Skocz do zawartości
DomanR

Problemy z modemem

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio mam czasami problemy z modemem. I mam 2 pytanka, które mi się nasuwają:

1. Czy rodzaj portu COM ma wpływ na przepływ danych? Mam WinXP i tam jest ich full do wyboru. Standardowo po instalce ustawił mi się COM3, ale po pewnym czasie przestały mi się na nim wczytywać strony www. Zmieniłem na COM4 i chodzą, ale jest odczuwalnie wolniej.

2. Czy jeżeli mam softmodem to muszę zmienić w opcjach modemu i połączenia sterowanie przepływem z "Sprzęt" na "Xon/..."? Tak przy okacji co to jest to drugie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No np. śmigam sobie po necie i wszystko jest OK, resetuje kompa, łącze się z siecią (komp łączy się z serwerem TPSA), ale żadna strona nie chce mi się wczytywać (transfer ledwo drga!). Zmieniam COM3 na COM4 modemu (programowo bo mam modem na PCI) i działa. Po jakimś czasie to samo na COM4! Zmieniam sterowanie przepływem na programowe i działa! Ale transfer odczuwalnie gorszy (nawet prędkość komunikacji z serwerem TPSA nieznacznie, ale niższa)!

I tak to mniej więcej wygląda. W Win98SE miałem podobnie, ale to co tu opisałem to doświadczenia z WinXP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...