Czyzyk Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 Czesc ... wlasnie sobie przypomnialem ze mam peltiera 8O Chce go polozyc na 1800xp@1741mhz...Bedzie chlodzony coolerem Volcano 7+ ...Peltier ma wymiary 40mmx40mmx4.0mm Ten peltier moge porownac do tego z SiliconVelley :Wymiary 40x40x4.0 mm Napięcie 15.4 V Pr±d 8.5 A Max. różnica temperatur 67 °C Max. moc chłodzenia 68.8 W Chce sie zapytac czy ten peltier w moim przypadku ma sens i czy V7+ da rade odebrac te cieplo...Teraz mam na procku 41*C ale to dlatego bo zaczal sie sezon grzewczy i ostro grzeja u mnie na osiedlu...Nooo i procek podkrecony..Dziekuje za pomoc :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 Nie ma sensu, za mala moc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czyzyk Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 Nie ma sensu, za mala moc Ale eksperyment chyba wykonac warto ? Myslisz ze wogole sie temp. nie zmniejszy ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayne Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 na pwno sie nie zmniejszy a nawet moze wzrosnac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czyzyk Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 Ale dlatego ze jest za słaby ? Czy Volcano za kiepskie do tego i nie odprowadzi ciepla ktore przejdzie na zimna strone modulu ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 Ten peltier jest za slaby. Temperatury napewno Ci wzrosna. Ale jezeli chcesz sie przekonac sam i masz dusze ekperymentatora to probuj. IMHO do Twojego proca jezeli chcesz zejsc z temp w okolice 20C to jedynie peltier 120W chlodzony woda Ci pomoze.BTW V7+ jest przystosowany do tego zeby cos jeszcze pod niego wkladac ?? Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalP [xsrx] Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 poprawcie mnie jak zle rozumuje ale... wydaje mi sie ze: jesli przykladowo proc bedzie wydzielal 74W ciepla... i zalozymy 64W pelta to na procu zostanie 10W ... Jesli pelt sciagnie 64W to te 10W pozostale nie bedzie nizsza temeratura? wytlumczcie mi czemu temp ma rosnac ,,, moze lamersko pytam hyhy ale nie wiem... dlatego pytam :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czyzyk Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 "]poprawcie mnie jak zle rozumuje ale... wydaje mi sie ze: jesli przykladowo proc bedzie wydzielal 74W ciepla... i zalozymy 64W pelta to na procu zostanie 10W ... Jesli pelt sciagnie 64W to te 10W pozostale nie bedzie nizsza temeratura? wytlumczcie mi czemu temp ma rosnac ,,, moze lamersko pytam hyhy ale nie wiem... dlatego pytam :) Wlasnie to samo mnie zastanawia ....I caly czas dziwie sie dlaczego V7+ jest lepsze niz Peltier + V7 ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 Peltier ma taki parametr jak maksymalna roznica temperatur pomiedzy stronami. Producenci podaja ze jest to w okolicy 70 C. Tylko ze jest takie zalozenie ze strona zimna jest nieobciazona i odizolowana od otoczenia. Mnie sie udalo uzyskac roznice rzedu 30C na celku ktory wydzielal dwa razy mniej ciepla niz peltier byl w stanie przetransportowac. Pelt byl chlodzony woda. Wezmy teraz V7+ ktore C/W ma na poziomie 0.30 (strzelam tu bo dokladnie nie wiem) Pelt sam z siebie wydzieli pewnie cos kolo 50W + 70W z podkreconego lekko procka to razem na stronie goracej okolo 120W lekka reka 8) Temp otoczenia to zalozmy 20C Temp strony goracej=20+(0.3*120)=56C. Nawet jakby z takim obciazeniem jakie kolega chce dac na strone zimna udalo sie uzyskac roznice temperatur rzedu 10C to strona zimna bedzie miala 46C a to jest wiecej niz ma teraz. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Highlander Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 "]poprawcie mnie jak zle rozumuje ale... wydaje mi sie ze: jesli przykladowo proc bedzie wydzielal 74W ciepla... i zalozymy 64W pelta to na procu zostanie 10W ... Jesli pelt sciagnie 64W to te 10W pozostale nie bedzie nizsza temeratura? wytlumczcie mi czemu temp ma rosnac ,,, moze lamersko pytam hyhy ale nie wiem... dlatego pytam :) Peltier to pompa, tylko ze pompuje cieplo, jak kazda pompa ma jakas tam wydajnosc. jest teraz zamierzamy podkrecic tego 1800+ do 1741MHz zakladajaz napiecie 1.850V to bedzie jakies 80-90W ciepla wydzielanego przez procesor - Peltier moze przepompowac ~70W, pozostale cieplo pojdzie w nagrzanie proca. Po drugiej stronie peltiera mamy 70+90W = 160W ktore musi odprowadzic biedny V+ raczej z takim zadaniem sobie nie poradzi - wiedz znowu nieodprowadzone cieplo zemsci sie na procku. Pozatym zapiecie do V+ nie przewiduje zeby mozna bylo tam wsadzic peltiera. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czyzyk Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 Szkoda ze sie zmarnuje ...Kiedys go kupilem ale mialem wtedy P3 650 i nawet go nie zamontowalem ....Okej , dzieki chlopaki ....Daruje sobie tego peltka i zbieram hajs na WC.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cih Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 Nie ma sensu, za mala moc Ale eksperyment chyba wykonac warto ? Myslisz ze wogole sie temp. nie zmniejszy ? Eksperyment możesz zrobic ale jak spalisz proca to nie mów że nikt cie nie uprzedzał :wink: :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czyzyk Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 Nie ma sensu, za mala moc Ale eksperyment chyba wykonac warto ? Myslisz ze wogole sie temp. nie zmniejszy ? Eksperyment możesz zrobic ale jak spalisz proca to nie mów że nikt cie nie uprzedzał :wink: :wink: Doopa nie wejdzie pod Volcano 7+ peltier ...Tak mi chlopaki tu powiedzieli ...A z reszta widze ze ta zapinka jest dosyc twarda i raczej nie da rady ....Szkoda ...ALe jutro jak wstane to napewno nie daruje sobie tego i zaczne kombinowac ...Przynajmniej sprawdze o ile temp skoczy .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cih Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 Nie ma sensu, za mala moc Ale eksperyment chyba wykonac warto ? Myslisz ze wogole sie temp. nie zmniejszy ? Eksperyment możesz zrobic ale jak spalisz proca to nie mów że nikt cie nie uprzedzał :wink: :wink: Doopa nie wejdzie pod Volcano 7+ peltier ...Tak mi chlopaki tu powiedzieli ...A z reszta widze ze ta zapinka jest dosyc twarda i raczej nie da rady ....Szkoda ...ALe jutro jak wstane to napewno nie daruje sobie tego i zaczne kombinowac ...Przynajmniej sprawdze o ile temp skoczy .. nie ma sensu tego wciskać na siłem bo i tak z tego nic nie wyjdzie a pozatym paltier za słaby a V7 nie doprowadzi dadatkowych 64W ciepła. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 4 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2002 jak kcesh sie pozbyc peltka za male pieniadze, to poish an gg ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 4 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2002 Bruce czy te uzaleznienie tak wplywa na Ciebie ze nie potrafisz pisac po polsku ? Powoli mnie to irytuje bo nie dosc ze nie gramatycznie to jeszcze z bledami i trzeba sie mocno zastanawiac co zes nabazgral. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 4 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2002 Tu mozna sprawdzic ile watt energii wydziela proc http://computernerd.com/cgi-bin/thermalcalculator.cgi http://www.benchtest.com/calc.html#OC i wtedy zobaczysz jakiego peltiera potrzebujesz WC rulez 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czyzyk Opublikowano 4 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2002 Okej dzieki za linki ...pobawie sie tym .Ale i tak chyba pogonie tego peltiera komus ..( Bruce ma sie zastanowic do wieczorka ) A moze ktos inny chce tego peltka :D :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pio [PL] Opublikowano 4 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2002 Hyhy Wyszlo mi ze moj p4 wydziela 79W, a przy chlodzeniu intelowskim badziewiem mam max 50*C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hendel Opublikowano 4 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2002 Takie pytanko, jesli procek wydziela np. 60W , to gdzie w opisie coolera znajde informacje o tym ile odbiera on wat z procka i np. jesli kupie pelta 120W , chlodzonego woda , to chyba powinien odebrac cieplo z proca ktory wydziela 60W ?? I schlodzic go do temp. 20C ?? No i czy to prawda ze do pelta 120W , potrzebuje zasilacz 240 W ?? Czy cos wiekszego ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avandrel Opublikowano 8 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2002 chyba 200W by wystarczyl... tylko że nic innego oprócz peltiera do niego nie podłączysz :) Ale nie znam się na tym aż tak dobrze... jeszcze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...