Skocz do zawartości
szogo

Sprzedawca u Adaxa:)

Rekomendowane odpowiedzi

Moj kolega ma zamiar qpic kompa weic poprsoil mnie o rade co mniej wiecej bym mu polecil wiec o to mu polecilem.

Athlon 1800XP Msi Kt4 512ddr (tu no name ale mowilem mu zeby firmowe) MSI gf4ti4200 Baracude 80(tu rowniez Caviara 80) i monitor Samsung 753dfx(w sumie reszta nie bedzie az tak wazna w tym poscie;) )

I jak to kolega ze tato jego troszq sie zna na kompach poszli do jego znajomego co pracuej u Adaxa aby sie doradzic co i jak gdyz moze tam taniej qpic "po zanjomosci".(jeszcze sie zastanwail czy nie p4 gdzy sie chcial do 4 tysiakow zmiescic ale to dalej( i jak sie okazalo wezmie p4 gdyz dodatkowe pieniadze sei znalazly)).

Poszedl i dowiedzial sie kilku paru ciekawych rzeczy:)

Jak powiedzial ze chce brac AMD to gosc na to ze jak meiszka w domku jednorodzinnym to ogzeje sobie nim spokojnie caly domek;)(nie zeby sie amd nie grzaly ale lekka przesada)..pozniej grafa to powiedzial cytuje: Po co brac jakiegos okrojoengo GF4 skoro mozna ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> pelengo gf3;)

nastepnie monitor ten samsung co mu polecalem to w miare monitorek(fakt sa lepsze ale chcielismy sie zmiescic w cenie(choc na monitorze uwazam zeby nie oszczedzac)) to gosc mu poleca hmm za taka sama cene monitory hyundai(tu sie moze myle to przepraszam ale jakos nie slyszalem zeby te monitroki byly az tak dobre).A reszte w sumie podobnie dobral no plyte polecal Gygabyte(to rowniez bardzo dobre) i troszq sie posmialem ..moze ktos sie tesh posmieje pozdrawiam;)Napisalem tego posta bo non stop co polecacie co wybrac a czasami tesh trzeba sie cos posmiac:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny sprzedawca :lol:

"Po co brac jakiegos okrojoengo GF4 skoro mozna ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> pelengo gf3;)" -- kocham tych gosci, lepsi niz komicy.

Moj byl lepszy, spytalem czy jest Arctic Silver 3, on ze jest. I co zrobil?? Wyciagnal z pudelka od coolera Titana ten dodawany srebrny badziew, i wola 10zl - i ze to to :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to normalka ci w sklepach nic nie wiedzą, poprostu "pchają" to co jest na magazynie  :D

Dokladnie , zostaly mu jakies ciach!DAJE i pcha gdzie moze ,,a to bestia cwana!Ja tam chcialem se kupic Volcano 7 i polazlem do sklapu i pytam a babka wyciaga jakis katalog "firmy" Green i moowi ze nie maja na stanie:)

Sa jaja jak balony:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro juz smiejemy sie z innych:

zachodze do sklepu, patrze na plce stoi kartonowa reklama trckball optyczny bezprzewodowy... pytam sie goscia (tak dla jaj) czy to jest bezprzewodowe, pomine fakt ze na reklamie to wszystko bylo napisane po angielsku, odpowiada ze nie wei, ale chyba tak bo przewodu nie widzi na rysunku, to ja lece dalej pytam sie czy jet to optyczny.. mowi niepwenie ze chyba tak, no to sie pytam ile to kosztuje, bo jestem zainteresowany a facet do mnie: eeee, nie wiem my czegos takiego nie sprzedajemy:) i gdzie tu logika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zachodze do sklepu, patrze na plce stoi kartonowa reklama trckball optyczny bezprzewodowy... pytam sie goscia (tak dla jaj) czy to jest bezprzewodowe, pomine fakt ze na reklamie to wszystko bylo napisane po angielsku, odpowiada ze nie wei, ale chyba tak bo przewodu nie widzi na rysunku,  to ja lece dalej pytam sie czy jet to optyczny.. mowi niepwenie ze chyba tak, no to sie pytam ile to kosztuje, bo jestem zainteresowany a facet do mnie: eeee, nie wiem my czegos takiego nie sprzedajemy:) i gdzie tu logika

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :P 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zachodze do sklepu, patrze na plce stoi kartonowa reklama trckball optyczny bezprzewodowy... pytam sie goscia (tak dla jaj) czy to jest bezprzewodowe, pomine fakt ze na reklamie to wszystko bylo napisane po angielsku, odpowiada ze nie wei, ale chyba tak bo przewodu nie widzi na rysunku,  to ja lece dalej pytam sie czy jet to optyczny.. mowi niepwenie ze chyba tak, no to sie pytam ile to kosztuje, bo jestem zainteresowany a facet do mnie: eeee, nie wiem my czegos takiego nie sprzedajemy:) i gdzie tu logika

Zapewne reklama byla ladna i kolorowa :lol:

to przyciaga pewnych klientow, a jezeli nie maja akurat w sprzedazy, wcisna cycowi "cos rownie" dobrego , np . MediaTecha 8O :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poszedłem kiedyś do tzw sklepu komputerowego w swoim mieście bo była potrzeba kupienia zwykłego flopa 1.44 wchodze z kumplem i zagajam do klienta czy są stacje dyskietek a on -do komputera? (bo to sklep jeszcze z tv i lodówami), kumpel sie odwraca i -nie k :!: :!: wa do pralki! ja myslałem że padne ale pan karnym wzrokiem nas odprowadził do drzwi a my wyturlaliśmy się ze sklepu mega :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzisiaj dowiedizalem sie rzeczy najlepszej od qmpla co gosc mowil mianowicie..mowil ze znajomy(tego sprzedawcy) przesiadl sie z AMD na p4 i w ciagu 6 miesiecy zarobil na pradzie UWAGA!!!!! 600 zeta!!!!!! wtedy spadlem i turlalem sie na ziemi:)) Dziekuje za uwage..aaa i jush wsyzstko jasne czemu tak robil...chcial go zachecic alby qopil u niego firmowy komputer Adaxa:)(ale an szczescie sie nie dal:))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz 2 przyklady ze sklepow w Białymstoku ( w obu jako sprzedawca siedzial mlody chlopak w bialej koszuli :D )

1. Jakis czas temu szukalem listwy zasilajacej i w wiekszosci sklepow ceny byly w okolicach 40-50 pln , postanowilem zajsc do jeszcze jednego i dac sobie spokuj. Wiec zachodze i pytam czy sa owe listwy, na to sprzedawca ze sa i podaje mi kabel zasilajacy ( ten czarny gniazdko-obudowa i mowi po sprawdzeniu ze 9pln) ,na to ja ze chce taki z rozgalezieniem , to mi gosciu podał UWAGA .....tasme HDD :lol: :lol: , ja oczy w slup i juz gnije ze smiechu. Ale zobaczylem ze listwy leza za nim na polce wiec pytam sie grzecznie a TO (pokazujac palcem) po ile?

Gosc szuka w kompie i szuka i chyba nie znalazl ale aby nie tracic klijeta podnosi wzrok i powiada ze chyba cos okolo 15 pln , ja ponownie oczy w slup , ale kupilem :lol: :lol:

2. Przypadek nr 2 , juz nie moj ale tez prawdziwy: Rozmowa w sklepie z gosciem w bialej kosuli :lol: :lol:

Przedmiotem rozmowy jest karta sieciowa w warsji OEM.

A: Czy do tej karty sa jakies drivery??

B: Nie, sa tylko sterowniki!!! 8O 8O 8O :lol: :lol: :lol:

PS. Bortas witaj na forum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2. Przypadek nr 2 , juz nie moj ale tez prawdziwy: Rozmowa w sklepie z gosciem w bialej kosuli :lol:  :lol:  

B: Nie, sa tylko sterowniki!!!  8O  8O  8O  :lol:  :lol:  :lol:  

buahhahah breht breht :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz 2 przyklady ze sklepow w Białymstoku ( w obu jako sprzedawca siedzial mlody  chlopak w bialej koszuli  :D )

1. Jakis czas temu szukalem listwy zasilajacej i w wiekszosci sklepow ceny byly w okolicach 40-50 pln , postanowilem zajsc do jeszcze jednego i dac sobie spokuj. Wiec zachodze i pytam czy sa owe listwy, na to sprzedawca ze sa i podaje mi kabel zasilajacy ( ten czarny gniazdko-obudowa i mowi po sprawdzeniu ze 9pln) ,na to ja ze chce taki z rozgalezieniem , to mi gosciu podał UWAGA .....tasme HDD  :lol:  :lol: , ja oczy w slup i juz gnije ze smiechu. Ale zobaczylem ze listwy leza za nim na polce wiec pytam sie grzecznie a TO (pokazujac palcem) po ile?

Gosc szuka w kompie i szuka i chyba nie znalazl ale aby nie tracic klijeta podnosi wzrok i powiada ze chyba cos okolo 15 pln , ja ponownie oczy w slup , ale kupilem  :lol:  :lol:

2. Przypadek nr 2 , juz nie moj ale tez prawdziwy: Rozmowa w sklepie z gosciem w bialej kosuli :lol:  :lol: 

B: Nie, sa tylko sterowniki!!!  8O  8O  8O  :lol:  :lol:  :lol: 

PS. Bortas witaj na forum

A możesz powiedzieć , jakie to sklepy w naszej wiosce mają takich sprzedawców? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EEE to ja ostatnio w VOBISIE bylem z kumplem i sie pytam czy jest cooper shim.

A sprzedawca na to "a co to jest"??

Odpowiadam ze miedziana plytka chroniaca jadro procq.

A kolo "u nas tego nie dostaniesz idz do sklepu z metalami kolorowymi"

:) :) ;) :)

:lol: :lol: Ale pomocny.

Ps.

W koncu dostalem kooperka w gdansku :D w sklepie co sie nazywa ESC we wrzeszczu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to normalka ci w sklepach nic nie wiedzą, poprostu "pchają" to co jest na magazynie  :D

Właśnie. Ulaz strzał w 10!!!

Tak właśnie się kręci interes takich firm jak ADAX, JTT itp. Co aktualnie jest w magazynie, to pchają ludziom, bo przecież nie wyżucą, a jak ktoś nie siedzi w tym temacie, to uwierzy takiemu gościowi na słowo, bo przecież jest on sprzedawcą........

Szkoda gadać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pierwszym wypadku byl to "sklep" na ul.Sw Rocha w domu handlowym (tam gdzie jest PC Women's) na I pietrze (wejscie w rogu), co do drugiego "sklepu" to sie dowiem gdzie to bylo i napisze.

będę czekał :D

Jak dotąd moim typem na sklep, który trzeba omijać to Wizard na Wyszyńskiego .Nazwa jest odpowiednia, bo nieźle czarują :

1. rok temu u nich w cenniku gf2mx = gf2mx200

2. odginanie płyt w serwisie byle by się zmieściły

3. gość , który siedzi w tym sklepie niczego specjalnego nie chlapnął,

ale po chamsku opycha największy badziew , byle by sprzedać ,a potem

martw się człowieku(dla niego różnica między kt133 a kt133a jest tylko

w cenniku )

może coś się tam zmieniło ,ale nie byłem tam od roku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[/size]simmtech/białystok(jeden z wielu w tym mieście)

sytuacja miala miejsce ok 2 lata temu: stoimy sobie z qmplem i przegladamy monitorki, przypadkiem podslu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e rozmowe, bo przeprowadzaja rozmowe kfalifikacyjna z jakims chlopaczkiem (do sklepu - jakos serwisant sprzedawca czy cos) pada pytanie (jedno z wielu):

co to jest USB? odp: niewiem - i dostał ta prace:)

drugi przyklad sprzed roku. znajomy kupil sobie dysk 40GB firmy nie pamietam, po miesiacu na dysku wyskakuja boot sectory (o ile mi wiadomo podlega to gwarancji bez zadnego gadania). zachodzi qmpel z tym dyskim (do tego gwarancja rachunek) a gosciu patrzy na niego i w smiech: ja panu tego nie przyjme.

nastepnego dnia poszlismy tam w 4 osoby - przyjal dysk i powiedzial ze jutro bedzie juz zrobione. no i zorbili:)

sytuacja ta i powyzsza miala miejsce raczej dawno (roki i 2 lata temu) do tej pory duzo sie zmienilo w simmtechu - przynajmniej tak mowia na miescie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Simmtech - rok A.D 2001 :D ul.Wyszyńskiego

Dokonuję zakupu gf2mx400-a. Płacę 340 zł - cena wówczas była w normie. Gość podaje mi "gustowne" bezbarwne, tekturowe pudełko.

W środku karta bez wiatraka , rzuciłem okiem - totalne <span style="color:red;">[ciach!]</span>o!

Pytam się o drugie pudełko na półce - cena ta sama , taki sam model,

ale marki HIS(przynajmniej wiem ,kto to wyprodukował :D ).

No i do tego z wiatrakiem! Na oko karta o klasę lepsza od tamtego badziewia :lol: :lol: Gościa już w sklepie nie ma -

albo go wywalili , albo (nie daj Boże) przenieśli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tia simmtech w naszym miescie :oops:

Ja tam NIC nigdy nie kupilem i nie polecam , albo wcisna totalny shit (nic innegi nie maja) , albo sa problemy z serwisem.

Wole doplacic pare zlotych i kupic gdzies indziej i miec spokuj. Fakt ze cenny maja niskie ale tylko dlatego ze sa tam same HiSy , Prolinki itp, a Gigabyta , MSI czy innej lepszej firmy grafy to juz nie ma :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tia simmtech w naszym miescie :oops: 

Ja tam NIC nigdy nie kupilem i nie polecam , albo wcisna totalny shit (nic innegi nie maja) , albo sa problemy z serwisem.

Wole doplacic pare zlotych i kupic gdzies indziej i miec spokuj. Fakt ze cenny maja niskie ale tylko dlatego ze sa tam same HiSy , Prolinki itp, a Gigabyta , MSI  czy innej lepszej firmy grafy to juz nie ma :?

ostatnio nawet z cenami bywa kiepsko :twisted: Swoją pamięć (przynajmniej jakaś marka i chodzi 266@300 i do tego cl2.5@cl2) u sądiadów( Cronet) tego sklepu dostałem po cenie noname z simmtechu.

A z kartami jest teraz różnie , bo z Gf4 to tylko gainward i leadtek i jakiś

noname ;) A jakie polecasz sklepy w B-stkou?. Ja mieszkam koło Wyszyńskiego i zazwyczaj w którymś z tamtych sklepów kupuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi