Skocz do zawartości
wunat

Komputerowe zestawy 2.1 / 5.1

Rekomendowane odpowiedzi

A ja mam dosc istotne pytanie. Jestem szczesliwym posiadaczem wiezy Panasonic z 2 fajnymi glosniczkami w drewnianej skejce, zaden dresowski plastikowy szajs. Ze 2 lata temu to nawet 1300 kosztowala :)

Czy ma sens kupowanie do kompa jakichkolwiek glosnikow? Czy te co sa wystarcza jak sie wieze na AUX wlaczy? Kina domowego nie chce, bo mam w innym pokoju :) Chodzi mi o to czy do muzy komputerowe glosniczi sa w stnaie wyciagnac taka jakosc dzwieku.

Aha, i dodam, ze moze melomanem nie jestem (co prawda lubie posluchac puzyki powaznej tak jak i trance'u) ale, wszelkiej masci subwoofery brzmia wg mnie tandetnie, bo bas ktory daja jest kiepskiej jakosci.

Subwofer typowy komputerowy daje rozmyty bas pozbawiony kontroli, jest ponadto wysoko cięty ( nawet 200 Hz) - nie do zaakceptowania for me. Ta wieża napewno zagra bardziej poprawnie. Zadziwiająco dobrze niektóre takie wieżyczki grają ( np. sharp za ~800 PLN z drewnianymi kolumnami - nie pamiętam modelu ) jeśli to taki typ brzmienia jak ten sharp ( najlepiej bez tych technologii typu Xbass itd. ) to B)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nkowalski, nie mam pojecia dlaczego one tak grały, wiem tylko jedno, po ich przesluchaniu, gdyby graly tak jak powinny, napewno bys sie na nie zdecydowal i nie chcialbys przez dlugi czas nic innego, co do uszu, to cwicze je na sluchaweczka shure E5, to jest dobre pole do manewru- niestety nie stac mnie na nic pokroju tych sluchaweczek oprocz tego mam ep-603 tez polecam, a na glosniczki inne nie bylo mnie stac wiec mam te z Z5500 i do nich wszystko staram sie przyrownac(jako produktu wzorcowego w danym segmencie klasowym i cenowym)

to jeśli słyszałeś jak grają geniusy to powiedz czy dźwięk w tych logitechach z-2300 jest na tyle lepszy bo kosztują podobnie a geniusy to jednak 6 głośników a nie trzy .które wybrać głównie do oglądania filmów ale i też do muzyki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nkowalski, do filmow i gier geniusy,do muzyki logitechy to moja odpowiedz- niestety taka sobie;/ wiem ze geniusy dadza sie zlamac na skali glosnosci i zaczna harczec, parczec, choc dopiero przy duzych obrotach, przedtem tego zjawiska nie zaobserwowalem u logow i tak nawet mi sprzedawcy mowili ze sprzet nie do zajechania, dlatego sie zdziwilem tym co napisales w sklepie ze harkotaly- czy tam ktos inny powiedzial, ja bym polecil te Logi bo maja THX, Geniusy nie ale naprawde polecam jednak bys je przetestowal, zreszta zalezy w jakim bedziesz pomieszczeniu tego sluchal...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Planuje zakup głośników do komputera których celem będzie dobre nagłośnienie12 m2. Moją uwagę zwróciły głównie dwa modele. Według kolejności:

Creative Inspire T7900 7.1

Logitech X-530

Głośniki mają służyć do słuchania muzyki, oglądania filmów oraz do gier. Mój budżet to Creative Inspire T7900 7.1 lecz cena może przekroczyć parę złoty. Proszę Was o Pomoc w dokonaniu właściwego dobrego wyboru. Nie słyszałem obu zestawów dlatego trudniej mi jest cokolwiek ocenić. Opinie z Internetu które jak do tej pory znalazłem to dla Creativa mało komentarzy ale pozytywne, Logitech dużo pozytywów. Proszę o wskazówkę który z tych zestawów będzie miał przewagę i będzie lepszy. Lub proszę o Wasze inne lepsze propozycje. Nie wiem czy warto dopłacić około 100zł do Crativa w stosunku do Logitecha. Proszę o pomoc.

Z góry dziękuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim przypadku X-530 odpadły ze względu na tragicznie przemyślane połączenia kablowe, po prostu nie dało się ich ustawić w moim pokoju. Zamiast nich korzystam z T5900 i jestem zadowolony (T7900 są podobne) :) Chociaż teraz ich zastąpi pewnie Z-2300.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten temat jest poruszany cały czas. Można poczytać. Większość poleca X-530 - ja także.

Aha...i jeśli chodzi o 2.1 to w przedziale cenowym ~250zeta nie znajdziecie lepszych niż z-3e. Podobnie ma sie sprawa z X-230 tyle, że kosztują o stówkę mniej.l

Wiem, że to nie jest nawet w 1% to czym jest high-end, ale jak na komputerowe w tej cenie...

Poczytajcie sobie opinie :

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=14104

Edytowane przez vvob

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głównie jestem nastawiony na więcej głośniczków co najmniej 5.1

natrafiłem jeszcze na takie głośniczki: Philips MMS460 5,1 bardzo ciekawe :wink:

Bardzo bym prosił o o porównanie z poprzednimi moimi propozycjami

Znalazłem jeszcze taki ale to już pewnie jakiś wynalazek Noname: Encore XP-730

To wdług Państwa Logitech X530 przed Creative T7900?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę o opinje co myślicie o tym zestawie klipsch http://www.allegro.pl/item88554213_klipsch...as_nowe_gw.html

Satelity posiadają głośniki wysokotonowe - więc jest szansa na detale w sopranach. Tylko 2 sprawy

sprawa 1 jeśli są złej konstrukcji soprany mogą być nasycone ostre kłujące

sprawa 2 mało popularna firma w porównaniu do creative lub Logitech więc z serwisem za 2 lata może być różnie

.... może Creative S750?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam stałem sie niedawno posiadaczem glosnikow logitecha Z-2300 i mam pytanie czy jest mozliwosc przedluzenia kabli od satelitek czy mozna taki kabel przedluzajacy kupic w sklepie z odpowiednimi koncowkami, czy trzeba samemu lutowac itd.Jesli przedluz kable sateli o powiedzmy 1-2m to bedzie jakas strata jakosci dzwieku?Czy znacie jakies polskie strony www gdzie mozna dorwac recenzje wlasnie tych glosnikow ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie apropo Geniusów SW-5.1 home Theater

Chodzi o zaklocenia wsteczne, czyli pulsacje pradu, ktore zasilacz oddaje "do sieci". Sa to bardzo upierdliwe i trudne do wyeliminowania zaklocenia. W branzy audio do wyeliminowania stosuje sie do tego kondycjonery

Wiem że Logitechy X-530 z racji wbudowanego w suba zasilacza mają bardzo duże zakłócenia wsteczne, i fachowcy zalecają podpinać je do innego gniazdka niż komputer i w dodatku przez listwe zasilającą po to żeby troche wytłumić te pulsacje i nie dobijać nimi innych urządzeń w domu.

Jak jest z poziomem zakłóceń wsteczych zasilacza w przypadku tych Geniusów ?? Wie ktoś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie.... ponownie bo całkiem niedawno pisłem w tym topicu o swoim problemie z Creative T5900 5.1. Pod dłuższych problemach (i rozwiązaniu nielktórych z nich) stanęło na tym, że za cholerę nie słyszałem dźwięku z centranlego głośnika nie ważne co bym nie włączał, winamp z muzyką, film w AC3, film na DVD, nic. Wczoraj sformatowałem dysk i po zainstalowaniu windowsa na świeżo zacząłem wszytsko instalować w tym kodeki audio-video do oglądania filmów i zauważyłem, że opcjach kodeka "AC3Filter" było zaznaczone "Speakers" - 2.0 a nie 5.1. Zaznaczyłem, odpaliłem jakiś wilm w AC3 i wreszcie usłyszałem wszyskie 5 głośników.Do rzeczy: problem w tym, że AC3Filter gryzie się z innymi kodekami, w związku z tym chciałbym abyście mi polecili jakiś dobry kodec pack do oglądania filmów gdzie byłby już wbudowany AC3Filter i gdzie można by było konfigurować głośniki wg. własnych upodobań, tak jak w pomi przypadku gdy chcę ustwaić głośniki 5.1. Bdę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłe dzisiaj gazete Komputer Św**t i się zdołowałem wynikami ich testu. Mianowicie testowali głośniki 2.1 w cenie od 200 do 300zł rezultatem tych testów było to że Logitechy z-3 zajmują gorsze miejsce od creativów T3030 naprawde nie czaje w jaki sposób oni je testowali. !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie.... ponownie bo całkiem niedawno pisłem w tym topicu o swoim problemie z Creative T5900 5.1. Pod dłuższych problemach (i rozwiązaniu nielktórych z nich) stanęło na tym, że za cholerę nie słyszałem dźwięku z centranlego głośnika nie ważne co bym nie włączał, winamp z muzyką, film w AC3, film na DVD, nic. Wczoraj sformatowałem dysk i po zainstalowaniu windowsa na świeżo zacząłem wszytsko instalować w tym kodeki audio-video do oglądania filmów i zauważyłem, że opcjach kodeka "AC3Filter" było zaznaczone "Speakers" - 2.0 a nie 5.1. Zaznaczyłem, odpaliłem jakiś wilm w AC3 i wreszcie usłyszałem wszyskie 5 głośników.Do rzeczy: problem w tym, że AC3Filter gryzie się z innymi kodekami, w związku z tym chciałbym abyście mi polecili jakiś dobry kodec pack do oglądania filmów gdzie byłby już wbudowany AC3Filter i gdzie można by było konfigurować głośniki wg. własnych upodobań, tak jak w pomi przypadku gdy chcę ustwaić głośniki 5.1. Bdę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.

FFDSHOW !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaką karte dziwiękową do logitechów x530 i pod nią musze jeszcze podpiąć tuner tv winfasta 2000xp expert

myślałem nad tą kartą CREATIVE SB Audigy SE OEM 7.1

http://allegro.pl/item86729330_creative_sb...l_fv_sklep.html

da sie podłoczyć ten tuner pod nią ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam takie pytanie bo mam program od zarzadzania audio i na kazdy kanal OUT mam wskaznik jakby mocy i mam ustawione na 7.1 i jak kazdym suwakiem ruszam wzglasnia sie a subwoffer i central nie ruszaja. sie. i jak podpne zestaw 5.1 to bedzie gral ten central i sub czy tez mam jakis konfilkt.

a i niemam jak tego sprawdzic bo do central i sub chyba jest kabel MONO ?? bo na takim 3 zylowym niegra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam stałem sie niedawno posiadaczem glosnikow logitecha Z-2300 i mam pytanie czy jest mozliwosc przedluzenia kabli od satelitek czy mozna taki kabel przedluzajacy kupic w sklepie z odpowiednimi koncowkami, czy trzeba samemu lutowac itd.Jesli przedluz kable sateli o powiedzmy 1-2m to bedzie jakas strata jakosci dzwieku?Czy znacie jakies polskie strony www gdzie mozna dorwac recenzje wlasnie tych glosnikow ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam zestaw Creative Inspire 5300 [na Audigy], będe remontował pokój [ 3x4m ], warto je zmienić na:

- Logitech 5.1 X-530,

- Creative 5.1 Inspire T6060,

- Genius 5.1 Home Theater,

- Manta MM-4500,

- Tracer Eclipse 5.1,

- Modecom MC-2000 5.1 ??

Używam głosników do wszystkiego, w creative'ach 5300 wkurza mnie bardzooo niska jakośc basów [ a wymagający wogóle nie jestem ], i spieprzone wysokie tony [ ja to tak odczuwam ].

Edytowane przez NetWalker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NetWalkerze, warto wymienić z cenowego punktu widzenia najbardziej oplacalnym rozwiazaniem beda X530- bardzo ładny basik i wysokie tony w porownaniu z nieudanym creativem, t6060 bedzie powrotem do tego z czego nie jestes zadowolony... natomiast Geniusy beda tutaj najlepszym ale i najdrozszym rozwiazaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawa 2 mało popularna firma w porównaniu do creative lub Logitech więc z serwisem za 2 lata może być różnie

Mało popularna w Polsce, a w rzeczywistości dużo lepszy producent od Creative i Logitech.

NetWalker - trzy ostatnie możesz od razu skreślić. Manta i Tracer odrzucam z definicji, a Modecom AV-2000 miałem i powiem tyle że to była najgorsza strata pieniędzy na jaką kiedykolwiek się zdecydowałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muzy na kompie nie słucham, filmów nie oglądam, nie jestem fanatykiem gier...

Potrzebuję tani do 50zł zestaw 2.1 na którym;

-odsłucham siakiegoś załacznika poczty

-jakąś mp3-ke

no i ogólnie będe miał fonię...

Co polecacie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@bazyl

Wszystkie testy z tej gazety są do bani... :mur: :mur: :mur:

@NetWalker

Ustawiłbym te głośniki w następującej kolejności:

- Genius 5.1 Home Theater

- Logitech 5.1 X-530

- Creative 5.1 Inspire T6060

A pozostałych zestawów bym nie ruszał, a w szczególności Modecom MC-2000 5.1 :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@NetWalker

Ustawiłbym te głośniki w następującej kolejności:

- Genius 5.1 Home Theater

- Logitech 5.1 X-530

- Creative 5.1 Inspire T6060

A pozostałych zestawów bym nie ruszał, a w szczególności Modecom MC-2000 5.1 :wink:

Widze posiadasz te Geniusy, więc na pewno wiesz co mówisz :wink:

Troszke poszukalem i jestem praktycznie zdecydowany. Rozumiem nie masz z nimi żadnych problemów, jak ocenisz subiektywnie jakość dźwięku?

Na pokój 4x3m do szerokiego zastosowania przy nie za dużych wymogach warto do nich dopłacać [ ja myśle 300zl w jedną czy drugą strone to nie problem gdy jakość dźwięku jednak lepsza ] ? :razz:

Dzięki za odpowiedzi.

Edytowane przez NetWalker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Disruptor

Spodziewam się że Geniusy SW-5.1 Home Theater będą dawać dzięk dużo lepszej jakości w stosunku do X-530.

A jak jest z ich głośnością i mocą basu ? potrafią grac głośniej i dawać więcej basu od X-530 ? Jak duże są ro różnice ?

No i ostatnia kwestia, wystarczą do pokoju 5 x 4,5 m ??

Dziękuje za odpowiedź.

Edytowane przez Shark19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi