Skocz do zawartości
emge

:evil: UWAGA!!! Chaintech Apogee 4 AMD - KT333

Rekomendowane odpowiedzi

:!: no i (tu cztery litery) :!:

przyznaje polecialem na ladna facjate i wzielem Chaintecha. jedno wielkie rozczarowanie - bo faktycznie jedno wielkie (za to bardzo ale to bardzo ladne) - tu piec liter na "g". glupi bylem. to jak z kobietami - fajnie popatrzec sobie na taka na jakies rozkladowce, ale kto by w domu trzymal cos takiego co na same waciki potrafi wydac 100$ - grrrr...

wiec tak po kolei - tu chcialbym wrzucic kamyczek panom redaktorom testujacym Chaintech Apogee 7VJL na roznych serwisach, ktorzy tak hurra-optymistycznie zrecenzowali ta plyte :evil: jak mozna tak nierzetelnie podejsc do pracy :!: a teraz strzelam:

kulka pierwsza :!: : ergonomia.

nie do przyjecia jest bliskosc "kondziorow" tuz przy samym sockecie, do tego jeden z nich, ten ktory znajduje sie blizej mocowania radiatora jest chyba "zlosliwie" wysuniety do przodu w kierunku podstawki. sytuacje pogarsza dodatkowo sporych rozmiarow radiator na chipsecie KT333. jest on takze zdecydowanie zbyt blisko podstawki a przyklejony do niego okragly bajer raz ze uniemozliwia zalozenie wentylatora (skurczybyki chyba poxipolem to kleili) to jest jeszcze "doskonalym" oparciem dla srubokreta i przeszkadza w swobodnym manipulowaniu tym narzedziem przy montazu coolera. to wszystko sprawia ze wszystkie zabawy z wiatrakiem staja sie "gimnastyka ekstremalna". oczywicie wszystko mozemy zrobic swobodnie wyjmujac z obudowy albo plyte albo zasilacz - :!: ale nie po to zasilacze w obudowach sa montowane tak by zajmowac jak najmniej miejsca i by cala plyta byla odslonieta - ta raz, a dwa to Apogee przeciez przedstawiany jest jako sprzet do o/c wiec - tu zwracam sie do panpw z Chaintech'a - to nie tak panowie sie powinno projektowac plyte. przyczepie sie jeszcze do dodatkowych wyjsc USB - umiejscowione sa dokladnie na styku miedzy gniazdami PCI. ich szerokosc dodajac do tego wtyczki w zasadzie eliminuje obsadzenie jakich kolwiek kart - z ktorych przeciez zawsze tez cos wystaje.

w tym miejscu chcialbym przeprosic sie z panami od Soltka poniewaz sporo na nich nagadalem, a z ich plyta nie mialem takich problemow. (takich miejsc bedzie jeszcze kilka).

kulka druga :!: : stabilnosc.

nie wiem co mam myslec o takim zachowaniu plyty - ale w sumie za to co teraz opisze to nawet dwie kulki bym poswiecil. wiec od poczatku. stawiam system win_xp, konfiguruje - wszystko jest wiec od razu pierwsze benchmarki. na poczatek CCR-dzikie podkrecanie. test dochodzi do punktu MMX i bach :!: komputer natychmiast gasnie. zeby uruchomic go ponownie musze na chwile odlaczyc go od sieci. no coz mysle sobie "ki diabel" i robie powtorke. punkt MMX - bach :!: to samo. ok. to ja z innej strony instaluje Sandre. wszystkie benchmarki ida do przodu, dochodze do CPU.multimedia naciskam enter i bach :!: zgasl. myslalem ze wyjde z siebie i stane obok. instaluje wszystkie wersje sterownikow plyty - te producenta i te ktore sciagnelem niby najnowsze - bez zmian. zmieniam system na win_98se - bez zmian. zmieniam procesor na Duron - bez zmian. zajelem sie zworkami plyty, manuala prawie na pamiec sie nauczylem i D.U.P.A :!: na plycie jest jedna zworka ktora zwie sie JP23 i nigdzie nie jest opisana, ani na plycie ani w manualu - w akcie desperacji przestawilem ja z ustawienia 1-2 na 2-3 (wiecej mozliwosci nie ma) i co? i zaczelo dzialac normalnie. no wyc mi sie chce :!: w tym momencie to chyba caly magazynek bym wystrzelal i jeszcze wiele pustakow.

ktos ma jakas koncepcje co do tego????

tu ponownie chyle czola przed panami od Soltka.

dobra zmieniamy magazynek i...

kulka trzecia :!: : wydajnosc.

chociaz z ta kulka jeszcze troche sie wstrzymam - jednak pierwsze testy wskazuja ze daleko jej do mojego bylego "Soltka DRV5". jak tylko calkiem zmontuje sprzet zrobie dokladne testy i porownania ze soltkiem.

co do wydajnosci oc - nijak nie udalo mi sie podniesc swojego AMD XP 1600+ AGOIA na fsb 166. max co probowalem to 160 wiec tylko o 10 wiecej niz soltek. tu sie zawiodlem (wiem sam i tylko sobie winien jestem).

kulka czwarta :!: :

oprogramowanie oc Apogee. wlasnie praktycznie na tym Chaintech oparl swoja strategi swojej plyty i co robi? robi klientow w ciula :!: nie znalazlem na zadnej z dostarczonych plyt tego softu. owszem czytalem na serwisach ze pierwsze plyty nie byly wyposazone w te narzedzie i trzeba wtedy sciagnac sobie to z i-netu. ok. ale ja nabylem versje oznaczona nr 2. uwazam zdecydowanie! ze to zobowiazuje producenta do czegos - do solidnosci. na pudle wielkie zdjecia i ogromne hasla reklamowe a w srodku zonk. w dodatku udostepnione narzedzie jest dostepne w wersji beta. gdyby tego bylo malo - producent na pudle informuje o mozliwosci zmiany fsb dla PCI/AGP, ale gleboko w FAQach wyjasnia ze chipset KT333 nie obsluguje tej funkcji - jak nazwac takie dzialanie?!?!?! ponad to na plycie dostepnych jest tez kilka inych narzedzi dla Apogee jak monitorowanie MoBo, inne narzedzia oc, i inne takie tam - jednak ich instalacja konczy sie komunikatem "chipset nierozpoznany". czy dopracowanie plyty z softem dla jednej serii plyt to taka ogromna trudnosc?

znow przeprosze sie z panami od Soltka, ktorzy oszczedzili mi tych problemow.

poza tym wszystkim moge napisac tylko ze plyta... jest ladna.

wiec chcialbym ostrzec potencjalnych nabywcow - potrzeba wam czegos ladnego z wieloma bajerami? ta plyta jest dla was najlepszym wyborem.

jednak jesli zalezy wam na sprzecie stabilnym, wydajnym i mniej irytujacym - to mysle ze ta pozycje w swoich poszukiwaniach mozna pominac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda ze masz tyle problemow z Mobo , pare osob chwalilo ta plyte twierdzac ze jest swietna .

A jezeli chodzi o te problemy z wydajnoscia to moze plyta jest walnieta ?. Ja sie z nia osobiscie nie spotkalem , ale po twoim opisie to jej raczej polecac nie bede .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i tu sie niezbyt zgodze...

mimo tego, iz plyte oficjalnie doprowadzilem do zgonu... to wydajnosc miala porzadna...

Moze kupiles felerny model, u mnie na fsb 166 dawala rade po uprzedniej rozgrzewce... co prawda trzeba bylo sie napocic bo podzespoly nie wytrzymywaly - z pomoca przyszlo usb...

jaka masz zasilke do tego kompa ? moze prond ci sie poprostu skonczyl?

co do jednego sie zgodze ... sprawe softu i badziewia przeszkadzajacego w swobodnej zabawie z podzespolami chaintech olal lekko...

Duperele lagodza nerwy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]i tu sie niezbyt zgodze...

mimo tego, iz plyte oficjalnie doprowadzilem do zgonu... to wydajnosc miala porzadna...

Moze kupiles felerny model, u mnie na fsb 166 dawala rade po uprzedniej rozgrzewce... co prawda trzeba bylo sie napocic bo podzespoly nie wytrzymywaly - z pomoca przyszlo usb...

jaka masz zasilke do tego kompa ? moze prond ci sie poprostu skonczyl?

bardzo chetnie porownalbym jakies wyniki testow - plyta vs. plyta moze to by cos podpowiedzialo. jednak kompa odpale ponownie dopiero w przyszlym tyg. - bo juz pozbylem sie obudowy a nowa jeszcze nie przyszla.

zasilke mam (mialem) 300W (nowa zasilka bedzie codegen 350W ale moze uda mi sie to zamienic na 400 lub 450W) - jednak podkrecalem tylko na plyta + grafa - wszystko inne co moglem odlaczylem od pradowni - pc'et nie wstawal wogole. probowalem go zmeczyc i z poziomu biosu i ustawieniami zworek, bez efektow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...