Skocz do zawartości
maciula

POMOCY!! PROBLEM Z HT w P4 2.4c GHZ

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem!! I Pytania!!

Mam Pentiuma 4 HT 2.4C GHz 1.525V max. System Bus 800MHz, 512KB L2-Cache, PGA-478 Pkg

1.Jak uaktywnic Technologie HT(Hyper-Threading)?? Jak wzialem kompa ze sklepu bylo to HT a jak przeinstalowalem system juz nie bylo HT.Bardzo prosze o pomoc!!

2.Ile mozna podkrecic ten procesor??

3.Jak mozna podkrecic ten procesor??

PROSZE O POMOC!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Pentiuma 4 HT 2.4C GHz 1.525V max. System Bus 800MHz, 512KB L2-Cache, PGA-478 Pkg

1.Jak uaktywnic Technologie HT(Hyper-Threading)?? Jak wzialem kompa ze sklepu bylo to HT a jak przeinstalowalem system juz nie bylo HT.

HT uaktywnia się w Bios'ie - więc sprawdź to i w razie czego uaktywnij. Zresztą po reinstalacji dlalej powinieneś mieć włączone HT. Jesteś pewny że wcześniej miałeś włączone HT??, ba ja takich problemów nie miałem :wink:

2.Ile mozna podkrecic ten procesor??

Zależy to od twojej płyty głównej (jeżeli możesz zwiększać napięcie na CPU, ramie, masz dzielniki AGP/PCI, ramu, płynne ustawianie FSB co 1 MHZ to nie powinno być źle), zasilacza (tylko nie Megabajt, Codegen, Ropla, Tracer) posiadanego chłodzenia, dużo ma też do powiedzenia seria procesora i tygodzień produkcji.

Do ilu można podkręcić 2.4C HT?? - do 3.1 - 3.4GHz taki standard z napięciem 1.525-1.6V

3.5-3.6GHz i więcej przy dobrym chłodzeniu, do tych 3.6 zdało by się mieć też dobrą serię sl6z3 (stepping M0) :wink:

3.Jak mozna podkrecic ten procesor??

Zwiększ FSB na początek o około 10MHz, zablokuj AGP/PCI, ewentualnie jeżeli masz słaby ram ustaw mu 5:4, po testach dalej zwiększ FSB, kiedy już będzisz miał kłopoty ze stabilnością zwiększ napięcie CPU (nie przekraczaj 15% ponad nominalną wartość), pobaw się z ramem........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam plyte epox 4PDAi a ja w tych sprawach jestem tepy prosze o pomoc jak wlaczyc ht w biosie

....ja mogę dać ci przykład z Abita IC7, zakładka Advanced Bios Features Hyper-Threading Technology - Enabled. Na twojej płycie powinno być podobnie, najwyżej inaczej to jest sformuowane. Zresztą wiesz o co chodzi i chyba aż tak tępy nie jesteś (poczytaj trochę, przecież zapewne masz instrukcję płyty??-nom), więc sobie poradzisz :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje bardzo to jest najlepsze forum na jakim bylem!!

Aby tak dalej!!

DZIEKI!!

A mogl bys mi powiedziec co to jest HDD S.M.A.R.T ........bo to mam ustawione na disabled

Acha a jak podkrecic Mojego procka mogl bys mi wytlumaczyc szczegolowo prosze ale tak zeby nic sie z nim nie dzialo i wiatrzaka nie zmieniajac tak minimalniie podkrecic !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swojego "Chinczyka" wykrecilem bez zmiany napiecia narazie na 3.0GHz :P ale duzo zalezy takze od pamieci jakie posiadasz !! :) Ja mam hynixy i pieknie sie kreca w trybie 1:1 i nie stwarzaja problemow !! NARAZIE JESTEM ZADOWOLONY !! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi