Skocz do zawartości
mArrAtoN

Flash biosu bez FDD ?

Rekomendowane odpowiedzi

Chcialbym wgrac zmodyfikowany bios do GB 9550 ale za bardzo nie wiem jak to zrobic, gdyz nie posiadam napedu FDD :?

Zna ktos inne sposoby flashowania ? Podobno mozna z poziomu windowsa ale to dopiero za n-tym razem (n>1)...

Mam w glowie tylko jeden pomysl - wystartowac dosa z pendriva (da sie tak ?) Potrzebuje tylko kogos kto podeslalby mi na maila (marraton@usun_to.gmail.com) zawartosc dyskietki startowej (bootujacej) z dosem :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uruchom komputer z plyty bootowalnej z dosem (nagrah na nia tez nowy bios), tylko mozesz miec problem z zapisem biosu na dysk jak masz NTFS ;-)

Jak zrobic taka plyte? wystarczy sciagnac z www.bootdisk.com obraz plyty bo chyba tam sa, a jak nie to obraz dyskietki i nagrac np. nero wybierajac BootCD czy jak ta opcja sie nero nazywa ;-)

Pozniej wskazujesz plik z imagem dyskietki (mozna go wyciagnac z pliki exe, dostepnego na www.bootdisk.com np. WinImage)

Mam nadzieje, ze za bardzo nie zakrecilem ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

są prostrze sposoby... niekoniecznie musisz nagrywać bios na cd ale możesz z dysku go władować. Ja mając bios AMI na płycie PC-Chipsa pod winem XP robiłem update biosu i wszystko było ok. ALe jak na obecnej płycie KG7-lite abita to jest na AWD i nie da rady z pod windy ..

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

są prostrze sposoby... niekoniecznie musisz nagrywać bios na cd ale możesz z dysku go władować. Ja mając bios AMI na płycie PC-Chipsa pod winem XP robiłem update biosu i wszystko było ok. ALe jak na obecnej płycie KG7-lite abita to jest na AWD i nie da rady z pod windy ..

Sorry ale mowa o biosie grafy a nie mobo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktore dokladnie pliki z tej strony musz byc na CD?

http://www.bootdisk.com/bootdisk.htm ?

W moim przypadku bylo to Windows Me Custom, No Ramdrive:

http://www.infotechcommunity.com/bootdisks/bootmec.exe

Wyciagnalem wszystko z tego pliku za pomoca WinImage i nagralem na plyte z emulacja dyskietki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A masz taka sama grafike ? (128bit). Jakie taktowania maja byc (u mnie sa 375/500)?

Tak gigabyta 128 bitowego.

Na razie @ do 390/540 i chodzilo stabilnie :) I chcialem taki czestotliwosci wrzucic do biosa :)

Ale cos nie chce sie wgrac :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A masz taka sama grafike ? (128bit). Jakie taktowania maja byc (u mnie sa 375/500)?

Tak gigabyta 128 bitowego.

Na razie @ do 390/540 i chodzilo stabilnie :) I chcialem taki czestotliwosci wrzucic do biosa :)

Ale cos nie chce sie wgrac :(

Tez mialem male problemy z wgraniem biosu. Cos mi sie wydaje ze te karty GB maja jakies zabezpieczenie. U mnie poszlo gdy zgralem oryginalny bios (np. ATITool) i zmienilem w nim jedynie zegary. W przypadku gdy chcialem zmienic opis karty, inny bios itp to wystepowaly bledy.

Podaj dokladny blad kodu jaki Ci sie pojawia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mialem male problemy z wgraniem biosu. Cos mi sie wydaje ze te karty GB maja jakies zabezpieczenie. U mnie poszlo gdy zgralem oryginalny bios (np. ATITool) i zmienilem w nim jedynie zegary. W przypadku gdy chcialem zmienic opis karty, inny bios itp to wystepowaly bledy.

Cos takiego"double fault at eip=61b6 flags=3286 bleblebleble ;) error=0006"

a Gvf 1.1 i 1.0 wogole nic sie nie dzieje po wpisaniu gvf.exe -p xxx.ram czy bin :(

Ati Winflash sie nie uruchamia wogole :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cos takiego"double fault at eip=61b6 flags=3286 bleblebleble ;) error=0006"

a Gvf 1.1 i 1.0 wogole nic sie nie dzieje po wpisaniu gvf.exe -p xxx.ram czy bin :(

Ati Winflash sie nie uruchamia wogole :(

A z czego bootujesz dosa i z czego ladujesz bios ?

Podobne problemy byly w tym temacie:

http://forum.purepc.pl/ntopic86766.html

Rozwiazaniem okazalo sie bootowanie i ladowanie biosu z fdd a nie cd czy dysku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi