Skocz do zawartości
ModdingKing

Coś dla ludzi chcących robić WC (a dokładnie bloki )

Rekomendowane odpowiedzi

No dzisiaj kupiłem sobie wkońcu takie końcówki zaciskowe do mojego projektu nad super wydajnym Blokiem wodnym są wykonane częściowo z miedzi (to z gwintem ) i nakrętki ( z mosiądźu) test czy cieknie wyszedł pomyślnie :) jestem bardzo zadowolony wkrótce pokaże moje dzieło. A oto te końcówki

Cena : 5,90zł za sztukę (kupione w technice grzewczej )

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie, podaj jakis adres internetowy albo sklepu jak najbardziej nie wirtualnego.

Pozdro

Dexter

Szukać w sklepach z rurkami miedzianymi czyli techniki grzewcze, gazowe itp

Prytajcie o reduktory a najlepiej wydrukować zdjęcie i pokazać w sklepie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie, podaj jakis adres internetowy albo sklepu jak najbardziej nie wirtualnego.

Pozdro

Dexter

No jakbyś chciał to kupic w sklepie o/c w necie to bys dostał zawału jakby ci cene krzykneli :evil: pewnie po 15 zł od sztuki.

BO TO ZDZIERCY SĄ DLATEGO WOLE SM WYKONAĆ WC TANIEJ i LEPIEJ !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro już mowa o blokach, to mam pytanko (bo jestem w tematyce WC kompletnie zielony :D) - czym wyciąć otwory na rurki w blaszce miedzianej (na początek przygody z WC chcę zrobić coś podobnego do tego co zrobił ten gościu z Chipa, z radiatorem)?!

Wiertarka byłaby OK?! Czy może coś innego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro już mowa o blokach, to mam pytanko (bo jestem w tematyce WC kompletnie zielony :D) - czym wyciąć otwory na rurki w blaszce miedzianej (na początek przygody z WC chcę zrobić coś podobnego do tego co zrobił ten gościu z Chipa, z radiatorem)?!

Ja wiertarką na stojaku i wiertła diamentowe takie dla profesjonalistów (dobrę chodź drogie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam taki projekt bloku.

Tylko poszukam na wydziale kolesia odpowiedzialnego za frezarke numeryczną i musze sie zgadąc żeby mi cos takiego wykkonał.

Blok ma jeden wlot 10mm i dwa wyloty chyba będą 8mm.

Oceńcie skrytykujcie może jakieś poprawki.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie dodałem. Wlot jest w samym środku.

Pomyślałem jeszcze że dobrze byu było nawiercić dno bloku tak wiertłem 5. Nie wiercić otworu tylko taką fazkę. Zwiększa sie wtedy powierzchnia o około 30% oczywiście nie całego bloku tylko otworu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MAteriał na blok to bimetal CuAL to chyba ten o którym była mowa kiedyś naforum że ma wyższą przewodnośc cieplną od samej miedzi o około 30%.

Miałem gdzieś firme co robiła z tego blache wysłałem do niej maila z zapytaniem czy mają tego płaskowniki i czekam na odpowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra a co myslicie o maze3 jak bym sobie podobnego wykonal?

Kurde tylko musze wsio pomierzyc i rysunek narysowac (może ktoś ma takowego bloka to byłbym wdzięczny za wymiary).

I jeszcze jedno:

Zapodajcie jakies pomysly na ciekawe i wydajne bloczki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym odwroocil czesc listkow rzeby woda leciala od razu na dol loob goore

Nie bardzo wiem jak to sobie wyobrażasz.

Chodzi ci o to żeby woda prosto z centrum płyneła do wyjścia?

Mnie właśnie chodziło o to żeby woda wirowała w bloku i dopiero wypłyneła.

Dodatkowo mógłbym dodać "patent" Inowteka przy wewnętrznym wlocie w samym centru pręt z gwintem prostokątnym. Może zrobiłbym go ze srebra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cual to z aluminium by chyba bylo a  CuAg to ten lepszy od srebra i nazywa sie cusil

Nie masz racji. Czlowiek z Wesgo Metals "odszczekal" juz (TU) nieprecyzyjne dane (inna sprawa, ze byly to tylko szacunki, a nie wyniki pomiarow).

Co prawda w tabeli (TU) wystepuje ciagle tajemniczy stop Silfuz, ale wierzylbym w niego tak samo jak w Cusil. Jak na razie jedyna nadzieja w diamencie.

Pozdrowienia

Szkusza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz popdac w ktorym to numerze bylo???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam taki projekt bloku.

Tylko poszukam na wydziale kolesia odpowiedzialnego za frezarke numeryczną i musze sie zgadąc żeby mi cos takiego wykkonał.

Blok ma jeden wlot 10mm i dwa wyloty chyba będą 8mm.

Oceńcie skrytykujcie może jakieś poprawki.

Idea identyczna z blokiem Atlantis, ktory wyglada tak:

Dołączona grafika

Ale, po pierwsze wlot/wyloty sa za male, w tej kosntrukcji BARDZO liczyc sie predkosc przeplywu, tak wiec zlaczki 12mm ID na wlocie to minimum (atlantis ma specjalnie powiekszone do 11.5mm). Wyloty moga byc 10mmID, ale nie 8!!!

Przestrzen dookola tych listkow powinna byc troche wieksza, aby woda "swobodnie" mogla dotrzec do wyjsc.

I NAJWAZNIEJSZE, popatrz sobie na dno bloku w okolicach listkow, ono jest KLUCZOWE!!! To nie moze byc jednolita powierzchnia...

Atlantis vs. Maze3

(atlantis pobil maze o 6.5C w stressie!!)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...