jblack Opublikowano 27 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2004 No wlasnie tak jak w temacie. Musze zlozyc komus komputer pod Autocad'a 2005. Zamierzam zrobic to bazujac na platformie AMD Athlon 64, plyta z nForce3 (Epox), 1 GB Pamięci (Twinmos albo Kingston). No i teraz pytania : 1. Czy wybor Athlona 64 to dobry wybor ? 2. Jaka karte grafiki wybrac ? - gosc ma projektowac glownie w 2D 3. Jaki twardy dysk ? SATA czy ATA ? PS. Na stacji ma byc jednak uruchamiany rowniez Inventor (to chyba tez od Autodesk'a) wiec grafika 3D bedzie generowana. Z tego co wyczytalem programy te wymagaja karty grafiki obslugujacej opengl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek Opublikowano 27 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2004 Ja pracuje na AutoCAD-ie od 2 lat i zobacz mój config na jakim kompie działa wszystko płynnie. Jak postawisz tego kompa na A64 to nic się nie stanie, komputer będzie za rok/dwa lepszy do rozbudowy. Każda karta graficzna ma zainpletowaną obsługę 2D więc może być większość modeli. Oczywiście są karty specjalnie przeznaczone do obróbki 2D ale kosztują ładne pieniądze. Co do dysku to może być SATA jak i ATA, tylko, że SATA to nowy standart i jest bardziej przyszłościowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yyy Opublikowano 27 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2004 co fdo karty graficznej to zalezy jak bardzo zalezy na 3d .. jak bardzo to geforce 6800 dobrej firmy i przerobic na QuadroFX 4000 mozna :) ( oszczednosc jakis 7000 ) ;-) jak 95% to uzywanie jej w 2D to poelecam http://sklep.benchmark.pl/pelny_3369.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyJohn Opublikowano 27 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2004 a ja bym dawal SATA - ciut lepsze i na przyszlosc, i karte graficzna jak masz miec z 3D to musi byc 'zwykla' nie maxtor, ktory to ma dobre wsparcie tylko dla 2d zalezy wszystko od kasy :) mem dobrej firmy, to dobry wybor, kingston jest lepszy niz twinmos jak dla mnie grafa zalezy od kasy, praktycznie wszystkie sie nadadza, poza jakimis gniotami a dysk jak juz mowilem, SATA - bo przyszlosc, potem sie dokupi 2gi taki i bedzie ladnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jblack Opublikowano 27 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2004 Dzieki za informacje. Tak czytam o tym nforce3 - czy ten chipset nie ma obslugi dwukanalowej pamieci ? Procka wybralem 64-bitowego, bo gdzies tam pojawiaja sie pogloski ze Autodesk ma wypuscic wersje 64-bit'owa Autocad'a. - oczywiscie jeszcze musial by chyba byc os 64 bitowy. Co do pamieci to myslalem wlasnie o Kingstonie - 1 kostka 1024 MB lub nawet wiecej - Inventor jest strasznie lasy na pamiec. Co do karty grafiki to nadal mam troche zgryz - karty typu firegl, quadro, matrox nie wchodza w gre - troche za duzo kasy. Przerabianie kart i podkrecanie rowniez nie wchodzi w rachube - ten komputer chce postawic i ma chulac - no i przede wszystkim klient musi byc zadowolony. Nie wiem czy nie najwieksze znaczenie ma tutaj pamiec na grafice bo autocad/inventor chyba i tak nie wspieraja obslugi 3d procesorow nvidi i ati... hm.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yyy Opublikowano 27 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2004 Przerabianie kart i podkrecanie rowniez nie wchodzi w rachube - ten komputer chce postawic i ma chulac - no i przede wszystkim klient musi byc zadowolony. na Quadro przerabia sie riva tunerem ... po prostu chodzi o odblokowanie hardwerowego AA i kilku innych bajerow :] (nie wplywa to na zywotnosc ani stabilnosc karty) - a w 3d Maxie roznica jest GIGANTYCZNA (pewnie w innych programach 3d autodesku tez) !!!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ram1rez Opublikowano 27 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2004 Przerabianie na Quadro odbywa się software`owo więc na 100% nic się nie stanie a komp będzie chulać jak po dragu :wink: Oczywiście do czasu formatu :wink: Ale znów wystarczy zainstalować Riva tuner i odznaczyć "ptaszkiem" interesująca nas opcyje i po robocie :lol: Coś koło 5 minut... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verper Opublikowano 27 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2004 co do dysku to hmm jednak polecam ATA... powod... dyski narazie sa cichsze... za jakis czas spokojnie dokupi sobie sate jakas (wiec plyta z obsluga sata mile widziana) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapra Opublikowano 27 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2004 ale sie ubawilem... po co komu do autocada taki mocny sprzet? naprawde koles nie ma co z kasa robic? to nie doom3 ze potrzeba maksymalnie mocnej maszyny zeby plynnie dzialalo. posluchajcie madrej wypowiedzi romka, ja mam podobne informacje PRAKTYCZNE - a tu zebralo sie paru 'madrali' i GF6800, Giga RAMu, dysk SATA - to maja byc rady? Do tego celu wystarczy najtanszy Sempron 2200+ za 170zl, do teg oplyta Asrock za 150zl, mozna dac 512MB RAMu, i jakas grafa o dobrej jakosci obrazu (R9550 dobrego producenta, np.: Gigabyte). A reszte kasy niech gosc przeznaczy na porzadny monitor w ktorego bedzie sie godzinami wpatrywal - np.: 21" Trinitron albo 20" LCD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yyy Opublikowano 27 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2004 rapra a to dobre :) ale sie popisales ... jak dostaje jakies projekty do druku to moj bartek 2500+ 512 ramu kompletnie wysiadaja .... pokaz slajdow no chyba ze ktos chce tulejke zaprojektowac ... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapra Opublikowano 27 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2004 moi znajomi robia dosc spore projekty (kanalizacje, wentylacje) i jakos im sie nie tnie podczas pracy. moze sie nie znaja. przeciez nie mowimy o projektach 3D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 27 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2004 skrzynia biegow jakos sie nie tnie na duronie ~1000MHz i 256mb ramu wiec nie widze problemu :lol: wiec yyy zobacz co z twoim kompem nie tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yyy Opublikowano 27 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2004 z kompem wszystko jest okej - to sa zazwyczaj projekty budynkow itp ... postaram sie cos mniejszego wyslac i wrzuce na serwer - to zobaczycie :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 Dobra panowie widzę, że co po niektórzy nie kapują, co autor tematu piszę. Przeczytajcie i dopiero się wypowiadajcie. Nie potrzeba do tego programu karty graficznej za 1500 zł. Czytam i myślę, że większość z was nie projektowała nic w AutoCadzie. Ja zacząłem zabawę z tym programem od wersji 14, później dostałem od szkoły wersję 2000 abym się trochę pouczył, bo miałem robić w tym programie projekty, projektowałem w 2D (topografia terenu, rzuty kartograficzne) i w 3D (próby grafiki 3D i złożenia wielowarstwowego). Nie wszyscy pamiętają mój config z tamtego roku, czyli: AMD 550 MHz, 256 MB ram, GF 2Ti, dysk 3,2 + 30 GB 5200 obr/min :D Na takim configu projektowałem bez najmniejszego zająknięcia, więc super maszyn do takich potrzeb i do tego poziomu wykształcenia nie są mu potrzebne. yyy co do projektowania budynków w AutoCad’zie to nie wiem gdzie tu problem. Masz wszystko na oddzielnych warstwach i jak leci do druku to nie dziwne, że musi trochę pomyśleć, bo przemiał danych i obliczeń jest masa. Jestem po szkole Budowlano-Architektonicznej i co do projektowania wiem dość sporo, więc tu nie mamy, o czym rozmawiać. Projektowałem naprawdę bardzo dużo i AutoCadzie i Nemetschku (programowi do projektowania budynków, małej architektury i wszystko w grafice 3D) ------------------------------------------------ Odpowiadam na pytanie jblack-a - Procek coś koło 2200-2500 MHz, nie musi być A64 może być Sempron lub Barton (AutoCad 64 to pogłoski jeszcze przez kilka lat nie doczekamy się prawdziwego, który będzie wykorzystywał magistrale 64bitową procesora) - Karta graficzna pokroju Radeona 9550 lub GF 5700 - Dysk wielkości 120-160 GB 8 cache 7200 obr/min (ciche dyski i wydajne-> Samsung, Hitachi) może być SATA (nowy standart i mniejszy problem z późniejszej przesiadce na inną płytę) - 512 MB lub można zainwestować w 1024 MB dla poprawienia przepustowości i aby program jak najwięcej siedział w pamięci a nie na dysku w czasie pracy. - CRT 19 lub 21 cali nie LCD, bo jeszcze nie widziałem takiego w normalnych cenach, który będzie odpowiedni do projektowania na profesjonalnym poziomie. - Dobra myszka lub trackballa - Tablet graficzny, może być Pentagram z formatem tablicy A4 ------------------------------------------------------ Myślę, że odpowiedziałem na zadane pytania WAŻNE Proszę, userów wypowiadających się w tym temacie, aby odpowiadali tylko na pytanie zadane w poście autora topica i nie robienie OT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yyy Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 romek co do tego tabletu to chyba przesadziles ... na nim nie da sie nawet prostej linii narysowac :] a co do monitora to z CRT polecam Mitsubishi - sam mam diamond pro 930 SB a jak LCD to chyba na dzis dzien tylko EIZO 17" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jblack Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 Panowie, ten ludz co to ktoremu kupuje ten komputer amatorem projektowania nie jest. Komputer jest kupowany do nas do firmy (biuro projektowe) i robia dosyc potezne projekty. Fakt byc moze sam Autocad nie jest az tak wymagajacy, ale z tego co czytalem/ i gadalem z ludzmi pracujacymi z inventorem to np. 1 GB ramu to minimum !. Pozatym tak jak pisalem - zadnen z akceleratorow (popularnych) nvidi i ati nie wspiera Autocada wiec kupowanie gf 6xxx itp mija sie z celem - bardziej tutaj ma chyba znaczenie pamiec na karcie. Oki mysle ze pojawilo sie w tym watku duzo niezbednych informacji za co dziekuje wszystkim :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...