Nostromo Opublikowano 24 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2004 Witam! Od pewnego czasu mam problem bo wiatrak na CPU nie chce sie krecic wiecej niz 2500obrotow, temp idzie do gory jak glupia a wiatrak nadal trzyma 2500, wiecie co to moze byc? Pozdrawiam i zycze Wesolych Swiat wszystkim uzytkownikom Tweak'a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bl4ck Opublikowano 24 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2004 No ale jak chcesz zeby zwiekszyl obroty?,jak nie masz regulacji oborotow to nic nie zwiekszysz.Skoro kupiles wentyl firmy X i ma parametry Y to nie zwiekszysz obrotow co nazjwyezej zmniejszysz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nostromo Opublikowano 24 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2004 Ale kiedys zwiekszal obroty razem ze wzrostem temperatury az caly komputer chodzil, jak na ASUS Pc Probie bylo 4500obrotow:), a teraz nagle nic, temperatura 75st, a obroty 2500 :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeDark Opublikowano 25 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2004 Jesli ma BOXowego coolera, to istotnie sam zwieksza obroty. A dlaczego tego nie robi... Moze padl czujnik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateuszzz Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 Jesli ma BOXowego coolera, to istotnie sam zwieksza obroty.a co do tego ma cooler boxowy/nieboxowy? ja mam Pentagrama i regulację automatyczną z płyty (Q-Fan control - ASUS ^tm patented ;-) ) w zakresie 1800 - 2500 rpm zależnie od temperatury. A czemu nie działa to nie wiem... 1) zobacz czy coś się nie poluzowało przy podłączeniu coolera (ale to raczej wogóle przestałoby działać....) - ten żółty kabelek (chyba) odpowiada za odczyt ptędkości => jej regulację. 2) może miałeś jakiś reset biosa? - czy Q-fan dalej jest włączony? 3)zmieniałeś coś ostatnio? np. podkręciłeś procka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sabat Opublikowano 27 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2004 Witam! Od pewnego czasu mam problem bo wiatrak na CPU nie chce sie krecic wiecej niz 2500obrotow, temp idzie do gory jak glupia a wiatrak nadal trzyma 2500, wiecie co to moze byc? Pozdrawiam i zycze Wesolych Swiat wszystkim uzytkownikom Tweak'a a w tym ASUS P4P800E-Deluxe nie masz przypadkiem q-fana załączonego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateuszzz Opublikowano 27 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2004 a w tym ASUS P4P800E-Deluxe nie masz przypadkiem q-fana załączonego?No właśnie o tym pisałem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nostromo Opublikowano 6 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2005 Nic nie pomaga, przeflashowalem bios na najnowszy, sprawdzalem i na wlaczoneym i wylaczonym Q-Fanie...nic.... nadal 2500 :mur: a pamietam jak kiedys gralem w jakies bardziej wymagajace gry to ten wiatrak halasowal jak glupi nie wiem czy do 5000rpm nie dochodzil, ale przynajmniej trzymal temp w granicach 52stC, a nie 73 tak jak teraz :/, nie wiem co to sie stalo.... moze to znac ze trzeba kupic zalmana :lol: , gdybym mial pieniadze... Pozdrawiam! EDIT: Ciekawe jest tylko to ze obroty moge zwiekszac z zakresy 0(?) - 2500, ale wyzej nie pojdzie, tak jakby gdzies byla wlaczona opcja "nie pozwalaj wiatrakowi na rozpedzanie sie powyzej 2500rpm" :lol: . A ten Q-Fan to powinniem tak w ogole byc wlaczyny czy wylaczony, jak jest lepiej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aro52 Opublikowano 6 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2005 podłącz wiatrak pod inne gniazdo i zobacz obroty lub zmień wiatrak i sprawdź czy działa qfan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...