deka2 Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 x-230 .... za 141zł w pixmanii :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 (edytowane) Skoro nie masz wiele miejsca polecam lepsze 2.1, aniżeli gorsze 5.1. Skoro przede wszystkim do słuchania muzyki, grania, filmów to polecam właśnie 2.1. Za 250zł(lub kilka groszy więcej) są już z-3e...Niedawno kupiłem, więc dlatego polecam. Grają bardzo ładnie nawet na mojej starej karcie. Poza tym są jeszcze Logitechy X-230, za niecałe 200zł. Decyzja należy do Ciebie. Jeśli grają ładnie na Twojej starej karcie to są na tyle słabe że nie pokazują jej zniekształceń = głośniki niedokładne , mało precyzyjne - ale tak na dobrą sprawę to nawet 2.1 za 500 PLN nie grają naprawdę liniowo i precyzyjnie. Czyli każdy ma swoje wymagania, ja lubię głęboki i mocny bas ale nie kosztem jakości a głośniki z subem opierają się mocno na niskotonowcu (nie pracuje on jako głośnik najniższych częstotliwości ale również wyższych np. 120 hz) co negatywnie wpływa na przestrzeń dźwięku i ogólnie jakość. W zestawach komputerowych konstruktorzy lubią korzystać ze zjawiska rezonansu w subwooferach co sprawia że bas jest pozbawiony zupełnie jakiejkolwiek kontroli, czego efektem jest takie samo brzmienie bębna jak i np. wybuchu. Używam głośników głównie do słuchania muzyki ... czasem też do filmów >> czy w takim razie m80 będą lepszym wyborem od głośników 2+1 ?? Głośniki z subem mają potężniejszy zwykle bas, natomiast ustępują jakością brzmienia ( zestawom 2.0 w podobnej cenie ). Edytowane 27 Grudnia 2005 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoyalC333 Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 O głośnikach x-230 faktycznie sporo słyszałem i to same pozytywy, ale mam jakiś opór przed 2.1 (choć cena bardzo zachęcająca), w końcu teraz mam 4.1 (głośniki mam ładnie rozstawione w pokoju), a ja nie jestem zwolennikiem regresu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 O głośnikach x-230 faktycznie sporo słyszałem i to same pozytywy, ale mam jakiś opór przed 2.1 (choć cena bardzo zachęcająca), w końcu teraz mam 4.1 (głośniki mam ładnie rozstawione w pokoju), a ja nie jestem zwolennikiem regresu. Wiesz kiedyś sporo słyszałem o Creative 5400, same pozytywy, wiele słyszę nt. Logitech 5500 (poza radiem - same pozytywy) ale kiedy usłyszałem wspomniane zestawy to je oddałem lub nie kupiłem. Obecnie mam stereo za 1 Kpln i myślę nad kupnem jeszcze lepszego(niestety droższego) stereo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoyalC333 Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 (edytowane) Heh, aż takim audiofilem nie jestem. Nad zmianą głośników się dopiero zastanawiam, nie chciałbym wydać za dużo i nie chciałbym wtopić. Słuch mam raczej dobry, ale myślę, że jakieś konkretne, nowe głośniki mi wystarczą, bo te co mam maja już trochę lat. Edytowane 27 Grudnia 2005 przez RoyalC333 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Nie wiem Kyle, czemu upierasz sie przy liniowej charakterystyce, skoro ludzkie ucho ma charakterystyke nieliniowa i nie wszystkie czestotliwosci slyszy tak samo... A do kazdego szukajacego glosnikow: opinia innych moze pomoc was nakierowac na ten czy inny zestaw, ale wyboru zawsze trzeba dokonac samodzielnie, na podstawie odsluchu. Optymalne rozwiazanie to posluchanie u siebie w domu, niestety nie zawsze jest to mozliwe. Dlatego kupujac glosniki, warto dogadac sie ze sprzedawca co do mozliwosci zwrotu, ew. kupowac przez Internet - mamy wtedy mozliwosc zwrotu towaru w ciagu 10 dni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoyalC333 Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgadzam się z COSTI, ale zapewne mam słuch przeciętny, więc to co poleca większość najprawdopodobniej i mi przypadnie do gustu, po za tym nie jestem sam, większość pewnie miała już kiedyś taki problem jak ja mam teraz, dlatego pytam o radę :). Słyszałem jak graja u qmpla 2.1 CREATIVA najprawdopodobniej były to INSPIRE T3000 - 2.1 i moim zdaniem grają całkiem fajnie, pewnie bym też sobie takie sprawił, ale tak jak mówiłem posiadam 4.1 i by mi brakowało tych dodatkowych głosniczków majac 2.1 :P. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 (edytowane) Musisz odpowiedzieć na pytanie - czy chcesz słuchać muzyki w stereo, czy też nakładać na muzykę efekty przestrzeni itp. Dodatkowo czy chcesz słuchać głównie muzyki czy też głównie grać i oglądać filmy. Jeśli słuchać muzyki stereo bez upiększaczy to dobry zestaw 2.0. W każdym innym przypadku nie ma większego znaczenia czy 2.1 czy 4.1 czy 5.1 czy 7.1, z zastrzezeniem że w tej samej cenie zestaw 2.1 z reguły zagra lepiej niż 5.1 A co do liniowej charakterystyki - to dość ważna rzecz. Ale oprócz charakterystki są ważne też inne rzeczy. Ostatnio chodziłem po sklepach w poszukiwaniu dobrych kolumn stereo. Wszystkie miały charakterystyke liniową, grały świetnie itd... ale Avance Dana 503 po prostu zwaliły mnie z nóg. Tego się nie da opisać..... Edytowane 27 Grudnia 2005 przez Conti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Nie wiem Kyle, czemu upierasz sie przy liniowej charakterystyce, skoro ludzkie ucho ma charakterystyke nieliniowa i nie wszystkie czestotliwosci slyszy tak samo... A do kazdego szukajacego glosnikow: opinia innych moze pomoc was nakierowac na ten czy inny zestaw, ale wyboru zawsze trzeba dokonac samodzielnie, na podstawie odsluchu. Optymalne rozwiazanie to posluchanie u siebie w domu, niestety nie zawsze jest to mozliwe. Dlatego kupujac glosniki, warto dogadac sie ze sprzedawca co do mozliwosci zwrotu, ew. kupowac przez Internet - mamy wtedy mozliwosc zwrotu towaru w ciagu 10 dni. Zgadzam się z Tobą poza tą liniowością. Wiadomo że ludzkie ucho nie ma liniowej charakterystyki jednak nie ma to nic wspólnego z głośnikami, które by wiernie oddać prawdziwe dźwięki muszą być liniowe. Co do wyboru to świetnie napisał to Conti - w zależności na co kładziesz nacisk taki wybrać powinieneś zestaw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoyalC333 Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Aż tak głęboko nie "siedzę w komputerach" żeby "nakładać na muzykę efekty przestrzeni itp" :), więc stereo powinno wystarczyć (CD-audio, MP3 itp.). Do gier czy filmów to myślę, że i ta integra by wystarczyła. Poprostu słucham dużo muzyki rockowo-metalowej, a z tego co zauważyłem głośniki z tym rodzajem muzyki nie najlepiej sobie radzą (te co mam i miałem). Więc kładę nacisk przede wszystkim na muzykę, ale to nie znaczy, że się kompletnie chcę pożegnać z resztą. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 (edytowane) W rocku i metalu podstawą jest gitara, bas oraz perkusja to tło. Ja bym się kierował na Creativy M80. No chyba, że zależy Ci na "łup...łup...łup" czy coś takiego bardziej dyskotekowego - wtedy subwoofer jest nieodzowny. Mnie swego czasu zaciekawił zestaw Altec Lansing VS4121 http://www.behardware.com/art/imprimer/493/ , zresztą zakupiony przez kolege RauloS - ale coś się nie odzywa. Z tym, że do stereo mam wieże a obecnie chce zainwestować w dobre kolumny stereo (teraz mam Altusy 140). Edytowane 27 Grudnia 2005 przez Conti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoyalC333 Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 "łup...łup...łup" raczej mnie nie interesuje :). Hmmm.. zaczynam się poważnie zastanawiać nad takim zestawem 2.1, ale jednak bez subwoofera się nie obejdzie. Cieżki to wybór, propozycji jest multum, a taki zakup to jednak na parę lat :/ (przynajmniej dla mnie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 (edytowane) No to kieruj się na tego Altec Lansing VS4121. Podejrzewam, że nic lepszego nie znajdziesz.... P.S. nic lepszego w porównywalnej cenie Edytowane 27 Grudnia 2005 przez Conti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrl Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Aż tak głęboko nie "siedzę w komputerach" żeby "nakładać na muzykę efekty przestrzeni itp" :), więc stereo powinno wystarczyć (CD-audio, MP3 itp.). Do gier czy filmów to myślę, że i ta integra by wystarczyła. Poprostu słucham dużo muzyki rockowo-metalowej, a z tego co zauważyłem głośniki z tym rodzajem muzyki nie najlepiej sobie radzą (te co mam i miałem). Więc kładę nacisk przede wszystkim na muzykę, ale to nie znaczy, że się kompletnie chcę pożegnać z resztą. :) jedyny chyba wybór to Altec Lansing FX6021 miałem kiedyś je kupić ale nie były dostępne w Polsce :( na pewno zagrają dużo lepiej niż jakieś tam logitechy z-2300 czy inne wynalazki pokroju creative. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deka2 Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 (edytowane) Ja też mam ochote od pewnego czasu na altec'i vs4121 ... tylko troche drogie jak dla mnie :( .... kiedyś ktoś wystawiał używane na allegro i poszły za 160zł >> czekam aż znowu się pojawią :) .... bo jak narazie to troche szkoda mi wydawać ok 250zł na głośniki. A jeśli sie nie doczekam to kupie x-230 albo i-trigue 3200, no chyba że trafie jakieś tańsze m80 :) Edytowane 27 Grudnia 2005 przez deka2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoyalC333 Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 (edytowane) Te Altec-i ciężko znaleźć, a jak już się znajdzie to cena odstrasza (700zł !! :/). Po za tym wolałbym mieć coś popularniejszego, bo w razie jakichś problemów zawsze znajdzie się ktoś, kto coś takiego ma i pomoże. M80- hmmm... bez subwoofera się jednak nie obejdzie, więc też odpadają. Gdyby nie to, że czasem chcę pograć i obejrzeć jakiś film to bym już je pewnie brał. X-230 odpadają. Mimo dobrego dźwięku zniechęciła mnie regulacja basów na subwooferze, ogólny brak pilota i nieodczepialne głośniczki. Za to zainteresował mnie zestaw z-3e mimo też sporej ceny (najtańszy znalazłem za jakieś 250zł). To szukanie i czytanie już mnie powoli męczy. Szukałem też jakiegoś testu, porównania i nic. Coś czuję, że skończy się na jakichś CREATIV-ach za max 200zł, np: http://proline.pl/shop.php?prodid=CT+2.1+INSPIRE+T3030 Edytowane 28 Grudnia 2005 przez RoyalC333 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 na pewno zagrają dużo lepiej niż jakieś tam logitechy z-2300 czy inne wynalazki pokroju creative. na pewno to kolega tylko przypuszcza co zagra lepiej (imo pojecie wzgledne-"granie lepiej") miałem okazje posłuchac tych alteców , mam z-2300 i daleki byłbym od wyroków co "gra lepiej" jednemu bardziej spodoba sie zestaw x , innemu y - ale oba zestawy rezprezentują b. porównywalną klasę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrl Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 bartezjusz mam te logitechy i wiem jedno że za dobrze one nie grają (muzyka). a z recek wywnioskowałem jedno że alteci powinny być dużo lepszym zestawem. szczególnie do muzyki jaką preferuje RoyalC333 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 bartezjusz mam te logitechy i wiem jedno że za dobrze one nie grają (muzyka). a z recek wywnioskowałem jedno że alteci powinny być dużo lepszym zestawem. szczególnie do muzyki jaką preferuje RoyalC333 nierealny- umówmy sie ze kazde komp. głosniki do muzy nadają sie .... no własnie -kwestia ocen - imo te 2 zestawy niezle tu masz recki robione przez tego samego autora na porzadnym serwisie -imo pokrywaja sie z moimi odczuciami http://www.pocketnow.com/index.php?a=porta...=reviews&id=669 http://www.pocketnow.com/index.php?a=porta...=reviews&id=641 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoyalC333 Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 Altec-i, które podajecie jest ciężko znaleźć, a już tym bardziej do tych 250zł. Zastanawiam się, czy aby na pewno taki zestaw 2.1 wniesie coś nowego, w końcu mam 4.1 i jestem przyzwyczajony do satelitek grajacych mi za plecami. Czy taki dobry zestaw 2.1 jest w stanie jakoś symulować taki tylni dźwięk, tak abym nie odczół specjalnie braku tych tylnich głośniczków i usłyszał ogólną poprawę dźwięku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 imo znacznie lepiej miec porzadne 2.1 niz przecietne 4.1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rbtck1 Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 Witam, Zastanwiam się nad kupnem głośników 2.1 do 100 zł :|. Widziałem w sklepie zaraz obok mnie Creative SBS 380 2.1. Co o nich myślicie ? Prosze o pomoc bo już nie mogę wytrzymać z moimi starymi Tracerami :) Pozdrawiam Ponawiam pytanie, jest to ważne dla mnie bo jutro już mam zamiar kupić głośniczki. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoyalC333 Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 (edytowane) OK, więc @bartezjusz jaki jest Twoim zdaniem najrozsądniejszy wybór w kwestii 2.1, oraz 4.1 lub 5.1 do 250zł, z naciskiem na muzykę rockowo-metalowa. Cena głośników, które podałeś oscyluje w przedziale 550-700, jak dla mnie to jest cenowa przesada. Tyle nie jestem w satnie dać. Edytowane 28 Grudnia 2005 przez RoyalC333 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vvob Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 Pozwolę się wtrącić...dla mnie najlepszym wyborem są Logitechy z-3e. Dokonywałem odsłuchów zestawów w podobnych cenach i wg. mnie te grały najlepiej dlatego też je kupiłem. Możecie mnie za to zjechać, ale takie moje zdanie... Za taką cenę chyba trudno znaleźć coś lepszego ew. trochę drożej są X-530 jeśli musi być 5.1 Ponawiam pytanie, jest to ważne dla mnie bo jutro już mam zamiar kupić głośniczki. Pozdrawiam Przykro mi to mówić, ale za tę cenę to chyba nie kupisz niczego co przyniesie dużą ulgę w porównaniu z Tracerami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 OK, więc @bartezjusz jaki jest Twoim zdaniem najrozsądniejszy wybór w kwestii 2.1, oraz 4.1 lub 5.1 do 250zł szczerze? stricte do muzy do zaden byc moze te Ci spasują: Creative Inspire Monitor M80 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoyalC333 Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 Creative Inspire Monitor M80 - też się nad nimi zastanawiałem, ale tam nie ma subwoofera. Nie chciałbym się pakować w głośniki bez suba, bo nie na darmo praktycznie wszystkie zestawy głośnikowe je mają. OK, dziś idę do qmpla posłuchać jak się sprawują CREATIVE INSPIRE T3000 - 2.1. Jak wypadną pozytywnie, to kupuję coś tego pokroju, albo się jeszcze zastanowię nad CREATIVE INSPIRE P5800 - 5.1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 Moi rodzice dostali na święta zestaw Tracer Expression 5.1 . Boooooooooooże co za chłam :? Sub pierdzi, kable do tylnych satelitek są za krótkie (muszą kupić przedłużacz), jak podłączyłem je do kompa to się załamałem. Dzwięk okropny. Logitechy x530 biją je na łeb na szyję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djtomas Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 (edytowane) słuchałem w Vobisie tych głośników (tylko że z nalepką Vobis a nie Mercury): http://www.icomp.pl/produkty.php?action=po...=glosniki&id=48 grały super ! moim zdaniem lepiej niż logitechy X-230 (kolega ma) i kreatywki T3030 (też słuchałem w tym sklepie) moim zdaniem bardzo dobry wybór jeżeli chodzi o głośniki 2.1 ! POLECAM! > warto posłuchać < POzdr. PS. >>> RECENZJA GŁOŚNIKÓW MERCURY 5.1 <<< PS2. wersja 2.1 gra lepiej niż 5.1 (słuchałem) ponieważ 2.1 są dwudrożne ! Edytowane 28 Grudnia 2005 przez djtomas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 (edytowane) No Tracery i Manty to żadna inwestycja swoich ciężko zarobionych pieniędzy :lol: Powtórzę się ale Logi X-230 grają tak, że nie żałuję ani złotówki wydanej na nie. Oczywiście po raz kolejny podkreślam, że mam na myśli zestawy do 2.1 do 200zł. Żeby mi zaraz ktoś nie wyjechał z Creativami M80 ;) --------- EDIT po przeczytaniu posta powyżej :) Nie mam porównania. Możesz coś więcej opisać? Czy to full-drewno? Logi też są dwudrożne stąd mój wybór. Edytowane 29 Grudnia 2005 przez kazik2000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djtomas Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 (edytowane) nie rozbierałem ich ;) dźwięk bardzo czysty (słuchałem Audio CD) bas bardzo przyjemny (dość spore pomieszczenie sklepu ok. 4x6m) nie umiem pisać fachowym językiem to poprostu trzeba usłyszeć grają super :D zdjęcia można looknąć w recce do której dałem link jest tam ocena końcowa i podsumowanie... ogólnie warto przeczytać POzdr. Edytowane 29 Grudnia 2005 przez djtomas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...