Skocz do zawartości
Cyculon

Problem z Wiatraczkiem od procka.

Rekomendowane odpowiedzi

Bawiłem się obrotami wiatraczka na procesorze. Zmiejszyłem jego prędkość czego żałuje.

I teraz jest problem. Zresetowałem BIOS, zrobiłem format i nadal jest 2600obrotów.

Jest to za mało bo sie bardzo procek grzeje. Czy ktoś wie jak zrobić by była domyślna prędkość??

Procek P4 3.0Ghz HT Prescott

Płyta główna: ASUS P4P800-E

Bawiłem sie programami ASUS Probe2 i SpeedFan.

Nic nie pomaga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, jak tam ze speedfanem, ale w AsusProbie chyba nie mozesz nic ustawiać, tylko odczytywać?

Jak resetowałeś bios? bo przynajmniej u mnie "reset to default settings" nic nie daje. Powinieneś spróbować w biosie ->power menagment settings - Q-Fan control off - to narzędzie zmniejszające prędkość, ale teoretycznie tylko gdy procek słabo grzeje. w praktyce mój Pentagram powinien dochodzić do bodaj 2800 obrotów, a dochodzi do 2500 przy max stresie i temperaturze 70 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. BOX...

BOXY Intela maja prędkość zależną od temperatury

Nie wszystkie. Intel przez pewien czas miał problemy z wentylami od Sanyo.

co do Cyculona:

W biosie pewnie masz włączonego Asusowego Q-fan-a. wyłączyć, albo ustawić w zależności od temp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bawiłem się obrotami wiatraczka na procesorze. Zmiejszyłem jego prędkość czego żałuje.

I teraz jest problem. Zresetowałem BIOS, zrobiłem format i nadal jest 2600obrotów.

Jest to za mało bo sie bardzo procek grzeje. Czy ktoś wie jak zrobić by była domyślna prędkość??

Procek P4 3.0Ghz HT Prescott

Płyta główna: ASUS P4P800-E

Bawiłem sie programami ASUS Probe2 i SpeedFan.

Nic nie pomaga.

1188732[/snapback]

Witam.

Mam identyczny problem na plycie intela -stale 2700obr. Ma ktos na to jakas rade??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi