Skocz do zawartości
Kodziu

Szumiące głośniki!! :(

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnimi czasy zakupiłem głośniczki logitecha x-530 i dziś dokupiłem do nich karte sb audigy chyba player?? bo ma firewire i plastikowe wyjścia....

Wszystko ładnie podłączyłem, ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>m kompa a tu syk! I brzęczy, a może lepiej - szumi I to tak ostro (jak jest ustawione na minimum) a jak przekrece regulator głośności na połowe to szum znika !! Kiedy załaduje się już windows jest dokładnie to samo

Ratunku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnimi czasy zakupiłem głośniczki logitecha x-530 i dziś dokupiłem do nich karte sb audigy chyba player?? bo ma firewire i plastikowe wyjścia....

Wszystko ładnie podłączyłem, ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>m kompa a tu syk! I brzęczy, a może lepiej - szumi I to tak ostro (jak jest ustawione na minimum) a jak przekrece regulator głośności na połowe to szum znika !! Kiedy załaduje się już windows jest dokładnie to samo

Ratunku

spróbuj wyciszyć całkowicie LineIN, CD Audio, CD Digital, Microphone

któryś z nich pewnie sieje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ratunku

spróbuj wyciszyć całkowicie LineIN, CD Audio, CD Digital, Microphone

któryś z nich pewnie sieje

Tylko jest mały problem: to sie dzieje zaraz po włączeniu kompa... czyli stery nic do tego nie mają.

Szum ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span> sie zaraz po nacisnieciu przycisku power na obudowie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe że jest przebicie z zasilacza na obudowe, najlepiej jak wyjmiesz wszystkie bebechy i podłączysz je poza obudową - jak wtedy będzie szumieć, to znaczy że karta jest zwalona.[/b]

Kompletna załamka :(

Nowe dane:

głośniki w sklepie nie wydają żadnego szumu!

głośnki podłączone jedną wtyczką do wyjścia od radio-magnetofonu nie szumią!!!

Do karty sb audigy player (nowej) podłączyłem stare media techy i zero szumu!!!, tak samo jest ze słuchawkami :)

Logitechy szumiały również na karcie sb 128 pci podłączonej do mojego kompa :/

Wnisoki po rozmowie ze sprzedawcą:

przyczyn szukać w domu, najlepiej zacząć od zasilacza :(

TO jak? Szukać zastępczego zasilacza?

EDIT

Zasilacz jaki mam to Codegen 300 wat już prawie 3-letni :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozliwe ze sa przebicia, idz za radą j-a-j-a.

Niestety wyjmowanie płyty głównej i innych komponentów z obudowy nie wchodzi w rachube....

czyli jeżeli byłoby przebicie i podłączyłbym inny zasilacz to byłoby to samo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki, że nabijam tak posty ale jest jeszcze coś, czego nie było wcześniej.... co jakiś czas z głośnikow słychać "pyknięcie" o takim samym poziomie głośności i nieważne czy volume jest na maksa czy na minimum : Co to może być?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam podobny problem w akademiku: co jakis czas slychac taki pojedynczy trzask z glosnikow.

Mysle ze jest to zwiazane z napieciami jakie dostaja z gniazdka (a sa wpiete w listwe zasilajaca...)

A dokładniej co to może być u mnie? Oddałem tego modecoma spowrotem i wróciłem na razie co codeshita i tego trzasku nie ma, choć ostatnio coś usłyszałem ale było to naprawde ciche i jak na razie tego nie wyczuwam (ODPUKAC). Pewnie wina zasiłki :> Ale wydawało mi sie przed chwilą że taki trzask był....

PS Chyba trzeba będzie pozbierać kaske na chiefteca :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To raczej nie wina zasilki. Ja bym stawial na skoki napiecia w sieci...

Tylko, że to nowy blok chociaż nie wiem czy to ma jakieś znaczenie :)

Zauważyłem tylko że na starym zasilaczu zdarza się to rzadziej ale nadal występuje....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

idź do kuchni.. podłącz robota (mixer) do gniazdka i zacznij właczać i wyłaczac.. i obserwuj stuki w głosnikach :] jeśli takie same.. to znasz już przyczyne...

U mnie na Logitech X-530 to samo ;) Nawet jak nocna lampe w pokoju wlaczam to jest pierdniecie :( Co mozna z tym zrobic? Logitech ma wtyczke bez uziemienia :( Montowalem na kabel pierscien ferrytowy ale nic nie dal :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

qrde mam ten sam problem, od czasu do czas coś zaczyna pierdzieć ni stąd ni z owąd, gniazdko od kompa mam bez uziemienia (podobnież wogule nie było w bebechach), zasiłka chieftec 360-302 DF.

Wydaje mi sie, że te logitechy już tak mają :/

I po co ja je kupiłem.... mi też pierdzą :( tzn. pykają :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

whoa.. ludzie.. zaraz powyrzucacie sprzęt grajacy tylko dlatego ze właczeni lodówki powoduje zakłucenia w sieci 230VAC :)

Zeby sie tego pozbyc wystarczy podłaczyc dane urządzenie (wzmacniacz) przez filtr sieciowy.. nie wiem czy jest coś akiego do kupienia.. ale widziałem jak pewien elektronik wymontował taki filtr z pralki bodajze... (to są 2 kondensatory na krzyż z dławikiem) podłaczył przez to kino domowe i miał spokój z pykaniem... :)

poszukajcie w sklepach elektrycznych filtrów przeciwzakłuceniowych (niektóre listwy zasilające to tez mają)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi