Skocz do zawartości
wunat

Komputerowe zestawy 2.1 / 5.1

Rekomendowane odpowiedzi

A Modecom MC 5030... raczej wolałbym to niż logitechy. Znacznej różnicy w muzyce raczej nie będzie. Nie będziesz miał natomiast problemów z trzaskami i radiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,

meczy mnie taki problem,

czym sprawdzic zestaw- jaka muzyke/dzwieki zapuscic ,by uslyszec WADY tegoz- rock, metal , trans???

generalnie- wchodzisz do sklepu, wsadzasz cd i slychasz :), tak do 5min.

od jakiegos czasu testuje na tym utworku i musze powiedziec ,ze niekiedy ''czuc'' roznice- utworek to moj freemix.- bez wirusow,jesli o to chodzi:)

pulse

http://minorcrisis.net/files/05%20%C5%9Acie%C5%BCka%205.mp3

ciekaw tez jestem opinii o w/w ,dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego typu kompozycja do testowania się nie nadaje. Potrzeba min jednego utworu z twardym basem - dla zbadania kontroli basu ( np. Usher - Confessions - Do It To Me ) , utworu z odpowiednio osadzonymi w przestrzeni wokalami ( jeden centralnie i chórek rozproszony ) - dla zbadania kontroli wysokotonowca .... i generalnie wokal wokal wokal ... damski , męski , różne instrumenty pianino , gitara , skrzypce , jakiś utwór rockowy z "gęstą sieczką" - aby zbadać czy się wszystko nie zlewa , dodadtkowo utwory z głębokim basem ale też w towarzystwie wokalu - czasem różne rzeczy się dzieją jak zasilanie / wzmocnienie nie wyrabia ew. kiedy jest zastosowana jakaś technika sztucznego podbijania basu i wokal jest w takt basu zagłuszany. Dodatkowo jeden przejrzysty utwór ( np. samo pianino i jeden centralny wokal ) - co pozwala sprawdzić czy wzmacniacz nie dodaje "czegoś od siebie" ... mówi nam taka kompozycja o klarowności dźwięku ... i przede wszystkim nie mp3 które nie tylko przycina częstotliwości ale rozmywa drobne dźwięki i ogranicza przestrzeń ( choć np. jeden utwór z pogorszoną przestrzenią przez kompresję stratną może być użyteczny ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to wszystko prawda, przy czym ciezko spedzic w sklepie caly dzien , testujac kilka zestawow :)

mam plytke boose, pokazujaca mozliwosci sprzetu,lecz nie testowa:(

fakt, przekroj muzyki jest spory- od klasycznej bizet'a przez khechog'a i dixi do blues'a i modern jazz'u, czas- 60min. i to jest bolaczka,bo przeskakujac i przewijajac utwory robi sie kakofonia nic nie dajaca,z kolei spedzenie godziny na sluchaniu... heh,

i tu szukam jakiej muzy na szybki test, do 5min. jak mowilem a pokazujacy roznice np. stereo mozna przetestowac na pink floyd - time itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym kupić zestaw 5.1 do maks. 600zł (no, jak parę groszy więcej będzie to się nie obrażę ;) ) Co powiecie o Creative Gigaworks G500 Pro Gamer THX??

Głośniki chcę głównie podłączyć do ps2, ale do pc również, więc tutaj mam pytanie: czy na takie głośniki wystarczą zintegrowane karty muzyczne na 'najnowszych' płytach głównych (tzn. dla mnie np. Asus P5-B etc. - z tej klasy cenowej)? Jeżeli nie, to ile kosztowałaby zadawalająca mnie karta?

Z góry dzięki za pomoc.

BTW: Zwykłe Audio-CD/DVD obsłują 5.1? (infantylne pytania, przepraszam, nie znam się ;) )

Edytowane przez olejpoland

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

Chciałbym kupić głośniki 5.1 ale nie wiem, które wybrać. Moje poszukiwania zaowocowały wybraniem dwóch modeli.

Przeglądałem różne strony i czytałem różne fora, jednak nadal nie wiem na co się zdecydować - Logitech X-540 czy Modecom MC-5030?

Jedni zachwalają Logitechy a z drugiej strony Modecomy też są polecane. Niestety nie mam możliwości porównania tych zestawów, bo może wtedy bym coś sam mógł zdecydować...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj miałem możliwość w sklepie ''Apple" pierwszy raz zobaczyć głośniki firmy ''Bose'' model Companion 3 , czytałem wcześniej że grają ''nieziemsko'' jak na głośniki do kompa ale jak je zobaczyłem na żywo takie malutkie głośniczki na stojaczkach to pomyślałem że ponad wszelką wątpliwość że to nie ma prawa zagrać i podszedłem do tego zestawu z nastawieniem humorystycznym i z pobłażliwym uśmiechem na twarzy :lol: ,odpaliłem iTunesa wgrany był Rammstein ,Pink Floyd,Modio i jakiś jazzi RMB odpaliłem utwór no i na twarzy miałem coś mniej więcej takiego hehe :unsure: :blink: przyznać trzeba że grają ładnie dźwięk jest bardzo klarowny,czysty sprawia wrażenie bardzo wyrównanego a przede wszystkim bas daje wrażenie na prawdę niskiego zejścia jest szybki i niezamulony ,żadnego pierdzenia&buczenia,ładna przestrzenność i ogólna kultura ,nie wiem jak to jest zrobione ale faktycznie grają lepiej niż jakiekolwiek inne głośniki do kompa przeznaczone do ustawienia na biurku .Takie są moje spostrzeżenia na ten moment, słuchałem ich dość krótko więc gdybym je miał osobiście to pewnie bym jakieś minusy znalazł B-) .

Wcześniej się śmiałem z tych recenzji jak poniżej :

http://twojepc.pl/artykuly.php?id=bose&strona=4

http://www.frazpc.pl/artykuly/518/BOSE/Companion/i/tez/gra

Ps

Sub musi być ustawiony na biurku dla spójności charakterystyki częstotliwościowej ,gdyby był ustawiony pod biurkiem mogłyby zagrać znacznie gorzej,tak mi się przynajmniej wydaje :wink: .

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ps

Sub musi być ustawiony na biurku dla spójności charakterystyki częstotliwościowej ,gdyby był ustawiony pod biurkiem mogłyby zagrać znacznie gorzej,tak mi się przynajmniej wydaje :wink: .

No właśnie - zgadzam się w 100%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie - zgadzam się w 100%

Jak się głośnikom (Bose)dokładnej przysłuchałem to można zauważyć że sub pokrywa większą część tonów średnich ,efekt w bliskim ustawieniu głośniczków jest całkiem przyjemny tylko czy można mówić w tym przypadku o wiernym oddaniu przestrzeni ?,z drugiej jednak strony informacje przestrzenne są zawarte raczej głównie w tonach wysokich ,więc być może przy bardzo bliskim ustawieniu obok siebie suba i satelitek degradacja i spójność charakterystyki jest do zaakceptowania ,jednak jeżeli chodzi o wybrzmienie to dźwięk nie ma takiego wypełnienia i niuansów jak na normalnych głośnikach co jest oczywiste,wysokie tony też jakieś takie zrobione brzmią dość przyjemnie ale nie są raczej zupełnie prawdziwe ,one są jakoś dziwnie zestrojone no bo ze względu na konstrukcję nie są w stanie odtworzyć przyzwoitego pasma przenoszenia i nie przenoszą na pewno jednak udało się ''Bose'' uzyskać przyjemny charakter brzmienia .Aha bo bym zapomniał odtwarzałem muzykę na playerze iTunes z funkcją uprzestrzenniajacą "sound enchancer" i na to trzeba zwrócić uwagę bo akurat w przypadku tych głośników z tą funkcją brzmią one bardziej soczyście a bez jakoś tak mocno sucho bez głębi (tak przynajmniej na tamtą chwilę to odebrałem) ,w innych przypadkach absolutnie nie toleruję takich uprzestrzenniaczy .

Poniżej spostrzeżenia porównawcze użytkownika głośników ''BOSE Companion 3'' do LOGITECH Z-5500 które miał 11 miesięcy.

http://www.benchmark.pl/rek.php?a=k&id=24&roz=1921

http://twojepc.pl/artykuly.php?id=bose&komentarze=1

http://www.audiostereo.pl/BOSE_Companion3_...478.html#bottom

http://www.hfm.pl/phpbb_2_0_6/viewtopic.ph...bfabd029f36ea9b

http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html...20420&all=1

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Postanowiłem kupić zestaw głośników do notebooka. Mam na oku dwa modele jeden to Logitech Z-2300 THX a drugi to Creative I-Trigue 3800IR.

Parametry sa rózne. jedne Graja tak a inne inaczej. Poszukuje dobrego brzmienia, nie mogą pierdzieć, żadne trzaski oraz oczywiście MOC.

Czy może ktoś z użytkowników posiada wiedzę na temat tego sprzętu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

mam takie pytanie może nawet itroche głupie mam głośniki Logitech X-530 i karte Audigy 2 ZS i zastanawiam się jak je prawidłowo podłączyć do tej karty?

który wtyk do którego gniazda ? oczywiśćie z głośników to wyyki Zielony Różowy i czarny .... zielony to chyba przednie głośniki ? różowy to subwofer a czarny to tylnie głośniki ? i do których gniazd w karcie Audigy 2 ZS to prawidłowo podłączyc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po rozmowie z kolega jednak postanowiłem lekko zmienić zdanie i już za pare dni będę miał Logitech Z-5500

OPIS

Moc głośnika centralnego 69 Wat

Moc głośników satelitarnych 244 Wat

Moc głośnika niskotonowego 187 Wat

Wzmacniacz Tak

Impedancja 8000 Ohm

Ekran antymagnetyczny Tak

Pilot w zestawie Tak

Zasilacz zewnętrzny Nie

Urządzenia wejścia / wyjścia

• wejście analogowe

• Wejście cyfrowe

• Wejście optyczne

• wyjście słuchawkowe

Cechy dodatkowe

• 6-kanałowe wejście można użyć jako trzy osobne wejścia stereo

• Bezprzewodowy pilot zdalnego sterowania

• Certyfikat THX

• Cyfrowy korektor graficzny

• Dźwięk 5.1 ze źródeł stereo przez układ Dolby Pro Logic II

• Głośniki satelitarne z aluminiowymi wkładkami fazowymi

• Korektor fazowy

• Membrana subwoofera o dużym skoku mocy i średnicy 25,4 cm

• Obrotowe podstawki można użyć również do zawieszenia głośników na ścianie

• Wbudowany dekoder plus Dolby® Digital & DTS®

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie, dzisiaj u znajomego mialem okazje posluchac z-5500.

No niby jest moc itp itd. Ale po używanych kolumnach STX 2x110W podłączonych pod starą microwieże!! JVC2x60W. Zestaw z-5500 nie zrobił żadnego wielkiego wrażenia. Te kolumny kosztowały mnie 115zł wylicytowane na allegro, z-5500 kosztuje ponad 1k.

Poprostu uważam że mając ponad 1k na sprzęt, chce sie już czegoś naprawde niezłego... a tego nam zestaw komputerowy nie da.

Kolejna sprawa.

Sub'y nie nadają sie do muzyki... i wg mnie do tego umcyk umcyk tez sie nie nadają. Ja nie potrafie słuchać techno na 25cm subie, poprostu bas jest niekontrolowany, a wiekszosci naszych mieszkan sluchamy pieknego rezonansu otaczających nas mebli, chyba ze rajcuje was "wszystko mi sie trzesie jak odpale"... bo mnie to wkurza jak cokolwiek mi wchodzi w drgania

Do muzyki jest sprzet.... te zestawy mogą być do filmów i gier i koniec tak jak ktos napisal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do muzyki jest sprzet.... te zestawy mogą być do filmów i gier i koniec tak jak ktos napisal

Moim zdaniem to nawet do filmów i gier się nie nadają - sprawdzone na zasadzie odsłuchu 2.0 vs. 5.1 w tej samej cenie ( ~330 PLN - cena za nowe zestawy ) przy czym oba zestawy były podłączone równocześnie dzięki czemu można było się natychmiast przełączać.

ps. przy porównaniu takich Z-5500 do w podobnej cenie Edirol MA-20D będzie podobnie - bo oba słyszałem tyle że w innych pomieszczeniach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co wy pieprzycie?? zestawy komputerowe są komputerowe i dobrze im z tym. to tak jakby porównywać F1 ze Skodą. Takie F1 jest stworzone tylko do jednego ale i nie każdy potafi nim operować i nie każdego na nie stać. Skoda z kolei jest budżetówką dla normalnego zjadacza chleba.

Do tego jeszcze dochodzi efekt placebo i subiektywna ocena. Każdy ma inny słuch i to co dla jednego gra idealnie dla innego gra do [gluteus maximus]. I żebyście mogli ocenić które głośniki grają lepiej, najpierw musicie usłyszeć ten utwór w dobrym studiu. No bo to może wcale głośniki nr 1 nie mają za mało środka tylko te nr 2 mają go za dużo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co wy pieprzycie?? zestawy komputerowe są komputerowe i dobrze im z tym. to tak jakby porównywać F1 ze Skodą. Takie F1 jest stworzone tylko do jednego ale i nie każdy potafi nim operować i nie każdego na nie stać. Skoda z kolei jest budżetówką dla normalnego zjadacza chleba.

Do tego jeszcze dochodzi efekt placebo i subiektywna ocena. Każdy ma inny słuch i to co dla jednego gra idealnie dla innego gra do [gluteus maximus]. I żebyście mogli ocenić które głośniki grają lepiej, najpierw musicie usłyszeć ten utwór w dobrym studiu. No bo to może wcale głośniki nr 1 nie mają za mało środka tylko te nr 2 mają go za dużo...

Twoja wypowiedź jest chaotyczna więc odpowiem na jej skrawek

cyt:"I żebyście mogli ocenić które głośniki grają lepiej, najpierw musicie usłyszeć ten utwór w dobrym studiu."

Nie koniecznie - wystarczy zdobyć pomiar danego zestawu.

Dla mnie lepszy system to system bardziej neutralny ( linia pozioma na wykresie dB/freq. )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postanowiłem kupić zestaw głośników do notebooka. Mam na oku dwa modele jeden to Logitech Z-2300 THX a drugi to Creative I-Trigue 3800IR.

Parametry sa rózne. jedne Graja tak a inne inaczej. Poszukuje dobrego brzmienia, nie mogą pierdzieć, żadne trzaski oraz oczywiście MOC.

Korzystam z Logitech Z-2300. Moc jest tak potężna, że w pomieszczeniu o powierzchni 15 m^2 ciężko sprawdzić jak się będą sprawować przy maksymalnej głośności, po prostu w górnej części skali trudno wytrzymać. Do tego momentu nie było mowy o żadnym pierdzeniu czy trzaskach, po prostu niesamowicie mocny, miękki i głęboki bas. Soprany i tony średnie ciężko ocenić przy takim natężeniu ;) W "ludzkich" granicach głośności sprawują się bardzo poprawnie, brzmienie jest o wiele bardziej przyjemnie aniżeli w przypadku konkurencyjnych modeli Creative. Jedyne co trzeszczało to szkła w drzwiach, po dwóch dniach użytkowania Z-2300 byłem zmuszony je wymontować i wstawić na elastycznym sylikonie. Brzmienie jest bardzo dobre jak na tą klasę sprzętu, brakuje nieco środkowego pasma jednak to niestety standard w zestawach 2.1, nawet wysokiej klasy. Głośniki te pracują u mnie z kartą dźwiękową SB Audigy 2. Całość jest rewelacyjnie wykonana, użyte materiały są bardzo dobrej jakości. Jedyną wadą są krótkie dołączone okablowanie, choć to już jest do obejścia ;-)

Jeszcze odnośnie Modecom polecanego tutaj niesamowicie przez co niektórych 2-3 użytkowników - czy to nie aby w myśl zasady "ja mam, więc jest najlepszy"? Jakiś czas temu miałem wątpliwą przyjemność korzystać z topowego wówczas modelu Modecom (bodajże AV-2000). Jakość wykonania, brzmienie, szumy i ciągłe bardzo zauważalne buczenie - cały ten sprzęt to była jedna wielka tragedia. Serwis stwierdził "to normalne". Co do jakości - rozklejające się obudowy, wypadająca tuba BR i odpadająca okleina chyba mówią same za siebie. Sprzedałem i głośników tego producenta już nawet kijem nie tkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przepraszam, za chaos w wypowiedzi, ale natłok myśli, stres i brak duszy humanisty tak właśnie działa :)

nie każdy dobry zestaw ma poziomą linię na tym wykresie. wiele też zależy od źródła dźwięku. komputerowe dźwiękówki odpadają (poza profesjonalnymi). w jaki sposób usłyszycie w piosence czy ma ona poziomą linię? są fragmenty głośniejsze i cichsze. odsłych z mp3 na kompie także odpadają. choć właśnie do takich stworzone są zestawy komputerowe.

aby dokładnie zdiagnozować dźwięk trzeba odsłuchać głośników jedne po drugich bo jednak większość ludzi nie ma słuchu muzycznego (pamięci do dźwięków). a porównując dwa nieidealne zestawy można mówić co najwyżej czego jedne mają więcej/mniej od drugich.

i tak najważniejsze jest to jak każdy odbiera dane głośniki. dla mnie nie muszą one grać super czysto, szczegółowo, precyzyjnie, z głęboką sceną. ważne żeby grały ładnie. co z tego, że głośnikom do komputera brakuje środka skoro przeciętny komputerowiec ustawi sobie uśmiechnięty equalizer.

ps. http://audiovoodoo.alatar.pl/ - tam znajdziecie idealny dźwięk ;>

ps2. poza tym to jest temat o zestawach komputerowych a nie np. monitorach (chodzi o głośniki)

Edytowane przez winuhux

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://audiovoodoo.alatar.pl/ - tam znajdziecie idealny dźwięk ;>

Bardzo ciekawy materiał :D

Kilkanascie dni temu kupiłem Logitechy X-540.

Nigdy wcześniej nie miałem okazji posłuchać tych głośników, ale TEN gość mnie do nich przekonał.

Głośniczki zajmują bardzo mało miejsca i fajnie grają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

A więc posiadam Z-2300. I w środę zabrałem je na dyskote szkolną aby dokładnie zobaczyć do czego są te głośniki zdolne. Podkręcając gałke głośności na maxa niema żadnych zakłuceń ani pierdzeń, jedyne na co mogłem się uskarżać to to ze czasem zdażyło się że głośnik za bardzo się wychylał i udeżał w tę matalową kratkę. Także z czystym sumieniem polecam te głośniki, jeżeli często robisz imprezy tak jak ja to bierz je, sądze że to bedzie najlepszy wybór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przepraszam, za chaos w wypowiedzi, ale natłok myśli, stres i brak duszy humanisty tak właśnie działa :)

nie każdy dobry zestaw ma poziomą linię na tym wykresie. wiele też zależy od źródła dźwięku. komputerowe dźwiękówki odpadają (poza profesjonalnymi). w jaki sposób usłyszycie w piosence czy ma ona poziomą linię? są fragmenty głośniejsze i cichsze. odsłych z mp3 na kompie także odpadają. choć właśnie do takich stworzone są zestawy komputerowe.

aby dokładnie zdiagnozować dźwięk trzeba odsłuchać głośników jedne po drugich bo jednak większość ludzi nie ma słuchu muzycznego (pamięci do dźwięków). a porównując dwa nieidealne zestawy można mówić co najwyżej czego jedne mają więcej/mniej od drugich.

i tak najważniejsze jest to jak każdy odbiera dane głośniki. dla mnie nie muszą one grać super czysto, szczegółowo, precyzyjnie, z głęboką sceną. ważne żeby grały ładnie. co z tego, że głośnikom do komputera brakuje środka skoro przeciętny komputerowiec ustawi sobie uśmiechnięty equalizer.

ps. http://audiovoodoo.alatar.pl/ - tam znajdziecie idealny dźwięk ;>

ps2. poza tym to jest temat o zestawach komputerowych a nie np. monitorach (chodzi o głośniki)

Może krótko ;) - są tacy użytkownicy komputerów którzy zupełnie nie zwracają uwagi na dźwięk, ale są też tacy którzy nie mają go w takim "poważaniu" , więc nie wkładajmy wszystkich do garnka z EQ ustawionym w uśmiech, mp3 112 kbit/s i z najfatalniejszymi "bzyczkami" :rolleyes: Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam!

do dzisiaj bylem szczesliwym posiadaczem Geniusow 5.1 takich jak w podpisie ale pokolei!

wczoraj jeszcze w nocy ogladalem film i gralem troche w BF2 i wszystko bylo oki!czysciutki dzwiek przestrzenny i wszystko cacy!

dzisiaj rano odpalam kompa,odpalam glosniki i... slysze buczenie :mur: :mur:

z poczatku myslalem ze to na dworze ktos kosiarka jezdzi ale zreflektowalem sie ze to jednak z pokoju dochodzi ten dzwiek :-|

sprawdzam satelitki - wszystko oki schylam sie do suba i juz wiem ze to z niego ten dzwiek :?

ten dzwiek wydaje prawdopodobnie transformator :mur: :mur:

mial moze ktos taki problem albo zna rozwiazanie?? please help

ps.zalaczam pliki nagrane dysktafonem z odleglosci ok 20 cm glosnosc minimalna

EDIT: nie wiem czy to ma jakies znaczenie ale spód Suba (tam gdzie sa takie 4 srubki) jest dosyc cieply chociaz nawet juz nie wlaczalem glosnikow teraz przez to buczenie!

a srubki po kilku sekundach trzymania na nich palca zaczynaja parzyc!!!!

czy ktos moglby sprawdzic czy u niego tez tak jest? moze sie transformator przegrzal albo co?! (nie znam sie ,nie jestem elektronikiem)

POMOZCIE!!!!!!!

bez_dzwieku_na_glosnikach.WAV

dzwiek_tylko_na_SUB.WAV

Edytowane przez dr@bollo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi