Skocz do zawartości
ModdingKing

ULTRA TANIE PODŚWIETLENIE !!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem zaprezentować podświetkenie które kosztowało mnie 23 zł :)

Zalety : BARDZO TANIE !!!

PROSTE W WYKONANIU !!!!

WADY : TEPERATURA DO JAKIEJ NAGRZEWA SIĘ ŚWIETLÓWKA to 32*C po 7 godzinach pracy :)

No a teraz opisik potrzebna świetlówka i 12V oraz w zależności od koloru jaki chce się uzyskać folia transparentowa samoprzylepna

1. Świetlówkę całą nabyłem w HIPERNOVA : cena 14.95 zł

2. Folie transparentową nabyłem w jednej z Agencji Reklamowych w moim mieście

a oto rezultaty zobaczcie sami

Dołączona grafika

Oraz więcej zdjęć pod tym adresem http://www.tweakx.prv.pl/light/index.htm

SORRY za brudną szybkę na kompie ale nie mam czasu na odkurzenie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na marginesie, to można kupić 3x halogeny na 4V (połączyć szeregowo) i jest jeszcze lepsze podświetlenie (i ogrzewanie przy okazji :lol: ). Można też kupić jednego na np 5V (jest tak jasny, że powinno wystarczyć nawet na BigTower).

Można też latatke wsadzić :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja opinia jest skrajnie negatywna... poco wsadzać do kompa coś co go nam ogrzewa... przeciez to już jest paranoja... nielepiej postawić obok komputera choinke...? A swoją drogą to ja mam 5 diod niebieskich w kompie... wzrost temperatury znikomy... efekt zajebisty... koszt... niższy :) AHA MODOWANIE BUD MA SENS DO MOMENTU W KTÓRYM NIE STAJE SIE UCIĄŻLIWE DLA KOMPA (TAKIE JEST MOJE ZDANIE)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem ci jak ja zrobilem tanie podswieltenie....kupilem 3 diody LED superjasne niebieskie po 2,90 sztuka i nakierowalem je na kluczowe podzespoly, daja polowe mniej swiatla niz taki zwykly neon, ale jak rozwiaze problem z zasilanie to dokupie jeszcze 3 i bede mialoswietlenie obudowy za 17,40;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem ci jak ja zrobilem tanie podswieltenie....kupilem 3 diody LED superjasne niebieskie po 2,90 sztuka i nakierowalem je na kluczowe podzespoly, daja polowe mniej swiatla niz taki zwykly neon, ale jak rozwiaze problem z zasilanie to dokupie jeszcze 3 i bede mialoswietlenie obudowy za 17,40;)

No i nie robisz kaloryferu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja opinia jest skrajnie negatywna... poco wsadzać do kompa coś co go nam ogrzewa... przeciez to już jest paranoja... nielepiej postawić obok komputera choinke...? A swoją drogą to ja mam 5 diod niebieskich w kompie... wzrost temperatury znikomy... efekt zajebisty... koszt... niższy :)  AHA MODOWANIE BUD MA SENS DO MOMENTU W KTÓRYM NIE STAJE SIE UCIĄŻLIWE DLA KOMPA (TAKIE JEST MOJE ZDANIE)

dlatego tez nie uzywam budy 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poprawka teperatura jaką wytworzyła śiwtlówka to 33*C sorrki zle zmierzona ups nie tam dałem gdzie trzeba termometr teraz jest przyklejony do świetlówki i testuje na bierząco. Zaś teperatura w kompie to 27*C biorąc pod uwagę że mam ciepło w domu bo jest 26*C to chyba i tak mało a coolery i tak chodzą all i tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sory ale gadacie glupoty panowie, taka swietlowka rozgrzewajac sie do 30 stopni nie ma szans na zmiane temp w kompie w ktorym i tak jest kolo 30, maxymalna zmiana temp to gora 1 stopien w budzie,wiem bo mierzylem, wiec nie pieprzcie glupot jak nie wiecie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sory ale gadacie glupoty panowie, taka swietlowka rozgrzewajac sie do 30 stopni nie ma szans na zmiane temp w kompie w ktorym i tak jest kolo 30, maxymalna zmiana temp to gora 1 stopien w budzie,wiem bo mierzylem,  wiec nie pieprzcie glupot jak nie wiecie

Włączyłem drugi wentylator i temp spadła do 29 na świetlówce więc test zakończony świetlówka nie grzeje dodatkowo powietrza w kompie teraz nadszedł czas na kolorowanie ale to dopiero jutro po pracy he he

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram pomysł z diodami. Sam tak sobie budy oświetlam. Może nie jest to superjasne rozwiązanie ale w miarę efektowne (tymbardziej że ja oświetlam budy na zewnątrz - brak szyby). Ostatnio 2 diody wylądowały wewnątrz kieszeni na dysk (kieszonka Traera ma z przodu plastikowy gril do wentylacji) dałem dwie jasnoświecące niebieską za 2,70 i czerwoną za 60 gr i efekt jest świetny. Wybaczcie brak zdjęć ale nie mam cyfrowego aparatu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sory ale gadacie glupoty panowie, taka swietlowka rozgrzewajac sie do 30 stopni nie ma szans na zmiane temp w kompie w ktorym i tak jest kolo 30, maxymalna zmiana temp to gora 1 stopien w budzie,wiem bo mierzylem,  wiec nie pieprzcie glupot jak nie wiecie

BIG LOL!! ALBO WRĘCZ ROTFL!!!! TEMPERATURA W MOJEJ BUDZIE JEST taka jak temperatura w pokoju (moze +1-2*C) Wiec ty nie pieprz głupot... skoro masz bude kaloryfer to niezanczy ze wszyscy mamy... A wogole to Ty masz jakąś cyrkulacje powietrza tam wsrodku? Czy moze wszystkie mozliwe dzióry pozaklejałes niemowiąc już o wiatrakach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sory ale gadacie glupoty panowie, taka swietlowka rozgrzewajac sie do 30 stopni nie ma szans na zmiane temp w kompie w ktorym i tak jest kolo 30, maxymalna zmiana temp to gora 1 stopien w budzie,wiem bo mierzylem,  wiec nie pieprzcie glupot jak nie wiecie

BIG LOL!! ALBO WRĘCZ ROTFL!!!! TEMPERATURA W MOJEJ BUDZIE JEST taka jak temperatura w pokoju (moze +1-2*C) Wiec ty nie pieprz głupot... skoro masz bude kaloryfer to niezanczy ze wszyscy mamy... A wogole to Ty masz jakąś cyrkulacje powietrza tam wsrodku? Czy moze wszystkie mozliwe dzióry pozaklejałes niemowiąc już o wiatrakach?
nie bo ty masz u siebie minus 12 w budzie

Ja mam w budzie okolo 28-30 stopni mimo ze mam jeden wiatrak wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy z przodu i jeden wyciagajacy z tylu a w domku jest jakies 22 -24 stopnie i wiatrak w moim zasilaczu tez ulomny nie jest powiedzial bym nawet ze za mocny (glosny)

A jak ty masz athlona i 24 stopnie to sorki

I jeszce jedno po co tyle agresji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Majac WC temperatura w budzie jest duzo nizsza

bLaSterD dobrze mowi, ja tez mam okolo 2*C wyzej niz otoczenie, nie myl tez temp w budzie z odczytem z diody na MoBo, u mnie np jest owiewana powietrzem z qlerka grafu i pokazuje 7*C wiecej niz niezalezny termometr

BTW agresji masz racje, po co az tyle ? :? w ogole po co ? 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i tak będzie ta świetlówka bo zakładam i tak WC a test wykazał że nie podgrzewa ona powietrza nie zdązy bo moje wentyle je wywalą :) a tak na marginesie to wole świetlówkę przerobić i zaoszczędzić kupę kasy niż kupować neon :) kasa idzie na nową budę która będzie znowu modyfikowana ale już pod kątem WC ! jeżeli ktoś pamięta mój serwis OC-TWEAK to może i pamięta jeden z newsów o PROJEKT MANHATTAN ver.1.0 teraz właśnie zbliża się dużymi krokami ver 2.0 complet :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i tak będzie ta świetlówka bo zakładam i tak WC a test wykazał że nie podgrzewa ona powietrza nie zdązy bo moje wentyle je wywalą :) a tak na marginesie to wole świetlówkę przerobić i zaoszczędzić kupę kasy niż kupować neon :) kasa idzie na nową budę która będzie znowu modyfikowana ale już pod kątem WC ! jeżeli ktoś pamięta mój serwis OC-TWEAK to może i pamięta jeden z newsów o PROJEKT MANHATTAN ver.1.0 teraz właśnie zbliża się dużymi krokami ver 2.0 complet :)

se qp switloowke o jakims kolorq :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale chłopaka zniechęciliście :-) a on tylko chciał pomóc :-) zamiast świetlówki spróbuj żarówki od kierunkowskazu czy czegoś takiego i podo 5v podłącz, są te koszulki takei na nie co chłopaki zakładają w róznych kolorach żeby rejestracje podświetlić, spróbuj z dwoma :-)

fajna szata graficzna ta tej stronce tweakx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale chłopaka zniechęciliście :-) a on tylko chciał pomóc :-) zamiast świetlówki spróbuj żarówki od kierunkowskazu czy czegoś takiego i podo 5v podłącz, są te koszulki takei na nie co chłopaki zakładają w róznych kolorach żeby rejestracje podświetlić, spróbuj z dwoma :-)

fajna szata graficzna ta tej stronce tweakx

Mnie trudno zniechęcić :) i tak będzie ta świetlówka chodz dopiero w poniedziałek bedzie w kolorze czerwonym to i tak spoko :) A jeżeli chodzi o szatę graficzną to bardzo dziękuję za uznanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha i jeszcze jedno... nielubie jak ktos niekompetentny stwierdza że JA GADAM GŁUPOTY

mam do ciebie pytanei czym twoje płyta rózni sie od mojej ..ze masz wersje 3.1 tz ze masz lan czy jak ...i działa u ciebei zmiana fsb w biosie chodzi mi o ta dla durnia

a swoja droga oswietlenei budy zajebiste ja bede tez musiał cos pomyslec ale to jak skacze swoja przezroczysta obudowe i zrobei wc ...to troche potrwa tak do zimy ....len jestem heheh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...