Skocz do zawartości
wunat

Komputerowe zestawy 2.1 / 5.1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich i prosze Was o porade w temacie:

glosniki + karta dzw.!!!

Bedzie to zestaw wykorzystywany przede wszystkim do muzyki plus filmy (1-2

razy w tyg).

Muzyka to jazz (najwazniejsza sprawa to czyste brzmienie plus wysokie tony)

oraz blues (to ciepla muzyka stad musi byc ladny cieply bass) i po prostu

chcialbym zeby brzmienie bylo priorytetem.

Chcialbym zamowic taki zestawik. Jesli chodzi o moje rozmyslania to

zastanawialem sie nad polaczeniem

Creative Sound Blaster X-Fi Audio lub Asus Xonar D2 z bardzo dobrym

zestawem glosnikow, do karty dziwekowej beda podlaczane sluchawki H-Fi (senki

HD595). Po prostu ma to dobrze wspolgrac i brzmiec. :) Nie upieram sie zeby to bylo cos

5.1 poniewaz sluchanie muzyki tego nie wymaga, choc do filmow glosnik

niskotonowy by sie przydal. Obecnie nadal posiadam zestaw CRATIVE 2.1 I-TIGUE 3200,

ale tam jakosc brzmienie to juz przezytek z ktorym wytrzymalem dobre 4

lata. Poleccie jakmozecie takowy zestaw. Niestety kolumny musza stac na biurku a nie mam na nim zbyt duzo miejsca. po 2 nie potrzebuje mocy tylko jakosci. Pokoj mam maly 10m2.

Pozdrawiam

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam cześć i czołem ;)

postanowiłem kupić sobie jakieś nie duże głośniki, do ciche słuchania nutki.

Po przeczytaniu tych wszystkich recenzji, za i przeciw, co dobre a co średnie napaliłem się na solo 6c, ale ku mojemu zdziwieniu przed końcem października nie mam co liczyć żeby je kupić :/

Patrzyłem też solo 7c, ale jednak są za duże jak na moje tymczasowe potrzeby :) (p.s. tych głośników też nie ma, będą może za 1,5 miesiąca)

Że nie lubię czekać (jak już coś chce kupić) zdecydowałem się na vigoole c2138 :) ale oczywiście ich też nie ma :)

Dzwoniłem do infosoftu, powiedzieli że praktycznie nic nie mają oprócz solo4c

na resztę trzeba czekać ponad miesiąc.

U midasa widzę że też krucho :/ w hitechu wszystko na zamówienie (czas realizacji nieznany), w inermaxie tak samo lipa

I teraz moje pytanie, uzbroić się w cierpliwość i czekać na te dostawy, a znając życie to wszystko będzie droższe bo już i zimno się robi to każdy cos kupuje do domu, czy wybrać coś z tego co jest, czyli

1) Solo4c - za 200 zł na alegro

2) vigoole c2180 - 230 zł na alegro, w sklepie 210 zł

Midas twierdzi że te vigoole grają jak solo6c (które w sumie najbardziej chciałem kupić), czy ktoś to słyszał i może się wypowiedzieć w tej kwestii ?

'Własno-uszny' odsłuch odpada, nawet jak by te głośniki był w infosofcie to nie będę jechał tyle km na odsłuch :)

Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi i sugestie :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam podobne pytanie co kolega powyżej. Kupiłem miesiąc temu Logitechy z-2300 ale mam zamiar je jak najszybciej odsprzedać, bo oprócz techno to nie nadają się do słuchania niczego. No i w sumie filmy takie jak Batman: The Dark Knight to na tych głośnikach jest poprostu poezja. Niemniej jednak grają gorzej od z-3e tej samej firmy które mam w innym mieszkaniu. Nie zależy mi na tym, żeby bass nad ranem budził sąsiadów. Cena: do 450 zł. Pokój: mały. Wymagania co do jakości muzyki: duże :P - głównie słucham takich wykonawców jak Candy Dulfer, Peter Cincotti, Chris Botii, Sting itp dlatego zależy mi na bardzo dobrej jakości średnich tonów oraz miękkim basie. Tak więc chciałbym kupic któreś z microlabów, ale po przeczytaniu znacznej większości tego wątka wszystkie mi się już mylą i nie wiem które byłyby najlepsze. Słyszałem też wiele dobrego o Creativach: gigaworks T40 i ich nadchodzącej serii II. Co myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panie, masz pan temat pare pieter nizej... (microlab, vigoole itd.)

Wiem, przejżałem już temat na temat microlabów. W sumie wydaje mi się, że najlepsze będą te 7c no ale 100% pewności nie mam, dlatego chciałem jeszcze zapytać. Pozatym to mają być głośniki komputerowe, bez wzmacniacza, a 7c chyba potrzebują oddzielny wzmacniacz?

Wiecie, jak coś się kupuje, to chce się mieć pewność, że bierze się coś najlepszego w tej cenie :P Dlatego zależy mi, żeby te 450zl wydać rozsądnie i nie żałować tak jak żałuję tych logów z-2300.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i nie zostaje Ci nic innego jak branie czegoś od Vigoole lub czekania na Microlaby SOLO-6C.

7C są mało poręczne.

T40 czy wręcz następcy na swych śmiesznie małych głośniczkach pełniejszego i miękkszego basu nie zapewnią.

Vigoole faktycznie mają niesamowity wybór, szczególnie z serii "C". Ale czy do tych głośników nie będę potrzebował dodatkowego wzmacniacza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg. jednej opinii:

http://www.hi-fi.com.pl/phpbb_2_0_6/viewto...22&start=20

"Powiem krótko: za 1000 zł nie ma najmniejszych szans by złożyć zestaw stereo mogący im w jakikolwiek sposób zagrozić"

(mowa o 7C - ale to te same użyte głośniki, 6C mogą mieć nawet trochę lepsze wyważenie - mniej basu)

Lepsze? Solo-6C za 250zł + Audiotrak Prodigy HD2 za 350zł = 600zł.

Wtedy jest wyśmienicie...

Tak to siakiś Asus Xonar za 200zł + SOLO-6C.

Bo integra to zło, a wg. niektórych opinii X-Fi nie zawsze pasuje... dźwiękowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg. jednej opinii:

http://www.hi-fi.com.pl/phpbb_2_0_6/viewto...22&start=20

"Powiem krótko: za 1000 zł nie ma najmniejszych szans by złożyć zestaw stereo mogący im w jakikolwiek sposób zagrozić"

(mowa o 7C - ale to te same użyte głośniki, 6C mogą mieć nawet trochę lepsze wyważenie - mniej basu)

Lepsze? Solo-6C za 250zł + Audiotrak Prodigy HD2 za 350zł = 600zł.

Wtedy jest wyśmienicie...

Tak to siakiś Asus Xonar za 200zł + SOLO-6C.

Bo integra to zło, a wg. niektórych opinii X-Fi nie zawsze pasuje... dźwiękowo.

Zaopatrzyłem się dwa tygodnie temu w X-fi Surround 5.1 ponieważ mam laptopa i niestety nic innego w tej kwestii nie wykombinuję...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W lapku wszystko poza integrą będzie dobre :)

Najważniejsze to nie lecieć na integrze.

No to pierwsze założenie mam spełnione :P Teraz tylko głośniki jeszcze... :P Z tych microlabów jak poczytałem jeszcze więcej to faktycznie zdecyduja się na solo6c, natomiast ciągle nie wiem jak z tymi vigoole, czy warto i czy może za trochę większą cenę dostałbym coś proporcjonalnie lepszego od solo6c... mogę prosić o przypomnienie, kiedy spodziewacie się, że microlaby będą znów dostępne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś o październiku było pobąkiwane, najlepiej na bieżąco pytać Midasa na allegro czy słać maila do sklepów, które handlują SOLO.

Vigoole:

http://infosoft.pl/product.php?id=112452&categorie=290

Model 2138 wydaje się ciekawy, aczkolwiek nie wiem czy 8" nie będzie zbyt wolny przy 30W...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś o październiku było pobąkiwane, najlepiej na bieżąco pytać Midasa na allegro czy słać maila do sklepów, które handlują SOLO.

Vigoole:

Model 2138 wydaje się ciekawy, aczkolwiek nie wiem czy 8" nie będzie zbyt wolny przy 30W...

A co ma piernik do wiatraka?

Miekkie zawieszenie, mala masa drgajaca i przy analogicznej powierzchni czynnej (dla innych 100W 8") tez kopnie;)

Sama srednica to nie wszystko:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vigoole:

Cena wskazywałaby na produkt chyba z wyżej półki niż solo6c, szkoda tylko, że design tych głośników jest taki sobie. Kolorystyka do bani :/ Jakieś inne propozycje w tej cenie - i może jakieś sprawdzone? Nie chciałbym kupować głośników tylko ze względu na podane parametrym bo na tym moża się zawieść, tak jak to było w przypadko logów z-2300...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie - zamawiasz 2138, przychodzą, po 3 dniach wygrzewania robisz nasiadówę... i słuchasz... Jak się nie spodoba to zwracasz i bierzesz SOLO-6C.

Ewentualnie czekasz na import kolejnych produktów marek w PL nie dostępnych.

10 dni na zwrot...gdyby jeszcze wszyscy przepisy tej ustawy traktowali poważnie a nie robili klientów w balona, to byłoby fajnie. Z doświadczenia wiem, że trzeba się wykłócać i grozić sądem, żeby te przepisy były respektowane. Sprzedawcy przekręcają te przepisy i robią z tego kpinę. Np. spójrzcie na regulamin tego sklepu na allegro - Electric Midas... w ostatnim paragrafie jest napisane "od daty zakupu" a powinno być od daty otrzymania towaru przez zamawiającego i to ustawa wyraźnie reguluje. Sam teraz czekam na reakcję RPK w jednej sprawie. Zresztą koszty trasportu i tak pokrywa kupujący w przypadku zwrotu bez podania przyczyny a wyrzucać w błoto 30 zł za trasport głośników i potem czekać na ich zwrot pieniędzy...za dużo zachodu. Sorry jeśli zrobiłem mały offtop, ale chcę, żeby ten wybór był strzałem w dziesiątkę a nie eksperymentowaniem.

BTW gdzies już czytałem o tym wygrzewaniu. Co to daje, jak to się robi i czy zawsze jest to konieczne?

PS. A co sądzicie o modelu A2041? W jakiej on może być cenie? Pytam, bo prezentują się bardzo ładnie...

PS2. C2149 i C2038 mają taką samą specyfikację jak C2180 (z małą różnicą, że C2149 i C2038 mają lepszą separację i lepszy odstęp sygnału od szumu) a wyglądają o wiele wiele ładniej :D Ciekawe jaka cena...

Edytowane przez michal_banszel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wyrzucać w błoto 30 zł za trasport głośników i potem czekać na ich zwrot pieniędzy...za dużo zachodu.

Zapomniales o 1. W dwie strony , placisz za wysylke do siebie i od siebie kurierem bo poczta raczej tego nie wezmie badz bedziesz sam to im tachal...Czyli 60 zl.

BTW gdzies już czytałem o tym wygrzewaniu. Co to daje, jak to się robi i czy zawsze jest to konieczne?

Gdzies obilo mi sie o uszy , ze bez wygrzania glosnikow przy glosnym sluchaniu mozesz uszkodzic same glosniki (pierdzenie) , ale nie wiem czy to nie jakas bajka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniales o 1. W dwie strony , placisz za wysylke do siebie i od siebie kurierem bo poczta raczej tego nie wezmie badz bedziesz sam to im tachal...Czyli 60 zl.

Gdzies obilo mi sie o uszy , ze bez wygrzania glosnikow przy glosnym sluchaniu mozesz uszkodzic same glosniki (pierdzenie) , ale nie wiem czy to nie jakas bajka.

No dokładnie :D Tzn w moją stronę nie liczyłem kosztów trasportu, bo równie dobrze mogą mi się podobać i nie będę ich odsyłał. Jednak w przeciwnym wypadku - masz rację - 60 zł w plecy. 2-3 takie eksperymenty i mam koszt nowych głośników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygrzać można przed słuchaniem. W zależności od klasy sprzętu trwa to od 100h do kilku miesiecy. A jak ktoś nie chce czekać to po prostu słucha. Samo się wygrzewa. Bo wygrzewanie to nic innego używanie głośników. Niektórzy zanim zaczynają się cieszyć zakupem to najpierw zostawiają grające kolumny gdy np. nie ma ich w domu. I dopiero gdy minie te 100/200/300h uznają, że czas dac szansę zakupowi.

Np. Solo 7c na początku grają gorzej niż można by się spodziewać. 3 doby grania i od razu słychać różnicę.

Wygrzewanie to naturalny proces, nic nie pierdzi, nic się nie uszkodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygrzać można przed słuchaniem. W zależności od klasy sprzętu trwa to od 100h do kilku miesiecy. A jak ktoś nie chce czekać to po prostu słucha. Samo się wygrzewa. Bo wygrzewanie to nic innego używanie głośników. Niektórzy zanim zaczynają się cieszyć zakupem to najpierw zostawiają grające kolumny gdy np. nie ma ich w domu. I dopiero gdy minie te 100/200/300h uznają, że czas dac szansę zakupowi.

Np. Solo 7c na początku grają gorzej niż można by się spodziewać. 3 doby grania i od razu słychać różnicę.

Wygrzewanie to naturalny proces, nic nie pierdzi, nic się nie uszkodzi.

A czy wygrzewanie dotyczy również głośników komputerowych jak właśnie Logitech Z-2300?

"Kilka miesięcy"?? Wow... czyli jak nie będzie mi się podobał dzwięk to odpada odsyłanie w ciagu 10 dni bo poprostu nie zdążę ich rozgrzać i nie będę wiedział czy grają tak jak grają bo są kiepskie czy poprostu się nie wygrzały...

Wygrzewać na jakiejkolwiek głośności czy jest określone minimum/maksimum?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie w jakims stopniu dotyczy, ale cudow to bym sie nie spodziewal. sadze ze uslyszenie roznicy pomiedzy rocznymi a 1 dniowymi z2300 jest niemozliwe. Solo po miesiacu grania zmienily sie wyraznie na plus.

czytalem gdzies ze wygrzewanie to powinno byc sluchanie 'naszej muzyki' na glosnosci 50-60%. Ja wygrzewalem tez basstestami (rozruszanie membran).

Edytowane przez Neon69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi