Skocz do zawartości
fit

Nareszcie Cicha Pompka ! (topic O Obiegowkach Cwu)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mariush190

mariush190: tak sobie czytam i czytam te Twoje wywody... i tak sie zastanawiam,,, czy ktoś Ci kiedyś nie powiedział że farmazony i kocopoły gadasz? Stary nie chce żebyś odebrał to jako jakiś atak na Twoją osobę ale serio robi się to pomału męczące.

zastanów się jeszcze raz czy na pewno to chciałes napisać

Kuźwa na samą myśl takiego partactwa mnie trzęsie!!! Problem próbówkę za 2 zeta kupić i sprawdzić który kabel to faza??? 75% mieszkań w Polsce ma 2 kable w ścianie bez uziemnienia. Uziemnienie uzyskuje się poprzez zmostkowanie "niefazowego" przewodu z bolcem w gniazdku. Czyli podłączając na pałę może okazać się, że właśnie podłączyłeś uziemnienie do fazy. O wypadek nie trudno!!!

tego już nie będe komentował. Nie wypada.

Co do smarowania, to nia ja tak stwierdziłem, oparłem sie na opini innych. Jest teoria ze jak puszcze pompke od C.O na "sucho" to sie rozpadnie czy zatrze, to nie prawda.

Nie wiem o co ci chodzi z tym uziemnieniem, podłączyłem tak jak było w pompce miejsce na uziemnienie i śmiga.

:mur: :mur: :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do smarowania, to nia ja tak stwierdziłem, oparłem sie na opini innych. Jest teoria ze jak puszcze pompke od C.O na "sucho" to sie rozpadnie czy zatrze, to nie prawda.

Nie wiem o co ci chodzi z tym uziemnieniem, podłączyłem tak jak było w pompce miejsce na uziemnienie i śmiga.

:mur: :mur: :mur:

nie jestem specem w te klocki więc możliwe, że plotę trzy po trzy:

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
chodziło mu pewnie o to, że możesz sobie kabelek od uziemienia podłączyć bardzo ładnie w pompce, ale i tak jest duża szansa, że gniazdo masz bez uziemienia... w takim wypadku można sobie chyba kupić na przykład przedłużacz z uziemieniem i w nim mostkujesz je z masą...?

;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe, jaki temat :lol: pompa nie powinna chodzic na sucho, bo jej bedzie za goraco, taka jest moja opinia, ktos kiedys pisal o tym, ze grundfos te "zabrania" odpalac jego pompy na sucho, wiec cos w tym jest. w kazdym razie nie potrzebuje ona zadnego samru w sodku, bo pompy jakie mailem w rekach nie byly nasmarowane, a chodzily, z tym ze trzeba je zabezpieczyc antykorozyjnie w ukaldach WC. Co do ciepla - pompa moze duzo wytrzymac, ale nie radze jej zostawiac na dluzszy czas samopas, bo oddawalem na gwarancje CWU grundfosa, ktora nie wytrymala paru godzin bez ciczy. Byla kupowana na miejscu w dobrym sklepie, wiec moglem to spokojnie zrobic z czystaj ciekawaosci czy padnie. Nie powinna sie grzac, jezeli plynie przez nia stosunkowo zimna woda jezeli jednak sie grzeje jest to bardzo zastanawiajace......

co do podlaczania - najlepiej wszystko sprawdzic, bo ja elekrykom nie wierze, bo jakby miec przpiecie w ukladzie to byloby niewesolo, lepiej sprawdzic samemu co i jak w gniazdku, bo to nigdy nic nie wiadomo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do podlaczania - najlepiej wszystko sprawdzic, bo ja elekrykom nie wierze, bo jakby miec przpiecie w ukladzie to byloby niewesolo, lepiej sprawdzic samemu co i jak w gniazdku, bo to nigdy nic nie wiadomo.

Ja tylko zaapeluje, zeby nie popadac w skrajnosci :) Rownie dobrze moze strzelic zasilacz i pol kompa od zlego podlaczenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tylko zaapeluje, zeby nie popadac w skrajnosci :) Rownie dobrze moze strzelic zasilacz i pol kompa od zlego podlaczenia :)

łał, to wsadz palce do kontaktu, bo zawsze moze Cie tramwaj przejechac, wiec co to za roznica, czy zabije Cie zle podlaczenie pomki, tramwaj czy palce w kontakcie :P z ostroznoscia nie mozna przesadzac, ale po co kusic los ;]

Edytowane przez kszonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh jeżeli to jest jedyna riposta na mój tekst to sie odcinam od dalszej dyskusji. Sugeruje jednak chłopaki dokształcić się troche w coniektórych sprawach i o ostrożniejsze pisanie postów. Na prawde kwestia zasilania w polsce jest tak banalna, że robienie wszystkiego NA PAŁĘ jest po prostu głupie. Bo ani szybsze, ani bardziej kłopotliwe. Więc skoro już coś sie robi to chyba warto poświęcić 2 sek(dokładnie tyle potrzebne jest) i zrobić to tak jak należy.

mariush190: śmieszne masz tłumaczenie, że to nie Ty napisałeś tylko powtarzasz za kimś. Niestety musze Cię zmartwić ale to żaden argument. Sam się pod tym podpisałeś.

W sumie to brakuje stwierdzenia.. że winna jest Platforma ;>

Chłopaki będe wam marudził bo niestety z takim podejściem poziom dyskusji jak i całego forum bardzo szybko spadnie. A tego byśmy przecież nie chcieli.

EOT

Edytowane przez Misyo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam ostatnio po dwa zwarcia na dzień i jakoś nic mi nie siadło :razz: ... komp nie wstaje przez 2 min i później jest ok

bez paniki prąd nie gryzie :lol:

EDIT

Od paru dni mam atmana at-201 i jest zauważalnie cichszy od at-305.... oczywiście stwierdzam fakty :rolleyes:

Edytowane przez SZUK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie (i Panie?) skonczmy OT :)

Ja od siebie napisze, ze dzisiaj odpalilem wreszcie moja pompe... Pelno syfu poszlo ze srodka, zdjecia w sigu... Mniej wiecej wiem juz jak to dziala... Odpowietrzanie przez trojnik jest szybkie, bezbolesne i komfortowe... Polecam kazdemu, warto zachowac pare zl zamiast kupowac reza ;)

Tylko niech ktos mi powie jak sie zamyka w trojniku waz, ktorym sie wlewa wode do ukladu, jakies zaciski?... Bo nigdzie nie widzialem nic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie (i Panie?) skonczmy OT :)

Ja od siebie napisze, ze dzisiaj odpalilem wreszcie moja pompe... Pelno syfu poszlo ze srodka, zdjecia w sigu... Mniej wiecej wiem juz jak to dziala... Odpowietrzanie przez trojnik jest szybkie, bezbolesne i komfortowe... Polecam kazdemu, warto zachowac pare zl zamiast kupowac reza ;)

Tylko niech ktos mi powie jak sie zamyka w trojniku waz, ktorym sie wlewa wode do ukladu, jakies zaciski?... Bo nigdzie nie widzialem nic...

OT?

//

a po co go zaciskac :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z reguły pompy do CO NIE WOLNO odpalać na sucho z bardzo ważnego powodu. Rolę łożyska i smaru odgrywa tu woda, więc po chwili mamy złom zamiast pompki. Zresztą czy tak trudno ściągnąć instrukcję obsługi dowolnej pompy jakiegokolwiek producenta? Wszystkie wątpliwości by się wyjaśniły. Praktycznie każdy producent ostrzega przed uruchamianiem pompy bez wody i zaleca by wirnik pracował w poziomie. Z kolei to o czym pisze Misyo to ZEROWANIE i jest chyba nawet zabronione w krajach UE. Prawdziwa instalacja z uziemieniem to instalacja 3kablowa. Sam mam w domu zerowane gniazdko komputerowe, więc wiem, że patent działa (przedtem komp kopał), ale przez bolec MUSI przechodzić kabel "zerowy". Jeżeli nie, może dojść do tragedii.

Edytowane przez Subvoice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OT?

//

a po co go zaciskac :D

niektórzy chcą przenosić/przewoźić kompa i wtedy uznałbym to za rozsądne rozwiązanie są jakieś air tapy tipy...

swoją droga to kiedyś pogłaskało mnie 230v jak składałem swojego 486 ;D... niebyło miło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobre, zobacze z dioda :D

można też z tą końcówką ze spraya... jest wtedy opcja wypuszczania powietrza ;)

A tak naprawdę to co wsadzisz w dziurę to tylko kwestia Twojej wyobraźni ;]

a z diodą to jak już to bym robił z działającą B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja się zastanawiałem, jak zrobić układ z odczepianym trójnikiem, bo niby po co on nam jak się pompka odpowietrzy. Wymyśliłem (bo jeszcze tego niezrealizowałem), że można zastosować coś takiego http://mcs.pc.pl/produkt777.html po jednej i drugiej stronie trójnika i po odpowietrzeniu zamknąć zawory, odłączyć trójnik i połączyć układ już bez trójnika. Co o tym myślicie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za zaworkami raczej nie będzei powietrza...może być jedynie w miejscu ich wzajemnego połączenia.

Poza tym nie wiem czy dobrze zrozumiałeś o co mnie idzie. Chodzi mi o to, ze przyłączamy do układu zaworkami trójnik, po czym odpowietrzamy cały układ i po jego odpowietrzeniu:

1 zamykamy zaworki

2 rozłączamy zaworki

3 wyciagamy trójnik

4 łączymy zaworki

5 odkręcamy zaworki

Nawet jeśli zostaje powietrze midzy zaworkami w momencie ich połączenia to jest i wyjście z tej sytuacji. Zamiast przed i za trójnikiem jeden zaworek montujemy na górze trójnika i za pomoca tego zaworka montujemy rurkę odpowietrzającą...

Edytowane przez mattnick

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hurra !!! Wreszcie wymyśliłem coś na co nikt tutaj nie wpadł !!! Muszę to opatentować :)

robilem cos takeigo, ale nie za pomoca tych zaworkow, bo za duzo powiertrza imo w nim zostaje po zlaczeniu, ale tak ze odpowietrzalem uklad, wkladalem trojnik do wiadra z borygo i "pod woda" robilem zamiane trojnika na zlaczke. Dziala, ale imo za duzo babrania, a kawalek weza moze sobie "wisiec"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imho pomysł do gluteus maximus. Po pierwsze cena nie adekwatna do efektów, a po drugie, trojnik takze wyrównuje cisnienie w układzie. Wiem, że w WC nie jest to takie ważne ... ale u mnie po wyłączeniu wentyli na nagrzewce po pewnym czasie poziom wody podnosi sie w trójniku o pare centymetrów - ocieplana woda zwieksza objętość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi