Skocz do zawartości
wunat

Komputerowe zestawy 2.1 / 5.1

Rekomendowane odpowiedzi

Moje zainteresowanie wynika z posiadania glosnikow typu 2.0 Sound Link SV-845SL od 8 lat!, ktore grają jak nowe mimo swojego wieku.

Hmmm też je posiadam, też już nie pamiętam od kiedy - ale coś koło 7-8 lat. Przymierzałem się do wymiany na Creative M80 ale bez odsłuchu to boje się rozczarowania, bo te SL grają naprawde fajnie jak na pierdziawki komputerowe.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Dziś wreszcie odebrałem głośniki MERCURY SW-1800 ver.MAX-X 2.1. :) Dałem za nie 127zł.

Po paru godzinach obcowania z nimi czas oby je opisać... :)

1)PARAMETRY (z manuala):

- output power: bass 30W x 1(RMS),

satellite box 13W x 2(RMS),

- distortion frequency: 0,3% AT 1W 1KHz,

- noise comparative percentage: >85dB,

- separating degree: 40dB,

- speaker unit: bass speaker 5.25inch x 1,

- satellite speaker: 3inch x 2+1.5inch x 2.

2)PUDEŁKO:

Pudło robi wrażenie. Praktycznie całe czarne z czerwonymi napisami MERCURY. Dość ździwiło mnie przy pierwszym kontakcie, że jest takie ciężkie, oczywiście pozytywnie.

Dopiero się nieźle ździwiłem jak je otworzyłem. Nie spodziewałem się takich dużych kolumn i tak dużego subwoofera (teraz wiem już co tyle ważyło) :).

Wszystko jest świetnie wykonane, z dbałością o szczegóły.

3)SATELITKI:

Satelitki wyglądają świetnie. Bardzo dobrze wykonane. Całe z czarnego i brązowego drewna. Z przodu czarny materiał. Postawiłem je sobie po obu stronach monitora.

Wymiary:

- wys. 19,5cm x szer. 13cm x głęb. 13,5cm - dł. kabla - 1,8m.

4)SUBWOOFER:

Czas na subwoofer, który też jest świetnie wykonany (takie samo drewno). Jest ogromny, a dokładnie strasznie długi. Miałem problem ze znalezieniem mu miejsca, ponieważ brak mu pilota, a całe sterowanie odbywa się poprzez pokrętła, które są na nim umieszczone. Włącznik całego zestawu jest na tylniej sciance. To jest jego najpoważniejszą wadą, przydałby się pilot, lub pokrętła na satelitce. Także lampka sygnalizująca działanie głośników swieci za mocno.

Na subie sa pokrętła do sterowania:

- volume,

- treable,

- bass.

Wymiary:

- wys. 24,5cm x szer. 18cm x głęb. 31cm

5)NAJWAZNIEJSZE - WRAŻENIA ODSŁUCHOWE:

Na początek MP3 i Audio CD - ogromne zaskoczenie. Nie spodziewałem się, że tak pięknie zaśpiewają i zagraja ;)!! Nie ważne jaka jest muzyka, każda na nich brzmi świetnie (rock, metal, nawet klasyczna i klubowa). :)

Dźwięk jest czysty i wyraźny. Bass nie gra niestety najmocniej (lepszy mi się wydaje jest chociażby w CREATIVE T3000), ale nie o to mi chodziło, ja stawiam na rock i metal, gdzie bass nie jest najistotniejszy! :)

Filmy i gry - właściwie to co wyżej, czyli też świetnie. :)

6)PODSUMOWANIE:

Kupienie ich okazało się, jak dla mnie, strzałem w dziesiątke!!! Muzyka gra świetnie, bez porównania z moim poprzednimi głośnikami CREATIVE FPS1600 4.1!!! Do filmów i gier też się świetnie nadają.

Nie żałuję wydanych pieniędzy na te głośniki. Jeśli ktoś nie ma za dużo gotówki i chce mieć zestaw 2.1 to ten w 100% polecam. Nie pożałujecie tego.

Pozdrawiam.

RoyalC333

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie żałuję wydanych pieniędzy na te głośniki. Jeśli ktoś nie ma za dużo gotówki i chce mieć zestaw 2.1 to ten w 100% polecam. Nie pożałujecie tego.

Dlugo czekalem na Twoj test tych glosnikow

Niestety zawiodlem sie na tym, iz bass jest troche zbyt slaby a akurat tym kryterium dosc znacznie sie kierowalem.

I teraz jestem w kropce czy to kupic bo akurat slucham muzy głównie klubowej.

Ogolem chcialem rozpoczac moja przygode z glosnikami od 5.1 ale mam do dyspozycji "tylko" 200zl

Skoro mowa o glosnikach mercury to te 5.1 (przepraszam nie pamietam modelu) za ok. 220zl pewnie beda mialy podobny subwoofer.

Co do roznych modeli glosnikow 5.1 natknalem sie na glosniki firmy KINYO-650 za 151zl ( http://1klik.pl/sklep/Glosniki_5_1_subwoof...e/c380/p247223/ ) i chcialbym sie dowiedziec co o nich myslicie?

Nastepnie rozwazalem takze kupno Genius SW-Q 5.1 za 169zl ( http://www.tronix-computers.pl/index.php?c...id_f=74&id_k=39 )

oraz Altec Lansing 5.1 151i za 169zl ( http://www.pixmania.com/pl/pl/163248/art/a...i-5-1-151i.html )

i jeszcze I-BOX SP691 ( http://www.komputeryonline.pl/g%C5%82o%C5%...-51-p-4084.html )

Do teraz sam nie wiem co mam wybrac w tym przedziale cenowym, a moze powinienem zainwestowac w cos 2.1 bo akurat dla mnie liczy sie dobry bass. Mam juz tez glosniki Creative 2.1 G380 ale jakos nie zadawalaja mnie swoim brzmieniem, subwoofer troche purta gdy podkrece glosniej muzyke...

A wiec bardzo bym Was prosil o jakas mala rade czego powinienem sie wystrzec i ew. jaki zestaw z powyzszych badz tez z innych moglbym zakupic

Pozdrawiam i dziekuje

Edytowane przez jfdarkman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Katarzynko - Creative T6060 lub Logitech X530 beda chyba najlepszym wyborem w tej cenie.

Ale jesli maja byc glownie do muzyki, to moze lepiej pomyslec nad jakimis 2.1 lub 2.0? Chocby opisywanymi wyzej przez RoyalC333 Mercury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Dziś wreszcie odebrałem głośniki MERCURY SW-1800 ver.MAX-X 2.1. :) Dałem za nie 127zł.

Po paru godzinach obcowania z nimi czas oby je opisać... :)

1)PARAMETRY (z manuala):

- output power: bass 30W x 1(RMS),

satellite box 13W x 2(RMS),

- distortion frequency: 0,3% AT 1W 1KHz,

- noise comparative percentage: >85dB,

- separating degree: 40dB,

- speaker unit: bass speaker 5.25inch x 1,

- satellite speaker: 3inch x 2+1.5inch x 2.

2)PUDEŁKO:

Pudło robi wrażenie. Praktycznie całe czarne z czerwonymi napisami MERCURY. Dość ździwiło mnie przy pierwszym kontakcie, że jest takie ciężkie, oczywiście pozytywnie.

Dopiero się nieźle ździwiłem jak je otworzyłem. Nie spodziewałem się takich dużych kolumn i tak dużego subwoofera (teraz wiem już co tyle ważyło) :).

Wszystko jest świetnie wykonane, z dbałością o szczegóły.

3)SATELITKI:

Satelitki wyglądają świetnie. Bardzo dobrze wykonane. Całe z czarnego i brązowego drewna. Z przodu czarny materiał. Postawiłem je sobie po obu stronach monitora.

Wymiary:

- wys. 19,5cm x szer. 13cm x głęb. 13,5cm - dł. kabla - 1,8m.

4)SUBWOOFER:

Czas na subwoofer, który też jest świetnie wykonany (takie samo drewno). Jest ogromny, a dokładnie strasznie długi. Miałem problem ze znalezieniem mu miejsca, ponieważ brak mu pilota, a całe sterowanie odbywa się poprzez pokrętła, które są na nim umieszczone. Włącznik całego zestawu jest na tylniej sciance. To jest jego najpoważniejszą wadą, przydałby się pilot, lub pokrętła na satelitce. Także lampka sygnalizująca działanie głośników swieci za mocno.

Na subie sa pokrętła do sterowania:

- volume,

- treable,

- bass.

