Skocz do zawartości
wunat

Komputerowe zestawy 2.1 / 5.1

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam sie ciagle..czy kupic zestaw.5.1 Logitech X-530 czy moze 2.1 Logitecha Z3...??? ceny podobne co radzicie??? boje sie tych 5.1 ze wzgledu na te trzaski w nich, odbierania ruskiego radia..itp...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam --- własnie zamowilem glosniki Z-2300 Logitecha 2.1 i zamieniam karte muzyczna z mojej zintegrowanej /soundstorm/ na Creative Sound Blaster Audigy SE OEM /100zl/ .Czy mysliscie ze znacznie poprawi sie jakosc dzwieku po zainstalowaniu Creative Sound Blaster Audigy i czy ta karta wykorzysta wszystkie walory z-2300 czy moze dolozyc i kupic Creative Sound Blaster Audigy 4 OEM/210zl/.Dodam ze bede wykorzystywal te glosniki glownie do mp3, filmow czyli takie podstawowe zastosowania.Czy duza bedzie roznica w dzwieku na glosnikach Z-2300 miedzy tymi dwiema kartami muzycznymi Sound Blaster Audigy SE OEM a Sound Blaster Audigy 4 OEM i czy warto przeplacac te 100 zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica nie będzie słyszalna a dodatkowe 100 PLN płaci się za procesor Audigy którego jak pamiętam Audigy SE nie posiada.

jak się mylę to poprawcie :wink: - <śpiący>

Inaczej : jeśli chcesz zagrać to lepiej kup Audigy 4 oem bo na Audigy SE będzie spadek fps

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam --- własnie zamowilem glosniki Z-2300 Logitecha 2.1 i zamieniam karte muzyczna z mojej zintegrowanej /soundstorm/ na Creative Sound Blaster Audigy SE OEM /100zl/ .Czy mysliscie ze znacznie poprawi sie jakosc dzwieku po zainstalowaniu Creative Sound Blaster Audigy i czy ta karta wykorzysta wszystkie walory z-2300 czy moze dolozyc i kupic Creative Sound Blaster Audigy 4 OEM/210zl/.Dodam ze bede wykorzystywal te glosniki glownie do mp3, filmow czyli takie podstawowe zastosowania.Czy duza bedzie roznica w dzwieku na glosnikach Z-2300 miedzy tymi dwiema kartami muzycznymi Sound Blaster Audigy SE OEM a Sound Blaster Audigy 4 OEM i czy warto przeplacac te 100 zl.

Mozna wiedziec za ile zamowiles?

Bo sam mam zamiar w najblizszym czasie zamowic te glosniki, jak narazie znalazlem najtaniej za 499zł. Znacie moze sklepy jakies internetowe w ktorych sa tansze?

:rolleyes: :rolleyes: B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja zamowilem za 530 zl ale na miejscu z pobliskiego sklepu w niektorych sklepach internetowych mozna dostac taniej ale znowu trzeba doliczyc za kuriera i jest prawie to samo.Własnie sie zastanawiam czy faktycznie warto zamieniac mojego zintegrowanego soundstorma na Creative Sound Blaster Audigy SE bo na cos drozszego mnie nie stac narazie.W koncu soundstorm jest znacznie lepszy niz podstawowe zintegrowane dzwiekowki i nie ma na niej tak duzych spadkow w fps w grach poczytajcie sami http://www.frazpc.pl/artykuly/154/NVIDIA/S...Storm/od/A/do/Z --- to jest cystat z tej recenzji " Sound Storm bez problemu, pod względem wydajności deklasuje wszystkie kart Creative Labs z Audigy 2 włącznie. Dowodzi to doskonałej konstrukcji układu i świetnie przygotowanych sterowników do obsługi gier. Sound Storm jest także najwydajniejszym układem, który potrafi w czasie rzeczywistym enkodować strumienie dźwięku do standardu Dolby Digital 5.1 ale także, doskonale nadaje się do wykorzystania z analogowymi zestawami kina domowego w systemie 5.1. Sound Storm jest pełnowartościową kartą dźwiękową, którą po prostu zamontowano na samej płycie głównej. Dodatkowo, Sound Storm jest jedynym kontrolerem dźwięku na płycie głównej, który wydajnościowo, bez problemu pokonuje nawet najnowsze karty dźwiękowe ze stajni giganta jakim jest Creative Labs. W dodatku, jest to pierwszy taki przypadek w historii rynku układów dźwiękowych ! Sound Storm to także świetna platforma do gier, przygotowana do obsługi wielu standardów dźwięku przestrzennego wręcz rewelacyjnie. itd --- recenzja byla pisana pod koniec 2003 r wiec najnowsze i drozsze karty creative sa teraz pewnie lepsze co nie oznacza ze soundstorm to calkiem dobra karta muzyczna. Wiec moze poczekac dozbierac i kupic np Creative Sound Blaster Audigy 4 OEM lub X-Fi.Ma ktos moze te glosniiki Z-2300 ktore pomykaj na soundstormie i jak jest tego efekt.

Edytowane przez slaww

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

........ Sound Storm bez problemu, pod względem wydajności deklasuje wszystkie kart Creative Labs z Audigy 2 włącznie. Dowodzi to doskonałej konstrukcji układu i świetnie przygotowanych sterowników do obsługi gier. Sound Storm jest także najwydajniejszym układem, który potrafi w czasie rzeczywistym enkodować strumienie dźwięku do standardu Dolby Digital 5.1 ale także, doskonale nadaje się do wykorzystania z analogowymi zestawami kina domowego w systemie 5.1. Sound Storm jest pełnowartościową kartą dźwiękową, ...................

Jest to czysta prawda.... pod względem wydajności (w grach) to dopiero X-Fi może go pokonać. Jest drobne ale ... różnice w ogólnej wydajności w grach są znikome 1-2% ale różnica w jakości dźwięku jest zasadnicza. Już sb live! gra nie gorzej albo i lepiej od "ss" a audigy gra jeszcze lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli co brac Creative Sound Blaster Audigy SE i na tej karcie logitechy Z-2300 beda lepiej graly niz na soundstormie wiec warto wydac te 100 na ta karte muzuyczna mhhy recenzja ktora czytale mmowila co innego ze SS deklasuje live i audigy --- wiem ze wiekszosc za nic nie da sie przekonac do zintegrowanego ukladu muzycznego ale Sound Storm jest pełnowartościową kartą dźwiękową, którą po prostu zamontowano na samej płycie głównej.Mysle ze znaczna roznica w dzwieku byla by dopiero przy wyzszych modelach niz live i audigy ale na te drozsze narazie mnie nie stac.Co o tym myslicie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SS deklasuje live i audigy ---

Wszystko zależy od punktu siedzenia ... ups słyszenia. Może i na ss "umc...umc" brzmi głośniej ale miałem okazje porównywać ss z abita do sb live! - zdecydowanie wole dźwięk z sb live.

W sumie mając ss to zbierałbym raczej na pełnowartościowego audigy, niz wydawał kase na kastraty.

P.S.

Musisz jeszcze pamiętać, że kartadźwiękowa to nie tylko procesor dźwięku, ale także układy D/A i inne komponenty. Na dedykowanych dobrych dźwiękówkach są one po prostu lepsze. Przez to dźwięk jest bardziej naturalny, dynamiczny, mniej szumi itd.

Więc sam procesor dźwięku w ss jest może i wydajny i świetny, ale co z resztą ??

Edytowane przez Conti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po dlugich przemysleniach mysle ze warto dolozyc do karty muzycznej i ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> Creative Sound Blaster Audigy 4 OEM /210zl/ bo bardzo duzo gram po necie i bede mia lmniejszy spadek fps w grach niz na okrojonym Creative Sound Blaster Audigy SE a i chyba jakosciowo i technologicznie tez jest znacznie lepsza wiec powinna ladnie smigac na glosnikacg Z-2300 bo max co moge wydac na karte muzyczna to 200 zl.Jak myslicie dobrze wybralem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie czy karta muzyczna Creative Sound Blaster Audigy 4 OEM /210zl/ to dobry model nie jest okrojona jak np Creative Sound Blaster Audigy SE OEM .Bo ciezko w sklepach dorwac SB audigy 2 OEM wiec mysle ze SB 4 oem moze byc ciekawa propozycja.Co o tej karcie myslicie. AHA a czym sie rozni modelu Creative Sound Blaster Audigy 4 /299zl/ od Creative Sound Blaster Audigy 4 OEM /210zl/ --- dolonczonym oprogramowaniem ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@slaww

Moge Ci tylko przyblizyc sytuacje z SB Live! 5.1 OEM i BOX... Bylem w posiadaniu obu i porownalem plytke jednej jak i drugiej karty i stwierdzilem, ze w OEM'ie brakowalo kilku scalakow :unsure: i kondensatorow w porownaniu do BOX'a. Nie znam sie za dobrze na elektronice zeby stwierdzic co to byly za roznice...

Zapomnialem jeszcze dodac, ze jak probowalem zainstalowac oprogramowanie BOX'a na OEM'ie (i odwrotnie) to wogole nie widzialo karty dzwiekowej, czyli jakas roznica byla...

Edytowane przez Disruptor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie mozesz podłączyc, ale po co poprawiac cos dobrze zestrojonego?? wydaje mi sie ze tam moce poszczegolnych segmentow sa wyliczone stosunkiem do wzmaka jaki to obsluguje wiec nalezaloby podlaczyc jakoby jest to 5.1 a nie 2.0 cos o takiej samej impedancji i podobnej mocy co Geniusy, dołaczyc do obecnej konfiguracji nie polecam bo moze sie to zle skonczyc, i to zarowno dla zestawu jak i kolumienek...widzisz majac kiedys mini wieze sony mhc cos cos cos... byla ona jedna z najlepszych mini na rynku ponad 2500... nie bylo tam suba ani otoczeniowek, tylko wejscie surround( zaslepki na zwykle przewodziki) wpadlem wiec na cudowny pomysl by wykorzystac glsoniki od radiomagnetofonu 15 letnie do podlaczenia tego jako otoczenie i co?? efekt super, tylko glosniki przy duzej mocy nei wyrabialy, podniecony pojechalem na wolumen po 3 miechach uzytkowania tamtych, podlaczylem nowe wzialem volume i traasaaaaachhh cos sie spalilo w mojej wiezyczce:( okazalo sie ze 4 omowe glosniki wykazaly za maly opor do otoczenia ktore bylo zalecane 16 omow i uszkodzilo mi sprzet, teraz juz wiem ze nie bede podlaczac na palke:) i radze TOBIE ERISS nie kombinuj bo od tego boli głowka:) pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie bo jestem lajkiem w sprawach audio. pewnie bede kupował 5.1 w cenie do 250 zł i zastanawia mnie czy bedzie wyraźna różnica w dzwięku z płyty DFI NF4 miedzy Sound Blaster Audigy SE albo jakąś kartą za około 100zł

chodzi mi o to czy opłaca sie wydać te 100zł czy po prostu nie poczuje różnicy miedzy krajanem audio a jakąś kartą muzyczną? nagrywać dzwieku nie bede ani muzykiem nie jestem chodzi mi o słuchanie mp3 i od czasu do czasu gierka jakaś ?

czy uco zwykłego kowalskiego to usłyszy i odczuje roznice?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co sądzicie o tym SPEED-LINK X-TENSIONS CARBON 5.1 Głośniki mające sporo watów ale ich firma mnie odstrrasza jeżeli poza mocą grały by czysto to warte by były uwagi. Ale mówie firma i cena podejrzane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bylem wczoraj w silesia city w SATURNIE ogladalem glosniczki min: Logitech Z3, 530-X oraz Z 2300 i powiem tak Z3- bardzo dobrze wykonane widac ze sa solidne i sa ciężkie ogolnie fajnie wyglkadaja(niestety ich nie sluchalem)

530-X wykonanie przeciętne, lżejsze od tych Z3 jakość grania tez raczej srednia(choc odsluchiwalem to na duzej hali byl szum ludzi itp)

Z 2300 byly podlaczone akurat do kompa i leciala muza wiec sie pobawilem i graly fajnie basik ladny soczysty, tylko to slyszalem, satelit niestety nie bo bylo zbyt tam glosno...ale bassik ladnie dawał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam mam pytanie odnosnie glosniczkow, poszukuje jakiegos zestawu 2,1 tak aby podłaczyc go do notebooka z podpisu, karta znitegrowana ac 97;/// wiec nie oczekuje zadnych rewelacji, po prostu denerwuje mnie dzwiek z glosniczkow laptopa, i teraz chcialbym prosic o pomoc w wyborze jakiegos zestawu tak zeby cena byla optymalna do jakosci i mozliwosci mojego zintegrrowanego ukladu, na glosniczki moge przeznaczyc cos kolo 160zl (oczywiscie roznica paru zlotych nie robi roznicy) z gory dziekuje za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bylem wczoraj w silesia city w SATURNIE ogladalem glosniczki min: Logitech Z3, 530-X oraz Z 2300 i powiem tak Z3- bardzo dobrze wykonane widac ze sa solidne i sa ciężkie ogolnie fajnie wyglkadaja(niestety ich nie sluchalem)

530-X wykonanie przeciętne, lżejsze od tych Z3 jakość grania tez raczej srednia(choc odsluchiwalem to na duzej hali byl szum ludzi itp)

Z 2300 byly podlaczone akurat do kompa i leciala muza wiec sie pobawilem i graly fajnie basik ladny soczysty, tylko to slyszalem, satelit niestety nie bo bylo zbyt tam glosno...ale bassik ladnie dawał.

Ja również dzisiaj byłem w SATURNIE i powiem tak ... jakbym miał 300 zł więcej to bez zastanowienia biorę te Z2300. Było je słychać już na bramkach. Zastanawiałem się co tak głośno pogrywa, aż tu moim oczom ukazały się owe logitechy. Co do X-530 - zauważyłeś, w jakim one są stanie ? Ludzie wogóle nie szanują rzeczy na wystawie. Pewnie dlatego że były zniszczone w jakimś tam stopniu wpłynęło na jakość dźwięku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również dzisiaj byłem w SATURNIE i powiem tak ... jakbym miał 300 zł więcej to bez zastanowienia biorę te Z2300. Było je słychać już na bramkach. Zastanawiałem się co tak głośno pogrywa, aż tu moim oczom ukazały się owe logitechy. Co do X-530 - zauważyłeś, w jakim one są stanie ? Ludzie wogóle nie szanują rzeczy na wystawie. Pewnie dlatego że były zniszczone w jakimś tam stopniu wpłynęło na jakość dźwięku.

a w jakim mieście ten saturn i czy z-2300 naprawde dobrze grają?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy i koleżanki mam pytanko czy ktoś z was posiada Z 5400?? jako alternatywe do Z5500, lub czy ktos mialby zamiar nabyc cos takiego:

http://radiozet.allegro.pl/show_item.php?item=86638341

jako alternatywe do Z2300 cena podobna, ps. wiecie jak to gra, widzieliscie to?? prosze o odpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie - konkretna odpowiedź - co się teraz kalkuluje kupić z 2.1 w cenie około 200zł lub mniej? Podobno którś z Logitechów graja ruskim radiem i trzeszczą ? :D Co byście polecali ?

Czy to się nadaje:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85354009

lub to:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=86044048

i co lepiej, a może jeszcze coś innego ?

Edytowane przez Didymos234

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi