Skocz do zawartości
wunat

Komputerowe zestawy 2.1 / 5.1

Rekomendowane odpowiedzi

To chyba nie bardzo ten temat, ale mniejsza z tym. Wydaje mi się, że do takiego pokoju 6c to jest max co możesz włożyć. Siódemki będą stanowczo za duże - nawet jak je gdzieś postawisz to fatalna akustyka małego pomieszczenia + bliski odsłuch sprawią, że ich potencjał zostanie zmarnowany. Bierz Solo6c albo nawet 5c.

Edytowane przez michal_banszel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba nie bardzo ten temat, ale mniejsza z tym. Wydaje mi się, że do takiego pokoju 6c to jest max co możesz włożyć. Siódemki będą stanowczo za duże - nawet jak je gdzieś postawisz to fatalna akustyka małego pomieszczenia + bliski odsłuch sprawią, że ich potencjał zostanie zmarnowany. Bierz Solo6c albo nawet 5c.

17m to nie jest małe pomieszczenie jak na 7c. Ale do bliskiego odsłuchu i tak odradzam 7c (nieważne czy pokój 10 m kw. czy 40 m kw.). Do bliskiego pola max 6c.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7C najlepiej sprawdzają się jak siądziesz sobie spokojnie na fotelu dalej od nich i będziesz słuchał muzyki. bass wtedy staje się miękki, głęboki, dostrzegasz ,,scenę,, głośników i ogólnie jest git ;] Chociaż osobiście kiedy jestem zmuszony to słucham z bliska siódemek i jest i tak całkiem nieźle :wink: O dziwo w nocy po cichu też da się ich słuchać, nie mniej jednak do bliższego odsłuchu coś mniejszego typu 6c.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opcja 1: Kupić jakąś 6- albo więcej kanałową kartę na USB/PCMCIA. Dla mnie to jedyna rozsądna opcja.

Opcja 2: Dla desperatów - żeby tylko dudniło, bo grać toto sensownie nie będzie. Kup sobie przejściówkę z jednego minijacka na dwa, podepnij jacki: zielony (fronty) i pomarańczowy (tyły). Czarne odpuść, z tego co pamiętam, to i tak jakieś dudnienie na suba pójdzie - niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, w ogóle to ze dwa razy takie kombinacje alpejskie robiłem :POsobiście informuję tylko o takiej możliwości, ja nie polecam osobiście, bo raczej nie będziesz zadowolony. To dla tych, którym w ogóle nie zależy na jakiejkolwiek jakości dźwięku, o ile integra w ogóle znośnie z tymi głośnikami zagra.

Wybierz opcję nr 1, dobrze radzę. Albo kup zestaw 2.1 lub 2.0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje dziewcze potrzebuje głośników do kompa. Do wyboru jest 2.0 lub 2.1. Cena do 50 PLN. Jakieś zalecenia? Bas nie musi być zbyt soczysty, bo dziewcze woli wysokie tony (tak ustawiła equalizer w samochodzie) i do tego chyba nie jest wymagany specjalnie dobry sprzęt.

Kuzyn ma np głośniki Geniusa (2.0), które mają naprawdę dużo lat, ale grają genialnie jak na tak stary i (z założenia) prosty sprzęt. Niestety nie ma ich już na rynku. Poratujcie dobrą radą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głośniki za 50zł i jeszcze stawiasz im wymagania????????

"Bas nie musi być zbyt soczysty"

:lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2:

Kup cokolwiek. W tym przedziale cenowym wszystkie głośniki grają tak samo.

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje dziewcze potrzebuje głośników do kompa. Do wyboru jest 2.0 lub 2.1. Cena do 50 PLN. Jakieś zalecenia? Bas nie musi być zbyt soczysty, bo dziewcze woli wysokie tony (tak ustawiła equalizer w samochodzie) i do tego chyba nie jest wymagany specjalnie dobry sprzęt.

Kuzyn ma np głośniki Geniusa (2.0), które mają naprawdę dużo lat, ale grają genialnie jak na tak stary i (z założenia) prosty sprzęt. Niestety nie ma ich już na rynku. Poratujcie dobrą radą.

Radzę kupić jakieś Logitech - wymagania jakie wypada stawiać tej klasy głośnikom to:"by dźwięk się jakoś kleił" ;)

Czemu logitech ? (po prostu "firmowe") - bo one na tle tego taniego czegoś jeszcze grają najlepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że jednak jest różnica pomiędzy nimi i to dość spora. Dla przykładu, zestaw 2.0 Creative powinien grać lepiej, niż 2.1 firmy "Uduś". Z drugiej strony, taki zestaw 2.1 innej firmy "Uduś" może przypadkiem grać lepiej niż, 2.0 Creative. Gdyby rzeczywiście nie było różnicy, to bym nie pytał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aczkolwiek można przynajmniej coś wizualnie ciekawego wybrać ;)

http://www.yalu.pl/index.php?action=product&pid=13991

itd.

Zamierzeniem głośników econo jest wytwarzanie dźwięku... jakiegokolwiek.

Więc czy to będą Logi czy co innego wg. mnie ma najmniejszy wpływ. Zresztą nie tylko w tej cenie.

Tak zostają jeszcze Logi S-150, S-220, Creative Inspire 280 itd.

Edytowane przez serwal4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A słuchajcie coś do 180zł. Głównie do muzyki, kartę mam zintegrowaną Alc888. Myślałem nad Creative I-Trigue 3220, ale dużo osób narzeka na słabiutki, niekiedy trzeszczący BAS. Ile w tym prawdy nie mam pojęcia. A wy co byście polecili ?

PS. Aha jeśli to coś pomoże to zależy mi na jak najlepszym brzmieniu kawałków trance, house, techno ;)

PS2. może te : MODECOM MC-9860 ?

Edytowane przez L3X-T3R

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej tylko sugerowałem. Masz może jakiś link porównujący te dwa zestawy? Cena jak widzę jest taka sama, a co z funkcjonalnością ?

wszystko jest na forum albo na google, wystarczy chciec.

@Ullisses

Przerabialem pierdziawy 2.1, 5.1 .. creativy, logitechy itd.

Dopiero kolumny stereo oddaja pelne pasmo. A co najwazniejsze srednice... dlaczego ?

Patrzac na kazdy zestaw 2.1 (logi albo creativy) widzimy ze maja duzy sub, ktory odpowiada za pasmo powiedzmy od 40 do 120hz, i satelitki ktore ze wzgledu na swe rozmiary odtwarzaja wlasciwie tylko wyzsza srednice, natomiast nie ma tam wyzszego basu, niskiej srednicy i wysokich tonow ktore wydobywaja sie w kolumnach stereo z gwizdkow (tweeterow). Dlatego wlasnie uwazam ze 2.0 jest lepsze niz 2.1/5.1 do muzyki (patrzac na te same przedzialy cenowe mniej wiecej). Wiekszosci ludzi bedzie brakowac tego buczenia i kopniecia jakie daje sub w zestawach X.1, ale prawda jest taka ze nikt kto uslyszal dobry bas nie wroci do plastikowego buczenia i dudnienia.

PS. Jak ktos jest z Wroclawia lub okolic i nie jest przekonany czy warto inwestowac w np. ML Solo to zapraszam na kawke/herbatke. Pm Me.

Edytowane przez Neon69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam problem z wyborem głośników 7.1 Interesowały mnie Creative'y i Logitechy? Co lepsze? Cena myślę że do 350zł. A no i czy jest możliwość podłączenia do takich głośników np gitary elektrycznej? Chodzi o to żebym nie musiał sobie dodatkowo piecyka dokupywać :)

EDIT: Poczytałem trochę i nie wiem czy nie lepiej do mojego pokoju kupić 5.1 Mam pokój zaledwie 20 metrów kw. no i róg dachowy. Nie jest to taki zwykły sufit i ściany, mam nadzieję że wiecie o co chodzi :) Więc proszę pomóżcie

Edytowane przez garrowq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tak się zastanawiam czy wziąć głośniki Logitech G51, czy może dozbierać do ok.1000-11000 zł i kupić Z-5500. Niestety nie stać mnie na kupno kolumn i ampa. Może na jakieś inne się zdecydować? Ogółem to dzielę to tak: 40% muzyka, 40% gry, 20% inne. Wiem, wiem... licho 5.1 do muzyki, ale przecież zawsze można sobie puszczać muzyczkę na 2 satelitkach i subie.

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety dopłaty nie wchodzą w grę. ;( Naprawdę taka kaszanka jest z 5.1 do muzyki? Nie ma żadnej niekosztownej metody chociażby częściowego zrekompensowania tego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi