Skocz do zawartości
ModdingKing

Coś dla ludzi chcących robić WC (a dokładnie bloki )

Rekomendowane odpowiedzi

Miejsce wylotow jest raczej malo znaczace, ale z uwagi na wygode lepiej miec u gory.

Dalej beda tylko sugestie i pomysly, ktore niekoniecznie okazac sie musza wartosciowe...

Listki chyba sa troche za grube, a jakby wygladalo wiecej wezszych listkow (ale nie za waskich)... jeszcze zeby nie byly tak blisko siebie przy wlocie... wtedy wzrosnie powierzchnia oddawania ciepla i przeplyw, czyli wszystko co najlepsze... no i wzrosnie tez cena wykonania :twisted:, ale to ma byc dobre nie...

No i powierzchnia dna... mysle ze zaglebienia nie sa zbyt dobrym pomyslem, woda plynaca z wieksza predkosc moze nie wypelniac ich w calosci ale po prostu "oplywac"... popatrz na Maze-a, a w szczegolnosci na Atlantis, tam sa takie "rowki". Sa one znacznie ciezsze do zrobienia (daltego Atlantis jest drozszy od Maze-a o jakies $20) ale kluczowe!!!

Moznaby tez dac scianki tuz za kazdym z wylotow, zeby woda nie plynela bez sensu dookola (bo czesc z niej tak wlasnie zrobi), ale trafiala prosto do wylotu, bo dalej bylaby scianka (no i troszke wieksza powierzchnia oddawania ciepla), tak jak w atlantis, tylko z 2 wylotami...

Atlantis bede mial jakos w przyszlym tygodniu (chyba, ze celnicy sie przypieprza), to powiem ci dokladnie jak to tam jest zrobione...

p3dzi0r, co z ta miedzia :) :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze ktos zrobi takie cos: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=12712 :)

Kalwas - masz zamiar wiecesz sztuk wyprodukowac i za ile? :mrgreen: :?:

Widze ze "Concept block" Cathar-a i tu dotarl... najgorszy problem jest z tymi kanalikami na spodzie - sa szerokowsci 1mm i glebokosci 4mm, a dostac freza o grubosci 1mm to nie lada sztuka, szczegolnie, ze zeby wszystkie kanaliki wyfrezowac, trzeba przejechac 80 razy owym frezem (jeden przejazd frezuje na glebokosc 0.5mm :? ) wiec jeden raczej nie wystarczy - stad ta cena i ta wydajnosc :/

Nie bede juz tamtego odswiezac, ale szczelina na wlocie jest po to, zeby spowodowac turbulencje cieczy i zwiekszyc jej predkosc po calej szerokosci tych kanalikow... ma chlop leb na karku, ale niestety w wersji TECowej, nie ma tej szczeliny, wiec wersja TECowa bez TECa sprawuje sie gorzej:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze "Concept block" Cathar-a i tu dotarl... najgorszy problem jest z tymi kanalikami na spodzie - sa szerokowsci 1mm i glebokosci 4mm, a dostac freza o grubosci 1mm to nie lada sztuka, szczegolnie, ze zeby wszystkie kanaliki wyfrezowac, trzeba przejechac 80 razy owym frezem (jeden przejazd frezuje na glebokosc 0.5mm  :? ) wiec jeden raczej nie wystarczy - stad ta cena i ta wydajnosc :/

Wlasnie - te rowki - czy znajomy dentysta nie ma czasem odpowiednich narzedzi zeby takie rowki zrobic w miare szybko, czy moze wiertelka do zebow beda do kitu :?:

A moze grawer bedzie mial odpowiednie narzedzia :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalna wiertarka to zebow sie napewno nie uda, a przynajmniej nie beda rowne (szerokosc! i glebokosc!!), i nie wiem czy tak szybko to sie uda, miedz to moze nie szkliwo, ale troche sporo jej trzeba usunac jak na wiertarke dentystyczna, o zastosowaniu masowym nie wspominajac... wiec stomatologia raczej odpada.

Nie wiem tez, czy grawer ma sprzet, zeby wyciac rowek grubosci 1mm (to jeszcze ok) ale gleboki na 4-5mm, powatpiewam...

frezarka chyba jest jedynym wyjsciem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalna wiertarka to zebow sie napewno nie uda, a przynajmniej nie beda rowne (szerokosc! i glebokosc!!), i nie wiem czy tak szybko to sie uda, miedz to moze nie szkliwo, ale troche sporo jej trzeba usunac jak na wiertarke dentystyczna, o zastosowaniu masowym nie wspominajac... wiec stomatologia raczej odpada. 

Nie wiem tez, czy grawer ma sprzet, zeby wyciac rowek grubosci 1mm (to jeszcze ok) ale gleboki na 4-5mm, powatpiewam... 

Co do wiertełek do zębow, to jest ich pełna gama. Są takie pokryte warstwą diamentowego proszku, ale są również takie wyprofilowane jak frezy do drewna, więc myśle, ze te akurat nie będą sie zapychały miękką od temperatury miedzią. Poza tym wydaje mi sie, ze nie powinno być wielkim problemem zainstalowaniem tego wiertełka w wiertarce zamocowanej na statywie (ale nie sprawdzałem tego, wiec do końca nie wiem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jush kiedys wspominalem. Najlepszym i najtanszym sposobem wykonania jest dostarczenie gotowego projektu studenciakom uczelni technicznych ktorzy maja projekty lub laboratoria na maszynkach.

Polibuda Poznanska posiada np. tokarke laserowa - i wiem ze w ramach projektu paru znajomkow robilo tam takie cooda ze glowa mala.

Dokladnosc urzadzenia - ciecie na szerokosc 0,01 mm i glebokosc do 100 mm z dokladnoscia do 0,05 mm w przypadku mieszanek żelazo-węglowych - z miedzia powinno byc nawet lepiej i dokladniej.

A liczac koszty zakupu wiertarki i wiertel czy to diamentowych czy tytanowych to wychodzi na to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy w ziemskich warunkach jest mozliwe zrobienie nawet stopu aluminium + miedz :/

berkut gosc napisal bimetal CuAl a nie stop, a to juz inna bajka

update: rzeczywiscie napisal w poscie ponizej ze myslal ze to stop Cu i Al

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...