Skocz do zawartości
-[ModForce]-

Abit NF7-S2 problemy z wydajnościa po zmianie na tą mobo :(

Rekomendowane odpowiedzi

Witam prosze o pomoc, kilka dni temu kupiłem płytke Abita Nf7-s2, instalacja przebiegła bez najmniejszych problemów. Moj config to AMD athlon 2000+, 256 RAM DDR 2700, GeForce 4 mx 440 palita 250/333, maxtor 40GB, zasilka jakas 350W Gigabajta.

No dobra do sedna wgrałem windowsa XP i wszystko jest ok (co prawda na poczatku czasami lubił sie zawiesic) ale po zainstalowaniu sterownikow do płyty (tych abita standardowych) problemy zniknęły. No dobra instaluje sterowniki od grafy, directx9c. W windowsie idze jak rekin wszystko jest ok.

No to ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>m 3dmark2000 i masakra....

gra z helikopterkiemi patrze a tam ledwo 60 fps (przed zmianą płyty miałem 142) no dobra żeby sie upewnić wgrałem fife 2k5 no i niestety tnie sie :(

Nie wiem co sie stało niby wszystko jest ustawione ok, ale jednak jakiś zonk, agp przy karcie jest 4x wiec sprawdzalem z 8x enabled i disabled i nic, fast wrights tez wylanczalem i nic, wgralem nowe sterowniki do karty i płyty i tez nic, pamieci chyba raczej dobrze chodza, wiec nie wiem co sie stało

Może mieliscie podobne problemy ???? moze ktos pomoże ?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta płyta to jest okrojona wersja ;-D spróbuj wgrać stery do nforca 5.11 www.nvidia.com i nie sugeruj się jakimś smarkiem 2000, ja bym nie ryzykował na takiej zasiłce no name w końcu masz trochę lepszy sprzęt ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-"]Ok troche mnie to zdziwiło bo poprzednio mialem ECS wiec powinno byc lepiej

A co do tego synchro to nawet nie wiem :( wiem ze ram mam 166mhz a procekt mam default 133 x 12,5

o to chodzilo ??

Na razie ustaw CPU tak jak było na 133 i RAM'y na 133. W biosie :arrow: softmenu :arrow: tak juz znajdziesz :arrow: 3/3, 4/4 - np. to jest synchro

Looknij do FAQ na Tweaku, tam jest dużo wskazówek. Częściowo FAQ o NF7-S też może być przydatny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok dzieki moze cos pomoze

a moze zasilacz sprawiac te problemy albo grafa ?? bo zapomnialem powiedziec ze w everescie napieca sa bardzo dobre i stabilne oprócz dwóch:

-12V pokazuje -7.xx

-5V pokazuje - 2.90

reszta jest bardzo dobra tylko te dwa z "-"

a moze cos z kartą ??

aha i wzialem od kumpla pozyczylem karte z agp 8X i identyczny problem w 3dmarku fps ~60 na pierwszym tescie dokladnie jak na mojej :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-"]ok dzieki moze cos pomoze

a moze zasilacz sprawiac te problemy albo grafa ?? bo zapomnialem powiedziec ze w everescie napieca sa bardzo dobre i stabilne oprócz dwóch:

-12V pokazuje -7.xx

-5V pokazuje - 2.90

reszta jest bardzo dobra tylko te dwa z "-"

a moze cos z kartą ??

aha i wzialem od kumpla pozyczylem karte z agp 8X i identyczny problem w 3dmarku fps ~60 na pierwszym tescie dokladnie jak na mojej :/

We właściwościach ekranu poszukaj zakładki Detonatorów i wyłącz odświeżanie w pione - V-Sync - Always off - może to pomoże. Wydaje mi się że to ogranicza FPS'y.

Zmień zasilacz na jakiś porządny markowy - Chieftec, Neotec, nie zbyt drogie ale za to bardzo dobrze trzymają napięcia i w razie awarii nie pociągnąza sobą połowy sprzętu

Ujemnymi napięciami nie zawracaj sobie głowy. Dobrze byłoby gdybyś pomierzył napięcia miernika przy 100% stress w FAA'u opisane co, jak i gdzie mierzyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...