zł 700B stajesz się właścicielem metalowej, dopracowanej i w zasadzie niezniszczalnej kostrukcji,

A ja mam takie zdanie:

Kupując 700B stajes się właścicielem tej samej pompki co dcc, jedyna różnica jest w budowie, gdyż jeśli taka pompka jest schowana i nikt na nią okiem zerkał nie będzie, mamy prostsze zadanie do rozwiąznaia, gdyż nie obchodzi nikogo jak ona będzie wyglądać. A wiec przy budowie urzywamy jak najtańszych materiałów (mosiądz), robimy ją wielkości aby nie było problemów z odlewaniem korpusów i silnik który będzie najtańszy (a więc spory).

Tak więc dcc jest droższy ponieważ odlew materiału pod ciśnieniem jest droższy, silnik wymaga miniaturyzacji, łażysko także jest mniejsze, wszystko to generuje koszty.

Takie moje zdanie, mże się mylę więc nie bijcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mylisz sie. Tutaj chodzi o typowy marketing w stylu "pr0 chlodzenie wodne".

Wystarczy spojrzec na pompy np eheima. Porownac ceny odpowiednikow pomp 230W dedykowanych pod WC, tzn 12V ze zlaczkami skrecanymi firmowo czy gotowym rezem. Cena jest zdecydowanie wieksza - a roznice niewielkie.

Laing jest mniejszy, ale materialy sa w sumie tansze, konstrukcja prostsza. Zarabia sie ewidentnie na tym ze to jest pod wc - czyli dla ludzi ktorzy nie chca nic przerabiac/dopasowywac. Ot taki gotowiec. To jest imo glowna przyczyna ceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chcialbym kupic jakas pompe cwu, ale w UK sa nie dostepne. I co teraz zrobic? bo nabilem sie na dennego lainga i nie chce teraz ryzykowac.

Moze jakis nowy Eheim? + dobre mocowanie/wytlumienie wibracji. Sa z relacji uzytkownikow trwale i gdy wyeliminuje sie wibracje bardzo chciche. Tylko to jednak wirnik zwykly <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie, a ja chcialbym juz cwu zamiast wydawac kase na kolejne akwariowki. Myslalem nad pompa CO ale jest zrobiona z zeliwa. A jak mi sie uda do namowie kogos aby z polski mi przywiozl cwu

opłaca sie kupic uzywaną Graudfoss Ups 15/60 za 58zl?

Edytowane przez Ogór

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc właśnie zjechałem z długiego weekendu i... Zasiliłem grono posiadaczy pompek c.w.u :wink:

Ugotowany (najprawdopodobniej) Laing jutro wraca na gwarancji do sklepu, a po powrocie ląduje na Allegro. Ja zaś przed chwilą sprawiłem sobie ładne, żółte Leszno za całe 130zł :-P. Zobaczymy, ile to to warte - będę miał bezpośrednie porównanie z DCC.

Teraz jeszcze bloczek na NB od razu muszę wykombinować, jak już układ mam i tak rozebrany...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

blokwo takowych brak - takze skladaj wc i LICZ pelna parą B)

Jak dojdzie pompka i będzie czas do OBI po kolanka i inne gófna sie wybrać (o dziwo z tym drugim może być większy problem)

A bloczek - spróbuję zrobić swoją prostą zapinkę pod Channela v2, kilka fajnych pomysłów się na forum pojawiło. Tylko ponownie - kiedy?! :mur:

Na razie komp na pająka + BOX i liczy @stock

Pewnie piszesz o tej sztuce z allegro "z wystawy" :wink:

Dokładnie. Jak się nie sprawdzi, to zawsze będzie w zapasie Laing gdy już z gwarancji wróci.

Za taką cenę warto się pobawić (te koszty przesyłki to pomyłka była :wink:)

EDIT:

Chipsy przyszły. Kurde, przy Laingu to istny gigant...

Edytowane przez LordFury

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli ktoś się wacha jaką pompkę wybrać... to LFP 15pwr14c!!!! REWELACJA!!! Ja jej nie słyszę z 10cm!!!

Hmm... "ja jej nie słyszę"... A walczę o ciszę kompletną!!! Dziecko śpi, żona śpi i ja śpie.

Edytowane przez macin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem uzywkę na allegro modelu 15-13B. Pompa miała byc sprawna... :mur:

Daję zdjęcia bardzo dokładne w dużej rozdzielczości, żeby były dokładne:

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Chodzi o to, że te wżery w tym mosiężnym korpusie sa już tak duże, że wydaje mi się, że cała woda nawet jak przechodzi przez wirnik to nie pompuje jej bo przechodzi bokiem... Pompę na początku w ukąłdzie otwartym testowałem to kpina straszna, nawet jak lekko zanórzyłem wlot to ledwie co tam w ogóle coś do porzdu się pchało. No ale że C.W.U muszą w zamkniętym no to połaczyłem to jakoś rurkami tak, żeby mieć tylko na trójniku pewien wzgląd na to co się dzieje w środku. No i ogólnie pompa nie jest może głośna, jak się ją odpowietrzy, ale bezgłośna nie jest. W dodatku w zmakniętym woda też tak słabo idzie, ale jak wszystko praktycznie jest na tym samym poziomie, jak są jakieś "pogórki" to w ogóle pomarzyć morzna, pompa chodzi, woda stoi. na pewno odpowietrzona była dobrze, bo pod ciśnieniem zalana zwykłą wodą na okres próby.... Poza tym milion kominacji z nią robiłem, żeby zaczeła chodzić. Nic nie pomagało. Pompa za pierwszym razem jak ją odkręciłem, była w środku zielona, tzn jakby taki osad jak w czajniku elektrycznym, który dośc długi czas z octem się nie widział. Ale te wrzery i tak były... Wrzuciłem korpus do garnka z 1l octu i pogotowałem 10minut i wygląda teraz, jak wygląda, brązowawy i wżery mocniej widać, po prostu się go oczyściło. To tyle.

Napisałem do sprzedawcy, zobaczę co on na to. Ale znając życie i moje szczęście to będą duże problemy, a allegro i ich systemu zwrotu gotówki nie przechodziłem jeszcze, a trzeba mieć tam jakieś zaświadczenie z policji o wstrzęciu dochodzenia... I trochę to trwa wszystko a ja czasu nie mam...

Bynajmniej jeśli nie uda się, to można sam ten korpus gdzieś kupic nowy? I tą uszczelkę też, bo nie wiem czy na zdjęciach widać, ale w dwóch miejscach jest mocno zagięta i ogólnie zanim ją przeczyściłem to puszczała delikatnie, teraz jest ok, ale tak nijak to się do kompa nie nadaje :wink:

A co do wyglądu tego korpusu, to jak to u Was wygląda, bo nie widziałem zdjęć takiego środeczka a na pierwszej stronie zdjęcia już nie działają. W mojej ocenie to powinno być ładnie wszsytko na styk, żeby ładne ciśnienie sobie pompa dawała, a jak są takie kratery, to woda nimi bokiem leci i jest słabo.

Tylko ona jest w takim stanie i brakuje jej np. uszczelki pod kabel i mocownia do niej, więc pompa po prostu przezyła już swoje życie i łożyska penwie też już tragicznie wyglądają, o ile takowe ma, ale pewnie gdzieś tam są. Można jakoś ten wirnik zdjąć, czy on jest na stałe?

Teraz się zastanawiam, czy nie lepiej było coolrivera kupić... Tzn. chce C.W.U, nawet CR pewnie nie dorasta mu do pięt, mimio iż pompka ok. A Grundfosów mam w domu sporo, bo do ogrzewania są dwie i jeszcze jedna do innego systemu. 25-40 mnie przeraża, na pierwszym biegu w rurkach pod złączki 1/2 cala robi takie przeciąg, że słychać pięknie jak w całym domu woda płynie... Tylko, że te co są to są od nowości i dlatego jest jak jest... Ale ogolnie przez siłe tłoczenia wody przez pompy co i ich rozmiar, wybrałem CWU no i jeszcze mosiężny korpus przemawia za CWU.

Ale co radzicie z tą C.W.U zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Kupiłem pompe CO. Proszę o pomoc i instrukcje co i jak ;D

Nazywa sie to : VAILANT TYPE VP5-ZE15

I=0.42A, P=95W i n=2500obr/min

Na plastiku przymocowanym do niej jest napis GRUNDFOS.

Na korpusie jest jeszcze : 50.05 03 oraz 3-4-B

Czy B oznacza żeliwo?

Z jednej strony jest jeden gwint, z drugiej 2. Jak mam to rozumieć... jedno zasilanie 2 wyjścia?

Co to jest w tym plastiku i czy to potrzebne? Nie rozbieralne dziadostwo ale wydaje mi sie ze to jakiś kondensator jest....

W jaki sposób ją wyczyścić w środku? Czy warto ją rozkręcać? jak sprawdzić czy wogóle działa?

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez Misyo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi