Skocz do zawartości
Czyzyk

Moduł Peltiera - Pomozcie !

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc ... wlasnie sobie przypomnialem ze mam peltiera 8O Chce go polozyc na 1800xp@1741mhz...Bedzie chlodzony coolerem Volcano 7+ ...Peltier ma wymiary 40mmx40mmx4.0mm Ten peltier moge porownac do tego z SiliconVelley :Wymiary 40x40x4.0 mm

Napięcie 15.4 V

Pr±d 8.5 A

Max. różnica temperatur 67 °C

Max. moc chłodzenia 68.8 W

Chce sie zapytac czy ten peltier w moim przypadku ma sens i czy V7+ da rade odebrac te cieplo...Teraz mam na procku 41*C ale to dlatego bo zaczal sie sezon grzewczy i ostro grzeja u mnie na osiedlu...Nooo i procek podkrecony..Dziekuje za pomoc :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten peltier jest za slaby. Temperatury napewno Ci wzrosna. Ale jezeli chcesz sie przekonac sam i masz dusze ekperymentatora to probuj. IMHO do Twojego proca jezeli chcesz zejsc z temp w okolice 20C to jedynie peltier 120W chlodzony woda Ci pomoze.BTW V7+ jest przystosowany do tego zeby cos jeszcze pod niego wkladac ??

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poprawcie mnie jak zle rozumuje ale...

wydaje mi sie ze:

jesli przykladowo proc bedzie wydzielal 74W ciepla... i zalozymy 64W pelta

to na procu zostanie 10W ...

Jesli pelt sciagnie 64W to te 10W pozostale nie bedzie nizsza temeratura?

wytlumczcie mi czemu temp ma rosnac ,,,

moze lamersko pytam hyhy ale nie wiem... dlatego pytam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]poprawcie mnie jak zle rozumuje ale...

wydaje mi sie ze:

Wlasnie to samo mnie zastanawia ....I caly czas dziwie sie dlaczego V7+ jest lepsze niz Peltier + V7 ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Peltier ma taki parametr jak maksymalna roznica temperatur pomiedzy stronami. Producenci podaja ze jest to w okolicy 70 C. Tylko ze jest takie zalozenie ze strona zimna jest nieobciazona i odizolowana od otoczenia.

Mnie sie udalo uzyskac roznice rzedu 30C na celku ktory wydzielal dwa razy mniej ciepla niz peltier byl w stanie przetransportowac. Pelt byl chlodzony woda. Wezmy teraz V7+ ktore C/W ma na poziomie 0.30 (strzelam tu bo dokladnie nie wiem) Pelt sam z siebie wydzieli pewnie cos kolo 50W + 70W z podkreconego lekko procka to razem na stronie goracej okolo 120W lekka reka 8) Temp otoczenia to zalozmy 20C

Temp strony goracej=20+(0.3*120)=56C. Nawet jakby z takim obciazeniem jakie kolega chce dac na strone zimna udalo sie uzyskac roznice temperatur rzedu 10C to strona zimna bedzie miala 46C a to jest wiecej niz ma teraz.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]poprawcie mnie jak zle rozumuje ale...

wydaje mi sie ze:

Peltier to pompa, tylko ze pompuje cieplo, jak kazda pompa ma jakas tam wydajnosc. jest teraz zamierzamy podkrecic tego 1800+ do 1741MHz zakladajaz napiecie 1.850V to bedzie jakies 80-90W ciepla wydzielanego przez procesor - Peltier moze przepompowac ~70W, pozostale cieplo pojdzie w nagrzanie proca. Po drugiej stronie peltiera mamy 70+90W = 160W ktore musi odprowadzic biedny V+ raczej z takim zadaniem sobie nie poradzi - wiedz znowu nieodprowadzone cieplo zemsci sie na procku.

Pozatym zapiecie do V+ nie przewiduje zeby mozna bylo tam wsadzic peltiera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sensu, za mala moc

Ale eksperyment chyba wykonac warto ? Myslisz ze wogole sie temp. nie zmniejszy ?

Eksperyment możesz zrobic ale jak spalisz proca to nie mów że nikt cie nie uprzedzał :wink: :wink:

Doopa nie wejdzie pod Volcano 7+ peltier ...Tak mi chlopaki tu powiedzieli ...A z reszta widze ze ta zapinka jest dosyc twarda i raczej nie da rady ....Szkoda ...ALe jutro jak wstane to napewno nie daruje sobie tego i zaczne kombinowac ...Przynajmniej sprawdze o ile temp skoczy ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sensu, za mala moc

Ale eksperyment chyba wykonac warto ? Myslisz ze wogole sie temp. nie zmniejszy ?

Eksperyment możesz zrobic ale jak spalisz proca to nie mów że nikt cie nie uprzedzał :wink: :wink:

Doopa nie wejdzie pod Volcano 7+ peltier ...Tak mi chlopaki tu powiedzieli ...A z reszta widze ze ta zapinka jest dosyc twarda i raczej nie da rady ....Szkoda ...ALe jutro jak wstane to napewno nie daruje sobie tego i zaczne kombinowac ...Przynajmniej sprawdze o ile temp skoczy ..

nie ma sensu tego wciskać na siłem bo i tak z tego nic nie wyjdzie a pozatym paltier za słaby a V7 nie doprowadzi dadatkowych 64W ciepła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie pytanko, jesli procek wydziela np. 60W , to gdzie w opisie coolera znajde informacje o tym ile odbiera on wat z procka i np. jesli kupie pelta 120W , chlodzonego woda , to chyba powinien odebrac cieplo z proca ktory wydziela 60W ?? I schlodzic go do temp. 20C ?? No i czy to prawda ze do pelta 120W , potrzebuje zasilacz 240 W ?? Czy cos wiekszego ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...