Skocz do zawartości
Piotreq

DVD Toshiba 16X48 SD-M1912 czy inny ?

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc rozejrzalem sie po forum i znalazlem duzo tematow o DVD, polecany jest dvd toshiba tylko ze w wersji 17xx, wersja 18xx nie jest juz tak polecana :-). Mam w zwiazku z tym pytanie jak sprawuje sie wersja 1912 ? Chce kupic dvd i mam do wyboru:

DVD ROM OEM/BOX LG DRD-8163B 16x

DVD ROM OEM/BOX LITEON 16x48

DVD ROM TOSHIBA 16X48 SD-M1912 OEM

Co o nich sadzicie? Ja osobiscie chyba kupie ta toshibe. Co do 2 pozostalych to: LiteON nie mam zadnej opinii, a LG to raczej odpada (mam ich cd rom i jest to totalny....., chociaz mam tez ich nagryware 32x i spisuje sie bez zarzutu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Toshibe SD-M1712 i sprawuje sie dobrze.

Nie miałem okazju zobaczyć innych modeli.

DVD odczytuje nawet szybko (ale demon prędkości to nie jest), wolniej CD.

Zaskakuje ciszą działania.

Jakbym miał brać teraz to LiteON albo Toshiba w drugiej kolejności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Toshibe SD-M1712 i sprawuje sie dobrze.

Nie miałem okazju zobaczyć innych modeli.

DVD odczytuje nawet szybko (ale demon prędkości to nie jest), wolniej CD.

Zaskakuje  ciszą działania.

Dobrze to by się sprawował gdyby czytał płyty DVD +R/RW i CD>800MB. A co do ciszy to u mnie przy 16x/48x wcale juz taki cichy nie jest, nie słuchac go do ~20x przy cd.

1912 z tego co widze juz obsługuje 'plusy'.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotreq

:roll: TOSHIBA SD-M1912 to jest remarkowany SAMSUNG TSH-352 :P

test np tu http://www.cdrlabs.com/reviews/index.php?r...=244&page=Intro

a co do porownania z SD-M1802 to ten "samsung" jest IMO lepszy bo cichszy i szybszy przy odczycie DVD z danymi - wiem bo mam i SD-M1802 i SD-M1912

sgj

juz SD-M1802 czytala + i plytki 90 i 99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do nowych Toshib to posluchaj Benka.

To czysty Samsung w nowej obudowie.

Ja ze swojej starej Toshiby jestem bardzo zadowolony. Sluzy mi glownie do ogladania filmow. Jest cicha i dobrze cyzta.

Jedyny minus to tto ze jest wolna przy rippowaniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze to by się sprawował gdyby czytał płyty DVD +R/RW i CD>800MB

Z plusami to nie wiem, ale >800 odczytuje, wgraj sobie nowy bios :P

A co do ciszy to u mnie przy 16x/48x wcale juz taki cichy nie jest, nie słuchac go do ~20x przy cd.

eee tam przesadzasz, może nie jest bardzo cichy, ale jeden z najcichszych DVD-ROMów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, ostatnio montowałem model 1912 i wszystko byłoby fajnie gdyby nie dwa fakty: za nic w świecie nie chciał zaczytac płyt Platinium oraz CDRW VERBATIM x8. Obojętnie na jakiej nagrywarce były takie płyty palone Toshiba nijak nie mogła sobie poradzić. Sam mam 1712 i takiego zonka nie było...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie też tak pokazuje, lecz plusy czyta bez problemu (może nie szybko, ale sprawnie), mam DVD+RW TDK, również odczytywane dobrze, nieważne czy płyty nagrane jako dvd-rom czy bez zmiany booktype. Mam zmieniony firmware na taki ze zdjętą blokadą szybkości oraz blokadą regionów, ale nie sądzę, żeby to mialo znaczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Toshiba SD-M1912

Toshiba SD-M1712

Samsung TSH-352...

jak pisalem wczesniej 1 i 3 to jet to samo tylko inne logo :P

Hmm, ostatnio montowałem model 1912 ... za nic w świecie nie chciał zaczytac płyt Platinium oraz CDRW VERBATIM x8 ...

IMO naped do wymiany bo uwalony :P

moja SD-M1912 czyta Platiniumki - od staroci 24x do tych nowych 52x palone wczesniej na HP9100i, potem na Plextorze Premium-U a teraz na Litku SOHW-312S (bez moda)

co do CDRW x8 to nie wiem ale Verbatimiki i TDK x4 czyta jak glupia - a z tymi czasem ma problem w/w HP na ktorych je nagrywam :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Toshiba SD-M1912

Toshiba SD-M1712

Samsung TSH-352...

jak pisalem wczesniej 1 i 3 to jet to samo tylko inne logo :P

Czyli i Toshiba i Samsung beda ok ? :)

Nie za badzo lubie Samsunga, wiec brac ta nowa Toshibe ? Czy jest jeszcze cos innego/lepszzego w tej cenie ?

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie jest to ta Toshiba co kiedys bo jest to Samsung :]

Teraz jasniej :] ??

1197165[/snapback]

A może nie jest to ten sam SAMSUNG co kiedyś bo to jest TOSHIBA ?? Toshiba ma 51% udziałów w TSST ( Headquartered in Japan and Korea, TSST (Toshiba Samsung Storage Technologies) is 51 per cent owned by Toshiba and 49 per cent ownded by Samsung).

Również interesują mnie wrażenia użytkowników odnośnie napędów DVD-ROM firmy ASUS, głównie chodzi mi o porównanie modeli DVD-E616P2 i DVD-E616P1 do modeli SD-M1712 i SD-M1912 (Posiadam obydwa i jeżeli chodzi o kompatybilność nośników, ten drugi (nowszy, SD-M1912) wypada lepiej).

@Luk@s BIOS ma znaczenie. SD-M1712 nie czyta płyt DVD+RW nagranych jako DVD-ROM , ma również problemy ze zwykłymi DVD+RW, sprawdzałem wielokrotnie. Po zmnianie BIOSu na "naprawiony" problem DVD+RW nagranych jako DVD+RW znika, natomiast nie mam możliwości odczytu płyt DVD+RW nagranych jako DVD-ROM napisz mi jaki masz BIOS, który daje możliwość czytania płyt DVD+RW nagranych jako DVD-ROM, gdyż nie słyszałem o takim, obecnie używam J004 by Hijacker&NEO (RPC-1, No Read Limit).

PS Toshiba wznowiła produkcjie SD-M1712, więc jest nadzieja na to, iż nie długo zostanie wypuszczony nowy firmware dodający odsługe DVD+R(W) oficjalnie :rolleyes:

Edytowane przez Anon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi