Skocz do zawartości
Heroic

PIII1000 albo C1300 na BX-ie.

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie, pytanie jak w temacie. Mam płytę Msi BXMaster (chipset BX) i nie wiem czy uda się na niej puścić, któryś z wyżej wymienionych proców. W instrukcji jest, że nie obsługuje RAMu 133 (chociaz taki mam, ale chodzi na 100) i że maksymalny mnożnik to x8. Czy w ogóle opłaca mi się inwestować, jak mam teraz PIII750? Procek jest na przejściówce Slot1=>FCPGA. Nie mam kasy na kupienie wszystkiego od początku (płyta itd.), a NFSU leży i się kurzy, bo nawet nie da się grać w min. detali. Co mam robić- kupować teraz, czy zbierać na całego kompa od nowa?

Aha, mam GF4 4200 i 512 ramu, czyli na NFSU w 640x480 powinno wystarczyć.

Może ktoś z Was wie jak się kręcą te proce, bo ten co mam to niechętnie...

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P III 1000 to ci pójdzie ale C 1300 to już nie bo to Copermine i na BX nie chodzi (inne zasilanie).Jeżeli możesz z FSB podjechać wyżej 100 to możesz kręcić do 110,111 bo dalej to PCI będzie za wysokie (nie powinno przekraczać 38MHz ) a dzielnik do FSB masz /3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kupuj tego PIII 1300 bo jezeli masz 750,da sie z niego cos lepszego zrobic :lol: A jak bys kupil tego 1300 to i tak bedziesz narzekal ze jakas gra ci znow nie chodzi dobrze, bo szybkie to nie jest ;). Lepiej zmienic mobo i proca, (no i pamieci bo chyba masz SDR :twisted: ) A karta jeszcze starczy i pograsz na niej... Sprzedasz stare czesci to taka zmiana wyjdzie ci tanio i dobrze :). A jakbys juz chcial tak zrobic to proponuje (zalezy ile masz kasy) bartka 2500+ + plytka na kt600 lub nforce2 + 512 ddr400. Tylko tak ogolem napisalem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem mobo na BX'ie (Abit BE6-II Raid) i do tego Celka 950 MHz. Bez problemu chodził na 1.3 GHz, ale co z tego, skoro wydajność gorsza od np. systemu z Athlonem 1 GHz.

Według mnie jedyne opłacalne dla Ciebie posunięcie to zmiana platformy.

Tak na marginesie - na płytach opartych o BX'a da się uruchomić Tualatiny ;) (oczywiście po modyfikacji gniazda)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi