Skocz do zawartości
wunat

Komputerowe zestawy 2.1 / 5.1

Rekomendowane odpowiedzi

Pojawiły się właśnie dokładne pomiary głośników Genius SW-HF5.1 5000

http://www.ixbt.com/multimedia/acoustic-roundup-51.shtml

http://www.ixbt.com/multimedia/acoustic/me...enius5000.shtml

Satelity więc mają odcięcie od ok 112Hz i tolerancję +-6dB. Dla porównania Creative S750 też przy -6dB przenoszą od podobnej częstotliwości ( od. ok 108 hz - nie mniej bo na 8000 jest górka ) i też mają +-6db choć od ok 100 do 2500 hz mają +-3dB - jednak Creative są droższe.

Sub zamknięty powinien cechować się większą szybkością.

http://www.ixbt.com/multimedia/creative-gigaworks750.shtml

ps. fajnym mikrofonem pomiarowym dysponują http://www.ixbt.com/multimedia/equipment.shtml - sygnowany i mierzony - wow

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eh mam już x-530 i ujdzie...niestety kable ktróttkie i 1 kable od lewej tylnej satelity leci na razie po podłodze :(

Ogólnie w porównaniu do moich starych głośników to jest duża różnica, dzwięk przestrzenny w fear nawet na integrze jest ciekawy ale do muzy to pierdziawki zdziebko.Na biurku mam kolumny wieży średniej klasy i masakrują ten zestawik no ale spodziewałem się tego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Od dłuższego czasu chodzi za mną pomysł wymiany 9-letniej wieży Grundiga na jakiś zestaw kilku głośników do pokoju ~11m2. Kwota przeznaczona na ten cel - do 350zł. W tej chwili biorę pod uwagę zestawy Logitech'a - X-540 oraz Z4. W związku z tym mam parę pytań: :)

1) Czy jest w ogóle sens takiej wymiany?

2) 2.1 czy 5.1? - przeznaczenie (w kolejności) muzyka, filmy, rzadko gry.

3) Posiadam zintegrowaną kartę dźwiękową Nvidia Soundstorm. Jaka może być różnica między tą kartą a np. Audigy 2/4? Czy jest sens kupować takie głośniki do Soundstorma?

4) Co wybrać? Czy jest jakaś alternatywa dla Logitecha? Dla mnie bardziej liczy się rzeczywiste odwzorowanie dźwięku (na ile to możliwe w tego typu zestawach) niż moc.

Dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Czy jest w ogóle sens takiej wymiany?

2) 2.1 czy 5.1? - przeznaczenie (w kolejności) muzyka, filmy, rzadko gry.

3) Posiadam zintegrowaną kartę dźwiękową Nvidia Soundstorm. Jaka może być różnica między tą kartą a np. Audigy 2/4? Czy jest sens kupować takie głośniki do Soundstorma?

4) Co wybrać? Czy jest jakaś alternatywa dla Logitecha? Dla mnie bardziej liczy się rzeczywiste odwzorowanie dźwięku (na ile to możliwe w tego typu zestawach) niż moc.

Logitech X-530 i Audigy 2, wyrobisz sie w 350zł. Pod SS nie ma sensu kupować głośników bo efekt bedzie mizerny.

Edytowane przez FanEk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod SS nie ma sensu kupować głośników bo efekt bedzie mizerny.

Tutaj to będe polemizował. Certyfikowany Soundstorm był bardzo dobry i żadna wbudowana dźwiękówka nie może się z nim równać. Był co prawda jakiś Realtek (chyba 650) też niezły, ale daleko mu było.

Napisze nawet, że x530 wcale nie będą za dobre do SS, a może nawet za słabe aby w pełni docenić Soundstorma.

P.S.

Właśnie słucham Logi Z-4 i w porównaniu z x-230 to mam mieszane uczucia.

Gorsze nie są ....

Ale po kolei.

1. Zdecydowany plus za pilota z regulacją głośności i subwoofera oraz gniazdami out i in. Tylko za to byłbym skłonny dopłacić do x-230 z 50zł.

2. x-230 mają ostrzejsze wysoki, z-4 mają trochę je stłumione, ale w z-4 jest mniejsza "dziura" w średnich. Jeśli miałbym napisać co się do muzyki nadaje - to żadne ;-) , ale jeśli co bardziej to z-4.

3. Sam subwoofer w z4 jest dość ciekawy - zamknięty, bez bassrefleksu - nie wali "umc umc umc" (to na plus) ale też mam wrażenie, że troszkę "za głucho" działa - trudno to opisać, może to być spowodowane brakiem tego "umca". Zaletą jest to, że można go wepchnąć dosłownie wszędzie i za bardzo nie traci, ale jeśli stoi na półce za / obok monitora to nawet ładnie zlewa się z satelitkami.

W podsumowaniu - warte są jakieś 230-250zł - w tej cenie byłby to dobry zakup z zastrzeżeniem jak zwykle odnośnie muzyki - obowiązkowe słuchawki.

Edytowane przez Conti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No znowu będę polemizował (ale bynajmniej to nie czepianie się)

Obok siebie obecnie stoją 2 kompy - na jednym sb live! podrasowany sterami kxprojekt, na drugim pełny Audigy2 na sterach oryginalnych.

Mam obecnie do dyspozycji logi z4, logi x230, stare jakieś badziewne creativy 5.1, wieże Technicsa.

W muzyce kxprojekt wygrywa, w filmach i grach wygrywa audigy2. A różnica pomiędzy wieżą a logami jest olbrzymia (o creativach nie wspominam). Co ciekawe na wieży da się spokojnie słuchać muzyki z karty dźwiękowej wbudowanej w płytę.

Z tego wniosek, że większe znaczenie ma zewnętrzny wzmacniacz i kolumny niż karta dźwiękowa (oczywiście w pewnych granicach - nie mówię o totalnym badziewiu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taa... ja się właśnie zastanawiam czemu X230 albo Z3 nie kupiłem. Przynajmniej nic nie buczy, nie szumi...

PS. Myślę, że moje Alteci to jednak sprawa egzemplarza. Ale cóż mam jednak nauczkę. Lepiej już kupić coś gorszego ale w pobliskim sklepie...

Edytowane przez Luk@s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luk@s - wszędzie piszą, że z4 to poprawione i lepiej grające z3.

Wybacz, ale ja bym omijał szerokim łukiem z3.

A z4 vs x230 to jeśli nie śpisz na kasie kierunek x230 - nie opłaca się dokładać około 150zł - nie ma do czego.

Przy z4 jest dość śmiesznie, nie ma typowego subwooferowego kopnięcia "umc umc", a dziura w średnich niestety istnieje. Poza tym jest jakiś śmieszny efekt w filmach - tak jakby włączony non stop efetk typu "concert hall" w karcie dźwiękowej.

Zamiast z4 już lepiej kupić w realu czy MM czy w innym hipermarkecie najtańszą wieżyczkę Sony / Panasonic (są teraz po około 350-400 zł) z wejściem liniowym - ostatnio widziałem właśnie w realu i zastanawiałem si czy nie kupić Sonego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast z4 już lepiej kupić w realu czy MM czy w innym hipermarkecie najtańszą wieżyczkę Sony / Panasonic (są teraz po około 350-400 zł) z wejściem liniowym - ostatnio widziałem właśnie w realu i zastanawiałem si czy nie kupić Sonego.

Jesteś tego pewien? Ja właśnie chcę zmienić wieżę na zestaw komputerowy. W pewnym sklepie chłopak radził, żeby nie brać 5.1 X-540 tylko 2.1 Z4 albo JBL Creature II (który dla mnie odpada ze względu na regulację głośności).

Kwestia SoundStorma - posiadam płytę Abit NF-7 SL v.2.0 (mostek MCP2-T), ale nvmixer pokazuje, że mam ALC650. To nie jest ten pełnowartościowy SS?

Dołączona grafika

Nadal nie wiem, czy biorąc 2.1 czegoś nie stracę. Macie jakieś doświadczenie pozwalające porównać oba systemy? Czy jest sens przesiadać się ze starej, wciąż grającej wieży?

Btw. czy w tych zestawach mogę bez problemu przedłużyć kable?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To czas na pytanie, mianowicie mam zamiar kupić sobie coś do laptopa (w jednym miejscu będzie używany). Sprzedałem niedawno swoje Logi X-530 z powodu braku miejsca po małym przemeblowaniu :). Szukam dobrego zestawu 2.1. Fajnie byłoby gdyby głośniczki fajnie wyglądały ale oczywiście najbardziej liczy się jakość dźwięku. Dodam że laptop z podpisu już nieaktualny-sprzedany i docelowo będzie Audigy 2 PCMCIA. Moje typy:

1. JBL SoundSticks II Harmann-Kardon: http://www.allegro.pl/item150685907_jbl_so...gw_fv_lodz.html

2. JBL Encounte Alien: http://www.allegro.pl/item150053259_jbl_2_...il_nowosc_.html.

Cena nie ma znaczenia (ale bez przesady :) i głośniki nie mogą być duże). Może znacie jakieś lepsze zestawy? Myślałem też o Bose Companion 3 series 2 (opis: http://twojepc.pl/artykuly.php?id=bose&strona=4 ) ale są trudno dostępnę i brzydkie :).

To co szanowni koledzy? Pomożecie? ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luk@s - wszędzie piszą, że z4 to poprawione i lepiej grające z3.

Wybacz, ale ja bym omijał szerokim łukiem z3.

A z4 vs x230 to jeśli nie śpisz na kasie kierunek x230 - nie opłaca się dokładać około 150zł - nie ma do czego.

Przy z4 jest dość śmiesznie, nie ma typowego subwooferowego kopnięcia "umc umc", a dziura w średnich niestety istnieje. Poza tym jest jakiś śmieszny efekt w filmach - tak jakby włączony non stop efetk typu "concert hall" w karcie dźwiękowej.

Nie no ja tak tylko napisałem. Będę te Alteci miał naprawiane ale przez ojca chyba, bo kupiłem je w siriusie oddział Katowice. Więc zanim bym je tam zawiózł, potem by mi je serwis sprawdził potem jeszcze by mogli powiedzieć, że przecież ok jest wszystko i oddać. I straciłbym tylko czas. Ale jakbym miał możliwość wymiany to chyba bym dla spokoju X230 wziął. Ale nadal nie chce mi się wierzyć, że każde z nich tak mają, chociaż czytałem na necie o tym, ale nie jestem pewien czy to to samo zjawisko.

PS. Swoją drogą czy tak może być. Dostałem rzecz niesprawną od początku a oni mi powiedzieli, że jak im zawiozę to na serwis musieliby dać (co pewnie zajęło by z tydzień) i dopiero wtedy by była decyzja czy mogę zamienić na coś innego czy tam zwrot kasy mi dać. To sprzedawca nie może wsadzić do gniazdka i sam sprawdzić. Już chyba będę wszystko kupował w zaprzyjaźnionym sklepie komputerowym. Tam przynajmniej od ręki by mi coś załatwili.

Edytowane przez Luk@s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

redguy

Najtańsza miniwieżyczka Panasonic którą kupiłem do kuchni (klasyczna a nie boomboxowa) gra wyraźnie lepiej od z4. z4 grają troszkę lepiej od x230 .....

Tyle odnośnie muzyki, bo w filmach i grach efektowniej wypada z4, ale napewno nie naturalniej ... hmmmm.... dziurę w średnich czuć na pierwszy rzut słuchu. Oczywiście taka przyzwoita nowa miniwieżyczka z wejściem liniowym to wydatek około 1,5 - 2 x większy niż z4 ale myślę, że jeśli to ma być do muzyki to warto, tym bardziej że dodatkowo otrzymujemy radio, magnetofon i cd z odtwarzaniem mp3 :-) .

A co do SounStorma - musisz sprawdzić w instrukcji czy płyta ma certyfikat.

Na pewno niektóre, droższe modele Abita i Asusa miały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z-4 nie są złe jako głośniki multimedialne. I chyba je zostawie, a do muzyki kupie Sennki jakieś droższe, ewentualnie puszcze Z4 za ~200, i zrobie gainclone + jakieś dennony mission (ale to ~400-500 zl w sumie). Z4 nie sa zle, a za to są ładne, wręcz śliczne. Pilocik - super sprawa. A Z4 gra moim zdaniem sporo lepiej niż x230, szczegolnie jesli chodzi o bas. No ale nadal są to głośniki do kompa, i porównywanie tego do sprzętu audio jest głupie. Natomiast nie byłbym do końca pewien że mini-wieże są lepsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że nie są lepsze ;-) .

Patrz zastrzeżenie powyższe.

Ja nie piszę o jakiejkolwiek miniwieży - np philipsa nie zdzierże. Pisze o konkretnych urządzonkach w zastosowaniu muzycznym. Filmy / gry to już troszkę inna bajka. Przecie to podstawa, zanim kupisz to posłuchaj.

Ale tak jak piszesz - z-4 nie są złe jako głośniki multimedialne i ślicznie wyglądają i mają super pilota i ..... no właśnie do muzyki trzeba słuchawki.

Zresztą patrz moje wcześniejsze wypowiedzi i wyjdzie na to samo :-D .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja po pewnej ilości testów i czytania chciałbym odradzić raczej zestawy firmy Altec Lansing. Dźwięk bardzo ładny ale...

Jeśli chodzi o moje testy. Buczenie suwboofera dość słyszalne - nieakceptowalne. Miałem nieuziemionego kompa, więc podpiąłem go do gniazdka z uziemieniem. Buczenie trochę ustało, ale nie do końca. Wszystko zależy od poziomu pokrętła bas. Poza tym jak damy dość głośno to słychać znowu przydźwięk ale tym razem w satelitkach. A żeby nie było, że jestem jedyny i mam jakiś egzemplarz feralny to proponuję wpisać w googlach 'altec hum' 'altec humming' 'altec buzzing' i poczytać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dam znać bo przecież nie zwrócę ich, skoro pewnie są sprawne, więc będę próbował co można z nimi zrobić... Ale naprawdę grają dość dobrze. Na przykład Z3, które mi kolega prezentował po prostu nie umiałem tego słuchać. Tutaj jest ładny, czysty dźwięk :) Oczywiście jak na głośniki komp. za tą cenę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od paru dobrych lat mam Creative Inspire 5.1 Digital 5700 i naprawdę sobie chwale - analogi się umywają :] Zestaw jest podłączony SPDIF-em do SB Live! jadącego na KX-ach :] Nie słyszałem na razie żeby któryś z zestawów podobnej klasy grał lepiej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tam wydziwiacie, Logitech X-530 to świetny zestaw, jakosc dźwieku naprawde dobra, co do subwoofera to uważam że jest 3x lepszy niż w Creative T6060, 25W w logitechach robi swoje, poprostu roznosi pokój 3.5x3,5 czyli nie mały, naprawde moc jak na 25W ma zdumiewająca i nie dławi sie, niema tego nieprzyjemnego ,,chrumkania,, powietrza. OT

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

barszczu wiesz czemu satelitki w geniusach są cięższe od tych w creativach?

po prostu obudowa ze sklejki waży więcej niż z plastkiu , a nie sądze żeby sam głośnik był cięższy lub lżejszy do mniej więcej to samo będzie. Jeszcze przed kompletnym zachwaleniem Geniusów posłuchaj obydwu zestawów w podobych warunkach na tej samej karcie i tym samym mp3 wtedy można mówić które lepsze.Moje g500 z początku grały tak sobie ale po odpowiednium rozstawieniu, zmienia karty muzycznej , wgraniu kx'ów i ustawienia pdo siebie eq włączyłem utwór w formacie cd-audio i byłem bardzo pozytywnie zaskoczony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W bibracje nie wpadną u mnie nawet jak dam na max to mambrana prawie że sie nie rusza i nie pwada w rezonans pozatym satelitki grają przecież średnie i wysokie tony więc nie ma tu jakichś drgań dużych w drgania to może subwoofer wpaść ale mój tutaj spisuje sie też bardzo dobrze .Ogólnie to te geniusy rzeczywiscie bardzo dobra alternatywa dla g500 szczególnie jeżeli ktoś liczy każdą złotówke to te 200zł daje do myślenia .Ale nie żałuje wyboru.

Pisałeś że nie tolerujesz mp3 , ja w sumie też nieprzepadam ale nie wiem skąd <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> muzyke w innym formacie , szukałem na necie i nie znalazłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi