Skocz do zawartości
wunat

Komputerowe zestawy 2.1 / 5.1

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ta karta nada się do tych geniusow?

http://www.allegro.pl/item217792270__sound...gwar_sklep.html

Ew coś innego do 90 zł max.

Głównie chodzi o słuchanie muzyki / oglądanie filmów, super fajerwerki dzwiękowe w grach mnie nie interesują (sprzętowe EAX itp)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym się zastanowił nad zakupem przetwornika CA ( dla tych którzy chcą wydać więcej - też więcej otrzymają ). Złącza PCI nie wiadomo jak długo będą a SPDIF na płytach gł. jest już standardem. Dodatkowo jakość dźwięku będzie wyższa niż z niejednej karty montowanej wewnątrz komputera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym się zastanowił nad zakupem przetwornika CA ( dla tych którzy chcą wydać więcej - też więcej otrzymają ). Złącza PCI nie wiadomo jak długo będą a SPDIF na płytach gł. jest już standardem. Dodatkowo jakość dźwięku będzie wyższa niż z niejednej karty montowanej wewnątrz komputera.

Wybacz, ale jestem audio-laikiem. Jakie sa koszta takiego przetwornika i "z czym to sie je"? Wiem ze google moim przyjacielem, ale zapewne tych przetwornikow jest multum, wiec wolalbym zaczerpnac opinii fachowca ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro tak pisze producent to pewnie maja. Te geniusy konstrukcyjnie przypominaja raczej monitory aktywne a nie typowe glosniki komputerowe ... ;)

Ciekawe czy rowniez graja jak "prawdziwe" monitorki :rolleyes:

Edytowane przez Paolo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitory aktywne [czasem mowi sie tez "studyjne"] tym sie roznia od pasywnych ze nie trzeba podpinac ich do wzmacniacza, tylko bezposrednio do zrodla - gdyz maja "wmzacniacz wbudowany w sobie". Na tym polega owa "aktywnosc" :)

Zreszta wszystkie glosniki komputerowe sa "aktywne". No prawie... bo kiedys widzialem jakies "pasywne" za 20 zl na alllegro :lol2:

Edytowane przez Paolo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wyczytałem Audigy wspiera EAX 3, a jak Live sie sprawuje w tej kwestii?

edit: Rozpędziłem się i zamiast sprawdzić spytałem ;)

Ok, wg. danych technicznych na stronie creativa nie ma żadnej różnicy pomiędzy tymi dwoma kartami(oprócz wyjść).

edit2: Poczytałem troszkę więcej(cwany jestem), i wyczytałem gdzieś że pełne audigy 1 jest lepsze od tych obu kart, i można dostać w takiej samej cenie, niestety ja nie byłem w stanie znaleźć takich na allegro. Czy ktoś mógłby zlinkować mi kilka takich kart?

Edytowane przez Palato

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pierwsze miejsce stawiam gry, potem po równo filmy i muzykę.

Poczytałem że wszystkie karty które wymieniłem przetwarzają wszystko programowo, niby powinienem szukać SB Live 5.1 Digital, tylko które?

Niby ludzie polecają SB0060 oraz SB0100, zakładam że te przetwarzają wszystko sprzętowo co owocuje lepszą jakością?

No trochę pomocy ludzie!

Ok, dorwałem niby SB0090(audigy 1, chyba ;)). Teraz będę męczył sprzedawce.

Edytowane przez Palato

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ostatnim czasie spadły nieco ceny na monitory aktywne firmy ''ESI/AUDIOTRAK '' ich dynamika wynosi aż 100dB! ,w podobnej cenie i rozmiarze np ''Wharfedale Diamond 9.1''mają skuteczność 86dB i nie są aktywne ,ciekawe co zagra lepiej ?.

http://www.kartydzwiekowe.com.pl/?akcja=produkt&id=73

http://www.kartydzwiekowe.com.pl/?akcja=produkt&id=137

http://www.allegro.pl/item219760494_wharfe..._v_gwar_ja.html

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.swanspeaker.com/purchase/Purchase.asp

Jeśli byłbyś zainteresowany zakupem to napisz do dystrybutora w Polsce http://www.exon.pl/ - ale wątpię aby ze 189$ zrobiło się 1400-1500 PLN

Czyli generalnie wychodzi na to, że tych zachwalanych w niebogłosy Swans nikt na oczy nie widział i na uszy nie słyszał, a w sklepach są w Polsce niedostępne.

Napisałem do rzekomego dystrybutora zapytanie o cenę i dostępność, zobaczymy czy uzyskam jakąkolwiek odpowiedź. Jeśli tak - natychmiast dam taką informację tutaj na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość janefonda

Głośniki Logitech X-530 5.1

warto kupic powyzszy zestaw?? Czytalem juz rozne opinie i nie mam pojecia co dalej. Zalezy mi zeby nie charczaly, szyb wybijac nie musza, no ale... :D

Zdecydowanie polecam X-540 (to odmiana 530 z pilotem na zewnątrz z tego co sie zorientowalem) mam do notebooka i się sprawdzaja. dzwiek czysty i jest bass. porównywalem z wynalazkami typu tracer czy modecom przed zakupem. no i wybralem co wybralem. mamze 2 miechy i jest spoko.

To jeszcze niech ktoś mi poda kartę, która pasowała by do tych 1250 :) Coś w granicach ~75pln.

I z czystej ciekawości, nikt nigdzie nie wspomniał nic o basie na w/w pierdziawkach, może ktoś rozwinąć?

nie bierz geniusa w ciemno, to chinskie badziewie, mialem ich klawature kiedys. wez cos renomowanej marki. najlepeij posluchaj w skepie przed zakupem, jak masz wztpliwosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zeby bylo zabawniej ja sie jeszcze dorzuce ;-)

do karty Audigy 2ZS / Audigy 4 OEM

potrzebuje jakies w miare sensowne glosniki

obecnie posiadam zestaw 2.1 i myslalem zeby kupic do tego polecane Genius 1250

i wrzucic je na przod, natomiast na tyl podpiac stary zestaw 2.1 (jest w nich calkiem mily subwoffer)

dalo by rade cos takiego zmodzic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam typowe pytanie. Mam 250zl z kawalkiem i szukam zestawu 5.1

Mysle o Logitech X-540, ale czy to najlepszy wybor w tej cenie?

Maja sluzyc do muzyki (wiekszosc czasu) i filmow, oraz czasem do gier.

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze do 250 to najlepszy wybor z zestawow 5.1

Z tym ze...do gier beda wporzadku, do filmow od biedy tez [szczegolnie jak masz maly pokoj]... ale na pewno nie do muzyki :) Wez to pod uwage - jesli priorytem jest muzyka to raczej trzymaj sie z daleka od tego.

Edytowane przez Paolo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie widze ze za niecale 170zl z wysylka sa Genius 1250X, hmm... w zasadzie nawet ladne, tylko skopali z tym plastikowo srebrnym panelem sterowania ;/ Mowisz, ze jak do filmów i muzyki to tepiej, no ale w tej opcji mam brak dzwieku przestrzennego w filmach ;/ Tak zle, tak niedobrze.

A juz mialem brac X-540 :D teraz mam dylemat :huh:

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi