Skocz do zawartości
wunat

Komputerowe zestawy 2.1 / 5.1

Rekomendowane odpowiedzi

I właśnie w związku z ogólną dominacją jedynie słusznych marek [tj creativ,genius i logitech] zwracam sie ponownie z uprzejmą prośbą o opinie na temat głośników Altec Lansing FX4021.

p.s. nie pracuję w żadnym sklepie :wink:

Z tego co czytałem to głośniki te są dobre do gier, filmów i muzyki techno-podobnej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podejrzewam że buczy. Alteci tak już mają. Również moje.

No właśnie, takie już słyszałem opinie o altec-ach, a chodziło mi o konkretny model FX4021

dopóki nie usłyszałem na tym forum o głośnikach Solo 6C to był mój faworyt,

niestety na Solo 6c trzeba poczekać do połowy maja - taką przynajmniej otrzymałem odpowiedź z dwóch sklepów. :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaletą firmy Altec Lansing jest to, że nie podają kosmicznej mocy RMS, dlatego mało ludzi je kupuje:) Są np. dwie bdb. opinie o FX4021 na komputronie i tu jedna, ale nie wiem czy można w to wierzyć :> Za granicą nie piszą rewelacyjnie, ale całkiem dobrze o FX4021. Nie wiem też w jakim stopniu te buczenie jest słyszalne.

Pośpiech w wyborze głośników za kilka setek nie jest wskazany, zwłaszcza gdy masz duże wymagania i słuchasz różnej muzy.

Jak te Solo6 zostaną w Polsce wnikliwie obadane i okażą się kiszką (na razie zapowiada się odwrotnie:)), to nikt ich tutaj polecać nie będzie, a wręcz przeciwnie.

Edytowane przez elektrykk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli parę sztuk już działa, może jeszcze jakiś posiadacz tutaj zagląda i opowie conieco o swoich wrażeniach...

Ostatnio poszly Solo7c, klient obiecal odwiedzić forum i napisac co nie co.

Na infosoft.pl powinni zaktualizować stronę bo wciąż widnieją tam tylko dwa modele Microlaba, chociaż ponoć firma ma w sprzedaży więcej głośników tej marki.

Wiecej jest na http://www.allegro.pl/show_user_auctions.p...&gr_id=4395

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nas interesują głównie Solo, Pro i Pure!!!!:)

Też tak myślę :D udowodnione w pomiarach i odsłuchach absolutne minimum dla pełnowartościowego dźwięku (również dla średnich częstotliwości )jeżeli chodzi o wymiar nisko-średnio-tonowego głośnika to 5" nawet powinno być ciut więcej :wink: ,a te wymagania już spełnia model SOLO-5 przy rozmiarze 5.25" ,niestety żaden z zestawów wielokanałowych nie spełnia tego kryterium np model H-500 posiada wymiar 3.5" a to jest za mało i to właśnie dyskwalifikuje go z zastosowań audiofilskich ,po prostu przy tym rozmiarze głośnika dźwięk będzie zbyt zduszony ,no chyba że ustawimy suba w miejsce monitora komputerowego i satelitki blisko obok :lol: .

Zresztą pisali o tym w recenzji H-500 :

Na wskutek zastosowania małego rozmiaru dyfuzora (8 cm) dźwięk na średnich częstotliwościach jest niepełnowartościowy. Jest obecny efekt skrępowania. Pragnęłoby się bardziej swobodniejszego, otwartego dźwięku.Brak szczegółowości odbija się na stereopanoramie

Ale i tak wygrywa z konkurentami w tej klasie cenowej :wink: .

Tak na marginesie to jak wam się podoba design wielokanałowej serii H ? bo ja mam mieszane odczucia sam nie wiem ,ale za to seria SOLO i Pure jest elegancka :D .

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na marginesie to jak wam się podoba design wielokanałowej serii H ? bo ja mam mieszane odczucia sam nie wiem ,ale za to seria SOLO i Pure jest elegancka :D .

Seria H mi się za bardzo nie podoba, ma dziwnie rozszerzone te satelity z góry i z dołu, zestaw wygląda jakoś tak starodawnie i babciowo, nie tak jak nowe Edifiery S750.

Podobnie ten drewnopodobny front w Pure 100 - przypomina meble "Puszcza" z lat 80 - z maskownicą już jest ok. Śliczne są za to Pure 10.

B. ładna jest seria Solo - czarne, wygląd klasyczny, bezpretensjonalny, bez udziwnień. Dobrze wyglądają bez maskownic. Solo jak dla mnie o wiele ładniejsze niż Geniusy. Seria Pro też może być.

Ogólnie - sam wygląd niektórych ML "zwiastuje" coś o wiele lepszego niż zwykłe pierdziawy:)

+

PS. Na labie jest człowiek, który twierdzi, że słuchał solo6. Na razie, z wiadomych względów nie napisał zbyt wiele o nich...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seria H mi się za bardzo nie podoba, ma dziwnie rozszerzone te satelity z góry i z dołu, zestaw wygląda jakoś tak starodawnie i babciowo, nie tak jak nowe Edifiery S750.

Podobnie ten drewnopodobny front w Pure 100 - przypomina meble "Puszcza" z lat 80 - z maskownicą już jest ok.

Co do serii ''H'' to faktycznie ma coś z babciowości :wink2:

http://forum.ixbt.com/post.cgi?id=attach:12:37212:1550:1

http://forum.ixbt.com/post.cgi?id=attach:12:37212:1557:3

Ale za to seria Pure 100 na stojakach już jest całkiem całkiem B-)

http://diy.yesky.com/speaker/345/7745345.shtml

PS : Zrobiłem update do recenzji satelitów z A-H500 (ostatni post) :wink:

http://forum.purepc.pl/temat/Audio/63/Rece...A-h500/263380/#

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Pośpiech w wyborze głośników za kilka setek nie jest wskazany, zwłaszcza gdy masz duże wymagania i słuchasz różnej muzy.

Jak te Solo6 zostaną w Polsce wnikliwie obadane i okażą się kiszką (na razie zapowiada się odwrotnie:)), to nikt ich tutaj polecać nie będzie, a wręcz przeciwnie...

Nigdzie mi sie nie śpieszy :) szukam nowych głośników od stycznia... niestety na opiniach w "komputroniku nie można polegać" (ciekawe kto je pisze?) Firma Altec to raczej egzotyka na naszym rynku a zainteresowałem się nią po usłyszeniu przetworników (bo trudno to nazwać głośnikami :razz: ) w laptopie HP - grały całkiem przyzwoicie.

uważam że oprócz parametrów i jakości dźwięku wygląd też jest ważny - w końcu po co wydawać kasę na coś co wygląda jak kartoniki po butach albo jak małe zniekształcone pokemonki :-)

zarówno solo6 jak i FX4021 mają fajny wygląd - cena jest też do przyjęcia - pozostało tylko wybierać ...

p.s. jeśli chodzi o rzetelność konkurencyjnego forum to dnia 10.01.2008 umieściłem tam taki wątek "Głośniki Altec Lansing FX4021" i nikt ale to nikt do tej pory nie odpowiedział... czyżby w labie nikt nie znał sie na głośnikach innych niż te "najlepsze i bezkonkurencyjne" :mur:

Edytowane przez mors4227

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już nadużycie ... co innego jak byś podał linki do konkretnych poszukiwanych zestawów np. Solo 6

Jak tylko pojawią się Solo6c to od razu napiszę i wstawię do sklepu, chyba, że ktoś już chce kupić i czekać.

ooo, nonamE2, jesteś, powiedz wszystkim, że nie pracuje w Waszym sklepie :lol2:

Nie pracujesz niestety, ale dobrze reklamować firmę możesz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustaliliśmy tutaj wspólnie, że na razie jako jedyni w Polsce realnie ściągacie rewelacyjnie zapowiadające się Microlaby - SOLO i PURE, więc przez jakiś czas możecie się ostro wzbogacać na tym monopolu ;-) Niechcący wyszła ta "reklama" firmy.

Widać na forach, że dużo userów czeka na model SOLO 6C, więc sie starajcie:)

Przydałaby się też seria "PRO" i "H" w ofercie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zarówno solo6 jak i FX4021 mają fajny wygląd - cena jest też do przyjęcia - pozostało tylko wybierać ...

Po kilku latach używania przy komputerze głośników typu: małe plastikowe satelity + subwoofer (głównie do słuchania muzyki z różnych gatunków) daję swój głos wstępnie na takie kolumny jak Solo 6 B-)

Na Inermax widać, że dużo ludzi pozamawiało zestawy na przyszłość, bo już trzy modele są na tej ich liście bestsellerów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, może minimalnie, czuć tylko przesunięcie sceny o jakieś max 5* w stronę tego ze wzmacniaczem przy cichym ustawieniu głośności (10 na skali: 0-60, gdzie 20=ciche słuchanie muzyki; 35=głośne słuchanie muzyki; 50=max który odważyłem się uzyskać (na moment) ze względu na możliwą utratę słuchu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak ogólnie spisują się piątki przy bardzo cichym słuchaniu muzyki? bo wiem, że w 1250x jest z tym słabo i ręka sama idzie do potencjometru, żeby choć ciut podgłośnić :) Dopiero przy większej głośności mogą się rozkręcić.

PS. OMG!! Idiotyzm moderatorów z laba i strach przed "nowym" nie zna granic. Dziś rano wykasowali wypowiedź @Serwal4, której kompletnie nic nie można było zarzucić. A myślałem, że komuna już minęła. Pier.. tamto forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ijeee dali się ponieść emocjom... Widocznie niepotrzebnie pisałem o "jedynej i prawdziwej" prawdzie i o tym, że daleko mi do Białegostoku =]

Ale to jeszcze nic :E Dowodów nie mam (a szkoda - mogłem robić prt screeny) ale:

1. Nie tylko mój post zniknął - pewien user w tym temacie (z którego zniknął mój post) zapytał się o wybór Solo6C vs 7C... - tego posta też nie widzę (na niego zresztą odpisywałem).

EDIT:

A jednak muszę przeprosić...

Pierwszą PM o linki do recenzji ML dostałem od innego user'a...

Tak patrząc na powiadomienia na mailu...

Więc jednak PM są jeszcze bezpieczne.

Niepotrzebnie wywołałem zamieszanie... (ehh skutek mocnego niewyspania - od dłuższego czasu nie pamiętam dnia kiedy choć przez chwilę nie byłem śpiący...)

Edytowane przez serwal4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi