MaKaR Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 mam athlona 1800|+ xp i mam pytako jk mam go podkręcić na mojej wujowej płycie ecs kt266 k7vta3 1.1b nie mam tam możliwości zmiany mnożnika z tego co mi wiadomo prosze o instrukcje krok po kroku słówko do admina nie usuwaj mi posta plizzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz :idea: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 Jeśli płyta jest "wujowa" to pewnie jest wuja w takim razie oddaj mu ją i zakup coś innego lepszego do oc :wink: A tak na poważnie to pewnie tylko prze FSB, poszukaj na forum i w necie są szczegółowe instrukcje krok po kroku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotmar Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 za mało danych podałeś jakie chłodzenie ? jakie pamiątki ? jaki twardziel ? na tej mobo nie zmienisz mnoznika, więc tylko pozostaje Ci kręcenie FSB, czyli w BIOS-ie ustawiasz FSB 150 i oby pamiątki były dobre powodzenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bLaSterD Opublikowano 4 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2002 To ja podczepie swój temat pod ten ;) Mam to co w opisie... i jak ustawie FSB na 166 to klapa... nic niestartuje... nie jest to wina procka, pamiątek tez nie bo samsungi ;) ale czego to moze byc wina? Grafy? HDD? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Dres Opublikowano 4 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2002 sprawdz na http://forum.ocworkbench.com/ocwbcgi/ultim...?ubb=forum&f=27 na pewno jest tam opis moda jaki zrobic do zmiany mnoznika na k7s5a ale na ta twoja tez pewnie bedzie poczytaj posty i powinno byc 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 4 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2002 To ja podczepie swój temat pod ten ;) Mam to co w opisie... i jak ustawie FSB na 166 to klapa... nic niestartuje... nie jest to wina procka, pamiątek tez nie bo samsungi ;) ale czego to moze byc wina? Grafy? HDD?Jeśli masz możliwość ustawienia ratio 1/5 to ustaw bo wtedy masz 33 mhz na pci. Jezeli tak ustawiłeś to ewidentnie procek nie wyrabia (mam tak samo) i niestety ale trzeba go odblokować i mnożnik zmniejszyć. Acha jeszcze ważna jest temperatura umnie przy 54* w windowsie (w lecie) po podkręceniu komp nie startował albo się wieszał teraz gdy jest chłodno procek chodzi jak marzenie a temp 45*. Cya Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bLaSterD Opublikowano 4 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2002 To ja podczepie swój temat pod ten ;) Mam to co w opisie... i jak ustawie FSB na 166 to klapa... nic niestartuje... nie jest to wina procka, pamiątek tez nie bo samsungi ;) ale czego to moze byc wina? Grafy? HDD?Jeśli masz możliwość ustawienia ratio 1/5 to ustaw bo wtedy masz 33 mhz na pci. Jezeli tak ustawiłeś to ewidentnie procek nie wyrabia (mam tak samo) i niestety ale trzeba go odblokować i mnożnik zmniejszyć. Acha jeszcze ważna jest temperatura umnie przy 54* w windowsie (w lecie) po podkręceniu komp nie startował albo się wieszał teraz gdy jest chłodno procek chodzi jak marzenie a temp 45*. Cya No tak ale u mnie na full load jak jest 1800+@2100+ temperatura nieprzekracza 30*C... wiec niewiem czy to wina procka? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 4 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2002 MOże poprawa chłodzenia chipsetu mogłaby tu coś pomóc... Ewentualnie zmiana biosu na nowszy ( o ile takowy jest) Jeszcze możesz sprawdzić czy przypadkiem twój zasilacz nie wyrabia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 4 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2002 To ja podczepie swój temat pod ten ;) Mam to co w opisie... i jak ustawie FSB na 166 to klapa... nic niestartuje... nie jest to wina procka, pamiątek tez nie bo samsungi ;) ale czego to moze byc wina? Grafy? HDD?Jeśli masz możliwość ustawienia ratio 1/5 to ustaw bo wtedy masz 33 mhz na pci. Jezeli tak ustawiłeś to ewidentnie procek nie wyrabia (mam tak samo) i niestety ale trzeba go odblokować i mnożnik zmniejszyć. Acha jeszcze ważna jest temperatura umnie przy 54* w windowsie (w lecie) po podkręceniu komp nie startował albo się wieszał teraz gdy jest chłodno procek chodzi jak marzenie a temp 45*. Cya No tak ale u mnie na full load jak jest 1800+@2100+ temperatura nieprzekracza 30*C... wiec niewiem czy to wina procka?A ratio masz ustawione na 1/5? w Ece'sie jest taka możliwość? Jeżeli tak to po prostu procek juz nie wyrabia (mam tak samo) odblokuj mnożnik i ustaw na 9. Cya Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bLaSterD Opublikowano 4 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2002 Zasilacz mam 300W ale badziewnej firmy... ratio sie automatycznie ustawia i tak dla 150Mhz jest 38 a dla 166 jest 33 także powinno działac ;) w takim razie to chyba procek... ale poco mam mnożnik odblokowywać skoro płyta nieobsługuje zmiany mnożnika? A moze napiecie zwiększyć dla CPU? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 4 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2002 Zasilacz mam 300W ale badziewnej firmy... ratio sie automatycznie ustawia i tak dla 150Mhz jest 38 a dla 166 jest 33 także powinno działac ;) w takim razie to chyba procek... ale poco mam mnożnik odblokowywać skoro płyta nieobsługuje zmiany mnożnika? A moze napiecie zwiększyć dla CPU?Nie zmiana napięcia nic nie da. (oczywiście jeśli msz 1.85v). Procek jest po prostu zmęczony. A jeżeli płyta nie obsługuje zmiany mnożnika to daj sobie spokój :| Ciesz sie wynikiem 2.100Xp+ :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 4 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2002 Zasilacz mam 300W ale badziewnej firmy... ratio sie automatycznie ustawia i tak dla 150Mhz jest 38 a dla 166 jest 33 także powinno działac ;) w takim razie to chyba procek... ale poco mam mnożnik odblokowywać skoro płyta nieobsługuje zmiany mnożnika? A moze napiecie zwiększyć dla CPU?Nie zmiana napięcia nic nie da. (oczywiście jeśli msz 1.85v). Procek jest po prostu zmęczony. A jeżeli płyta nie obsługuje zmiany mnożnika to daj sobie spokój :| Ciesz sie wynikiem 2.100Xp+ :? Albo znajdź kogokolwiek z prockiem który na standardowym mnożniku działa na 166 (xp1600,tb1000(133) ewentualnie d600-650 z dobrej serii0 i już będzie pewne czemu nei chce to chodzić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daFojtek Opublikowano 4 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2002 Zasilacz mam 300W ale badziewnej firmy... ratio sie automatycznie ustawia i tak dla 150Mhz jest 38 a dla 166 jest 33 także powinno działac ;) w takim razie to chyba procek... ale poco mam mnożnik odblokowywać skoro płyta nieobsługuje zmiany mnożnika? A moze napiecie zwiększyć dla CPU?nie wymagaj zbyt duzo to wkoncu tylko ECS im potrzeba jescze troche czasu na dopracowanie swoich plyt p.s. kumpel ma gigabyte i tez mu na 166 nie startuje max to 155 ale wiesza sie w windowsie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bLaSterD Opublikowano 4 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2002 Jak tylko nadaży sie okazja to zmienie tego ECS'a (pierw zmienie grafike)... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...