Skocz do zawartości
Nostromo

Wiatrak na CPU trzymal stale obroty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Od pewnego czasu mam problem bo wiatrak na CPU nie chce sie krecic wiecej niz 2500obrotow, temp idzie do gory jak glupia a wiatrak nadal trzyma 2500, wiecie co to moze byc? Pozdrawiam i zycze Wesolych Swiat wszystkim uzytkownikom Tweak'a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli ma BOXowego coolera, to istotnie sam zwieksza obroty.

a co do tego ma cooler boxowy/nieboxowy? ja mam Pentagrama i regulację automatyczną z płyty (Q-Fan control - ASUS ^tm patented ;-) ) w zakresie 1800 - 2500 rpm zależnie od temperatury.

A czemu nie działa to nie wiem...

1) zobacz czy coś się nie poluzowało przy podłączeniu coolera (ale to raczej wogóle przestałoby działać....) - ten żółty kabelek (chyba) odpowiada za odczyt ptędkości => jej regulację.

2) może miałeś jakiś reset biosa? - czy Q-fan dalej jest włączony?

3)zmieniałeś coś ostatnio? np. podkręciłeś procka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Od pewnego czasu mam problem bo wiatrak na CPU nie chce sie krecic wiecej niz 2500obrotow, temp idzie do gory jak glupia a wiatrak nadal trzyma 2500, wiecie co to moze byc? Pozdrawiam i zycze Wesolych Swiat wszystkim uzytkownikom Tweak'a

a w tym ASUS P4P800E-Deluxe nie masz przypadkiem q-fana załączonego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie pomaga, przeflashowalem bios na najnowszy, sprawdzalem i na wlaczoneym i wylaczonym Q-Fanie...nic.... nadal 2500 :mur: a pamietam jak kiedys gralem w jakies bardziej wymagajace gry to ten wiatrak halasowal jak glupi nie wiem czy do 5000rpm nie dochodzil, ale przynajmniej trzymal temp w granicach 52stC, a nie 73 tak jak teraz :/, nie wiem co to sie stalo.... moze to znac ze trzeba kupic zalmana :lol: , gdybym mial pieniadze... Pozdrawiam!

EDIT: Ciekawe jest tylko to ze obroty moge zwiekszac z zakresy 0(?) - 2500, ale wyzej nie pojdzie, tak jakby gdzies byla wlaczona opcja "nie pozwalaj wiatrakowi na rozpedzanie sie powyzej 2500rpm" :lol: . A ten Q-Fan to powinniem tak w ogole byc wlaczyny czy wylaczony, jak jest lepiej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi