Skocz do zawartości
KWS89

Programy do tworzenia filmów.

Rekomendowane odpowiedzi

Greetz!

Mam pytanie, moglibyście poradzić jakiś program do produkcji filmów? Nie chodzi mnie o jakieś badziewne Movie makery(tym zgrywam z kamery a potem progzem TMPGE konwertuje na mpg). Zaczynałem bawić się z Movie Makerem w winXP ale dorwałem w łapki Adobe Premiere6.5 i chodzi oto że progz nie spełnia moich oczekiwań(albo nie umiem go obsługiwać :wink: )

Program którego szukam powinien mieć:

-mozliwosć wrzucenia muzy

-wycinania niepotrzebnych scen

-przejśćie obrazów(transition :? )

-mozliwość wyciszenia na chwile muzy aby usłyszeć tekst

-opcjonalnie możliwość tworzenia napisów(w filmie[np jako przerywnik albo pod koniec/poczatek] a nie jako oddzielny plik)

-i możliwość zgrywania z wejścia TV na k. graficznej(sprawdzane ale progz musi mieć opcje przestawienia systemu z NTSC na PAL)

W sumie Premiere jest ok. ale to nie dla mnie(eksportowanie samego obrazu a audio odzzielnie, blee...) i jeszcze na dodatek skacze jak konik polny na Celku 2,6 +256MB 333MHz DDR Ram(yyy... chyba to tłumaczy dlaczego się tnie :wink: ). I program jest troszke niedopracowany(chaotycznie poustawione opcje i okienka które "biją się" o miejsce na ekranie)

Pozdrawiam i życzę szczęśliwego nowego roku.

Aka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co ty gadasz.. premier to jeden z lepszych programów wrecz profesjonalnych chyba :] a Ty gadasz,...

wszytsko co napisałes to jest normalka w premierze.. widac nie umiesz go obsługiwac :lol:.. ale ja nie iwem jak prościej mozna z zachwoaniem minimum przyzwoitosci... :mrgreen:

i jak samego obarzu i dzieku.. ctrl+M .. i masz 5 zakładek dotyczących opcji exportowania :lol: (w premierze był składany niejeden film krótko i pełnometrazowy :lol:)

program troszke niedopracowany :).. to zrób lepszy :lol: wszystko w nim jest jak ma być... tylko trzeba uzywac rozdziałki 1280++ a nie 800x600 :lol:

spróbuj odpalic 3dsmax i powiedz ze tam wszystko sie miesci na ekranie :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, jakiż ja staromodny :wink:

Ale na poważnie, to to jak się zgrywa z kamerki to mam w [autocenzura]. Jakoś idzie i da się edytować. Ale czy mógłbymiktoś zapodać jakiś mini-maxi instrukcję jazdy tego programu?

Pozdrówka

AKa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

minimax instukszyn...

na dole masz tajmlajna.. jesli nie wiesz co to jest to -> www.google.pl... tam usatwoiasz sobie klipy, obrazki dzwieki.. tam tez masz przybornik z narzedzami do ciecia, przesuwania.. dopasowywania, przyspieszania i zwalniania klipów. po prawej masz przybornik VIDEO TRANSITIONS i SOUND... jak sama nazwa wskazuje w video masz efekty video.. w tranitions - przejscia miedzy klipami, w sound - efekty dzwieku.

no i tam gdzies powyzej jest okno z klipami i 2 okna podglądu (klipu i mixa) i klawisz PLAY.. proste.

jesli ktoś sienei orientuje w podstawowych rzeczach to i tak nic mądrego nie wymysli.

uwaga: powyzsza instrukcja była pisana z pamieci i moze zawierac błędy :lol: . szczegółowo zagadnienia te zostały omówione w tutorialach ---> www.google.pl ---> 'adobe premiere tutorial' :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi