Prog Opublikowano 26 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2004 Mam problem z boot loaderem w Fedora Core 3. Tam jest chyba Grub, tylko dostępny p[rzy instalacji, ale nie wiem jak dodać do boot`owania windows`a XP. Mam go na innym dysku i nie chce go wykryć loder, co z tym fantem zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 27 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2004 grub.conf: title windows rootnoverify (hd0,0) // tu sobie bierzesz odpowiedni dysk/partycję. makeactive chainloader +1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prog Opublikowano 27 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2004 Mam inny problem, ponieważ instalowałem Fedore na dysku, a potem podpiołem jeszcze dodatkowo drugi dysk z WinXP. Lecz mam taki problem, że obydwa sysstemy mają ustawione boot loadery na dyski (hd0) - jak na mastery. Nie wiem co z tym zrobić, chcę mieć na slave dysk z Windowsem. Konfiguracja: windows (hd1,3) Fedora Core 3 (hd0,0) Mam problem z konfiguracją boot.ini w WinXP, nie mogę go skonfigurować poprawnie, co do Gruba to już z nim sobie poradziałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 27 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2004 boot.ini: multi(0)disk(<numer_dysku>)rdisk(0)partition(<partycja>)WINDOWS="jakiś windows" /inne duperele Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prog Opublikowano 27 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2004 na razie to mam kłopot z Grubem (znowu). Ustawiłam już wszystko w boot.ini, ale po włączeniu boot`a w grab`ie nic się nie dzieje. Po prostu pokazuje się nowe okno w rodzaju: Booting "windows XP".. coś tam dalej, ale nic z tego nie wynika, nie zawiesza się, po protu nic się nie dzieje dalej - dysk nie pracuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiki-yu Opublikowano 27 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2004 a jakie masz partycje na tym dysku (wszystkie) tj którą partycją jest ta z windowsem, którą ta z plikiem boot.ini (wcale to nie musi być ta sama) i którą ta z linuxem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzwal Opublikowano 27 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2004 zobacz najpierw # fdisk -l ..... lilo lepsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 27 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2004 Grub lepszy ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prog Opublikowano 27 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2004 Oto to okno: Booting `Windows XP`rootnoverify (hd1,0)makeactivechainloader +1_ Partycje: (wg (hd)) MASTER: hd(0,0) - linux [ext3] hd(0,1) - SWAP SLAVE: hd(1,0) - boot.ini [NTFS] hd(1,1) - pliki [FAT32] hd(1,2) - WinXP [NTFS] Więcej informacji; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiki-yu Opublikowano 27 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2004 multi(0)disk(2)rdisk(0)partition(3)WINDOWS="windows" to w boot ini a co w grubie to nie wiem ale wiem że musi tam być odniesienie do hdb1 [hd(1,0)] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prog Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 multi(0)disk(2)rdisk(0)partition(3)WINDOWS="windows" to w boot ini a co w grubie to nie wiem ale wiem że musi tam być odniesienie do hdb1 [hd(1,0)] Dlaczego dysk ma być z numeram 2, przecież jest numerowanie od 0... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiki-yu Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 hmm nie wiem czemu ale u mnie komp w boot.ini liczył od 1, ale fakt że zauważyłem kiedyś na innym kompie liczenie od 0, ale to może kolajna anomalia w moim kompie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 Partycje liczone sa od 1, dyski i cala reszta od 0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prog Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 Ale to nie ten proble, w Grub`ie nie wyświetla się nic. Po prostu komputer zamiera - nie zawiesza się, po prostu jakby nie natrafiła na boot na danej partycjii - pisałem już wyżej o tm ekranie!!!!! TU tkwi problem...!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prog Opublikowano 29 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2004 Co, koniec pomysłów...??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prog Opublikowano 5 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2005 Naprawdę nie macie już pomysłów, jak na razie to muszę nieelegancko przełączać dyski!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prog Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 Znowu apeluję o odpowiedzi. nadal mam ten sam problem i nie moge sobie z nim poradzieć. Nawet sprawdzałem czy GRUB odpaliłby z dyskietki startowej, ale jej nie widzi??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prog Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 Tak jakby ta składnie nie działała: rootnoverify (hd1,0) makeactive chainloader +1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prog Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 Zapytam inaczej. Jak Wy podłączacie WinXP i linuxa. Najlepiej przez GRUB`a, ale mogą byc inne. Mam pytanie czy z okna polecen można wywołac jakis plik do rozruchu??? Np. Żeby podczas bootowanie włączyć plik autoexec.bat ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Memphis Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 U mnie grub.conf wyglada tak: timeout=15splashimage=(hd0,5)/boot/grub/splash.xpm.gzhiddenmenutitle Fedora Core (2.6.9-1.667) root (hd0,5) kernel /boot/vmlinuz-2.6.9-1.667 ro root=LABEL=/ rhgb quiet initrd /boot/initrd-2.6.9-1.667.imgtitle Windows rootnoverify (hd0,0) chainloader +1Dziala bez problemu. Wczesniej uzywalem innych dystrybucji, gdzie sam musialem go napisac, ale skcje Windows sam wpisywalem tez, dokladnie tak, jak tutaj i zawsze dzialalo. Co do drugiej czesci Twojego pytania to... o co Ci chodzi ? Co to jest okno polecen ? Chodzi o konsole ? No i nie rozumiem niestety pytania, moze napisz troszke jasniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...