bulimentor Opublikowano 27 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2004 Jestem new i to mój pierwsdzy post, ale samo forum czytam juz od 3 miesiecy i wiele rzyczy mo pomogło (chociazby fast writes na radeonie9800, i problemy z pamiecią - tak wiec najpierw dzieki wszytskim za posty ktore do tej pory czytałem) co jest z tą temperaturą??? mój config jak w podpisie zaraz po zlozeniu komp. jakies 2miesiace temu temp była w idle około44, do 52 w stresie ostatnio coraz wiecej zazwyczaj 48 idle w stresie do 57 ale ostatnio jest idle 52 a w stresie do 60 wiatrak chodzi na pelnych obrotach a przeciez nawet na minimum powinien wyrabiac, raz jak go wzialem na low to w stresie skjoczylo do 67-68 stopnitemperatury mierze ABITEQ, CPU COOL, AIDA, Sandra, wszytsko jedno jest to samo. _____ poza temp. wszytsko okey nie ma zwiechów itd jest okey ale ta temp. mnie stresuje bo mogłoby być mniej i wtedy wykreciłbym procka jeszcze trochę na 2400MHZ, a tak się boję ze go spale. __ przypomniałem sobie ze paste jaka uzyłem to zwykłay titan srebrny, a mam jeszcze w domu silikonówkkę jakąs co była w omplecie z pentagramem, moze zdjąc wentyl wyszlifowac proca jakims papierem 500, 1000, 2000 i założyc nową pastę?? jak myslicie? czy dac se luz bno moge cos spiep...c, proca zakładałem tylko raz moze dwa w zyciu. _____ i dlaczego ta ytemperatura rosnie w ciagu oistatnich tygodni (komp nie jest przy grzejniku, czasem nawet mu otwieram(uchyle)budę ale to daje róznice 1-2 stopnia) w budzie są wiatraki z przodu na HDD i pod zasilaczem wyciągający, no isam zasilacz ma dwa wentle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 27 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2004 Na początek polecam Worda i sprawdzanie pisowni... Możesz spróbować wyszlifowac radiator tak jak pisałeś... i przy okazji go przeczyścić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 i przy okazji go przeczyścić... na to zwróć uwagę! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
*KROKO* Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 moze zdjąc wentyl wyszlifowac proca jakims papierem 500, 1000, 2000 jak myslicie? Ja tam uważam, że wyszlifowanie proca - może doprowadzić do jego śmierci :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tulip Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 Może wentyl jakimś cudem się obsunął i nie przylega dokładnie do powierzchni procesora. Przeszlifowanie, jakkolwiek wątpliwe są jego rezultaty, nie rozwiąże Twojego problemu. Zakładałeś nieszlifowany i było ok, a przecież się nie porysował w trakcie użytkowania. Sprawdź czy wentyle pracują w jednym kierunku. Tak żeby powietrze z jednego wentyla nie "zderzało się" z powietrzem z drugiego. Pentagram to nie jest super sprzęt. Polecam titana - duży radiator z miedzianym rdzeniem i solidny wentyl 80x80x35 doskonale się sprawdza, a przy tym jest niegłośny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 29 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2004 Obejrzyj radiator z wentylatorem. Zaloze sie ze jest bardzo zakurzony. To jest przyczyna wzrostu temperatury. W moim przypadku bylo to o 2 stopnie w idle a kolo 5-7 w stresie. Musisz go dokladnie wyczyscic. Ja to robie raz na 1,5 miecha albo co kolo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 29 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2004 moze zdjąc wentyl wyszlifowac proca jakims papierem 500, 1000, 2000 jak myslicie? Ja tam uważam, że wyszlifowanie proca - może doprowadzić do jego śmierci :roll: Ojjj.... czepiasz się.. czepiasz... :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tech.tel Opublikowano 29 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2004 Witam Hmm... wydaję mi się iż założenie na nowo pasty powinno pomóc, bynajmniej tak było u mojego kumpla również podobna sytuacja. Jednak kiedy to nie pomorze, zaiwestuj może w lepsze chłodzonko, ja polecam zdecydowanie za tanie pieniądze AC masz cisze i bardzo wydajny, jak masz więcej kasy bierz Zalmana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...