Skocz do zawartości
lvkz

Jaka płyta pod AthlonaXP do 300zł?

Rekomendowane odpowiedzi

Jaką płytę główną byście polecili pod AthlonaXP do 300zł? Zastanawiam się czy jest sens inwestować w coś droższego niż np. Asrock K7VT4A+ (mój kumpel go ma i mówi, że sprawuje się dobrze). Co mi zaoferuje dodatkowo płyta droższa od tego Asrock'a? Czy może na przykład kupić Gigabyte 7NF-RZ? Byłbym wdzięczny za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do 300 zl czy do 150? :>

jak checsz miec gowno to prosze bardzo, kupuj asrocka czy inne wynalazki...

3/4 tego forum uzywa Abit NF7 i to jest REWELACYJNA PLYTA i koniec kropka, cena <300 zl w std wersji, mnie ona zadowala w 100%

pooczytaj troche forum i Zobacz... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moglibyście mi pomóc przekonać ojca do kupna Abita:P? Tzn. jak mu wytłumaczyć, że warto kupić Abita a nie Asrocka. Jeśli mu powiem: "Tato, abit lepszy; bierzemy. Tak na forum twika mówią.", to może nie wystarczyć :P. I jeśli ten Abit NF7, to jaki model byście konkretnie polecili (widziałem, że jest z nimi zamieszanie)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=50126

tu masz temat gdzie to pytania powinno trafić a nie zakładasz nowy temat.

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=51753

a tu odnośniki do tematów o płytach. Przyda Ci się jak kupisz wreszcie NF7 :)

Pozdrawiam i oby moder byl łaskawy jak zobaczy ten topic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak:

AsRock to produkcja budżetowa... Nie wnosi kompletnie nic. Poza tym nie jest najstabilniejszą płytą. Wiem ponieważ na codzień mam styczność z AsRock K7VT2. Czasem zdarzają się zwiechy a prędkości pozostawiają wiele do życzenia.

Osobiście uzywam Solteka i nie mogę o nim złego słowa powiedzieć. Jest to płyta konkurencyjna z Abitem. Ale w sklepach trudna do zdobycia. Abit to świeta firma i napewno się nie zawiedziesz, a tatusiowi powiedz że jak go interesuje oszczędność 100zł to nie na płycie tylko na fajkach :wink: Bo może tak sie zdarzyć, że pisząć jakis dokument zaliczy nagłego restarta...

:arrow: Zainwestuj w pożądną płyte tu Abit NF7

:arrow: no i co za tym idzie jakiś spox zasilacz (np. chieftek)

:arrow: nie oszczędzaj na tych komponentach bo to do niczego nie prowadzi. A procka bierz Bartka 2500+ a jak możesz to mobila :D Ale pewnie nie będziesz @@@ więc Barton 2500+ powinien starczyć

:arrow: całość powinna być uzupełniona jakimiś pamięciami (jak nie chcesz podkręcać to wystarczą wilczkityle że odpowiednia pojemnośc i tu myśle że 512 starczy jak na razie...)

:arrow: no i napewno będzie chciało sie grać :wink: Więc dobrej klasy karte graf :wink:

I na następny raz poszukaj w szukajce :wink: Tematów chce złożyć kompa... i o samym Abicie NF7 jest od zatrzęsienia :!: :!: :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abit KW7

na allegro za 275pln

ma sata wiec dysk mozna podlaczyc kazdy (oprocz SCSI :D )

KW7 jest na via KT880 wiec od asrocka kt400 lepsza troszke :D o O/C nie wspominajac

nie bierz NF7 bo nowe sztuki z kolorowymi dimmami sa slabe ,musialbys uzywana kupic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a do czego bedziesz uzywal? zamierzasz podkrecac? bo jezeli nie to nf7 bedzie mial tylko jedna roznice. bedzie wydajniejszy bo jest na innym chipsecie a cala reszta bajerow komus kto nie podkreca jes zbedna. wiec jezeli masz malo kasy a chcesz kompa do gier to lepiej !ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span>! asrocka a dolozyc do czegos innego.

OT: moj zmysl ortografii nieco zanikajacy ostatnimi czasy jest bardzo wdzieczny temu czemus co poprawia na czerwono blednie napisany wyraz. jaka pokute napisze sobie 20 razy bez ctrl+c.

wziąć, wziąć, wziąć, wziąć, wziąć, wziąć, wziąć, wziąć, wziąć, wziąć, wziąć, wziąć, wziąć, wziąć, wziąć, wziąć, wziąć, wziąć, wziąć, wziąć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abit KW7

na allegro za 275pln

ma sata wiec dysk mozna podlaczyc kazdy (oprocz SCSI :D )

KW7 jest na via KT880 wiec od asrocka kt400 lepsza troszke :D o O/C nie wspominajac

nie bierz NF7 bo nowe sztuki z kolorowymi dimmami sa slabe ,musialbys uzywana kupic

Dlaczego KW7 nie jest dostępna w polskch sklepach :?: Mam zamiar qpić KT880 i już prawie byłem zdecydowany na MSI. Więc doradźcie co lepiej Abit czy MSI :?:

nForce2 nie wchodzi w grę z powodów rodzinnych :lol: :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupuj Abita NF7 rev.2 . Wydatek rzedy 270zł, ale warto.

KGB - Nie szerz idiotycznych mitów :|

Sam mam Abita z kolorowymi dimmami i jest świetny, ale i tak gorzy od DFI ;)

PS. Jak potrzebujesz naprawde taniej płytki to możesz sie w ostateczności zastanowić na AsRockiem K7 Upgrade, czy tam może K8 miało w nazwie :P

W każdym razie jest oparta na KT880 i tym samym nie jest zła jak na swoją cene, tak z 150zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chce po prostu jakąś przyzwoitą płytę, aż tak bardzo mi nie zależy by była tania, bardziej na wydajności i stabilności. Nie chcę kupić jakiegoś shitu w cenie w której mogę kupić jakąś przyzwoitą płytkę główną. Jestem w stanie dać te 300zł za mobo. Im więcej czytam tym mniej wiem : P. Jednak myślę, że ten Abit NF7 będzie niezłym wyjściem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miales KW7 ,KT8 ,8KHA+ ,NF7 z czarnymi slotami do porownania??????

bo jak narazie to w podpisie widze Infinity i NF7-S a nie nf7

jakie fsb osiagasz na tych kolorowych dimmach??? z podpisu to nie wiadomo czy dotyczy to DFI czy Abita

sa i w sklepach ,allegro dalem dla przykladu

o ile KW7 w sklepach ciezko dostac o tyle MSI KT8 jest praktycznie wszedzie tam gdzie MSI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miales KW7 ,KT8 ,8KHA+ ,NF7 z czarnymi slotami do porownania??????

bo jak narazie to w podpisie widze Infinity i NF7-S a nie nf7

jakie fsb osiagasz na tych kolorowych dimmach??? z podpisu to nie wiadomo czy dotyczy to DFI czy Abita

sa i w sklepach ,allegro dalem dla przykladu

o ile KW7 w sklepach ciezko dostac o tyle MSI KT8 jest praktycznie wszedzie tam gdzie MSI

No cóż, teraz ten Abit nie kręci się zbyt dobrze (po spotkaniu z biosem Discovery :/ ), kiedyś osiągal stabilne FSB 253 na biosie Taipan Beta 3 d26, teraz niezależnie od biosu jest stabilne FSB 242 maksimum.

Abita z czarnymi dimmami nie miałem do porównania, ale FSB 240 od nowości (domyślny bios) i 253 na starszym mod biosie nie można nazwać złym kręceniem. Tymbardziej w porównaniu do płyty na chipsecie KT!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak na AN7 ktos ma fsb250 co sie nie zdarza czesto tak i na kolorowych dimmach moze byc roznie

faktem jest ze czarne dimmy chodzily lepiej mimo ze tez rozne l12 mody trzeba bylo robic

czy ja wiem ,fsb240 to tak duzo w porownaniu do fsb225 na kt266a ,czy fsb235 na kt600

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

L12 mod wciąż jest koniecznością jeśli nie wgrywa się mod-biosu :)

Pozatym jakoś nie widze by się ludzie skarżyli na nowe Abity,nawet pojedyńczych przypadków nie zauważyłem.

Jak już ktoś ma problemy z FSB to raczej z powodu zapomnienia o modzie dla procków z FSB 133 lub nieumiejętności kręcenia pamięci.

FSB 225 na KT266A? Skąd to wziołeś? ;)

I nie zapominaj, że kręcenie FSB na NF2 jest duużo bezpieczniejsze niz na którym kolwiek KT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na kt266a Epox 8KHA+ rekord fsb226 ,berkut na total zmodowanym Abicie KR7A mial fsb225

jest wiecej przypadkow takich jak Epox 8K7A (amd761) i fsb212 ,8K3/5A fsb>220 ,abit KD7 fsb220 -to sa stare plyty

nowe to MSI KT6 fsb230 ,abit KV7 fsb do 250 (230-235 latwo osiagnac)

moj Epox 8KHA+ fsb200 na seryjnym biosie bo tylko tyle jest w biosie

na biosie beta00 jest max PLL fsb233 ,ale nie instalowalem bo nie mialem takiej potrzeby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wiem tylko ze ostatnio jak robilem 3dmarka na fsb194 to i r9000pro wytrzymywal i dysk chodzil dobrze (samsung SP80 ata133) i dzwiek zintegrowany nie przycinal ani nie szalal inaczej

nagrywarki tylko nie sprawdzalem ,ale bede mial okazje na fsb200 niedlugo :D to sie zobaczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widziałem jeszcze żadnego testu kw7 (bo i też nie szukałem za bardzo :) ). Czytałem ten temat, o którym piszesz i jeżeli to prawda z regulacją napięcia w % to jest jakaś kpina. W manualu ściągniętym z globalnej strony nie ma żadnych informacji o sposobie regulacji vcore. W zasadzie to nie ma w nim nic o zakresach regulacji napięć, a przecież zawsze był to powód do dumy abita. Możliwe, że to mobo to padaka jakich mało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Z tego co wiem to sporo tweakerow tutaj poszlo za moda i wzielo to: Abit NF7 rev.2 choc sam nadal siedze i polecam Epox 8rda+ dostaniesz za 300 z; a rev 2.1 jest naprawde warta swojej ceny...

Zalezy czego potrzebujesz ale te dwie plytki sa spoko obie...

A dylemat ABIT vs. Asrock jest bezcelowa - wiadomo co lepsze IMO...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...