Skocz do zawartości
wunat

Komputerowe zestawy 2.1 / 5.1

Rekomendowane odpowiedzi

Ok wstawili... ale czas dostawy 2 tygodnie ... o co tu chodzi- albo ich nie mają na składzie albo krasnoludki z ich działu wysyłkowego strajkują :blink:

jutro dzwonię do chłopaków...

Może fabryka nie wyrabia z popytem:) Ciekawe z jakiego kraju oni je ściągają (Rosja, Ukraina itp. czy bezpośrednio z Chin).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za porady :) Wkońcu ktoś musi zwiększać sprzedaż nowych marek na polskim rynku.

No zapewne jak ujrzę pudło to oczka mi się zwiększą do wielkości średnio-sensownego talerza stołowego...

Co do gwarancji - dlatego też brałem 7C - albo mają bład albo tak jest... bo 7C mają 2 lata gwarancji, a 6C już tylko jeden rok...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z drugiej strony do laptopa więc Geniusy SP-HF 1250X mogą być za duże...

Wtedy pomyślałbym nad T20 Creative'a...

No wlaśnie jeszcze sie zastanawiam nad kupnem T20 lub T40. Waham się również nad wyborem konfiguracji 2.0 czy 2.1. Wcześniej na stacjonarnym kompie mialem X-fi Fatality i Geniusy SW-HF 5000 - 5.1 - w grach i filmach ok, ale muzyki z tym bassem nie dalo sie sluchac. Przerzucilem się niedawno na lapka, ciężko mi coś wybrać do 300zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale mam orzech... 6 czy 7...

Fragmenty z recenzji z techlabs.ru dotyczące różnic pomiędzy solo6 i 7

Jeżeli porównujemy modele Solo-6 i Solo-7, wtedy tutaj wyraźna korzyść należy do drugiego bas w wyższym modelu jest głębszy, posiada doskonałą miękkość, nie jest ściśnięty i nader wyraźny(czytelny).

Średnie częstotliwości w Solo-7 grają po prostu wspaniale. w tym przypadku różnicy z Solo-6 już nie są takie istotne, ale są .

Co się tyczy pytania: "co wybrać Solo-7 lub Solo-6?", to nasza odpowiedź jest prosta - wszystko zależy od ceny. Przy wyborze okrętu flagowego otrzymujecie wyższej jakości bas, szczegółowy "środek" i, oczywiście, moc. i jeżeli was nie peszą duże gabaryty i cena Solo-7, wtedy wybór jest tu zupełnie oczywisty.

Od siebie mogę dodać że z tego co wiem to zastosowanie dwóch głośników 6.5 " jest w przybliżeniu porównywalne do jednego większego głośnika 8" jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi :wink:

Jest też taka zasada że przy połączeniu 2 głośników niezależnie od sposobu efektywność wzrasta o 3db ,2 głośnik daje +3dB

''W elektroakustyce odpowiednikiem sprawności jest efektywność, wyrażana w skali logarytmicznej, w decybelach. Skala logarytmiczna charakteryzuje się tym, że zmiana o 3 decybele jest zmianą dwukrotną, a różnica o 10 decybeli - to zmiana aż 10-ciokrotna.''

1 głośnik -> 10 log 1 = +0dB

2 głosniki -> 10 log 2 = + 3,01dB

3 glośniki -> 10 log 3 = + 4,77 dB

4 głośniki -> 10 log 4 = + 6,02 dB

Co ciekawe że pomimo zastosowania dwóch głośników w recenzji z techlabs.ru piszą coś takiego :

Bas z Solo-jest bardzo czytelny i miękki. W naszej subiektywnej opinii, jego głębokość i głośność jest niezbyt duża, zresztą, to już jest zbyt indywidualne, przy czym wszystko zależy od miejsca ustawienia i pomieszczenia .

Przy maksymalnej mocy głośniki grają bez nadmiernego "stresu". Dźwięk posiada minimalny poziom zniekształceń i przydźwięków co jeszcze raz świadczy o wysokiej jakości produkcji głośników.

Kolumny wykazały się tylko z pozytywnej strony, a mianowicie zrównoważonym i miękkim basem, wyrazistymi (czytelnymi) średnimi i szczegółowymi wysokimi częstotliwościami. Oprócz zmian w dźwięku, głośniki mogą pochwalić się jeszcze nie najgorszą aparycją, która doskonale wkomponuje się w wyznaczone jej wnętrze.

Microlab Solo-7 można polecić praktycznie wszystkim bez wyjątku użytkownikom, którzy chcą nabyć dobry jakościowo dźwięk w rozsądnej cenie. Kolumny są zrobione rzetelnie, dlatego rozczarowania z zakupu nie będzie.

Jeszcze coś tam piszą że w pomiarach wyszło im że głośniki mają zbyt duży rozrzut jeżeli chodzi o parametr TS ,ale liczy sie przede wszystkim efekt końcowy :wink: .

Był tam też fragment o wysokich częstotliwościach ale coś niezupełnie zrozumiałem o co im chodzi :oops::lol2:

Ale techlabs to nie ten poziom co IXBT więc na bardziej wiarygodne testy solo 7 trzeba będzie poczekać ,o ile będą .

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od siebie mogę dodać że z tego co wiem to zastosowanie dwóch głośników 6.5 " jest w przybliżeniu porównywalne do jednego większego głośnika 8" jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi :wink:

Pytanie tylko, czy te dwa 6.5" głośniki w Solo7 odtwarzają identyczne pasmo i dźwięk z obu jest taki sam, czy inaczej jest to jakoś pozwrotnicowane :unsure: Edytowane przez elektrykk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wszyscy naciskali żeby infosoft i inermax sprowadzili SOLO-6 a teraz się okaże że każdy woli dopłacić 30zł i <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> SOLO-7 :lol2:

No chyba aż tak źle nie będzie bo jednak SOLO-7 potrafią odstraszyć swoimi wymiarami.

Dołączona grafika

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki RBEJ. W takim razie zostanę jeszcze przy starym dobrym 2ZS.

Ciekaw jestem jak wypadną 7C na tle BEHRINGER'ów które mam w pracy. To są bodaj Truth B2031A. U szefa stoją MACKIE HR624, chyba nie trzeba przedstawiać marki, ani jak to gra ;]

Gienki 2000X już robią jako dodatek do DVD ;)

BEHRINGER-y są na pewno bardziej ''kierunkowe '' bo są optymalizowane do bliskiego odsłuchu w osi ,a 7C powinny lepiej sie sprawdzić w ogólnym nagłośnieniu całego pokoju :wink: . Szybkość i kontrola basu lepsza będzie w BEHRINGER (BI-AMP) środek też powinien być naturalniejszy ale mogą one jednak brzmieć nazbyt ''sucho'' dla przyjemnościowego słuchania muzyki ,co do jakości głośników wysoko tonowych w BEHRINGER to ciężko wyczuć bo nawet w droższych monitorach nieraz stosują niezbyt jakościowe ,poniżej cytat z testu monitorów KRK Systems V6 Series2 :

''WCZ-głośniki w KRK V6 ustępują w jakości niedrogim modelom głośników Hi-Fi . Biorąc pod uwagę cenę monitorów, my nie widzimy przeszkód dla producenta aby wstawił wyższej jakości WCZ-głośniki.''

I jeszcze fragment z recenzji wyższego modelu KRK Systems V8 Series2 :

Pomimo zewnętrznego podobieństwa twitterów do niższego modelu V6 Series2 wysokie częstotliwości w V8 Series2, brzmią nieco jaśniej (немного ярче). Nie można powiedzieć, że wysokie częstotliwości są niepełnowartościowe albo w ich dźwięku są spore braki. jednak, naszym zdaniem, do topowego modelu producent mógłby wstawić wysoko tonówki wyższej klasy i otrzymać jeden z najpomyślniejszych monitorów w swojej klasie.

:lol:

Jak je będziecie porównywać to zróbcie odsłuch w dwóch wariantach w bliskim polu i przy rozstawie typowym dla ustawienia domowych kolumn czyli około 2/3 metry .Jeszcze przydałoby się zorganizować jakiś budżetowy sprzęt HI-FI dla porównania :D .

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wszyscy naciskali żeby infosoft i inermax sprowadzili SOLO-6 a teraz się okaże że każdy woli dopłacić 30zł i <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> SOLO-7 :lol2:

No chyba aż tak źle nie będzie bo jednak SOLO-7 potrafią odstraszyć swoimi wymiarami.

Dokładnie, nie ma co się rajcować wielkością, trzeba się z 10 razy zastanowić jak ktoś ma kiepskie warunki do ustawienia tych kolumn. Jak nie ma nadziei na dobry rozstaw (nawet w przyszłości, po jakimś przemeblowaniu) to Solo-6:)

@NonamE2: Jak przyjdę do Was do sklepu w Białym, to dostanę SOLO-7C od ręki?? :)

PS. Tak się rozglądam i patrzę, że ciężko z dobrymi, a zarazem"budżetowymi" standami..

Edytowane przez elektrykk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mpeg-4: Kiedyś przy czasie zrobię teścik porównawczy Solo 7, BEHRINGER'ów i tych MACKIE HR624. Sam jestem ciekaw jak to wypadnie na Lynx Two A, albo na Aurorce 16 u szefa ;) Tymczasem pora zbierać sianko na HD2 do domu. ;)

P.S. Co myślisz o karcie E-MU 02 do lapa? Bo to też mi chodzi po głowie i może szefa namówię ;]

Ale odbiegam od tematu, więc może PM.

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego też brałem SOLO-7C.

Teraz w 3x4m pokoju przy rozstawieniu ~1m od siebie będą się męczyć trochę... ale za ~3 miechy trafią na jakieś 5x5m + rozstawienie ~2.5m...

btw.

Stwierdziłem, że do pewnego sklepu niedaleko, kiedyś kupić i tak będe musiał... więc przed chwilą wróciłem z kolejnym 'prezentem':

Audiotrak Prodigy HD2. Teraz muszę sobie dokładnie przestudiować wszystko na jej temat...

Narazie podepnę do niej z ciekawości Geniusy... potem porównam sobie je z Solo-7C (narazie na dołączonym kablu RCA-RCA x2... jak się uzbiera jakieś kieszonkowe to pomyśli się nad czymś lepszym).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za link. W maju kasa wpadnie to zaopatrzę się w niego.

A Gienki dzielnie napędzane Audiotrakiem...

Zapewne trochę na wyrost... ale w porównaniu do Audigy1 nawet na nich można usłyszeć co to znaczy sensowniejsza karta dźwiękowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze odpalenie głośników i od razu prawdziwy szok. Co za bass!!. Bardzo obawaiłem się o słaby bas a tutaj kompletne zaskoczenie.

Naprawdę dobry, mocny basik. Napewno lepszy niż z suba od Alteców FX6021!!. Prawdziwy szok na początek.

Czy bas w Solo-7C jest głębszy, lepszy niż z suba Alteca nawet przy muzie wybitnie "basolubnej" rap, techno itp???:) Jeśli tak to rewela. Oczywiście nie chodzi mi o machanie firankami i przestawianie ścian itp.:)

btw.

Stwierdziłem, że do pewnego sklepu niedaleko, kiedyś kupić i tak będe musiał... więc przed chwilą wróciłem z kolejnym 'prezentem':

Audiotrak Prodigy HD2. Teraz muszę sobie dokładnie przestudiować wszystko na jej temat...

Narazie podepnę do niej z ciekawości Geniusy... potem porównam sobie je z Solo-7C (narazie na dołączonym kablu RCA-RCA x2... jak się uzbiera jakieś kieszonkowe to pomyśli się nad czymś lepszym).

Nie znam się na tym. Czy ten Audiotrak ma oprócz analogowego wyjścia stereo "chinch" również analogowe wyjście stereo typu "jack" na głośniki?? A jeśli tak to jaka jest różnica w jakości wysyłanego dźwięku z tych wyjść...

EDIT: Chyba już kumam. Wyjście na chinchach jest zalecane do głośników, zaś wyjście na jacku to dedykowane wyjście słuchawkowe:)

witam,czy miał ktos moze okazje posłuchac ktoregos z tych zestawow http://www.teufel.de/de/PC-Systeme/ :razz: ,jak Teufel wypada na tle logow z-5500 ,ktore byłyby lepszym wyborem?

pozdr.

Z tego co się orientuje to w PL nikt lub prawie nikt nie słyszał:) Niedawno ktoś wystawił na allegro zestaw 7.1 Teufela i oferował opcję odsłuchu, ale teraz patrzę, że już ten zestaw zniknął z oferty firmy. Czytałem zagraniczne opinie (ang. i trochę po niemiecku - b. słabo umiem) i sporo ludzi pisze, że te zestawy ogólnie biją Logi jakością. Teraz na allegro jest też chwalony zestaw 5.1 (spora marża). Kto wie, czy nie warto brać zamiast takiego G500 Progamer Creativa czy G51 Logitecha... Zwłaszcza kupując np. w Niemczech bez przebitki (około -200zł).

PS. Z wyglądu przypominają wg. mnie serię EFX Tannoya:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sub Alteca jest nienajlepszy. Brzmi za bardzo plastikowo. W SOLO 7 bas jest bardzo miękki i soczysty i co najważniejsze brzmi naturalnie. Za 300zł jest wprost rewelacyjny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co się orientuje to w PL nikt lub prawie nikt nie słyszał:) Niedawno ktoś wystawił na allegro zestaw 7.1 Teufela i oferował opcję odsłuchu, ale teraz patrzę, że już ten zestaw zniknął z oferty firmy. Czytałem zagraniczne opinie (ang. i trochę po niemiecku - b. słabo umiem) i sporo ludzi pisze, że te zestawy ogólnie biją Logi jakością. Teraz na allegro jest też chwalony zestaw 5.1 (spora marża). Kto wie, czy nie warto brać zamiast takiego G500 Progamer Creativa czy G51 Logitecha... Zwłaszcza kupując np. w Niemczech bez przebitki (około -200zł).

PS. Z wyglądu przypominają wg. mnie serię EFX Tannoya:)

No właśnie,ja też przeglądałem niemieckie fora i duża część chwali sobie te głośniki,ale znalazłem też parę opini że bas nie wyrabia w porownaniu do logow(logi słuchałem w sklepie i powiem szczerze,nie powaliło mnie).Rozejrze się jeszcze i jak nie znajde nic konkretnego to chyba się skusze.Jakby co podziele się wrażeniami na forum

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sklepie sa już wystawione głośniki Solo6c, zamówienia będą realizowane w ciągu dwóch tygodni:

http://www.infosoft.pl/product.php?id=2000...mp;categorie=32

dzwoniłem... niby są ale ich nie ma - czekają na dostawę - można zamawiać,rezerwować... dobre i to :rolleyes:

PS. Tak się rozglądam i patrzę, że ciężko z dobrymi, a zarazem"budżetowymi" standami..

jak coś znajdziesz to daj znać proszę... szukam co prawda uchwytów na ścianę ale po drobnym przestawianiu biurka mogą być i standy, byle za rozsądną cenę,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"No właśnie,ja też przeglądałem niemieckie fora i duża część chwali sobie te głośniki,ale znalazłem też parę opini że bas nie wyrabia w porownaniu do logow".

Mogą to być opinie (ale nie muszą) takich osób, którym sub od Logów lepiej przestawił meble w pokoju/wkurzył sąsiada niż ten od Teufela :lol:

Zależy, który zestaw Teufela porównujemy do Logów Z-5500, bo nowe Logi to koszt około 1000 zł - słyną głównie z mega suba i dekoderów i wejść cyfr:), a Teufel 5.1 Concept E Magnum Power Edition Silber na stronie producenta 169,00 EUR czyli około 585 zł.

Kurier od PL kosztuje 35 Euro...

Jak ktoś bardzo potrzebuje to Decoderstation 3 ale b. drogie.

EDIT:

Amazon.de

ebay.de

----

Tak więc, jak pisałem wcześniej: Teufel Concept E Magnum Power Edition wypada porównywać z takimi zestawami jak Creative Progamer G500 czy Logitech G51.

Na razie jedyna (niestety) konkurencja dla Z-5500 wg mnie jest TU :wink:

"jak coś znajdziesz to daj znać proszę... szukam co prawda uchwytów na ścianę ale po drobnym przestawianiu biurka mogą być i standy, byle za rozsądną cenę"

Sam nie wiem, dla mnie te ich ceny są jakieś audiodebilowate np. takie. Jak ktoś znajdzie coś sensownego do Solo6 lub 7 to niech zapoda:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W SOLO 7 bas jest bardzo miękki

A co znaczy, że bas jest miekki? Pytam poważnie, bo ja akurat uważam ze bas powinien być twardy, szybki i precyzyjny. Miękki bas kojarzy mi sie z zestawami Creativa, które kiedyś miałem. W grach i filmach były fajne, jak cos wybuchalo było słychać nawet świst powietrza z suba ;) ale w muzyce przy głosniejszym słuchaniu bas rozlewał sie na wyższe pasma i wychodziła niezła kupa :/

Moje basowe definicje opisałbym tak:

Twardy bas szybko się pojawia, trwa dokładnie tyle ile trzeba i znika w ułamku sekundy : ) Natomiast miekki bas, to taka rozlazła ciapa, która jak pierdnie to czuć ją jeszcze przez dłuższą chwile.

Ale może sie myle w swej opinii :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miękki baz to kojarzy mi się raczej z małymi komputerowymi głośniczkami, Jaki powinien być bass trudno powiedzieć jeden lubi to drugi tamto

dynamiczny vs rozlazły

głęboki vs płytki

nisko schodzący vs umiarkowany

precyzyjny vs nieprecyzyjny (chociaż niewiem kto taki lubi :blink: )

Chociaż zdaje mi się że z miekkością można czasem pomylić niskoschodzący/głęboki/srednio dynamiczny basikiem

który jest troszeczke rozdmuchany i przedłużany co nadaje mu powiedzmy mikkości

Chociaż jeden kwiat na 100zwykłych ludzi na 100sposobów opisze, jedynie ktoś kto sie zna wie jak co mierzyć :) przyjdzie 100botaników i 90tak samo opisze, a 10mineło sie z zawodem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki powinien być bass trudno powiedzieć jeden lubi to drugi tamto

Uprośćmy bardzo problem: wybrać SOLO7C czy np. Z-2300 do zastosowania tylko przy techniawie/house/rap/hh itp? :D

Chodzi o to, by czciciele basu sie nie zawiedli. Sam czasem lubię posłuchać.

Warto sprawdzić co się dzieje po podkręceniu niskich tonów ze standardowej pozycji '0'. Z opisu na techlabs.ru może wynikać, że mają zapas i nie będą charczeć, ale jak jest w praktyce...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co znaczy, że bas jest miekki? Pytam poważnie, bo ja akurat uważam ze bas powinien być twardy, szybki i precyzyjny. Miękki bas kojarzy mi sie z zestawami Creativa, które kiedyś miałem. W grach i filmach były fajne, jak cos wybuchalo było słychać nawet świst powietrza z suba ;) ale w muzyce przy głosniejszym słuchaniu bas rozlewał sie na wyższe pasma i wychodziła niezła kupa :/

Moje basowe definicje opisałbym tak:

Twardy bas szybko się pojawia, trwa dokładnie tyle ile trzeba i znika w ułamku sekundy : ) Natomiast miekki bas, to taka rozlazła ciapa, która jak pierdnie to czuć ją jeszcze przez dłuższą chwile.

Ale może sie myle w swej opinii :)

a dla mnie bas miekki nie musi byc wolny, tak samo twardy...bass miekki dla mnie daja glosniki z celulozowa membrana, z kolei te z membrana np kewlarowa daja twardy basik, i oba moga byc wolne jak i szybkie:) wszystko zalezy od charkakterystyki impulsowej (oczywiscie w budzie B-R)

tak wiec pewne opisy i pojecia....to poprostu trzeba uslyszec aby samemu wyrobic sobie zdanie, dzwieku opisac jednoznacznie sie nie da, a i kazdy opisuje po swojemu:)

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Microlab popełnia błąd nie windując w kosmos podawanych papierowych parametrów - jak niektórzy...:)

O SOLO7C:

S/N 85db

- dla mnie dyskwalifikacja, ale za 300zł trudno oczekiwać więcej

No, SNR ma jak lampa

a tak, to ten niski snr wszystko psuje

Co Wy na to? :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż - dzieci które wypisały takie opinie widać że nie mają zielonego pojęcia o dzisiejszym sprzęcie grającym (i jego realnych parametrach) i gdyby nie tacy ludzie jak Ja czy Ty to nadal podniecałyby sie mocą PMPO . Jedynie co pozostaje to ich oświecić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Audiotrak HD2 > dobry przewód > Solo7C, niezłe spasowanie @Serwal4, zaczynam Ci powoli zazdrościć takiego zestawu. Teraz wąskim gardłem może się okazać większość mp3 - jeżeli masz.

Ściągaj flac :>

nowe wideo:

1. 7C

2. 7C

-

No nie, umieram:>, wkleił ktoś ludziom jedno z wcześniejszych wideo o 7C, w dobrej wierze, a oni:

Faktycznie, mimo ze mam glosniki w laptopie, to jednak po obejrzeniu filmu okazuje sie, ze dzwiek z tych glosnikow daje rade. Bas jest bardzo miekki i soczysty, nie ma znieksztalcen ani przydzwiekow, wysokie czestotliwosci sa wyraziste.

Tylko z tego co obserwuje to graja dosc cicho. Tak samo glosno graja moje laptopowe glosniki, chociaz nie z taka dobra jakoscia jak te z filmku.

:lol2:

Edit: Teraz się dowiaduję, że powyższy wpis to miał być taki zabawny sarkazm...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi