Skocz do zawartości
TURTLE

SB LIVE 5.1 DIGITAL a dzwiek na amplitunerze Yamaha rxv-350

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jak to po swietach mam troche nowego sprzetu w pokoju. Tym razem wzbogaciłem sie o komplet glosników 5.1 do mojego amplitunera Yamaha RXV-350. Sprzet działa całkowicie dobrze samodzielnie dvd stacjonarne podpiete pod DIGITAL IN dziala bardzo dobrze. Dts jest bardzo ladny. Chcialem skorzystac z tego ze mam karte Sound Blaster Live 5.1 Digital i wykorzystac ten dziwek do gier. Podlaczylem karte do amplitunera kabelkiem SPDIF. I co dziala ale tylko stereo. Ustaiwlem wszedzie glosniki na 5.1 a nadal chodza tylko dwa kanaly. Tes creative mixera takze pokazuje ze dziala tylko lewy i prawy front. Oczywiscie podpiete wszystko w digital out. W czym problem driver? najnowsze ze strony creativa? Myslalem o przer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Cie kolego, mam bardzo podobny sprzet w domu, Yamaha RXV-496 i dzis zakupiona karta muzyczna: Sound Blaster Audigy 2 ZS PCI OEM. Tez chcialem to podlaczyc za pomaca jednego kableka SPDIF, ale nie wiem jak to zrobic, w jaki kabel powinienem sie zaopatrzyc i jak to wszystko podlaczyc, a pozniej skonfigurowac?

Mam nadzieje ze juz sobie poradziles z tym problemem i bedziesz mi sluzyl wskazowkami.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kabelek SPDIF zakupiłem na allegro za 17 pln pozłacany (niby) jest to kabelek chinch - mono jack. Digital ouy w mojej karcie to takie rożowe gniazdko. ostatnie po preciwnej stronie od gnizada joysticka. A chinch wtykasz u mnie w DIGITAL IN CD. W mixerze creative ustawiasz only digital out i dżwiek smiga. W grach nadal nie mam przestrzennego i nie wiem na czym to polega. Natomiast w filmach nie ma zadnych problemów amp wykrywa sygnał jako digital. Dotyczy to zarówno DVD jak i Divix z AC3. Musisz zainstalowac program AC3 filter i w mixerze wyłaczyc dekodowanie AC3. Z grami nadal nie moge sobie poradzic moze to wina mojego live ty masz audigy a to niby kolejna generacja moze jets lepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi