Dafior01 Opublikowano 27 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2004 Mam problem. Potrzebuje wprowadzic w pole Edit jakis wyraz i nastepnie odczytac go np w Label jako ASCII. Jak to zrobic? Jaka funkcja sie to konwertuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mathias79 Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 w ASCII ? to znaczy jak ? ... chcesz aby w Edit pojawiły ci się numerki kodu ASCII odpowiadające za znaki czy jak ? nie za bardzo rozumiem o co ci chodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 Mi sie wydaje to że jak wpisze sobie w Edit1 wyraz "zdanie" , to na Label albo na Edit pokaże się "122 100 97 110 105 101" . Tak powinien wyglądać Button1Click . void __fastcall TForm1::Button1Click(TObject *Sender){ int rozmiar = Edit1->Text.Length(); char * tablica = new char [rozmiar]; strcpy(tablica , Edit1->Text.c_str()); RichEdit1->Clear(); for ( int i = 0; i< rozmiar; i++) { RichEdit1->Lines->Add((int)tablica[i]); } Edit2->Text = RichEdit1->Text;} Oczywiście można to zrobić na wiele sposobów, krótszych i dłuzszych jeden z nich jest taki co podałem. Potrzebne są 4 komponenty na formie : 2 * edit , 1 * button , 1 * richedit . Co do bezposredniego wstawienia tablicy do edit a nie poprzez richedit to dokładnie nie wiem ( znakowo jest normalnie przypisaniem ) ale jeśli tablica zawiera liczby będące kodami acsi to ... ( no własnie trudno zinterpretować co ile ma elementów ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...