Wymiary:

- wys. 24,5cm x szer. 18cm x głęb. 31cm

5)NAJWAZNIEJSZE - WRAŻENIA ODSŁUCHOWE:

Na początek MP3 i Audio CD - ogromne zaskoczenie. Nie spodziewałem się, że tak pięknie zaśpiewają i zagraja ;)!! Nie ważne jaka jest muzyka, każda na nich brzmi świetnie (rock, metal, nawet klasyczna i klubowa). :)

Dźwięk jest czysty i wyraźny. Bass nie gra niestety najmocniej (lepszy mi się wydaje jest chociażby w CREATIVE T3000), ale nie o to mi chodziło, ja stawiam na rock i metal, gdzie bass nie jest najistotniejszy! :)

Filmy i gry - właściwie to co wyżej, czyli też świetnie. :)

6)PODSUMOWANIE:

Kupienie ich okazało się, jak dla mnie, strzałem w dziesiątke!!! Muzyka gra świetnie, bez porównania z moim poprzednimi głośnikami CREATIVE FPS1600 4.1!!! Do filmów i gier też się świetnie nadają.

Pozdrawiam.

RoyalC333

Dodam, że kiedy nic nie leci z głośników i dam głośność na MAX to nie ma żadnego szumu.

Nie zauważyłem też żadnego efektu RADIA.

Z basem jest tak, że pomimo odkręcenia go na maksymalną wartość nic nie "pierdzi" ani nie charczy, ale też nie jest to tak mocne dudnienie jak w chociażby CREATIVE T3000 2.1, być moze to kwestia ustawiania w sterownikach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Katarzynko - Creative T6060 lub Logitech X530 beda chyba najlepszym wyborem w tej cenie.

Ale jesli maja byc glownie do muzyki, to moze lepiej pomyslec nad jakimis 2.1 lub 2.0? Chocby opisywanymi wyzej przez RoyalC333 Mercury.

Tzn napisalam, ze glownie do muzyki ale to nie znaczy, ze tylko do muzyki :):):)

EDIT: Aha dobrze tez, zeby kable od glosnikow byly dosc dlugie :):)

Edytowane przez Katarzynka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie to teraz powiedzcie czy lepsze te CREATIVE T6060 czy moze jednak LOGITECH X-530

Z tego co zauwazylem Creative ma zewnetrzny wzmacniacz i glosniki moga byc montowane na scianie, w logitechu nigdzie nie zauwazylem tych "dogodnosci". No i jeszcze ten BASS ciekawe jak brzmi z Logitecha a jak z Creative`a..

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Logitechy moga byc bez problemu montowane na scianie - wszystkie oprocz centralnego i subwoofera (ale kto by wieszal subwoofer na scianie :P ). Obraca sie po prostu ich podstawki. Podejrzewam, ze centralny tez daloby sie powiesic, ale trzebaby cos wykombinowac, bo standardowo nie jest to przewidziane.

Co do tego zewnetrznego "wzmacniacza" - to nie jest zaden wzmacniacz, tylko zwykly zasilacz. Wszystkie kable sygnalowe ida do suba, wiec sila rzeczy wzmacniacz tam siedzi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Logitech: Przednie jakies 1.5-2m, tylne ok. 4.5m.

Cos posiadaczy Creative T6060 wymiotlo, bo sie nikt nie odzywa :)

ja ze swoich Logitechow jestem bardzo zadowolony - dzwiek jest bardzo w porzadku, sub mam ustawiony na 1/3 i spokojnie wystarcza (glosnosc zestawu tez mam zreszta gdzies na 1/3 - pokoj 10m2). Radia nie odbieram.

Niestety czsami slysze wlaczanie swiatla lub lodowki, ale to juz nie do konca wina glosnikow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Logitech: Przednie jakies 1.5-2m, tylne ok. 4.5m.

Cos posiadaczy Creative T6060 wymiotlo, bo sie nikt nie odzywa :)

ja ze swoich Logitechow jestem bardzo zadowolony - dzwiek jest bardzo w porzadku, sub mam ustawiony na 1/3 i spokojnie wystarcza (glosnosc zestawu tez mam zreszta gdzies na 1/3 - pokoj 10m2). Radia nie odbieram.

Niestety czsami slysze wlaczanie swiatla lub lodowki, ale to juz nie do konca wina glosnikow.

Slyszalem ze Creativy 6060 maja jakis BassReflex, a z drugiej strony slyszalem ze Logitechy X-530 lepiej zasysaja powietrze do Suba wiec bass jest glebszy i bardziej miekki

Czy da sie to jakos zweryfikowac?

Dziekuje i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam pytanie.

Zaplanowalem sobie w pokoju mniej wiecej takie rozmieszczenie glosnikow jak tu widac (ten czarny kwadrat to jest siedzenie, subwoofera nie ma na tym obrazku) ( http://jfdarkman.jedyny.pl/pokoj.JPG )

I teraz jezeli nie bede mogl pod katem zawiesic tych satelitek to nie wiem co zrobic czy moze te 2 tylne satelity przysunac blizej do siedzenia czy moze jednak dalej drazyc temat zawieszenia ukosnego?

Pozdrawiam i dziekuje

Edytowane przez jfdarkman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można powiedziec że posiadam takie jakby 6060 :lol2: bo mam 3030 wiec moje głośniki to prawie to samo tyle że 6060 posiadają 3 dodatkowe głośniki, ale muwiąc o swoich można sobie wyobrazic jak grają 6060, a te moje 3030 grają pieknie tylko musze pokombinowac z rozmieszczeniem subwoofera no własnie wiecie może jak najlepiej rozmieścic sube?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zamiar zamienić swoje stare Samsungi 5100 na nowy model. Po przeszukaniu róznych forów, artykułów itp. Mój wybór padł na te 3 modele jak w temacie. Posiadaczy tych głosników prosze o pinie. Jak nie te to jakie. Karte muzyczną mam zintegrowana ale mam zamiar kupić audigy 2 lu 4. Głosniki maja mi głównie słuzyc do słuchania muzyki z mp3, czasmi filmów i gier ale podstawa to muzyka.

Do wyboru

Altec Lansing CS21 2.1 (110W RMS) - 405 PLN

Altec Lansing VS4121 2.1, (31W RMS) - 229 PLN

Creative I-Trigue L3600 2.1 41 (41W RMS) - 295 PLN

Jak nie te to jakie?

Edytowane przez adam08

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ci za ta cene polecam lepsze glosniki bo sa 5,1 Tracer Eclipse. Sam takie mam.

Na jakiej podstawie możesz stwierdzić że te tracery są lepsze od ww altec'ów??

Czy kiedykolwiek słuchałeś muzyki z tych głośników.

Jeśli masz te tracer'y i jesteś zadowolony to ok, ale nie pisz że są lepsze, jeśli nigdy nie słyszałeś altec'ów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebuje malej porady. Sprawa jest prosta, jestem maniakiem muzyki i wlasnie mam zamiar zamowic najlepsze jak to tylko mozliwe glosniki 2.1 w przedziale cenowym 500-600 zł. Chce zeby chomiki sztywnialy w swoich terrariach, chce zeby sasiedzi dzwonili po policje, chce zeby tynk odpadal z pobliskich starych kemienic, chce zeby moje meble wesolo podskakujac tanczyly razem zemna.

Po przeczytaniu tego tematu i paru innych wybieralbym miedzy Logitech Z-2300 THX a Creative MegaWorks 2.1 THX 250D. Nie chcialbym zeby byl to spor miedzy 'fanami' Creativa i Logitecha, a obiektywna i rzetelna opinia. Prosze o wykazanie wad/zalet przemawiajacych za kupnem ktoregos z tych zestawow. Inne zestawy 2.1 takze wchodza w gre, oczywiscie chodzi mi o jak najdoskonalsze glosniki (w tej cenie) do sluchania muzyki. Z gory dziekuje za wsparcie i cierpliwosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do 600zł to najlepiej by było kupić wzmacniacz i jakieś kolumny ;) Jak wolisz głośniki to polecam Logitechy Z 2300 sam mam takie i grają na przyzwoitym poziomie ;) Jutro powinien przyjść Audigy to zdam relację jak grają na nowej karcie muzycznej, na AC 850 to mało co słychać :|

O wiele lepiej olgąda się filmy, głośniki potrafia zagrać mocno wtedy kiedy potrzeba :D No i muzyka o wiele lepiej brzmi jak na zwykłych pierdziawkach.

Nie mam za bardzo czasu ani chęci aby się rozpisywać co i jak, jak masz jakieś pytanie to zapraszam na PW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Do 600zł to najlepiej by było kupić wzmacniacz i jakieś kolumny ;)"

To fakt, do słuchania muzyki bylby to lepszy wybór. Ale raczej do 600 zł byłoby trudno - raczej trzeba się liczyć z wydatkiem >1000zł i to za sprzęt używany. Poza tym nie każdy ma wystarczająco duż miejsca by takie rozw. miało sens... Choć pewną alternatywą są AKTYWNE MONITORY STUDYJNE - najlepszą opcją, klasycznym best buy będą: alesis m1 mk2 (ok 1400 zł - nowe). Szczególnie polecam ten temat: http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=14219&all=1

"Jak wolisz głośniki to polecam Logitechy Z 2300 sam mam takie i grają na przyzwoitym poziomie ;)"

A ja polecam Logitech Z-2200 (ale już nie produkują, jedynie z drugiej ręki jest szansa je zdobyć) - dlaczego?

Otóż jego następca, czyli Logitech Z-2300 ma MNIEJSZE przetworniki (membrany) w satelitach !!! - 2,5" zamiast 3" jak to było w Z-2200 (satelity sa te same co w Z-680). To jakieś nieporozumienie! Nierozumiem dlaczego w następcy Z-2200 producent dokonal takiej redukcji - pogarsza to i tak nie najlepsze brzmienie średnicy w głośnikach tego typu !!! Dlatego Z-2200 był lepszym zestawem niż obecnie produkowany Z-2300.

Osobiście posiadam Z-2200 (służą mi tylko i wyłącznie do słuchania muzyki, rzadko oglądam filmy, a gry mnie nie interesują) - jak to brzmi? No cóź... na dzień dzisiejszy jest to prawdopodobnie najlepszy zestaw 2.1 z "komputerowych pierdziwek". Gra całkiem nieźle - góra i dół pasma jest w miarę dobry; najsłabszym punktem jest chyba właśnie średnica - mogła by być bardziej wyeksponowana, "podtuczona". Obawiam się, że ten mankament jest jeszcze bardziej uwidoczniony w Z-2300, gdzie znajdują się 2,5" membrany...:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co z Creative MegaWorks 2.1 THX 250D?

1. Jest ponoć (osobiście nie sprawdzałem) gorszy (troszkę) brzmieniowo.

2. Generalnie mimo większej mocy (wg producenta) gra trochę ciszej od Logitechów Z-2200/2300

3. Ponoć łatwo spalić wzmacniacz w subie przy długotrwałym słuchaniu zestawu na max. poziomi głośności.

A tu jest ciekawy artykuł/porównanie obu zestawów:

http://twojepc.pl/artykuly.php?id=megawork...&jedna_strona=1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam zamiar w najblizszym czasie kupic zestaw glosnikow do komputer. Nie wiem czy wybrac 2.1 czy 5.1. Glosniki beda sluzyly raczej do sluchania muzyki (mp3). Aktualnie mam komputer podlaczony do starej wiezy (2x15watt). Co polecacie dobrego w cenie max 330zl? Jakis zestaw dzieki któremu sasiedzi nie beda mnie lubieć? (hehe) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam zamiar w najblizszym czasie kupic zestaw glosnikow do komputer. Nie wiem czy wybrac 2.1 czy 5.1. Glosniki beda sluzyly raczej do sluchania muzyki (mp3). Aktualnie mam komputer podlaczony do starej wiezy (2x15watt). Co polecacie dobrego w cenie max 330zl? Jakis zestaw dzieki któremu sasiedzi nie beda mnie lubieć? (hehe) :)

Do słuchania muzy tylko 2.1 (nawet do oglądania filmów lepiej sprawdzą się dobre 2.1 niż kiepskie 5.1 w danym przedziale cenowym - chodzi mi o jakość dźwieku).

Szczerze mówiąc jeśli zależy Ci na słuchaniu muzyki to z "komputerowych pierdziawek" jedynie akceptowalne brzmieniowo (z 2.1) są:

1. Logitech Z-2200/2300

2. Creative MegaWorks 250D

3. innej opcji na dzień dzisiejszy nie widzę...

Radzę dozbierać trochę i kupić któryś z w/w zestawów - są one w cenie 5xx zł (nowe) na Allegro. Zreszta zawsze możesz się rozejrzeć za sprzetem z drugiej ręki... np. osobiście udało mi sie ostatnio upolować na allegro Z-2200 za 380 zł! - używane w bdb stanie :)

a póki co to po prostu podłącz kompa do tej wieżyczki - podejrzewam, że jakość brzmienia w muzyce będzie lepsza niż z komputerowych bzykaczy w cenie do 300 zł (choć nie wiem dokładnie co tam za wieżyczke posiadasz...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Logitech X-530 :)

Hmmm a nie lepiej wybrac jakis dobry zestwa 2.1? w podobnej cenie? zupelnie nie jestem zorientowany w tym.

a co powiesz n Logitech Z-4e (2.1) ?

(choć nie wiem dokładnie co tam za wieżyczke posiadasz...)

Samsung max-900 :lol:

Więc? :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OMG :o Mam tą samą wierzyczkę :lol: Napisałeś że chcesz wybrać coś z 2.1 albo 5.1. Ja polecam (jako 5.1) Logitechy. Dźwięk z nich jest po prostu przepiękny. W domu obecnie mam Tracery Expression 5.1 i powiem Ci, że Logi zmiatają je jedną satelitką. Zbieram obecnie pieniążki na nie, bo po prostu muszę je mieć !!! :] Dzięki temu zestawowi na pewno sąsiedzi przestaną cię lubić :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi