Lock@ Opublikowano 27 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2004 Mam kompa z t płytą ECS K7VZA. Zabytek wiem, chciałem jednak zrobić z niego murzyna do brudnej roboty :). Na początek montuję SDRAM 256 MB i ... nie widzi jej. Mam tam 128MB i chodzi OK, ale tej drugiej nie widzi, a już odpalenie go na samej 256 kończy się niczym (brak sygnału wideo i ogólna zwiecha). Pomyślałem że upgrade BIOS'u może coś zdziała. No i kurna ściągnąłem vza12e.bin (doszedłem że płyta jest rev. 1.0) - i nie chce toto się uruchomić ani w WinFlash (Load correct BIOS file), ani w AWDFlash. Dałbym sobie głowę uciąć, że pliki pobrałem odpowiednie i nie mam pojęcia co jest nie tak. Śmiesznie - jak odpalam płytę instalacyjną do MoBo to też jej nie rozpoznaje. Co za czort? !HELP! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_freddie_ Opublikowano 5 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2005 a zworkę na płycie oznaczoną "Write Protect BIOS jumper" przestawiłeś??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CyberDe@th Opublikowano 6 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2005 _freddie_ ma racje. Sprawdz ta zworke. Jak juz Ci sie uda sflashowac, a plyta nadal by sie nie chciala odpalic na tej pamieci, to prawdopodobnie zostanie Ci tylko modowanie BIOS'u (jest do tego specjalny programik), ale efekty i tak sie sa pewne. Z drugiej strony to dziwne... Dopiero co skladalem kompa na tej plycie, tylko, ze rev 3 i bez problemu widziala pamiatki 256MB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...