Skocz do zawartości
Tomczak

Zaczeło się od problemów z dźwiękiem,teraz...

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczeło się od problemów z dźwiękiem,teraz mój komputer nie działa na 100%.

A mianowicie: Mój komputer istnieje już 2 lata,na początku byłem w pełni

z niego zadowolony,do czasu gdy ok. rok temu coś zaczęło się psuć z dżwiękiem.

Problem wyglądał następująco; grając w gry dźwięk się urywał i nie było go do

ponownego uruchomienia gry(każdej), a podczas ogłądania filmów dvd po pewnym

czasie oglądania zaczynało szarpać filmem i oczywiście dźwięk się wyłaczał,

aż do ponownego uruchomienia programu(PowerDVD).Kilka miesięcy później zakupiłem

SB Live i problem zniknął!! Ale pojawiły się dwa następne: Przestały działać USB i

sieciówka które razem z dźwiękówką były zintegrowane na płycie głównej.

Oczywiście zakupiłem nową sieciówke i kontroler USB.Natomiast martwi mnie

jedno wydajność mojego komputera w grach spadła o jakieś 40-50%, odkąd zaczeły się problemy z dźwiękiem.I napewno nie ze wzglębu na zainstalowane nowe komponenty.I tutaj kieruje moje pytanie

do was, w czym tkwi problem? Czy jest to wina zasilacza? CELERON 2,4;512DDR;80HDD;GF5500;ASROCK P4i45pe pro.

Proszę o szybką odpowiedź i z góry Bardzo Dziękuje!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie podałeś co to za zasilacz. Mamy zgadnąć czy jak?

Wydajność pewnie spadła po zainstalowaniu LIVE'a, karty creativea zwalają cześć obliczeń na procek i efekty widać.

USB i sieciówka przestały działać bo Live o ile mnie pamieć nie myli rezerwuje sobie od razu ze 4 przerwania (nie pamiętam dokładnie) i spowodowało konflikt. Mam nadzieję, że po kupnie sieciówki i USBa wyłączyłeś te wbudowane. Jeśłi nie to ewjdź do BIOSa i to zrób! Sprawdź w Menadżerze urządzeń czy nie masz konfliktów (znaki wykrzyknika w żółtym trujkącie :) ) Poza tym standardem jest że jak się komp zaczyna mulić od tak sobie to się robi reinstal systemu.

I zmień tytuł!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie, przecież nie jestem taki głupi. Już podczas problemów z dźwiękówką nie mogłem podłączyć drukarki pod USB gdyż jej nie wykrywało( u kumpla na podobnym sprzęcie działała). Zmieniałem dźwiękówki na przeróżne i cały czas działo się tak samo. Nawet wypinałem sieciówke, dźwiękówke i usb, potem instalowałem system i dalej mój komp nie działał na 100%. Zasilacz jest CODEGEN 300W, ale cóż z tego.

Jeżeli to komuś pomoże,to do każdego z urządeń instalowałem przeróżne wersje sterowników(od najstarszych do najnowszych).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To trzeba było to wszystko wcześniej napisać, to byś teraz protensji nie miał! A tak to co myślisz że tu wróżki siedzą i trenują przed zlotem?

Wygląda jakbyś miał zwalone coś na mobo bo tak szeroką niekompatybilność trudno inaczej wytłumaczyć. Sprawdź na wszelki wypadek napięcia miernikiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi