Skocz do zawartości
MaKaR

jak mam podkręcić procka na ecsie

Rekomendowane odpowiedzi

mam athlona 1800|+ xp i mam pytako jk mam go podkręcić na mojej wujowej płycie ecs kt266 k7vta3 1.1b nie mam tam możliwości zmiany mnożnika z tego co mi wiadomo prosze o instrukcje krok po kroku

słówko do admina nie usuwaj mi posta plizzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli płyta jest "wujowa" to pewnie jest wuja w takim razie oddaj mu ją i zakup coś innego lepszego do oc :wink: A tak na poważnie to pewnie tylko prze FSB, poszukaj na forum i w necie są szczegółowe instrukcje krok po kroku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja podczepie swój temat pod ten ;) Mam to co w opisie... i jak ustawie FSB na 166 to klapa... nic niestartuje... nie jest to wina procka, pamiątek tez nie bo samsungi ;) ale czego to moze byc wina? Grafy? HDD?

Jeśli masz możliwość ustawienia ratio 1/5 to ustaw bo wtedy masz 33 mhz na pci.

Jezeli tak ustawiłeś to ewidentnie procek nie wyrabia (mam tak samo) i niestety ale trzeba go odblokować i mnożnik zmniejszyć.

Acha jeszcze ważna jest temperatura umnie przy 54* w windowsie (w lecie) po podkręceniu komp nie startował albo się wieszał teraz gdy jest chłodno procek chodzi jak marzenie a temp 45*.

Cya

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja podczepie swój temat pod ten ;) Mam to co w opisie... i jak ustawie FSB na 166 to klapa... nic niestartuje... nie jest to wina procka, pamiątek tez nie bo samsungi ;) ale czego to moze byc wina? Grafy? HDD?

Jezeli tak ustawiłeś to ewidentnie procek nie wyrabia (mam tak samo) i niestety ale trzeba go odblokować i mnożnik zmniejszyć.

Acha jeszcze ważna jest temperatura umnie przy 54* w windowsie (w lecie) po podkręceniu komp nie startował albo się wieszał teraz gdy jest chłodno procek chodzi jak marzenie a temp 45*.

Cya

No tak ale u mnie na full load jak jest 1800+@2100+ temperatura nieprzekracza 30*C... wiec niewiem czy to wina procka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cya

No tak ale u mnie na full load jak jest 1800+@2100+ temperatura nieprzekracza 30*C... wiec niewiem czy to wina procka?
A ratio masz ustawione na 1/5? w Ece'sie jest taka możliwość?

Jeżeli tak to po prostu procek juz nie wyrabia (mam tak samo) odblokuj mnożnik i ustaw na 9.

Cya

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz mam 300W ale badziewnej firmy... ratio sie automatycznie ustawia i tak dla 150Mhz jest 38 a dla 166 jest 33 także powinno działac ;) w takim razie to chyba procek... ale poco mam mnożnik odblokowywać skoro płyta nieobsługuje zmiany mnożnika? A moze napiecie zwiększyć dla CPU?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz mam 300W ale badziewnej firmy... ratio sie automatycznie ustawia i tak dla 150Mhz jest 38 a dla 166 jest 33 także powinno działac ;) w takim razie to chyba procek... ale poco mam mnożnik odblokowywać skoro płyta nieobsługuje zmiany mnożnika? A moze napiecie zwiększyć dla CPU?

Nie zmiana napięcia nic nie da. (oczywiście jeśli msz 1.85v).

Procek jest po prostu zmęczony. A jeżeli płyta nie obsługuje zmiany mnożnika to daj sobie spokój :|

Ciesz sie wynikiem 2.100Xp+ :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zmiana napięcia nic nie da. (oczywiście jeśli msz 1.85v).

Procek jest po prostu zmęczony. A jeżeli płyta nie obsługuje zmiany mnożnika to daj sobie spokój :|

Ciesz sie wynikiem 2.100Xp+ :?

Albo znajdź kogokolwiek z prockiem który na standardowym mnożniku działa na 166 (xp1600,tb1000(133) ewentualnie d600-650 z dobrej serii0 i już będzie pewne czemu nei chce to chodzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wymagaj zbyt duzo to wkoncu tylko ECS im potrzeba jescze troche czasu na dopracowanie swoich plyt

p.s. kumpel ma gigabyte i tez mu na 166 nie startuje max to 155 ale wiesza sie w windowsie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...