Luk@s Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 (edytowane) Ano jak się przywyknie do [lekkiego na szczęście] buczenia to jest całkiem ok :) Ale obraz buczenia Alteców już macie, więc jakby ktoś się nad nimi zastanawiał, to wie jak to już jest:) Edytowane 31 Grudnia 2006 przez Luk@s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRo Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zupełnie niczym. Parametry mają takie same. X-530: Moc głośnika niskotonowego (RMS) - 25 W Moc głośnika satelitarnego (RMS) - 7,4 W Moc głośnika centralnego (RMS) - 15,4 W Dolna częstotliwość - 40 Hz Górna częstotliwość - 20 kHz Dekoder dźwieku - Brak Wejście analogowe stereo - Nie Wejście analogowe wielokanałowe - Nie Wejście cyfrowe - Nie Ekranowanie magnetyczne - Tak Wyjście słuchawkowe - Tak Zasilacz - Wewnętrzny Pilot - Brak Materiał obudowy - Drewno X-540: Moc głośnika niskotonowego (RMS) - 25 W Moc głośnika satelitarnego (RMS) - 7,4 W Moc głośnika centralnego (RMS) - 15,4 W Dolna częstotliwość - 40 Hz Górna częstotliwość - 20 kHz Dekoder dźwieku - Brak Wejście analogowe stereo - Tak Wejście analogowe wielokanałowe - Nie Wejście cyfrowe - Nie Ekranowanie magnetyczne - Tak Wyjście słuchawkowe - Nie Zasilacz - Wewnętrzny Pilot - Przewodowy Materiał obudowy - Drewno W 540 podłączasz słuchawki do pilota (tak jak w Creative'ach) "Głośniki warte polecenia. Uwagi są wynikiem porównania zestawów T6060 oraz X-530 z wykorzystaniem Audigy4. Na początek kosmetyka: w satelitach zastąpiono delikatne maskownice metalową siateczką, poprawiono jakość zastosowanych materiałów, głośniki są trochę większe i sprawiają wrażenie masywniejszych. Wyeliminowano niewygodne połączenie kabli przednich głośników, ułatwiając tym samym ich rozstawienie. Uchwyt głośnika centralnego mimo prostoty daje stabilne mocowanie na monitorach LCD. Włączniki, gniazdo słuchawkowe oraz potencjometr przeniesiono z głośnika do przewodowego pilota co znacznie zwiększa wygodę użytkowania. Minusem jest brak osłony membrany głośnika niskotonowego umieszczonego w spodniej części obudowy. Brzmienie zdecydowanie najlepsze w tym przedziale cenowym. Dźwięczny sopran, miękki, sprężysty bas pozbawiony niemiłego uczucia dudnienia. Głośniki tworzą wyraźną scenę muzyczną bez efektu hałaśliwej ściany nawet przy znacznej głośności. Jedynie po MSS nie spodziewajmy się rewelacji. W X-540 usunięto dokuczliwe „puknięcie” towarzyszące włączeniu się sprzętu elektrycznego. Dobra jakość dźwięku w połączeniu z elegancką stylistyką Logitech’a daje nam wysokiej jakości zestaw do domowego PCta." - komantarz z komputronika.pl http://hardware.gamershell.com/articles/lo...speaker_review/ tutaj recka, słaba czytalem inne lepsze ale tutaj fajne zdjecia. Bez obrazy BLANTMEN twoje porownianie mnie smieszy, nawet na oko to bedzie gralo inaczej, budowa suba na to wplynie. Patrz.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dejot Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 (edytowane) A może zamiast X-530 wziąć LOGITECH Z-4 2.1 ? Bo mam za nie wielę większą kase...wydają się być w miarę profi :P @@ D@vid ja mam u siosrty S200 i za tę cene to chyba najlepsze głośniki...a głośny zasilacz jest to muszę przyznać, ale tez bez przesady... ...lecz jeżeli potrzebujesz do ciechego słuchania to nie lepiej słuchawki ? :D Edytowane 31 Grudnia 2006 przez Dejot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 Dejot ch, niech będzie - sam siebie, specjalnie dla Ciebie zacytuje :rolleyes: Właśnie słucham Logi Z-4 i w porównaniu z x-230 to mam mieszane uczucia. Gorsze nie są .... Ale po kolei. 1. Zdecydowany plus za pilota z regulacją głośności i subwoofera oraz gniazdami out i in. Tylko za to byłbym skłonny dopłacić do x-230 z 50zł. 2. x-230 mają ostrzejsze wysoki, z-4 mają trochę je stłumione, ale w z-4 jest mniejsza "dziura" w średnich. Jeśli miałbym napisać co się do muzyki nadaje - to żadne ;-) , ale jeśli co bardziej to z-4. 3. Sam subwoofer w z4 jest dość ciekawy - zamknięty, bez bassrefleksu - nie wali "umc umc umc" (to na plus) ale też mam wrażenie, że troszkę "za głucho" działa - trudno to opisać, może to być spowodowane brakiem tego "umca". Zaletą jest to, że można go wepchnąć dosłownie wszędzie i za bardzo nie traci, ale jeśli stoi na półce za / obok monitora to nawet ładnie zlewa się z satelitkami. W podsumowaniu - warte są jakieś 230-250zł - w tej cenie byłby to dobry zakup z zastrzeżeniem jak zwykle odnośnie muzyki - obowiązkowe słuchawki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 (...) Bez obrazy BLANTMEN twoje porownianie mnie smieszy, nawet na oko to bedzie gralo inaczej, budowa suba na to wplynie. Patrz.. (...) Ja spisałem tylko parametry ze strony. Sam słuchałem x-540 i powiem Ci, że żadnej różnicy w stosunku co do X-530 nie słyszałem. Zestawy były testowane na tym samym sprzęcie, ustawieniach eq, ta sama mp3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 X-540 ma coś takiego jak Matrix na pilocie, co to ma być?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FanEk Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 Kumplowi wczoraj na sylwku spaliły sie prawdopodobnie Logi X-530, może zadużo bass odkręcił i zaczeło sie grzać, nie wiem, ale wczoraj z godziny na godzine grały coraz ciszej. Ma je dziś sprawdzić u siebie w domu, ciekawe co sie stało :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SamoDobro Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 X-540 ma coś takiego jak Matrix na pilocie, co to ma być?? Matrix to zazwyczaj rozrzucenie dzwieku stereo na wszystkie 6 glosnikow (5 satelit + subwoofer). w 99.9% przypadkow daje to wrazenie dudnienia ze studni (przynajmniej wdg mnie) i sie kompletnie do niczego nie nadaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Matrix to zazwyczaj rozrzucenie dzwieku stereo na wszystkie 6 glosnikow (5 satelit + subwoofer). w 99.9% przypadkow daje to wrazenie dudnienia ze studni (przynajmniej wdg mnie) i sie kompletnie do niczego nie nadaje. Co do dudnienia to się nie zgodzę, może masz jakis efekt na to ustawiony, albo to wina k. muzycznej? Ale za to wkurza mnie jak np: w GTA SA po włączeniu matrixa znika mi klakson mojej fury ;] Generalnie to może przez to że GTA ma własne Eax czy cuś. Ale w grach w których nie ma 5.1 ten bajer się przydaje i nie zauważyłem stray jakości dzwięku. Co do muzyki na x-540, hmmm ... daja radę jak się pobawić equalizerem + winamp 5.1. Mam do porównania zestaw amplituner + dwie kolumny 120W i spodziewałem sie że będzie gorzej na tych Logitechach. Podoba mi sie za to basik, jest miekki i gładko rozchodzi sie po pokoju, ale najlepiej umiejscowić go gdziesz na biórku lub na wysokości głowy jako że głosnik w subie jest montowany na dole budy a nie jak w x-530 z boku. Wtedy naparwdę jest przyjemnie :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Jak już jesteśmy w temacie Logitech X-530/X-540, kolega ma Creative T6060 i upiera sie że są lepsze od Logitechów, kompletnie sie z nim nie zgadzam, nie wiem czy ktokolwiek z was słuchał T6060 ale tam bas kompletnie dudni i dławi sie przy większych głośnościach, ble, słuchając muzyki na tym zestawie to troche katorga, moim zdaniem X-530 są dużo lepsze i w życiu nie wymienił bym ich na wynalazek Creativa, to tak w ramach X-530vs. T6060 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dejot Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 (edytowane) Wie ktos jaka jest długość kabla od pilota w X-540 ? I długości głośników tylnych ? Edyta: mam pilot - 170cm głośnik satelitarny (front) - 160 cm głośnik satelitarny (tył) - 440 cm głośnik centralny - 225 cm Edytowane 2 Stycznia 2007 przez Dejot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SamoDobro Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 Co do dudnienia to się nie zgodzę, może masz jakis efekt na to ustawiony, albo to wina k. muzycznej? ja KD to mam podlaczone do DVD, XO i PS2 jedynie ;) do pieca mam jakies pierdziawy 2.1 od Creativa (InTrigue 3400? cos w ten desen) i moim zdaniem wlaczenie efektu Matrix przy zrodle stereo np. z divxa, czy gry bez dzwieku surround na PS2 powoduje jedynie pogorszenie jakosci i wlasnie dudnienie jakby ze studni. co do San Andreas, to nie wiem jak to jest na PC, ale na PS2 ma dzwiek w Dolby ProLogicII i spisuje sie calkiem niezle. szczegolnie po zakupie suba do pimpowanej fury ;) choc podejrzewam ze to kwestia ustawien dla tego efektu juz w samym wzmacniaczu - ja z tego jednak nie zamierzam korzystac - jak dzwiek jest w stereo, to slucham w stereo (nawet sub wtedy nie gra), jak jest w DD5.1 - to mi sie tylko micha jarzy jak cos pierdutnie mocniej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FanEk Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 Poleci mi ktoś w końcu co mam wybrać?? Logitech S200 czy Creative SBS380?? Bo kartę dźwiękową to już wiem, szukać Creativa SBS0100 lub podobnego. A co za różnica? oba zestawy zagrają tak samo, jeszcze przy Livie, nie usłyszysz czy to logi czy creative. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dejot Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 (edytowane) Dobra mam X-540 :) Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne, basik elegancki tylko jeszcze muszę popracować nad ustawieniami. Ale jest jedno ale...czy głosniki centralny przy odwtarzaniu mp3 powinien grać (na jednym filmie którym sprawdzałem tez nie grał )? Bo u mnie gra dopiero jak włącze tryb matrix :/ W kreatorze pracy głośników w centralnym zamiast szumu jest piszczenie, a tam gdzie sub to buczy (nie szumi) centralny WTF ? Edytowane 3 Stycznia 2007 przez Dejot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stiff Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 Szukam jakichś dobrych i nie za drogich głośników 2.1 do stacjonarnego DVD. Myślałem nad zestawem 5.1 ale pokój w którym stoi TV + DVD jest ogromny i byłby problem z zamontowaniem takowych głośników. Za zwykłym 2.1 przemawia też cena :) Ogólnie polecane są głośniki Logitecha ale nie wiem czy ktoś z Was wypróbował coś z tego: http://www.qline.pl/info.php?page=products W ofercie tej firmy jest kilka zestawów całkowicie zamkniętych w drewnie (Sub + satelity). Byłbym skłonny kupić albo te jasne Dimondy albo srebrne Wave'y. Ich cena na rynku to ok 90zł. Chciałbym najpierw usłyszeć zdanie kogoś kto sie z nimi zetknął, albo przynajmniej z innymi głośnikami tej samej firmy :) Z góry dzięki za odpowiedzi... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 Znając życie jest to coś Traceropodobnego, czyli szmelc. Lepiej już Creativy jakieś wybrać. A najlepsze będą te Logitechy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stiff Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 No właśnie... narazie możemy sie tylko domyślać, a żeby dowiedzieć się jak to działa w rzeczywistości trzeba kupić, podłączyć i odsłuchac. Kiedyś tak samo nastawiano sie na drewniane głośniki Geniusa a jak sie później okazało grają o wiele lepiej niż Logitechy, tylko że i cena jest troche wyższa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 Dobra mam X-540 :) Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne, basik elegancki tylko jeszcze muszę popracować nad ustawieniami. Ale jest jedno ale...czy głosniki centralny przy odwtarzaniu mp3 powinien grać (na jednym filmie którym sprawdzałem tez nie grał )? Bo u mnie gra dopiero jak włącze tryb matrix :/ W kreatorze pracy głośników w centralnym zamiast szumu jest piszczenie, a tam gdzie sub to buczy (nie szumi) centralny WTF ? Jak masz podpięte kable ? Czarny MUSI być podłączony do pomarańczowego, a pomarańczowy do czarnego. Żeby grały wszystkie głośniki przy słuchaniu mp3 z winampa musisz mieć wtyczke :arrow: polecam tą. Żeby w filmie grał centralny musi on być kodowany w AC3, albo Dolby Surround. W centralnym zawsze jest pisk, a w subie buczy (jeśli są podpięte dobrze kable). Jeśli się gdzieś pomyliłem to mnie poprawcie :P Powodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dejot Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 Jak masz podpięte kable ? Czarny MUSI być podłączony do pomarańczowego, a pomarańczowy do czarnego. Żeby grały wszystkie głośniki przy słuchaniu mp3 z winampa musisz mieć wtyczke :arrow: polecam tą. Żeby w filmie grał centralny musi on być kodowany w AC3, albo Dolby Surround. W centralnym zawsze jest pisk, a w subie buczy (jeśli są podpięte dobrze kable). Jeśli się gdzieś pomyliłem to mnie poprawcie :P Powodzenia. Po takim podłączeniu kabli nie gra mi tył :P (bo się podmieniły z centralnym xD) Sprawdźiłem na normalnym polączeniu w filmie właśnie z AC3 i centralny działa normalnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 Hmm ... No to dziwne :P Najlepiej zrób tak - zapuść test głośników i podpinaj po kolei kable :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dejot Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 (edytowane) Hmm ... No to dziwne :P Najlepiej zrób tak - zapuść test głośników i podpinaj po kolei kable :)Ale na tym podłączeniu co miałem wcześniej jest dobrze - przynajmniej w filmach z AC3, bo w mp3 nie mogę sprawdź gdyż po zainstalowaniu tej wtyczki co podałeś winamp mi nie odpala :/ Edytowane 4 Stycznia 2007 przez Dejot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajuuk-khar Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 Wejdź na stronę twórcy i ściągnij z tamtąd....w komentarzach na stronie winampa ktoś napisał że występuje problem wywalania winampa po zainstalowaniu tej wtyczki ściągniętej ze strony winampa. Jak ściągniesz ze strony twórcy to wszystko będzie wporządku (przetestowane). Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 Mi normalnie śmiga wtyczka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 Dobra mam X-540 :) Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne, basik elegancki tylko jeszcze muszę popracować nad ustawieniami. Ale jest jedno ale...czy głosniki centralny przy odwtarzaniu mp3 powinien grać (na jednym filmie którym sprawdzałem tez nie grał )? Bo u mnie gra dopiero jak włącze tryb matrix :/ W kreatorze pracy głośników w centralnym zamiast szumu jest piszczenie, a tam gdzie sub to buczy (nie szumi) centralny WTF ? Dziwne, u mnie centralny gra najgłośniej zarówno w mp3 jaki filmach czy grach - tak o pare % ale zawsze :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 Dziwne, u mnie centralny gra najgłośniej zarówno w mp3 jaki filmach czy grach - tak o pare % ale zawsze icon_wink_smile.gif U mnie w X-530 też najgłośniej gra :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dejot Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 Bo tak macie ustawione, ze centralny gra głośniej. W filmach to normalne że leci głównie z centralnego. Ma ktoś jakieś dobre sprawdzone ustawienia do tej wtyczki do winampa ? Bo jakoś ja nie mogę za bardzo dobrać i mnie nie zadowala :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 Na filmach z DVD wszystkie grają proporcjonalnie :) Obecnie mam ustawione tak: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 Jaki jest obecnie dobry zestaw 5+1 do 300zł?? zastanawiam się nad creative T6060 albo T5800.... chodzi mi o te zestawy bo posiadają taki pilocik do sterowania głośnością i bassami, czy w tej cenie znajdę coś lepszego?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
honor Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 Przeczytaj kilka ostatnich stron to się dowiesz :mur: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 wegorz, moim zdaniem T6060 to padaka, pisałem już o tym na poprzedniej stronie, subwoofer dudni niesamowicie a satelitki hmm..nie najgorsze ale X-530 są dużo lepsze, nie maja pilota wiem, ale warto je wziąć za to jak grają :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...