Skocz do zawartości
L.Viadro

Chlodzenie do Bartona 2500@3200

Rekomendowane odpowiedzi

najwazniejsza uwazam jest na poczatek dobra past. ja mialem ten procesor(ino odblokowany mnoznik 8) ale juz go sprzedalem) bez pasty nie chxial chodzic na 3200 :? niezaleznie jakie chlodzenie na niego wsadzalem. ostatecznie pasta za kolo 14zygla i byle jaki radiator i popieprzal nawet na wiecej i to bez zwisow 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najwazniejsza uwazam jest na poczatek dobra past. ja mialem ten procesor(ino odblokowany mnoznik 8)  ale juz go sprzedalem) bez pasty nie chxial chodzic na 3200 :?  niezaleznie jakie chlodzenie na niego wsadzalem. ostatecznie pasta za kolo 14zygla i byle jaki radiator i popieprzal nawet na wiecej i to bez zwisow 8)

Zakładałes cooler bez pasty i sie dziwisz ze nie chciał chodzić?? ja chyba czegoś nie rozumiem........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najwazniejsza uwazam jest na poczatek dobra past. ja mialem ten procesor(ino odblokowany mnoznik 8)  ale juz go sprzedalem) bez pasty nie chxial chodzic na 3200 :?  niezaleznie jakie chlodzenie na niego wsadzalem. ostatecznie pasta za kolo 14zygla i byle jaki radiator i popieprzal nawet na wiecej i to bez zwisow 8)

Zakłądałes cooler bez pasty i sie dziwisz ze nie chciał chodzić?? ja chyba czegoś nie rozumiem........

chyba nie byl taki glupi zeby bez pasty jechac , prawda ??

co do coolera to tak jak przedmowcy mowili , pentagram styknie w zupelnosci i do tego troche kaski zaoszczedzisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja kupowałem zawsze QC-80 AlCu i wszystkie były wporządku, jeśli są gnioty to znaczy że pentaś się nie przykłada cuś za bardzo, no ale cóż - Zalman kosztuje o wiele więcej, więc można po nim oczekiwać wyskoje jakośc na pewno :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio oglądałem testy Thermalrighta SI-97.

Kosztuje 150-170zł, jest wydajniejszy od SP-97, który jest wydajniejszy od Zalmana 7000 Cu :))

A co najważniejsze - JEST LEKKI. 280 gramów aluminium i nic więcej.

Wygląda jak któryś z okrętów kosmicznych w Star Treku :P Ale za to ma kupe miejsce między finami radiaotra a CPU, ponieważ trzyma się na czterech heatpipach. Nie wygląda to najsolidniej :) Ale przy tej wadze wydaje mi się pewniejsze od tych wszystkich miedzianych potworów, najpewniej właśnie to chłodzenie kupie.

Jedyne wada to fakt, że pasuje wyłącznie na procki Socket A. Jakbym kupił Zalmana to przy zmianie sprżetu na A64 mógłbym oszczędzić na chłodzeniu, a tak...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

imo - zależ na jakim napięciu - jeśli na ~1,65v a w budzie nie jest gorąco to starczy z dobrą pastą qc80alcu czy jakos tak lub nawet ktoryś z coolermasterów za 40zł - na takim kulermasterku (cp-costam-jd1b) kosztującym mnie 32zł czy coś koło tego i na seryjnym glucie pod spodem - sempron @ (10x205) 2050mhz @ 1,7v i 44@max po 2h obciążenia - spox poniżej 50*c utrzymał by takiego bartka,,, musze dodać że kompik mial budę modecoma z tunelem nad cpu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 sempron

2 'budę modecoma z tunelem nad cpu'

3 nie na temat ;]

4 pewnie, ja mam zalmana w lato gdy bylo >30? st na dworze z przelotka, ale na maxa w stresie mialem 60-65 a w idle 50-55, ale to moj czujnik jest ;) czytaj abit podaje temp jak chce :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozemy sobie oszacować że sempek wydzieli na 1,7v niewiele mniej a moze i tyle samo W jak 3200+ na 1,65v,,, procki oddają wiecej W ze wzrostem V niż MHz :idea:

3 - na temat - chlodzenie do 3200 :P

u mnie 11x220x1,65v na 7000alcu to przy ~24*c w pokoju (cieplo mam) jest 47*C przy seti od kilku dni ;-) warunki do chlodzenia mam slabe - komp za soba ma rury od co i jeszcze stoi pod biurkiem,,,cos-tam się wietrzy więc może i nie ma tak źle ;-)

ale - to nie znaczy że do 3200+ potrzeba chlodzenia za kupę kasy,, trzeba zacząć od tego ile V potrzebuje procek - jesli pujdzie na std - najtańszy pentek wystarczy spokojnie a z moich doświadczeń wynika że i chlodzenie za groszówkę może do tego być... poza - procki przy takim lekkim oc na niskim v nie muszą mieć 40*C - będzie stabilny i powyżej 50*C - topik założył L.Viadro i mniej wiecej o to pyta - bo nie sądzę aby szukał czegoś w stylu FC - bo i tak można go zrozumieć ;-)

PEACE :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe no tak

pentagram styka,. chyba ze chcesz robic mobile @ 2500MHz ;]

zalman dobry i drogi

a czy podobna wydajnosc? ja bym powiedzial, ze cichszy i wydajniejszy :) ale moze mam jakies uprzedzene do pentagrama :)

btw sailence ktorego zalmana masz na SB? grzeje sie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w nawiasie mówiąc ja mam wogóle uprzedzenia do wszystkich wentyli :wink: tak, wiem, wiem, chłodzenie wodne wypacza umysł... :lol:

akutalnie najlepszą wersją tych Pentasi jest QVC-120 Cu - najcichszy i najwydajniejszy, więc tego ci polecam L>Viadro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm, zobaczylem i mnie zatkalo :D

fajnie wyglada :)

a co do zalmana i nf7 (taka masz w sigu) to i tak 3ba pilowac zalmana i taki po upilowaniu juz pod nic poza socket a nie pasuje :)

To żeś mnie naprawde zmartwił :(

Jesteś tego pewien? Troche głupio tak wydawać prawie 200zł (Zalman) na chłodzenie procka wartego mniej niz to go chłodzi, a na dodatek tylko na jedną platforme.

Jeszcze pentagram QCV-120 byłby dobrą multiplatformową alternatywą dla tego Zalmana. Jednak na zmiane (co mam chyba w podpisie, ale nie dam głowy) używam dwóch płyt głównych

- Abita NF7, który ma socket normalnie na środku płyty więc Pentagram by się normalnie zmieścił

- DFI Infinity, które ma socket tak na uboczu, że by zamontować tam coś szerokości 120mm musiał bym nieźle kombinować (bez przymierzania by się nie obeszło).

No trudno, będe chyba musiał kupić ten mały model statku Enterprise i liczyć na to, ze mi wystarczy, spodziewam się kręcić na v-core rzędu 2V więc będzie ciężko ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jesli nic nie pokrecilem, to masz mniej wiecej to samo co ja (patrz nizej) i w tych plytach trzeba uciac zapinke (poszukaj pod tym haslem na tym forum) zeby weszlo, bo te kondensatory przeszkadzaja... ja kupilem i sie pogodzilem, ze nie uzyje juz potem tego....

a co do dfi to nie wiem, chyba! nie trzeba ciac, na tym forum w dziale AMD sa kompedia wiedzy o tych plytach zapusc szukanie, przejrzyj... ja jestem pewien 1, ze musialem obciac i dopiero wtedy weszlo...

ja dalem chyba 170 zl :) procek 340? jakos tak :) hehe...

pentagram zdaje siejest mocowany tylko do socketa i nie ma tej zapinki wiec on wchodzi prawie na wszystko :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale może wersji B już nie trzeba ucinać? :)

Bo w sklepach jest właśnie ten poprawiony zalmanik.

Co do DFI - to dotyczyło tylko zmieszczenia się Pentagrama QCV-120, który w peirwszych wersjach był troszke mniej wydajny niż Zalman 7000Cu.

Jestem pewien, że nie trzeba nic ciąć do tej płyty :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uu ten nowy to w oogole wypasny jest, ma LEDa w sobie!! :D

"The 7000B has slightly improved upon the 7000A heatsink not only in performance, but in an 18g weight reduction. The 7000B comes with the easy-to-use Fan Mate 2, and even includes a high strength fiberglass reinforced plastic Backplate for use with AMD Sempron/AMD64 motherboards."

hm nic nie pisza o zapince ;]

a wg

http://www.zalman.co.kr/product/cooler/700...2MBlist_eng.htm

to dalej jest NIEKOMPATYBILNY ;] wiec 3ba ciac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

straszniejestem ciekawy jak ten SI-97 sie sprawuje :D wyglad ma kosmiczny... a gdzie tam wentyl? hehe czarna magia dla mnie :)

jaki masz bios na abicie, ze wzial 2x512?

Wentyl trzeba założyć w własnym zakresie, ale jak widać z mojego podpisu - ich mi nie brakuje :)))

Ogólnie wole zestawy chłodznia dwu częściowe. Po prostu jak coś się stanie z wentylatorem to go wymieniasz na inny, a w "zwartych" systemach AC całe chłodzenie staje się bezużyteczne :(

A co do biosu - najnowszy by Merlin, cpc=on :)

Jednak to 8,5x253 specjalnie ma znak zapytania obok, ponieważ tyle robilem na DFI Infinity (teraz DFI czeka na przeszczep biosu :D), Abit niestety po spotkaniu z pewnym biosem osiaga max. FSB 242. Najlepszą wydajność mam teraz na 9x238.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe, a mi padl wiatrak na SB, dobrze, ze zobaczylem, nie wiem ile juz siedze na pasywnym :|

heh do pon mam spokoj z kompem :)

oo to ladnie, nie zawsze sie da cpc on ustawic :)

a i te MHz za imponujace :)

jesli u mnie w miescie maja takiego hynixa jak moj w kompie to sobie chyba kupie w pon :)

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi