Skocz do zawartości
mote

Intel Desktop Culver City D925XCVLK LAN + Raid + IEEE-139

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam zamiar kupić bo chce stworzyć dobrą machine do grafiki ;) Intel Desktop Culver City D925XCVLK LAN + Raid + IEEE-1394 BOX i mam kilka pytań.

1. Czy wsadze doniej Pentiuma 4 1.7 GHz ?

2. Czy to w ogóle dobry wybór ?

3. Jaki jest najlepsze rozwiązanie do grafiki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ona ma gniazdo procesora LGA775. Pentium4 1.7GHZ nie ma LGA775. Najniższy procelk z LGA 775 to pentium 4 2.8GHz.

Wiec odpowiedź na pierwsze pytanie brzmi: nie

Pkt. 2

Tak, dobry. O ile zdajesz sobie sprawe że żeby ta płyta "poszła" jako tako szybko to bedziesz musiał zainwestować w grafe na PCI Express oraz w dysk Serial ATA albo przynajmniej przelotke SATA-ATA. Po prostu płyta ma JEDEN kanał IDE a ożenić dysk UDMA 5 z jakimś CD o niższym trybie na jednym kontrolerze to słaby pomysł.

Pkt 3.

do JAKIEJ grafiki? Szybkiej grafiki w grach? Szybkiego 2D w projektach AutoCAD w 2D na 21 calowym monitorze? A może do idealnego odwzorowywania kolorów przy obróbce zdjęć i przygotowaniu materiałów do wydruku w programie typu Photoshop? A może do kompresji video??? "Do grafiki" to zbyt ogólne pojęcie. Do tego z prockiem 1,7. Troszke bez sensu.

Grafika nie zależy od płyty. Od płyty zależy jedynie STABILNOŚĆ całego zestawu. Reszta to dobrany pod zastosowania osprzęt (dyski, karta graficzna.. itd).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko ,że mam bardzo przestażało już płyte główno i rozbudowa komputera z taka płytą jest nie możliwo ... i narazie chcialbym zmieć płyte główną ... i myslałem ,ze wsadze do niej nie ,które z starych spodzespołów ale chyba kupie coś całego nowego ?

I mam jeszcze jedno pytanie Intel Xeony są tylko na Socket 604 mógłby mi ktoś podac jakiś przykład takiej płyty z góry dzieki ale jeszcze jedna uwaga ,żeby na niej nie było zintegrowanej karty graficznej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Co możecie powiedzieć mi o płycie głównej ?

2. Co możecie mi powiedzieć o procesorze ?

3. -=- o pamieci ?

4. Czy ta karta zapewni mi komfortową prace z grafika 3d ?

5. Nizej wypisałem osprzęty ,z starego komputera jakie chce wykorzystać czy możecie mi

powiedzieć czy nie bedą się gryzły z tymi nowymi ?

6. I co jeszcze moge kupić ? Np. do chłodzenia ?

Tutaj są zespoły jakie kupuje:

(Płyta główna) Intel Desktop Culver City D925XCVLK LAN + Raid + IEEE-1394 bulk 675,-

(Procesor) Intel Pentium 4 520 (LGA775) 2.80E GHz HT (Prescott) BOX 786,-

(Pamieci) Kingston DDR2 256MB 533MHz (KVR533D2N4/256) CL4 266,-

(Karta grafiki) GeForce 6600 Gigabyte GV-NX66256D 256MB (128-bit) TV/DVI BOX 629,-

2356,-

A tutaj jakie wykorzystam z starego kompa:

(Dysk twardy) Maxtor 2F040J0 - 40GB - podłocze przelotką SATA-ATA.

(CD-RW) Lite-On LTR-48125S - chyba nie bedzie problemów ?

(Floppy) Stacja dyskietek 1,44' - nawed niewiem jakiej marki ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(Karta grafiki) GeForce 6600 Gigabyte GV-NX66256D 256MB (128-bit) TV/DVI BOX 629

to jest karta do gierek a nie do grafiki w rozumieniu profesionalnym.

(Dysk twardy) Maxtor 2F040J0 - 40GB - podłocze przelotką SATA-ATA

Wiesz o tym że przelotka kosztuje tyle co ten dysk? ok 80zł nowa w sklepach internetowych.. no ew. 35-40 na allegro jeżeli komuś zostało z płyty abita i postanowił sprzedac?

(CD-RW) Lite-On LTR-48125S - chyba nie bedzie problemów

nie bedzie.

I mam jeszcze jedno pytanie Intel Xeony są tylko na Socket 604 mógłby mi ktoś podac jakiś przykład takiej płyty z góry dzieki ale jeszcze jedna uwaga ,żeby na niej nie było zintegrowanej karty graficznej

MysI mam jeszcze jedno pytanie Intel Xeony są tylko na Socket 604 mógłby mi ktoś podac jakiś przykład takiej płyty z góry dzieki ale jeszcze jedna uwaga ,żeby na niej nie było zintegrowanej karty graficznej

Mysle że za wysoko mierzysz. Chcesz serwerową płyte, serwerowy proc, chcesz wywalić kase na dobrą pamięć i serwerowy zasilacz i chcesz ją żenić z tanią karta graficzną i dyskiem 40GB na przelotce????

Złóż sobie dobry komputer do gierek i powinien ci wystarczyć. Albo kup DEDYKOWANĄ stacje graficzną z kartą graficzną będącą na liście sterowników programu 3DS MAx i innych.

Płyty:

Najtańsza

Intel Vero Beach SE7505VB2 (2xXeon533)

Typ gniazda procesora: Socket 604; Liczba gniazd procesorów: 2; Obsługa technologii Hyper-Threading: Tak; Typ chipsetu: Intel E7505; Częstotliwość szyny FSB: 400 MHz, 533 MHz; Rodzaj pamięci: DDR ECC Registered; Częstotliwość szyny pamięci: 266 MHz; Maksymalna wielkość pamięci: 8 GB; Złącza PCI 32Bit: 2; Złącza PCI 64Bit / 66MHz: 1; Złącza PCI 64Bit / 100MHz PCI-X: 2; Zintegrowany układ graficzny: ATI 8MB; Złącze AGP: 8x; Zintegrowane kontrolery urządzeń: 2 x ATA 100, 2 x SATA (RAID 0,1); Karta sieciowa: Ethernet 10/100, Ethernet 10/100/1000; Sposób zarządzania serwerem: LANDesk Client Manager; Cechy dodatkowe: Płyta zalecana do stacji graficznych i serwerów o średnim obciążeniu

cena od 1600zł w góre

ta już ma PCI-E i jest na xeon 800

Intel Grand Prairie SE7525GP2 (2xXeon800)

Socket 604; Liczba gniazd procesorów: 2; Obsługa technologii Hyper-Threading: Tak; Typ chipsetu: E7525; Częstotliwość szyny FSB: 800 MHz, 533 MHz, 400 MHz; Rodzaj pamięci: DDR ECC Registered; Częstotliwość szyny pamięci: 333 MHz, 266 MHz, 400 MHz; Maksymalna wielkość pamięci: 8 GB; Złącza PCI 32Bit: 2; Złącza PCI 64Bit / 66MHz: 2; Złącza PCI-E 16x: 1; Złącza PCI-E 4x: 1; Zintegrowany układ graficzny: ATI RAGE XL (8 MB); Złącze AGP: brak; Zintegrowane kontrolery urządzeń: 2 x SATA (RAID 0,1); Karta sieciowa: Ethernet 10/100/1000; Sposób zarządzania serwerem: Intel Server Management 8

od 1400zł.

jakoś nie czuje sensu w twoim przypadku pakowac w to procków 2.4-3.06GHz w cenach od 1000 do 2000zł za sztuke.

Kup sobie dobrą płyte - np tego intela co podałeś albo tego nowego asusa, na to pentium 4 3,6ghz wsadź ze 2-3GB ram (szybki proc i ram to podstawa przy renderach) i poszukaj dobrej karty graficznej do zastosowań graficznych. Bedziesz 3 x szczęśliwszy niż z xeonem i płytą serwerową.

Z grafik w zależności od płyty poprzyglądaj sie:

Quadro4 980XGL accessory,EU & AP Midrange 3D graphics card,AGP8x, 128MB,dual display

VISUALIZE fx5 Pro graphics accel

NVIDIA Quadro fx3000 256MB AGP

NVIDIA Quadro4 900XGL HighEnd3D graphics (NV25GL-based) High End 3D Graphics

tu gdzie ko nczą sie ogólnie znane nazwy zaczyna sie grafika 3D stacji graficznych... i duża kasa.

Karta grafiki 3D Vizualize FX10 Pro PCI - 12 tyś zł. FAjne nie?

Jak masz dusze hardcorowca co możesz kupić tańszą karte w wersji "dla graczy" i modować ją na wersja dla profesioneli. Wystarczy pogrzebać w forach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi