poca Opublikowano 27 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2004 Nie wiem czy slyszeliscie co sie teraz tam dzieje. Ale mnie to przeraza. Przed chwila na TVN pokazali jak ta fala zalewala miasto, jak ludzie uciekali z molo. Polowe z nich woda wciagnela :? Patrzylbym na to inaczej gdyby akurat tam nie pojechali moi rodzice :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 27 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2004 No współczuje.... ale po co ten temat?? Mam postawić świeczke czy co? No offense ale nie kumam :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2004 hmmm a ja mam pytanie ma ktos filmik pokazujacy ta cala fale?? albo chociaz zdjecie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 27 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2004 No współczuje.... ale po co ten temat?? Mam postawić świeczke czy co? No offense ale nie kumam :roll: Pfu, wypluj te slowa! OMG Sam nie wiem czemu go zalozylem. Taki impuls. Mozna skasowac, nie blokowac tylko skasowac :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 27 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2004 http://www.tsunami.org/index.htm , tu są różne zdjęcia tsunami. Można popatrzeć jakie szkody wyrządza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gua Opublikowano 27 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2004 Widziałem jak wygląda blokoda chyba przed tsunami zrobiona jak jakiś mór mówie wam nie chciałbym sie znaleź tam gdzie panuje tsunami trzęsienia ziemi co w polsce sie zdarza ale nie na tak wielką skale Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sou Opublikowano 27 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2004 mysle ze nie ma sie co dziwic, tsunami w tych rejonach wystepuje pewnie od wielu tysiecy lat i mozna sie bylo spodziewac ze cos zaleje;] uzalac sie tez nie ma co plakac nad turystami jak co roku od tsunami ginie kilkanascie razy wiecej mieszkancow tamtych rejonow i nikt o tym nie mowi ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 mysle ze nie ma sie co dziwic, tsunami w tych rejonach wystepuje pewnie od wielu tysiecy lat i mozna sie bylo spodziewac ze cos zaleje;] uzalac sie tez nie ma co plakac nad turystami jak co roku od tsunami ginie kilkanascie razy wiecej mieszkancow tamtych rejonow i nikt o tym nie mowi ;] Wiesz co jestes absolutnie bezduszny :| - Zginelo ponad 40 tys osob... - Rannych jest ponad 80 tys - Zaginionych drugie tyle - Dorobek calego zycia stracily miliony ludzi... Gratuluje podejscia do swiata jesli wy mowicie "ze to normalka"... No Offence Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 druga wojna swiatowa pochlonela 6 milionow ludzi i co? zakladajac ze zaginieni=martwi 120tys ofiar w ludziach jak by nie spojzec to ponad 2x tyle co pruszkow (tam mieszkam) ma mieszkancow, ale dla mnie to tylko slupki na wykresie, moze gdyby to dotyczylo mojej rodziny to bym sie przejol jak Poca wpelni cie rozumiem i mysle ze twoji rodzice cali i zdrowi sa. pewnie terz powiesz ze jestem bez duszny bo jestem gratuluje tobie podejscia "ze to nie normalka" kataklizmy sie zdazaly zdazaja i beda zdazac i to wedlug przewidywan beda coraz wieksze. i tak musi byc nie zmienisz tego. rosnie gestosc zaludnienia bedzie rosla ilosc ofiar, moze to i dobrze dzieki temu nie bedziemy zyli w 10-20 milionowych miastach ktorych powieszchnia = powieszchni np Paryza. jesli ja mam zginac w czyms takim (tsunami itd.) trudno pech mam nadzieje ze bedzie bezbolesna smierc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ar2r Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 druga wojna swiatowa pochlonela 6 milionow ludzi i co? zakladajac ze zaginieni=martwi 120tys ofiar w ludziach jak by nie spojzec to ponad 2x tyle co pruszkow (tam mieszkam) ma mieszkancow, ale dla mnie to tylko slupki na wykresie, moze gdyby to dotyczylo mojej rodziny to bym sie przejol jak Poca wpelni cie rozumiem i mysle ze twoji rodzice cali i zdrowi sa. pewnie terz powiesz ze jestem bez duszny bo jestem gratuluje tobie podejscia "ze to nie normalka" kataklizmy sie zdazaly zdazaja i beda zdazac i to wedlug przewidywan beda coraz wieksze. i tak musi byc nie zmienisz tego. rosnie gestosc zaludnienia bedzie rosla ilosc ofiar, moze to i dobrze dzieki temu nie bedziemy zyli w 10-20 milionowych miastach ktorych powieszchnia = powieszchni np Paryza. jesli ja mam zginac w czyms takim (tsunami itd.) trudno pech mam nadzieje ze bedzie bezbolesna smierc masz dane 6mln to w obozach zginelo . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 Gratuluje podejscia do swiata jesli wy mowicie "ze to normalka"... No a co to jest jak nie "normalka"? Fenomen jakiś?? Zrozum, że codziennie na świecie ginie MASA ludzi, wielu w wielkich mękach i gdybym miał sie tym wszystkim przejmowac to by mnie juz dawno zamkneli w domu bez klamek. Tajlandia leży na obszarze o silnej aktywności sejsmicznej i takie rzeczy zdarzają sie tam raz na jakiś czas. Ludzie mieszkający 10 metrów od plaży doskonałe zdają sobie sprawe z niebezpieczeństwa. Te domy są budowane jak najmniejszym kosztem, zeby mozna je bylo szybko odbudowac w razie trzesienia. Zginęlo ileś tam osób?? Oczywiście to wielka tragedia itd. Ale co z tego?? Świeczke mam postawić?? Rodzicom Poca na pewno nic sie nie stało i to jest najważniejsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasztelan72 Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 PO CO TEN TEMAT zginelo bardzo duzo ludzi bardzo wiele istnien ludzkich uczcijmy smierc tych LUDZI :cry: :cry: :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 29 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2004 Uff, dzwonili juz ze nic im nie jest. Ale mi sie luzno na duszy zrobilo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 29 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2004 Spox .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maziboss Opublikowano 29 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2004 prosze niech mi ktos wytlumaczy jak to jest mozliwe ze zginelo 68 tys ludzi ? Przeciez ta fala moim zdaniem byla mala (podawali wysokosc 3-4 metry). Zaskoczeni ludzie owszem, nie mieli szans (na plazy, w hotelach znajdujacych sie blisko plazy), ale co z ta ludnoscia ktora przebywala dalej od wybrzezy ? Naprawde dziwi mnie ze az tylu ludzi zgnielo... A co by sie stalo gdyby fala miala 10 metrow wysokosci ? Juz lepiej nie chce gadac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 29 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2004 (podawali wysokosc 3-4 metry).Pomnóż sobie to przez 5 ;) Tak to mniej więcej wyglądało. Fale, które nawiedziły Tajlandię sięgały wysokości, rzędu od kilku do ok. 20m. I to jeszcze nie były najwyższe zanotowane... Kiedyś słyszałem o fali o wys. 50m..., która uderzyła na powierchnię też gdzieś w rejonach Oceanu Indyjskiego. Pocahontas, życzę, aby wszystko się dobrze skończyło, bo nie ma sensu się rozpisywać. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rumun_666 Opublikowano 29 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2004 ja powiem tylko jedną rzecz. Ci którzy twierdzą ze cos co ich nie dotyczy, są najnormalniej egoistami, myslącymi wyłącznie o sobie. [*] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maziboss Opublikowano 29 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2004 Pomnóż sobie to przez 5 ;) Tak to mniej więcej wyglądało. Fale, które nawiedziły Tajlandię sięgały wysokości, rzędu od kilku do ok. 20m.Pprzesadzasz takich fal na pewno nie bylo. Wlasnie widzialem wiadomosci na euronews i co mnie zaskoczylo ludzie widzac wode stali jak popierd*** i patrzeli zamiast spieprzac w glab ladu lub na jakikolwiek dach :evil: Sami sobie winni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 29 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2004 Fala to jedna - po drugie to trzesienie ziemii bylo spore - po drugie to jest TAJLANDIA - tam wszystko jest zbudowane z papieru! Tam wszystko sie burzy od wiekszego wiatru... Niestety... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 29 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2004 Fala to jedna - po drugie to trzesienie ziemii bylo spore - po drugie to jest TAJLANDIA - tam wszystko jest zbudowane z papieru! Tam wszystko sie burzy od wiekszego wiatru... Niestety... Te domy celowo sa tak zbudowane. Na terenach najbardziej zagrożonych tajfunami, trzesieniami, powodziami... etc buduje sie z tektury na drewnianym szkielecie - taki dom prawie nic nie kosztuje i mozna go szybko odbudowac. A dom murowany i tak nie miałby żadnych szans. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 29 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2004 zavader A byles tam moze i widziales Tajlandie na wlasne oczy? Bo jest roznie domy na plazy sa slabej konstrukcji, natomiast wiekszosc domow jest murowana. A co do fal tsunami to te ktore filmowali to byly fale w zatokach. Glownych fal by nikt nie sfilmowal bo na pewno mialy kilkanascie metrow. P.S. Akurat bylem jakich czas temu w Tajlandii i w dodatku na wyspie Phuket. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziobak Opublikowano 29 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2004 prosze niech mi ktos wytlumaczy jak to jest mozliwe ze zginelo 68 tys ludzi ? Przeciez ta fala moim zdaniem byla mala (podawali wysokosc 3-4 metry). Zaskoczeni ludzie owszem, nie mieli szans (na plazy, w hotelach znajdujacych sie blisko plazy), ale co z ta ludnoscia ktora przebywala dalej od wybrzezy ? Naprawde dziwi mnie ze az tylu ludzi zgnielo... A co by sie stalo gdyby fala miala 10 metrow wysokosci ? Juz lepiej nie chce gadacwyobraź sobie zatłoczoną w pełni sezonu plaże... pomnóż to przez wiele setek kilometrów wybrzeża i pomyśl ilu ludzi było w tym czasie na plażach i w ich pobliżu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maziboss Opublikowano 29 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2004 wyobraź sobie zatłoczoną w pełni sezonu plaże... pomnóż to przez wiele setek kilometrów wybrzeża i pomyśl ilu ludzi było w tym czasie na plażach i w ich pobliżu yy troche przesadzasz jezeli sie nie myle byla to godzina 9 rano, a wiec ludzi na plazach wcale nie bylo tak duzo... A po drugie to winne sa wladze panstw (sri lanka indie itd, najmniej Indonezja) poniewaz doskonale wiadomo ze po trzesieniu ziemi ktore bylo "morskim" trzesieniem ziemi i to bardzo silnym odczuwalnym na ladzie, na pewno utworzy sie tsunami. Powinni odrazu nadac poprzez tv radio etc komunikat o niebezpieczenstwie ale olali to wiec teraz tyle ofiar... A czasu bylo wystarczajaco, oprocz wspomnianej wczesniej Indonezji... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 29 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2004 Teraz juz 80 000 podają :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasztelan72 Opublikowano 29 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2004 Pomnóż sobie to przez 5 ;) Tak to mniej więcej wyglądało. Fale, które nawiedziły Tajlandię sięgały wysokości, rzędu od kilku do ok. 20m. Pprzesadzasz takich fal na pewno nie bylo. Wlasnie widzialem wiadomosci na euronews i co mnie zaskoczylo ludzie widzac wode stali jak popierd*** i patrzeli zamiast spieprzac w glab ladu lub na jakikolwiek dach :evil: Sami sobie winni hmmm...juz widze Ciebie jak bys uciekal ciekawe ile bys wyciagnal zeby uciec 100km/h???? Ci ludzie i tak nie mieli szans , przebiegli by kilkaset metrow , druga sparawa ze stali moze byli w szoku a moze czekali sadze ze wielu z nich widzialo ze to sa ostatnie sekundy zycia:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maziboss Opublikowano 29 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2004 hmmm...juz widze Ciebie jak bys uciekal ciekawe ile bys wyciagnal zeby uciec 100km/h???? Ci ludzie i tak nie mieli szans , przebiegli by kilkaset metrow , druga sparawa ze stali moze byli w szoku a moze czekali sadze ze wielu z nich widzialo ze to sa ostatnie sekundy zycia:( a zebys wiedzial zebym uciekal nie mowie tutaj o ludziach na Indonezji bo oni nie mieli szans, ale na Sri lance, w Idii owszem spokojnie mozna bylo uciec na bezpieczna odleglosc. Stalo sie i juz moim zdaniem winne sa wladze, poniewaz mozna bylo uniknac az tak wielu ofiar smiertelnych, ostrzegajac ich o mozliwosci wystapienia tsunami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 29 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2004 Takie fale biegna z predkoscia kilkust kilometrow na godzine wiec nie ma szans przed nimi uciec!!!!!!!!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 29 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2004 Dokładniej rzecz biorac 700-800 km na godzine. Teraz oblicz sobie, po jakim czasie fala dotarła od epicentrum trzęsienia do brzegów Indii oraz SirLanki. Sejsmolodzy wiedzieli o trzesieniu praktycznie natychmiast. Gdyby poszło ostrzeżenie w mediach to ludzie mieliby naprawde duuużo czasu, aby uciec na bezpieczną odleglosc. Nie wiem dlaczego nie bylo żadnego alarmu... Żeby nie wzbudzać paniki??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 29 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2004 Tu nie chodzi o to, żeby nie wzbudzac paniki. Tam po prostu nie ma ŻADNEGO systemu ostrzegania. To nie USA, to niezbyt bogate kraje, z wieloma mieszkańcami żyjącymi w małych wioskach. Tam nikt nie pomyślał o konsekwencjach, a nawet gdyby znalazł się taki ktoś to jak miałby niby poinformować w ciągu 2-3h setki tysięcy ludzi w rejonach zagrożenia?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 29 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2004 radia tam nie maja?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...