KAMILcom Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 kiedyś tam na PM Miazga82 napisał że tak najlepiej odpowietrzać sprawdzałem działa No ja układ napełniam w nastepujący sposób: 1.odkręcam jeden wąż na samej górze układu - przy nagrzewce 2. lejek w łape i wkładam go do odpowietrznika 3. pompka wyłączona 4. wlewam przez lejek ile wlezie dopuki sie nie zacznie wylewac z lejka 5. odpalam pompke na pare sekund tak zeby wpompowała wode do nagrzewki 6. zamykam układ przy nagrzewce 7.znowu leje wody do lejka do oporu 8. odpalam pompke na pare sekund zeby zassała wode z odpowietrznika nastepnie powtarzam ten proces 7 i 8 az sie układ nie napewłni Po jakims czasie az poziom wody opadnie w odpowietrzniku dolewam wody i kołysze całą budą ... ale to juz robie zazwyczaj na włączonym kompie. itp. itd ... układ zalewam w pare minutek ... odpowietrza sie pare godzin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 Popieram kshonka, lepiej znaleźć jakiś sprytny sposób, wtedy schodzi to dużo szybciej. Dla każdego układu konkretny sposób jest inny, ze względu na różnice w budowie, ale zasada pozostaje ta sama: trzeba pozwolić powietrzu pozbierać się w duże bąble i doprowadzić do tego, by dotarły one do trójnika i przez niego uciekły (wpomniał już o tym kshonek). Oczywiście by bąble uciekły przez trójnik, pompa musi być wyłączona, a węże i trójnik odpowiednio ustawione. Może to co napisałem jest oczywiste, ale jakoś nie odniosłem takiego wrażenia czytając niektóre wypowiedzi. ;) ja jakos tez nie hehe, moze ja jakis malo zdolny jestem, ale wygoda nieziemska z rezem jest... odpowietrzalem, machalem tym gownem dobre 2 godziny, widac malo skutecznie, bo powietrze dalej bylo w srodku... male babelki? a i owszem, ale jakos u mnie nie zniknely... jakie masz weze? moze moje za male... albo po prostu nie umiem.. .nie wiem, ale od dzisiaj jestem zwolennikiem odpowietrzania przez reza. zamiast stac jak idiota i machac tym przez pare godzin, zalewam pi razy drzwi pompe, zeby mi ruszyla, odpalam i po doslownie 2 min jest czysciutko, ani babelka powietrza... ehh :) edit, foty dam jakos we czw najwczesniej, aparat mi wyjechal z domu ;/ i tlumacz ze pompa ma byc wyłaczona kiedyś tam na PM Miazga82 napisał że tak najlepiej odpowietrzać sprawdzałem działa tez tak probowalem kiedys, ale mialem troche zrąbany uklad wezy w budzie i nie do konca to działało, moj sposob okazal sielepszy, ale ten tez jest bardzo dobry. Z tym ze trzeba rozgraniczyc CO i CWU, ale to tez jest dobry sposob. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pekaok Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 poza tym każdy układ ma swoją specyfikę, dlatego żadne rady nie zastąpią logicznego myślenia i podstawowych znajomości fizyki :) mój układ zapowiada się bardzo łatwiutko do odpowietrzenia, wlot do grzejnika będzie w najwyższym punkcie układu, a wylot w najniższym, więc całe powietrze będzie musiało się tam zebrać :] zastanawiałem się nad zastosowaniem na wolnym górnym wylocie grzejnika takiego odpowietrznika jaki stosuje się w instalacjach grzewczych, wtedy faktycznie mógłbym po prostu włączyć ukłąd i czekać aż się odpowietrzy, ale było to jeszcze w zamierzchłych czasach, kiedy nie liczyła się dla mnie estetyka :) (wolny wylot jest z przodu ;)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyJohn Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 i tlumacz ze pompa ma byc wyłaczonabyla wylaczona... o co chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 byla wylaczona... o co chodzi? to mam pytanie za sto pktów: po kij trzęsłes obudowa z wyłaczoną pompka przez dwie godziny skoro i tak nic to nie da :lol: (wydaje mi sie ze jest to oczywiste, ze z gory wiadomo, ze to nic nie da, ale moge sie mylic....) :lol: (trzy razy że w jednym zdaniu, dobry jestem ;) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyJohn Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 no machasz chlodnica zeby powietrze jak sie zbierze wyszlo do weza... nie:> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicko13 Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 no ale pompa musi byc w trybie ON Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 no machasz chlodnica zeby powietrze jak sie zbierze wyszlo do weza... nie:> ale do takiego sposobu najlepij pompe wlaczyc i poprostu zacisnąć waz przed 3niekiem, bo pompa zamocna jest. no chyba ze masz 3nik zaraz przy wylocie chlodnicy, ale nie wiem w takim razie dlaczego machales az dwie godziny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ogór Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 (edytowane) Co myslicie o pompie grundfos seletric ups 15-50? Jakie ma parametry?? Edytowane 10 Maja 2006 przez Ogór Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 Co myslicie o pompie grundfos seletric ups 15-50? Jakie ma parametry?? proponuje zobaczuc na stronie grundfosa O_o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 powiem wam ze ta pompka: http://www.pc-tuning.pl/index.php?action=towar&id_towaru=755 Jest cicha dosłownie jak C.O!!! Ale jest duzo słabsza. Testowałem z jednym blokiem, bixem2 i rezem, weze 8/10. Naprawde cicha!! Tak sobie mysle... Moze sppyle grundfosa?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 LOL ta pompka to do laptopa pozatym do tych 200 lepiej dopłacić do lainga dcc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 oczywiscie ze lepiej, no chyba ze ktos ma mało miejsca w budzie i chce mniec wszystko mobilne. Spokojnie uradzi 3bloki rez i bixa. No i zaletą jest to ze pod 12V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 LOL to laing jest pod 230v i jest monstrualnie wielki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 LOL to laing jest pod 230v i jest monstrualnie wielki ? imo chodzilo mu ze zaleta to 12v, czyli nie trzeba jej odpalac osobno tylko uruchamia sie razem z kompem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JROX Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 Rzeczywiście ten Alphacool jest cichy, ale u mnie wpada w wibracje. Ale ogulnie jest cichutki. Ale teraz mam w kompie niezidentyfikowany obiekt który jest zbyt głośny. (chyba dysk...) Na AC nie miałem tego problemu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 Prosze o rade którą pompke lepiej kupic, Lainga DDC czy Alphacool'a AP700, biorąc pod uwage głośność, wydajność oraz cene - warto dołożyć te 80zł :?: click). Cytając nieliczne wypowiedzi na temat AP700 mam mieszane uczucia zwłaszcza co do głośności. Dodam że planuje zbudować układ z dwoma blokami (na CPU i GPU - może jeszcze na NB ale to w przyszłości), dwiema chłodnicami (1x120mm + coś kadeto podobnego) oraz rezem 2x5.25, węże 8/10". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 17 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2006 Podobno laing lepiej pcha. (wyższa wysokoś podnoszenia) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 17 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2006 Prosze o rade którą pompke lepiej kupic, Lainga DDC czy Alphacool'a AP700, biorąc pod uwage głośność, wydajność oraz cene - warto dołożyć te 80zł :?: click). Cytając nieliczne wypowiedzi na temat AP700 mam mieszane uczucia zwłaszcza co do głośności. Dodam że planuje zbudować układ z dwoma blokami (na CPU i GPU - może jeszcze na NB ale to w przyszłości), dwiema chłodnicami (1x120mm + coś kadeto podobnego) oraz rezem 2x5.25, węże 8/10".ja bym sie nie zastanawaił i bral lainga napewno pociągnie 10 blokow i 5 chlodnic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 17 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2006 JA ostatnio kupilem sobie Grundfosa CWU 15-14B... i jestem pod olbrzymim zaskoczeniem :) Swietna pompka... i nic mi wody nie rozgrzala :) Tylko wielkoscia sie troche roznia :] Ale Cichutkie toto jest MAX... nie wiem kiedy jest zalaczona, a kiedy wylaczona. I do tego lepiej mi sie odpowietrzalo uklad niz z hydorem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 17 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2006 No to chyba trzeba będzie skrobnąć zamówienie w pc-tuning :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 17 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2006 JA ostatnio kupilem sobie Grundfosa CWU 15-14B... i jestem pod olbrzymim zaskoczeniem :) Swietna pompka... i nic mi wody nie rozgrzala :) O ile sie nie myle to ten model na 11W, wiec nic dziwnego ze nie grzeje. Ogolnie to swietna pompa. Jak na pompy tego typu cwu nie sa wcale duze. Sam chce kupic cos takiego albo odpowiednik lainga, tylko nie chce dac za to 250zl. Tak za 200zl nowka, albo 150zl uzywana, ale na allegro krucho z tymi pompami, juz nie mowiac o cenach sklepowych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 17 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2006 (edytowane) O ile sie nie myle to ten model na 11W, wiec nic dziwnego ze nie grzeje. Ogolnie to swietna pompa. Jak na pompy tego typu cwu nie sa wcale duze. Sam chce kupic cos takiego albo odpowiednik lainga, tylko nie chce dac za to 250zl. Tak za 200zl nowka, albo 150zl uzywana, ale na allegro krucho z tymi pompami, juz nie mowiac o cenach sklepowych. JA kupilem za 225 Zł NOWKE z gwarancja... wiec moim zdaniem Piekna cena... i do tego sprzedawca F Vat Dawal wiec mozna sobie jeszcze odliczyc :) (jak ma sie gdzie :P) Ps Bylem ostatnio w "Metalowcu"... (sklep w Zabrzu) Patrze na cene Tego grundfosa a tam 435 Zł - i sobie tak pomyslalem jakie oni maja na tym przebicie :) nic tylko plakac! Grundfosik 15-14B ma 25W... A Hydor L20 II na 14W... Wiec te 9W to praktycznie nic :)... Ale JAKA CISZA :) :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: Edytowane 17 Maja 2006 przez Sector19 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 17 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2006 Grundfosik 15-14B ma 25W...To nie wiem skad sprzedawca wzial te dane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellon Opublikowano 17 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2006 A ja ostatnio kupiłem jedną z tych: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=102252932 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 17 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2006 A ja ostatnio kupiłem jedną z tych: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=102252932 No cena fajna.. Ja u mojego grundfosa chzba jakos ymodzfikuje )kruoce( kadłub, bo 18cm duzo.. z kroccami z 26cm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 17 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2006 A ja ostatnio kupiłem jedną z tych: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=102252932Kurcze, cena rzeczywiście baardzo zachęcająca. Ale jak to zazwyczaj jest .... jak sie nie ma kasy to takie okazje koło nosa przechodzą. Bym miał cash to chyba bym kupił :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 17 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2006 To nie wiem skad sprzedawca wzial te dane. Nie mam pojecia... Ale na pompce Pisze jak BYK 25W na naklejce z pompki :] DO tego 230v i 0,11A :)... to kazdy wie ile to wyjdzie :).. raczej 11W nie bedzie :) 230x0,11 = 25,3W :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 17 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2006 Ja za Lianga z gwintowanymi króćcami plus złączki i przesyłke za pobraniem dałem 229pln i fakturę dostałem ;> Więc nie wiem czy 199zika za to coś z allegro (wygląda na minimum 10Lat ;>) to taka super okazja... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 17 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2006 Ja za Lianga z gwintowanymi króćcami plus złączki i przesyłke za pobraniem dałem 229pln i fakturę dostałem ;> Więc nie wiem czy 199zika za to coś z allegro (wygląda na minimum 10Lat ;>) to taka super okazja... hmm.. a ja myslałem ze jest nowa, dlatego stwierdziłem ze tanio, bo uzywane c.w.u mozna kupic w granicach 140zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...